Bebekleri nefes alırken izlediniz mi hiç? Eğer izlerseniz bebeklerin nasıl karından ve huzurla nefes aldıklarını görürsünüz. İnsanlar doğduklarında, bizim şimdilerde öğrenmeye çalıştığımız diyafram nefesini kullanabiliyor olurlar. Yani bu kabiliyete zaten sahiptirler. Diyafram nefesini bir süre çalıştığımızda, vücudumuzun buna kolayca adapte olması bu yüzdendir. Vücut hafızasında var olan doğal kabiliyeti tekrar anımsamaya başlar.
Çocuklar büyüdükçe hayat onları rekabetçi ve hırslı olmaya iter. Okul notları, ebeveynlerini memnun etme kaygısı, belki yeni bir kardeş. Bunlar hepimizin zamanında ve hâlâ yer yer deneyimlediğimiz strese sebep olan durumlardır. Bu stres çocukların nefesini diyaframdan alır ve göğüslerine bindirir. Diyaframından rahatça nefes alan çocuk bir anda göğüsten nefes almaya başlar. Sadece göğüsten nefes almak akciğerleri büyük oranda zorlar ve sıkıntı yaratır. Örneğin göğüsten alınan nefes akciğerlere 500-700 cc hava sağlarken, diyafram nefesi 2500 cc-3000 cc hava sağlar. Yani göğüsten nefes alan çocuk akciğerlerine ihtiyacı olan havayı sağlayamaz.
Göğüs kapasitesi - 500-700cc hava sağlar
Diyafram nefesi -2500-3000cc hava sağlar
Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için doğru nefesi korumaları, eğer doğru nefes almıyorlarsa doğru nefes almayı öğrenmeleri çok önemlidir. Doğru nefes alan çocuğun okuldaki başarı oranı artar; konsantrasyonu kuvvetlenir ve öğrenme kabiliyeti artar. Doğru nefes alan çocuk daha kolay uyur. Akşam uykusunu alan çocuk okulda uyku problemi yaşamaz.
Doğru nefes almanın çocuklar üzerinde en önemli etkilerinden biri ‘kapasite kullanımıdır’. Şöyle düşünelim; en az 2500 cc kapasitesi olan diyaframımızı biz kullanmayı bilmez ve hep göğüsten nefes alırsak, bu kapasitenin hiç bir önemi kalmaz, üstelik de her geçen gün körelir ve kullanılmaz hale gelir. Çocukların da kapasiteleri aynı böyledir. Çocuklar birer hamur gibidir, onlara en iyi veya en kötü şekli verecek olan bizleriz. Doğru gözlem yaparak, onlara kendilerini tanıma ve yeteneklerini anlama şansı verirsek kim bilir belki de dünyaya yeni bir dahi hediye ederiz. Nefes teknikleri çocukların verimliliklerini arttırır ve onları kapasitelerinin en iyi haliyle tanıştırır.
Çocuklarda doğru nefes
En başta ve en çok önem verilmesi gereken; çocuğun burundan nefes alıp burundan nefes vermesidir. “Bunda ne var, zaten çocuk burundan nefes alıp vermez mi?” demeyin. Çünkü birçok çocuk burunları sık sık tıkandığı için, ağızdan nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirir. Devamlı olarak ağzından nefes almak stres düzeyini arttırır. Bunun fark edilip düzeltilmesi çok önemlidir.
Diyafram kullanımı da en az burundan nefes alıp vermek kadar önemlidir. Özellikle 8 yaşından önce çocukların bu alışkanlıkları kazanmış olması gerekir.
Tüm bunlara dikkat edildiğinde;
Çocuğunuz okulda, evde ve sosyal yaşamında sağlıklı iletişim kurabilir.
Organ ve dokularının ihtiyaç duyduğu enerjiyi maksimum düzeyde alır ve sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olur.
Kendini rahatça ifade eder.
Daha mutlu bir çocuk olur.
Anneler ve babalar, eğer çocuğunuzun stres altında olduğunu fark ederseniz, -sınavı olur, yarışı olur, arkadaşıyla tartışmıştır veya söze dökemediği bir sıkıntısı vardır- çocuğunuz sırt üstü yatarken bir elinizi karnının alt kısmına koyun. Elinizi bir süre hafifçe karnının biraz altında tutun ve ona usulca ‘güvende olduğunu ve nefes almanın ona iyi geleceğini’ tekrarlayın. Bir süre sonra diyaframdan nefes aldığını ve rahatladığını görebilirsiniz.
Çocuklarımıza doğru nefes alıp vermeyi öğretirsek, onlara ikinci defa hayat vermiş oluruz.