Adalar Emniyet Müdürlüğü’nün her yıl düzenlediği geleneksel Huzur Toplantısı 23 Mart 2016 tarihinde Büyükada Anadolu Kulübü’nde yapıldı.
Toplantıya Adalar Kaymakam Hikmet Dengeşik, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, Adalar Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Kurt, Adalar Emniyet Müdürü Adil Uğur Bilgili, Garnizon komutanı, kamu kurum yöneticileri, STK temsilcileri, okul müdür ve öğretmenleri, muhtarlar ve Adalılar katıldı.
Toplantının ilk konuşmacısı Adalar İlçe Emniyet Müdürü Adil Uğur Bilgili oldu.
Sunum eşliğinde konuşmasını gerçekleştiren Bilgili, Adalar Emniyet Müdürlüğü uygulamaları ve bir yılı hakkında bilgi verdi. Bilgili, Adalar İlçesi’nin 39 ilçe arasında suç işleme oranı en düşük ilçe olduğunu belirtti.
Adil Uğur Bilgili konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Polis teşkilatı olarak görevimiz halkın huzur, sükûn, can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Asli görevimiz suç işlenmeden önce gerekli tedbirleri almak; suç işlenmesi durumunda suçluyu ve suç delillerini tespit edip Cumhuriyet Savcılığı’na sevk etmektir. Adalar, 15.000’i yerleşik olmak üzere günübirlik ziyaretçilerle özellikle yaz aylarında günlük ortalama 140 bine çıkan nüfusu, turistik yapısı ve hareketli sosyal yaşamı bilinmektedir.
Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde, bir emniyet müdürü, 2 komiser yardımcısı, 2 baş polis memuru, 114 polis memuru, 3 yardımcı hizmet personeli, 9 adet ekip aracı, 2 adet deniz teknesi, iki motosiklet, 4 adet de Polis Merkezi Amirliği bulunmaktadır.
Büyükada Polis Merkezi Amirliği’nde 26 personel ve iki ekip otosu; Heybeliada Polis Merkez Amirliği’nde14 personel iki ekip otosu; Burgazada Polis Merkezi Amirliği’nde 13 personel ve 2 adet ekip otosu; Kınalıada Polis Merkez Amirliği’nde ise 14 personel ve 2 adet ekip otosu bulunmaktadır. Ayrıca müdürlüğe bağlı görev yapan 20 adet adli ve idari büro mevcuttur. Pasaport Büro Amirliği, internet üzerinden alınan E-Randevu sistemi ile çalışmaktadır. Günlük 25 müracaat almaktadır. 2015 yılı içerisinde 1413 kişiye pasaport hizmeti verilmiştir.
Silah Patlayıcı Maddeler Büro Amirliği, E-Randevu sistemi ile çalışmaktadır.
İstanbul’daki diğer 38 ilçeden farklı olarak Deniz Büro Amirliği yalnızca bu ilçede bulunmakta olup, ilçe ve birçok çevre ilçede meydana her türlü deniz olaylarına müdahale etmektedir. Deniz Büro Amirliği kaçak balık avcılığı, trol avcılığı ve midye avcılığı ile de mücadele etmektedir. Son bir yılda 9 trol avcılığı, 43 yasak sahada avlanma olayına müdahale edilmiş, 100.000 TL’nin üzerinde idari para cezası kesilmiştir.
Emniyet Müdürlüğü’nün Çocuk Şube Müdürlüğü projesi dâhilinde Çocuk Büro Amirliği’nce Adalar’da kurulan mobil ekip hazır timiyle ilçe genelinde dilenci ve seyyar satıcılara haftalık uygulamaları yapılmaktadır. Cami önlerinde ve meydanlarda çocukların dilendirilmesinin önüne geçilmektedir. Ekipler, düzenli olarak okul ziyaretlerinde bulunarak okul güvenliğini de sağlamaktadır.
Proaktif polislik anlayışı temelinde, Amirlik olarak, esnaf ve vatandaşa yönelik suç önleyici bilgi çalışmaları yapılmaktadır. Özellikle son dönemlerde meydana gelen telefon dolandırıcılığı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına ve ilçenin görünen yerlerine bilgilendirme afişleri asılarak, el broşürleri dağıtarak ve birebir görüşmeler yaparak telefon dolandırıcılığını önlenmesi için bilgilendirme çalışması yapılmaktadır.
