Pazartesi, 29 Şubat 2016 18:35

Adalar’da plastik poşet kullanım yasağı başlıyor

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

 

Adalar Belediyesi, Şubat ayı Meclis kararıyla, geri dönüştürülemediğinde doğada çözünerek kaybolması yüzyılları bulan naylon (polietilen) alışveriş poşetlerinin kullanımını yasakladı. Uygulama 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Adalar’da faaliyet gösteren ticarethanelerde geçerli olacak.

Adalar Belediyesi beş yıl önce de (2011 yılında) kese kâğıdı, bez torba, file gibi ürünlerin kullanımının özendirilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde karar almıştı. Şubat 2016’da Adalar Belediye Meclisi’nde oybirliği ile alınan kararla, geçiş döneminin ardından 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Adalar’da naylon alışveriş poşetleri yerine, kese kâğıdı, bez torba, file gibi ürünler kullanılacak. Bir sonraki süreçte katı atık ayrıştırma (kâğıt, cam, plastik) kutularının kullanılması da hedefleniyor. 

Plastik poşet nedir?

Polietilen denilen petrol türevinden ve atık plastik malzemelerin ikincil kullanımından elde edilen malzemedir. Dış ortam koşullarına, neme karşı dirençlidir. Esnek ve üstün kimyasal dayanıklılığı olması da özellikleri arasındadır. Kısa süreliğine kullanılan plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılmakta ve yok olma süreleri yüzyılları bulmaktadır.

Plastik poşete neden karşı çıkılmalı?

Doğada parçalanarak yok olması için yüzyıllar gerekmektedir.

Petrol kaynaklı olduğu için küresel ısınmanın en büyük nedeni olan CO2 salınımının kaynaklarından birini oluşturmaktadır.

İnsanlığı tehdit eden boyutta doğal kaynakları tüketmektedir.

Nesli tehlike altında olan canlıların yok olmasına ve besin zincirinin kirlenmesine neden olmaktadır.

Naylon poşetler deniz ve göllerin kirlenmesine ve birçok deniz canlısının zarar görmesine sebep olmaktadır.

Üretim sürecinde su tükenmekte, göl ve nehirlerin akış rejimleri bozulmaktadır.

Çevre plastik atıklarla doldurulduğunda, hayvanlara da korkunç derecede zarar verilmiş oluyor. Dünyada hemen her deniz kuşunun midesinde plastik atık bulunuyor. Plastik atıklardan dolayı her yıl 100.000’in üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölüyor. Karada inekler, koyunlar, keçiler, atlar ve diğer hayvanlar yem ararken plastik yiyorlar ve ölüyorlar.

Günlük hayatta çok sık ve yaygın olarak kullanılan doğada dönüşüm süresi yüzyılları alan taşıma amaçlı polietilen alışveriş poşetlerin kullanımının en aza indirilmesi için başta tüketiciler olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara birçok görev düşmektedir. Bu doğrultuda daha yaşanabilir Adalar için çevre dostu torbalar kullanılması gerekmektedir.

 

ADYSK (Adalar Denizle Yaşam Ve Spor Kulübü Derneği) olarak tüm STK’lara plastik poşet yasağı için harekete geçilmesi çağrısı yapıldı. Çağrıya Adalar Kent Konseyi, Adalar Vakfı, Deep Dream Dalış Merkezi, Arka Güverte, Heybeliada Gönüllüleri Derneği, Ada Gönüllüleri Derneği katıldı ve alınan ortak kararla Belediyeye Adalar’da doğaya zararlı plastik poşet kullanılmaması ile ilgili talep iletildi.

Adalar Belediyesi Başkan Yardımcısı Mahmut Yerlikaya’nın talebe karşı son derece hassas ve hızlı yaklaşımı sayesinde ilk toplantı Baş. Yrd. İsmail Şener’in katılımı gerçekleşti. İkinci toplantı Mahmut Yerlikaya’nın katılımı yapıldı ve konu ile ilgili bağlayıcı kararlar alındı.

Ardından Belediye Meclis Toplantı Salonunda esnaflarla bilgilendirme toplantısı yapıldı, süreç hakkındaki düşünceleri alındı ve yapılacak yasa değişikliği hususu katılan işletme sahiplerine iletildi.

Şubat ayının ilk haftası Belediye Meclis Binasında yapılan Meclis Toplantısında Adalar’da “Plastik Poşet Kullanımının Yasaklanması ve Doğada % 100 Bio Çözülür Poşet Kullanımı kararı” Adalar Belediyesi’nce alındı.

Adalar Belediyesi - Adalar KENT Konseyi – ADYSK - Deep Dream Dalış Merkezi -
Adalar Vakfı - Arka Güverte - Ada Gönüllüleri - Heybeliada Gönüllüleri Derneği alınan kararın sadece başlangıç olduğunu da unutmadan bundan sonraki süreçte sürdürülebilir olması için daha fazla çalışılması ve sürecin iyi yönetilmesi gerektiğinin bilincini taşıdıklarını ifade ettiler. İlgili STK’ların, halkın da sürecin takibi hususunda gerekli desteklerini beklediklerinin altını çizdiler.

 

Son değişiklik Çarşamba, 02 Mart 2016 01:43
Yorum yapmak için oturum açın