Sayı 129 - Mart 2016

Sayı 129 - Mart 2016

Mimoza... Adalar'ın bahar müjdecisi...

Kapak Fotoğrafı: Semra Askeri Uzuner

Bahar Adalar’a bir geldi, pir geldi. Badem ve erik ağaçları çiçeklerini açtılar. Doğa uyandı. Cemrelerin sonuncusu da düştü toprağa. Ve en sıcak Şubat günlerinin yaşandığı “artık yıl”ı geride bırakıp Mart’a merhaba dedik…
İstedim ki Adalı okurları da bundan haberdar olsun. Unutmadan belirteyim, kulak arkası edilmeyecek en önemli mesele de şu; günümüzde ülkemizde vizyona giren her filme üç günlük ilgi hakkı veriliyormuş artık.
Ada tarihinde önemli bir yere sahip yüzlerce tuzlu balık emekçisinin hatırlarda kalan küçük bir kesitiydi aktarmaya çalıştıklarım. Bu vesileyle başta Pervin Özenç olmak üzere tuzlu balık ve konserve imalatında çalışan tüm adalı kadınların, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Gezici Öğrenim Birimlerinin en yenisi olan “Bilim Ateşböceği Projesi” etkinliklerine 10 Şubat 2016 günü, bugün Büyükada’da başladı.
13 Şubat’ta Adalar Kent Konseyi Çınar etkinlik binasında (Adaevi), Adalar’da aktif çalışan Sivil Toplum Örgütleri ve Heybeliada Muhtarı Hüseyin Yay bir araya gelerek Heybeliada Kütüphanesi için birlikte neler yapılabilir toplantısı gerçekleştirildi.
Maltepe Belediyesi, kayıp adalar olarak bilinen tarihi Vordonisi’nin gün yüzüne çıkartılması amaçlı çalışmanın ilk adımlarını attı.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi her yaştan ziyaretçinin sürekli öğrenme mekânı olmak için çalışmalarını sürdürmekte...
Adalar'da, evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan yatağa bağımlı bireylere evinde ve aile ortamında sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde verilen sağlık hizmetleri üzerine...
Göğüsten alınan nefes akciğerlere 500-700 cc hava sağlarken, diyafram nefesi 2500 cc-3000 cc hava sağlar. Yani göğüsten nefes alan çocuk akciğerlerine ihtiyacı olan havayı sağlayamaz.
...Duygular, yaşadığımız dönemle ve yaşla değişiyor. Ben de her şeyin çok iyi ve güzel olmasını istiyorum ama bunu her alanda başaramıyorlar...
Bugünlerde, Musevi Cemaatinin Yaşlılar Yurdu’nda ve de Büyükada’nın Anadolu Kulübü Bahçesinde, yaşlı Yahudilerin aralarında konuştukları Judeo-Espanyol veya Ladino olarak adlandırılan lisan, can çekişmektedir.
7 Şubat 2016 Pazar günü, Palio Faliro Belediye Binası’nın toplantı salonunda, Atina’daki Büyükadalılar Derneği’nin yeni yıla iyi başlamak amacıyla yapılan geleneksel “yılbaşı pidesi kesimi” etkinliği gerçekleşti.
Adalar Belediyesi, Şubat ayı Meclis kararıyla, geri dönüştürülemediğinde doğada çözünerek kaybolması yüzyılları bulan naylon (polietilen) alışveriş poşetlerinin kullanımını yasakladı. Uygulama 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Adalar’da faaliyet gösteren ticarethanelerde geçerli olacak.
Adalar Kent Konseyi / Denizle Yaşam ve Koruma Çalışma Grubu olarak Adalar Kaymakamlığı’na ve ilgili kurumlara 104 No’lu Harita yasağının sadece devam etmesi değil, 9 adayı da içine alacak şekilde yeni harita oluşturulması ve Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı’nın kurulması için dilekçemizle başvurumuzu yaptık.
Adalar Belediyesi, Adalar’da spor etkinliklerini canlandırma kapsamında Adalar 1. Futbol Turnuvası düzenliyor.
Adalar Köpek Bakımevi’ne MİGROS ve Hayvan Hakları Federasyonu’ndan (HAYTAP) anlamlı destek.
Bu yıl usta ressam Jheronimus Bosch’un 500’üncü ölüm yılı olması nedeniyle, başta yaşadığı kent Den Bosch olmak üzere Hollanda’nın çeşitli yerlerinde değişik etkinlikler düzenleniyor.
Kronik böbrek hastalığı, küresel bir salgın halini almış olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde her 7 kişiden birisi kronik böbrek hastasıdır.