Pazartesi, 29 Şubat 2016 10:38

Bilim Ateşböceği Büyükada’da

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

 

02 bilim atesbocegi 280xTürkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Gezici Öğrenim Birimlerinin en yenisi olan “Bilim Ateşböceği Projesi” etkinliklerine 10 Şubat 2016 günü, bugün Büyükada’da başladı.

Yapımını Bosch Ev Aletleri’nin üstlendiği, Lyod’s Foundation da desteğiyle hayata geçirilen projenin Büyükada ayağı coşkulu bir katılımla açılışını yaptı. Adalar Kent Konseyi’nin öncülüğünde hayat bulan proje sabit dorsesiyle Adalar Belediyesi, Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Adalar Kaymakamlığı’nın ve okul öğretmenlerinin destekleriyle 9 Mart’a kadar eğitim verecek.

İlk adım olarak Şehit Murat Yüksel İlkokulu öğrencilerinin tümü sırasıyla, onlar için belirlenen günlerde eğitim alacaklar. Bilim Ateşböceği, ilköğretim çağı çocuklarına fen bilimlerinin temel bilgi ve becerilerini kazandırarak çocukların bilimsel düşünen, problem çözebilen ve bilime karşı tutum geliştiren bireyler olarak yetişmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Bilim Ateşböceği, sorgulama, analitik düşünme, yaşamdaki her şeyin yemeden-içmeye kadar bilimsel yöntemlerle ele alınarak pratiğe geçmesi gerekliliği perspektifini çocuklara aşılama görevini üstleniyor.

Açılış töreninde ilk söz alan TEGV Genel Müdürü Mete Meleksoy, ilk defa deniz aşırı bir yere geldiklerini ve çıkarma yaptıklarını; Adalar’da, deniz aşırı bir yerde bulunan çocuklarla buluşmaktan büyük bir heyecan duyduklarını ifade etti. Bu projenin amacı; çocuklara bilim sevgisi aşılamak, bilimsel eğitim alanındaki yenilikçi, çocuk merkezli öğretim tekniklerini öğretmenlere anlatmak ve gönüllülerin projede yer almasıyla toplumsal katılımı teşvik etmektir diyerek sözlerini noktaladı.

03 bilim atesbocegi 280xAdalar Kent Konseyi Başkanı Sinan Özbek, Adalar Kaymakamı Hikmet Dengeşik, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Eren de bu projeyi desteklemekten büyük bir mutluluk ve heyecan duyduklarını, çocukları mutlu etmenin heyecanını taşıdıklarını dile getirdiler.

Açılış konuşmasının ardından konuşmacılar birlikte açılış kurdelesini keserek Bilim Ateşböceği dorsesini ve eğitim alan öğrencileri ziyaret ederek sohbet ettiler. 

TEGV Bilim Ateşböceği projesini dört temel dalda gerçekleştiriyor. Genel Müdür Mete Meleksoy, Türkiye’nin en dipte ve geri olduğu dört bilim dalında ve tematik olarak bu projeyi sürdüklerini ifade etti. Matematik, Fen, Okuma ve Sanat bu dört dalda eğitim verdiklerinin özellikle altını çizdi. Ve Adalar’da, burada inanılmaz bir destek gördüklerini belirtti.

Büyükada’da verilen eğitim iki bölümden oluşacak bilgisayar ve etkinlik. İkisi de aynı yerde yaşama geçirilecek ve bilime ilgiyi yoğunlaştıracak bir program yürütülecek. TEGV gönüllüleri ile Adalar’dan eğitim gönüllüleri birbiriyle tanışarak 9 Mart’a kadar sürecek olan bilimsel eğitimin bir aylık maratonunda ilk gün coşkusunu birlikte omuzladılar.

 

04 bilim atesbocegi 280x
05 bilim atesbocegi 280x
06 bilim atesbocegi 280x
 

 

TEGV’in gezici eğitim birimleri olan Ateşböceği Bilimsel Eğitim programı, Türkiye’nin yoksul kesimlerindeki okulları ziyaret ederek hem ilgi çekici hem de ilham verici fen müfredatıyla, öğrencilerin mevcut bilimsel eğitim programlarını destekliyor.

Asıl hedefi ötekileştirilmiş, düşük gelirli, izole hayatlar yaşayan ve eğitim seviyesi düşük kesimlere hizmet vermek olan TEGV, Ateşböceği Bilimsel Eğitim Projesi sayesinde toplumun bu kesimlerine ulaşabiliyor. Yaşları yedi ila on dört arasında değişen çocuklara bilimsel eğitim vermeyi ve de bilimsel eğitim programında kullanılan yenilikçi metotlar ve materyaller konusunda öğretmen ve gönüllülere eğitim vermeyi amaçlıyor. Ziyaret ettiği her yerde proje, kaliteli bilimsel eğitimi teşvik edecek eğitimler verecektir ve araçlar, materyaller sağlayacaktır. 

TEGV, “Ateşböceği Bilimsel Eğitim projesi, Vakfımızın, gelecek kuşakların bilimsel eğitim konusunda desteklenmesiyle yetenek ve eğitimde ileri gidilmesi yönündeki stratejik hedefiyle mükemmel bir uyum içinde. Projenin olumlu etkilerinin proje dönemi sonrasında da görüldüğü düşünülürse, proje sürdürülebilir bir karaktere sahiptir. Aldıkları eğitim sayesinde öğretmenler ve gönüllüler, gezici eğitim birimi bölgeden ayrıldıktan sonra bile eğitim programını, yaklaşımını ve materyalleri kullanmaya devam edebilecektir. Bu Projede, her bir okula eğitim materyalleri de bırakılacaktır.” diyor. 

TEGV, Ateşböceği Bilimsel Eğitim programını devam ettirmeyi ve mümkün olduğu kadar çok yoksul okula ulaşmayı ve mümkün olduğu kadar çok çocuğa ilham vermeyi hedeflemektedir. 2000 yılından itibaren yürütülen bu proje ile 140.000 km yapıldığı; 81 il gezildiği, 918.000 öğrenciye ulaşıldığını; Kosova ve Makedonya’ya da gidildiğini bildirdi.

 

Son değişiklik Çarşamba, 02 Mart 2016 00:39
Yorum yapmak için oturum açın