Pazartesi, 29 Şubat 2016 10:40

Kayıp Adaları gün yüzüne çıkarma çalışmaları başladı

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

 

Maltepe Belediyesi, kayıp adalar olarak bilinen tarihi Vordonisi’nin gün yüzüne çıkartılması amaçlı çalışmanın ilk adımlarını attı.

İstanbul’un 10. ve 11. adaları olarak anılan Küçük Vordonisi, Büyük Vordonisi adalarının tarihi yaklaşık bin 200 yıl öncesine dayanıyor. 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kalan Vordonisi Adası için yapılacak çalışma ile hedeflenen, adanın tüm özellikleriyle keşfedilip, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve UNESCO’ya bir çalışma sunulması. İkinci aşama içinse batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması ve turizme açılması.

Kayıp adaya keşif ekibi tarafından 2015 yılının ekim ayında gerçekleştirilen dalışa Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da eşlik etmişti. Başkan Ali Kılıç bu konu ile ilgili şu açıklamada bulundu: “Topraklarımızın altından gün yüzüne çıkan bu kültür mozaiği, bizlere birlik olmanın değerini bilmemiz gerekliliğinin mesajını veriyor. Maltepe’nin doğal güzelliklerinin keşfedilerek, gelecek kuşaklara aktarılması konusunda, yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğimizin bilinmesini isterim.”  

Keşif ekibi ise ada ile ilgili, “Bu adada, kayaların durumunun incelenmesi lazım ki gerçek tarih ortaya konulabilsin. Adanın kalıntıları üzerinde kestane, midye ve türevi deniz canlıları olduğu için tam olarak ana manastırı görebilmek henüz mümkün olmuyor” dediler.

Bölgede yaşayanlar dışında pek bilinmeyen Vordonisi, iki adadan oluşuyor. Biri büyük, diğeri küçük Vordo olarak geçen adalar, İstanbul’un 10. ve 11. adalarını oluşturuyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Yassı ve Sivriada’dan oluşan İstanbul Adaları’nın gizemli parçası olan Vordonosi, gelişen teknolojiyle birlikte 2000’li yıllarda daha fazla duyulmaya, bilinmeye başladı.

Vordonisi Adası, Maltepe Belediyesi öncülüğünde, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Şahin, Düzce Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilir, sualtı araştırmacısı gazeteci Gökhan Karakaş, Deniz Biyoloğu Mert Gökalp, Vordonisi rehberleri Serco Ekşiyan ve Ercan Akpolat’tan oluşan bir ekiple gün yüzüne çıkartılacak.

 

Son değişiklik Çarşamba, 02 Mart 2016 00:45
Yorum yapmak için oturum açın