Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, Heybeliada’ya 41 yıl Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermiş, ancak 2008’den itibaren adeta yanmaya yıkılmaya bırakılmış olan kütüphane binasını 3 yıldır geri kazanmaya çalışıyor.
Adalılar, 2013’ün Haziran ayında topladıkları 500 imza ile buranın Kütüphane olarak restore edilmesi sürecini başlatarak binanın yok olmasını engellemiş ve bir ilke imza atmışlardı.
İl Özel İdaresi tarafından kütüphane olması amacıyla açılan ihaleyle başlayan ve yaklaşık iki yıldır süren restorasyon sürecinin bitmesine yakın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın’dan alınan son haber, bu tarihî mirasın kütüphane olarak açılmayacağı yönünde, ne yazık ki.
Resmî itiraz yolu İdare Mahkemesi
İl Özel İdaresi kapatılırken oluşturulan komisyon tarafından tahsisi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapılan bina, Hazineye devredilmiş durumda. Valilik ve Kütüphaneler Genel Müdürlüğü düzeyinde yapılan görüşmeler, ne yazık ki bu tahsis durumunu değiştirmeye yetmedi. Artık resmî anlamda sadece İdare Mahkemesi düzeyinde itiraz hakkı kaldı.
Kütüphanecilik tarihinde bir ilk
Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, sürecin başından itibaren, yani İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili döneminden başlayarak (Kendisi şu anda Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı), şimdiki Müdür Nedret Apaydın döneminde de ilgili makamlarla görüşmeler yapıp, onların her fırsatta desteklerini aldı. Kültür İşlerinden Sorumlu Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’la yaptığı görüşmede, buranın tahsisinin kendilerine bırakılması için söz de almıştı.
Kütüphaneler Genel Müdürlüğü, Heybeliada Halk Kütüphanesi girişiminin şimdiden Türkiye’nin kütüphanecilik tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu, buranın Sivil Toplum ve Kütüphane işbirliğini örnekleyeceğini defalarca ifade etmişti.
‘Yılın Kütüphane Dostu Ödülü’ Heybeliada’ya
Bu alanda yaptığı çalışmalardan dolayı 2015 yılının ‘Kütüphane Dostu’ ödülünü alan Dernek, böylece ilk kez ödülün bir sivil toplum grubuna verilmesini sağlamıştı.
Ancak Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, yeni yapılan Hüseyin Rahmi Gürpınar Çok Amaçlı Lisesi’nin 9 sınıfının boş olduğu ve Heybeliada İlkokulu binasının içindeki 5 odanın da İlkokul tarafından istenildiği şekilde kullanılamadığı bilindiği halde, restorasyon projesi kütüphane olarak başlatılan bu binaya ihtiyaçlarının olduğu yönünde bir açıklama yapmış bulunmakta. Aslında, Heybeliada’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü metrekare olarak geniş bir bina alanına sahip, ancak ne yazık ki Adalıların Kütüphane talebini, bu binaya ihtiyaçları olduğu gerekçesiyle yeterince değerlendiremediği anlaşılıyor. Bu durum, özellikle bizlerde, kütüphanecilerde ve medyadaki kütüphane dostlarında büyük bir üzüntü yaratıyor. Harcanan bunca emeği yakından takip edenlerin, biz ne yapabiliriz, bizim nasıl bir faydamız dokunabilir düşüncesiyle verdikleri moral ve destek günden güne artıyor.
Süreç nasıl devam ediyor?
Başta bu mesleğin duayeni Prof. Dr. Bülent Yılmaz olmak üzere Türkiye’deki kütüphaneciler ve TKD, ilk günden beri Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği’nin en büyük destekçileri. Kütüphane binasının akıbetiyle ilgili yaşanan tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, kütüphane sanki açıkmış ya da her an açılabilirmiş gibi çalışan 100’ü aşkın Dernek üyesi, tüm etkinlikleri gönüllü emek ve imeceyle hayata geçirmeye devam ediyor. Kendi kitaplığını oluşturmanın yanı sıra, kitap bağış kampanyaları düzenliyor, ‘Adalarda Edebiyat’ ve ‘Heybeliada Bellek Merkezi’ atölyelerine devam ediliyor.
Tüm adalıların katılımına ve yaratıcılığına açık olan Dernek çalışmalarına siz de el verebilir, bu zorlu ama keyifli sürecin bir parçası olabilirsiniz.