Okul çağındaki çocukların bilinçlendirilmesi için Polislik Şube Müdürlüğü tiyatro ekibi Mart ayında Şehit Murat Yüksel Ortaokulu’nda çocuklara yönelik ‘Farkındayım aldanmam’ adlı tiyatro oyununu sergilemiştir.
Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri Projesi kapsamında 2005 yılında kurulan Mobese Büro Amirliği’nde, Büyükada’da 8 sabit 1 hareketli, Heybeliada’da 3 sabit bir hareketli, Burgazada ve Kınalıada’da ise ikişer hareketli ikişer sabit olmak üzere toplam 21 adet mobese kamerası bulunmaktadır. Adalar’ın giriş ve çıkışları 24 saat takip edilmektedir.
Trafik Denetleme Büro Amirliği ilçede trafik güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli kontrolleri aksatmadan yapmaktadır. Özellikle yaz aylarında yoğun olarak fayton, bisiklet trafiği ve akülü araçların kullanılması sebebiyle denetim daha sık gerçekleştirilmektedir.
Adalar’da meydana gelen olayların yüzde 50’den fazlası yerli ve yabancı turistin yoğun olarak geldiği Büyükada’da gerçekleşmektedir.
Ev hırsızlık olaylarında 2014’e göre yüzde 32 oranında bir azalma görülmüştür. 2016 yılının ilk iki ayında Adalar genelinde sadece bir kez mala karşı hırsızlık olayı olmuştur.
2015 yılı içerisinde 11 evden hırsızlık olayı ekipler tarafından yakalanarak savcılığa gönderilmiş; son bir yılda yapılmış olan uygulamalarda 6 adet ruhsatsız tabanca, 4 adet kurusıkı tabanca ele geçirildiğini, kamuya açık yerlerde yapılan incelemelerde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren işyerleri için gerekli işlemler yapılarak mühürlenmiştir.
Konuşmamı sonlandırırken, Huzur Toplantılarının bir yıllık faaliyet raporumuz ve halka hesap verme görevimizi anlattığını bir kez daha belirtiyor, daha iyi ve yaşanılası Adalar için birbirimizi tamamlama dileğimizi ifade ediyoruz.”
Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç konuşmasında şunlara değindi:
“Adalar ilçemiz, İstanbul’un diğer ilçelerine göre gerçekten huzur içindedir. Son yıllarda şikâyetçi olduğumuz hırsızlık olayları en alt düzeye inmiş durumdadır. Bizim de çeşitli duyumlarımız var. Narkotik konusunda ciddi şikâyetler var. Daha geniş uygulamaların yapılıp gençlerimizin uyuşturucu bağımlısı olmasını engellememiz gerekiyor. Son aylarda, küresel niteliğe bürünen terör olayları hepimizi endişeye sevk ediyor. Adalarımızda böyle bir tehlikeyle henüz karşılaşmış değiliz ama yurttaşlarımız, esnafımız bu konudaki endişelerini ifade ediyorlar. Bu endişeyi hepimizin taşıdığı da bir gerçektir. Bu konu ile ilgili kurumlar arası ilişki ağı içinde Belediye olarak her türlü katkıyı vermeye hazırız. Özellikle genç dinamik Emniyet Müdürü ve Savcımızın destekleriyle bu tür olayların Adalar’a bulaşmamasını temenni ediyor; 2016 yazını hep birlikte huzurlu geçirme dileğiyle toplantımıza hoş geldiniz diyorum.”
Adalar Kaymakam Hikmet Dengeşik Huzur Toplantısı konuşmasını şöyle yaptı:
“Değerli misafirler, öncelikle hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu huzur toplantılarının en büyük amacı, polis-halk kaynaşması ve Emniyetin hizmet ettiği halka bir yıllık hesap vermesidir.
Adalar yazın gelişiyle ve havaların ısınmasıyla birlikte nüfusu hızla artan, kendi kapasitesinin çok çok üzerindeki rakamlara hizmet vermek zorunda kalan bir ilçe. İlçemiz, İstanbul içinde, belki nüfusa oranla karakol sayısının en fazla olduğu bir bölge. Bunun nedeni malumunuz. Her karakolda da 7/24 esaslı çalışma şekli nedeniyle belli sayıda polis bulundurmak zorundayız. Bir noktada polisin aynı anda bulunması diğer yerlere göre imkânsız gibi. Yine anakaradan buraya gücün intikal etmesi vakit alacağından durum daha da zorlaşmaktadır.
