Pazartesi, 29 Şubat 2016 10:41

Sürekli Öğrenme Merkezi Olarak Müze - Sait Abasıyanık Müzesi Eğitim Atölyeleri

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

02 sait faik muzesi 280xYazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belgeyi ziyaretçileriyle buluşturan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ilk olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde açılmıştır. 2009-2013 yılları arasında bir restorasyon sürecine giren müzemiz, 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilenmiş yüzü ve çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden konuklarını ağırlamaya başlamıştır. 

Sait Faik Abasıyanık’ın annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyeti gereği “ücretsiz ve herkese açık” ibaresi ile müzemiz yılda ortalama 10.000 ziyaretçi ağırlamaktadır.

2014 Kasım ayından itibaren ICOM-DEMHIST (Uluslararası Müzeler Konseyi Tarihi Ev Müzeler Komitesi) ile kurulan iletişimimiz Haziran 2015’te sonuç vermiş ve DEMHIST Türkiye Komitesi oluşturulması sağlanmıştır. İletişim ağına katılan ev müzelerle işbirliği halinde ortak etkinlikler düzenlenmesi, bu iletişimi ağının ulusal ve uluslararası ölçekte geliştirilmesi planlanmaktadır.

Modern müzeciliğin önemli bir fonksiyonu olan eğitim faaliyetleri de 2014-2015 öğretim döneminde Burgazadalı çocuklara yönelik başlatılmıştır. Burgazada İlkokulu’nda okuyan öğrencilerimize yönelik olarak Kadıköy Yeşim Cimcoz Yazı Atölyesi eğitmenleri Füsun Çetinel ve Ekin Köker’in gönüllü destekleriyle öykü ve drama atölyesi, Müze yetkilisi Canan Cürgen tarafından ise anasınıfı öğrencilerine yönelik resim atölyesi planlanmış ve 4 ay süreyle uygulanmıştır.

Bu atölye programı ile Burgazadalı çocuklarımızın müzeyi sürekli bir öğrenme merkezi olarak kullanmaları, Sait Faik’in kültürel mirası ile tanışmaları ve bu mirası Ada ile bütünleştirerek sahiplenmeleri hedeflenmiştir.

2015-2016 güz döneminde Kınalıada Mehmetçik İlkokulu öğrencilerine yönelik olarak yine Yeşim Cimcoz Yazı Evi’nin gönüllü desteği ile Füsun Çetinel yönetiminde Öykü Atölyesi kapsamında eğitim verilmektedir. Atölye kapsamında Sait Faik’in öykü ve şiirleri ekseninde; okuma-anlama-düşünme-kurma-yazma gibi becerileri geliştirmeyi ve pekiştirmeyi hedeflediğimiz çalışmalar için ilköğretim müfredatı ile paralellik kurarak ilerlemekteyiz

Amacımız tüm adalardan öğrencileri zaman içerisinde Sait Faik’in kültürel mirası ile buluşturmak ve bu mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılmasına aracı olmaktır.

11 Mayıs 2013’ten bugüne müzemizde birçok etkinlik düzenlenmiştir. Bunlardan biri de 1-9 Eylül 2015 tarihleri arasında organizasyonunda Burgazada Kültür ve Kalkınma Derneği’nin de yer aldığı Adalar Sokak Festivali’ne verdiğimiz destek olmuştur. Müzemizin bahçesi ve etkinlik salonu sanatçıların ve festival katılımcılarının kullanımına açılmıştır. Bu kapsamda 2015 yılı Sait Faik Hikâye Armağanı ile ödüllendirilen Bora Abdo, Sait Faik Hikâye Armağanı’na doğru gelişen edebiyat yolculuğu hakkında bir söyleşi gerçekleştirirken; Burgazadalı yazar Bercuhi Berberyan ile düzenlenen başka bir söyleşi ise yazar, “Burgazada Sevgilim” kitabı kapsamında okurlarla söyleşi gerçekleştirmiştir. Ayrıca Özge Hakan Karakaşoğlu ve Sinan Sülün yönetiminde Burgazadalı çocuklara yönelik “Çocuklarla Öykü Atölyesi Sunumu” gerçekleştirilmiştir.

03 sait faik muzesi 280x
04 sait faik muzesi 280x
05 sait faik muzesi 280x
 

Müzemiz rezervasyon ile grup ziyaretleri de almakta olup, bu gruplara yönelik olarak rehberli müze gezisi yapılmakta ayrıca, etkinlik salonumuzda ve bahçemizde misafir ettiğimiz grup ziyaretçilerimizin okuma atölyeleri, edebiyat söyleşileri gerçekleşmektedir.

Tüm ziyaretçilerimizin izleyebilmesine yönelik olarak müzemizin bodrum katında yer alan etkinlik salonumuzda Sait Faik’in yaşamına dair belgesel video gösterimleri de gerçekleştirilebilmektedir. Etkinlik salonu ile aynı katta yer alan araştırma bölümünde ise Sait Faik’in okuduğu Fransızca-Türkçe-Osmanlıca dergiler, kitaplar; Sait Faik hakkında yazılmış kitaplar, Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanan ve müzeye bağışlayan bazı yazarlarımızın imzalı kitapları, Sait Faik’in, aralarında Flemence, Japonca, Hırvatça, İspanyolca gibi başka dillere çevrilmiş kitabı bulunmaktadır. Dileyen araştırmacıların taleplerini iletmeleri halinde bu arşiv açılmakta, kaynakların kopyalarına erişme imkânı sunulmaktadır.

Müzemiz her yaştan ziyaretçinin sürekli öğrenme mekânı olmayı hedeflemiştir ve bu yönde çalışmalarını sürdürmektedir. Bahar döneminde yetişkinler için gerçekleştireceğimizi öykü atölyesinin programı hazırlanmaktadır.

Müzemizde gerçekleşen atölyelere katılmak ve bilgi almak için bizi

www.saitfaikmuzesi.org

www.facebook.com/saitfaikabasiyanikmuzesi

www.twitter.com/saitfaikmuzesi

adreslerimizden takip edebilir, 0126 381 20 60 numaralı telefondan ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresinden bilgi edinebilirsiniz.

Bekliyoruz!

06 sait faik muzesi 840x

Son değişiklik Çarşamba, 02 Mart 2016 01:04

Son ekleyen Canan Cürgen

Yorum yapmak için oturum açın