Pazartesi, 29 Şubat 2016 10:39

Heybeli Kütüphanesi için neler yapılmalı

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

13 Şubat’ta Adalar Kent Konseyi Çınar etkinlik binasında (Adaevi), Adalar’da aktif çalışan Sivil Toplum Örgütleri ve Heybeliada Muhtarı Hüseyin Yay bir araya gelerek Heybeliada Kütüphanesi için birlikte neler yapılabilir toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya; Adalar Kent Konseyi, Heybeliada Muhtarı, Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, Heybeliada Gönülleri Derneği, Adalar Vakfı, Kızılay, Arka Güverte, Adalar Savunması, Heybeliada Lions Kulübü, Adalar Denizle Yaşam Derneği katıldı.

İlk adım olarak, Adalar Kent Konseyi imzalı ortak bir metin hazırlanarak Kültür Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı’na gönderilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Daha sonraki adımlar ise, Kent Konseyi’nin BİMER’e Kütüphane binasının ne olarak kullanılacağını sorması, Kültür Bakanı’ndan randevu almak, ekteki metni tüm adalıların imzasına açmak, change.org‘da kampanya başlatmak olarak belirlendi. Adım adım.

Adalar’daki Sivil Toplum Örgütleri arasındaki bu işbirliğinin devam etmesi umuduyla...

 

Ortak metin:

T.C Milli Eğitim Bakanlığı’na,

Biz, Adalılar, Adalar Kent Konseyi ve aşağıda imzası olan Adalar’daki Sivil Toplum Örgütleri, 40 yıl boyunca Heybeliada’ya Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermiş ve yeniden aynı amaçla hizmete girmesi için restorasyonu başlatılan tarihî binanın, amacına uygun biçimde Halk Kütüphanesi olarak Adalıların hizmetine sunulmasını istiyoruz.

2014 yılında Bakanlığı’nıza tahsis edilen bu tarihî mirasın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi gerektiğinde ısrar ediyor, Halk Kütüphanesi ihtiyacı içinde olan Heybeliada’nın bu kamu hizmetinden yararlanmasının en doğal hakkı olduğuna inanıyoruz.

2013 yılında topladığımız imzalarla, yıllardır çöplük olarak kullanılan binaya sahip çıkıp yanmaktan, yıkılmaktan kurtaran Adalılar olarak bu talebimize en kısa zamanda olumlu cevap geleceğini umuyor, saygılarımızla gerekli işlemlerin yapılmasını rica ediyoruz.

 

Abdurrahman Küçüksarı
Adalar Kent Konseyi Genel Sekreteri

 

Adalar Kent Konseyi - Heybeliada Muhtarı - Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği - Heybeliada Gönülleri Derneği - Adalar Vakfı – Kızılay - Arka Güverte - Adalar Savunması - Heybeliada Lions Kulübü - Ada Gönüllüleri Derneği - Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği

 

Halk Kütüphanesi binasıyla ilgili kısa bilgi:

Adamızın en eski tarihi binalarından ve kültürel miraslarından biri olan Triandafilidis Köşkü, 1923–1967 yılları arasında İlkokul; 1968–2008 arasında da Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermiştir. 2008’den 2013’e kadar ise kaderine terk edilmişti.

2013 Haziran ayında Adalıların başlattığı “Kütüphanemizi Geri İstiyoruz!” kampanyasında toplanan 500 imza sayesinde, bu kültürel miras yeniden Halk Kütüphanesi olarak açılmak üzere onarım görmeye başladı.

Binanın restorasyonu Kasım 2013’ten bu yana devam ediyor.

Kütüphane Derneği’nin aktif gönüllüsü CHP Eski Milletvekili Haluk Eyidoğan’ın girişimleriyle CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel Meclis’te MEB’nın cevaplaması amacıyla bir soru önergesi verdi.

MHP milletvekili ve aynı zamanda Büyükada sakini Ekmelettin İhsanoğlu’nun Kütüphane ile ilgili Meclis’e Milli Eğitim Bakanı’nın cevaplaması amacıyla bir soru önergesi verdiğini de öğrendik. Umarız bu önergelere cevap verilir ve biz de, kütüphane olması için Adalılar olarak mücadele verdiğimiz bu kültürel mirasın neye dönüştürülmek istendiğini öğrenmiş oluruz. 

Son değişiklik Çarşamba, 02 Mart 2016 00:43
Yorum yapmak için oturum açın