Bizim şimdi yaz sezonu ile birlikte pek çok problem yaşayacağımız aşikâr. Adaya özgü bazı sorunlarımız var.
Hazır adamızın ileri gelenleri, esnafı, muhtarı, sivil toplum önderleri buradayken polisimiz adına, hepinizin geleceği ve adanın huzuru için, sizlerden bazı konularda yardım talep ediyoruz. Adalar’da temel sorunlarımızdan birincisi hanutçuluk. Bir diğeri faytonlar sorunu. Yine ulaşım aracı olan bisiklet ve akülü araç sorunumuz var. Bizim asıl meşgalemiz gereksiz işgaller, sahillerin ve birçok yerde insanların işgalleri… Bu sorunlar adalarda sürdürülebilir yaşamı zorluyor. Belki de sorun olmaktan çıktı sürdürülebilirliği tehdit eder durumda dememiz daha doğru olur. Benim gördüğüm kadarıyla adaya bir insanın gelip dolaşmasının önündeki en büyük engeller fuzuli işgaller, girilmemesi gereken yerlere giren bisikletler ya da elektrikli araçlar...
Faytonlarla ilgili biz bu sene küçük de olsa bir adım atarak başlangıç yaptık. Diğer adımlar Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğu için fazla bir şey yapamıyoruz. Uymayanlara cezalarını veriyoruz. Hanutçuluk ile ilgili ciddi bir mücadele başlatmayı düşünüyoruz. Sokaklarımızı işgal eden insanlara karşı hiç hoşgörülü olamayacağız. Çünkü bu adada bu sokaklar bütün halkın ve toplumun; İstanbulluların, yerli-yabancı turistlerin herkesin…
Umuyoruz ki bu yıldan başlayarak adalar eski günlerine geri döner, herkesin rahatlıkla gelip oturup, dinlenip, gününü geçirdiği ya da dinlendiği-tatilini yapabildiği yer haline gelir. Belediye Başkanımın belirttiği gibi, narkotik ile ilgili sürekli söylentiler var, ama bize somut bilgi veren, ihbarda bulunan hiç kimse yok! Bana da iletiyorlar. Adada uyuşturucu çok, şu çok, bu çok... Somut olarak şurada bu yapıyor ya da bunlar gelip yapıyor diye ne bir ihbar olmuş bugüne kadar, ne de başka bir gelişme. Sorduğumuzda herkes bilir diyorlar. Anlayacağınız herkes biliyor, ama biz bilmiyoruz. Lütfedip polise söyleseler ya da savcılığa bildirseler de, biz de bilelim bari…
Sizden destek bekliyoruz. Konuşmama son verirken biz rahat yaşayalım diye hayatlarını feda eden gözünü kırpmadan, bütün şehitlerimize ve yaralananlara tekrar şükranlarımı sunuyorum. Şehit olanlara Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Polisimize bu başarıların dolayı bir daha teşekkür ediyorum. Hepiniz saygıyla selamlıyorum.”
Konuşmacıların sözlerinin bitiminin ardından soru-cevap bölümüne geçildi.
En çok soru Burgaz Marta Koyu, akülü bisiklet, motorlu araç ve park yerleriyle ilgili soruldu.
Marta Koyu’nun çadır kurulmasına yasaklanması istemi elbette adil ve eşitlik ilkesine aykırı olması, evrensel insan haklarına uymaması nedeniyle kabul görmedi.
Ulaşım araçlarındaki park ve dolaşım sorunuyla ilgili bu yaz ciddi önlemler alınacağının altı çizildi. Özellikle merkezi caddelerde…
Canlı bomba ihbarının-söylentisinin asılsız olduğu vurgulandı ve haftalık iskelelerdeki denetimin aksatılmadan uygulandığı belirtildi.
Sahillerin işgalinin ve halkın denize girecek yer bulamaz halde olduğunun gerçeği tekrar tekrar dile getirildi.
Toplantının soru-cevap bölümü de sona erdikten sonra kokteyl faslına geçildi.
Kaymakam Hikmet Dengeşik Anadolu Kulübü yönetimi ve görevlilerine salonlarını her yıl açtıkları, yapılan hiçbir müracaatın geri çevrilmeden karşılamalarından dolayı tekrar tekrar şükranlarını iletti.