Fovizm her şey demek değil, ama her şeyin temelinde o var. 1905 yılında saf renklerle, perspektifi ve mekân anlayışını tamamen değiştiren ve modern sanatların başlangıcına katkı bulunan Fovizm akımı sanatla ilgilenenleri şaşkınlığa uğratmıştı. Henri Matisse, Andre Derain ve Maurice de Vlaminck sanat anlayışını değiştirmek için çalışıyorlardı. Bunun içinde saf renklerle denemeler yapıyorlardı. Sanat eleştirmeni Vauxcelles’in onların bu çalışmalarını vahşi yaratık anlamına gelen Fovizm kelimesiyle tanımlamıştır. Konularını doğadan almalarına rağmen insan formları bu akım için odak noktası olmuştur.
Renkler tüpten çıktığı gibi kullanılıyor bazen şeffaflık derecesinde ince kullanılırken bazen de kalın tuşlar şeklinde tuvalde yerlerini alırken, mekân duygusu yokmuş gibi farz ediliyor, tuval büyük alanlara ayrılarak boyanıyordu. Klasik dönemin kurallarına bir başkaldırı gibi olan Fovizm’de derinlik ve perspektif kalın kontur çizgileriyle ve yan yana farklı renklerin sürülmesiyle bir anlamda parçalanmalarla sağlanıyordu.
Andre Derain
Mühendislik eğitimini yarıda kesip resim eğitimi almaya başlamıştır. Daha sonraları Matisse ile tanışıp beraber çalışmaya başlamışlar. Böylece Fovizm akımının başlamasını sağlamış oldular. Toplu figürler, portreler ve natürmortlar üzerinde çalışmıştır.
Henri Matisse
Sanatını gelir getirmeyeceğini dair umutsuzluk içindedir her zaman. Hukuk eğitimini tamamlarken güzel sanatlara kaydolmuştur. Önceleri renkli çalışmalar yaparken daha sonraları koyu renklerin etkisi altına girmiştir. Betimleme, natürmort ve peyzaj ressamlığını harmanlayarak çalışmalar yapmıştır. İç mekân tabloları yapmıştır.
Maurice de Vlaminck
Sanatla tanışmadan önce boksör, bisiklet yarışması şampiyonu ve kafelerde keman çalan biriydi. Anarşist bir gazete de yazılarda yazıyordu. Devrimciliğin dışa vurumu olarak sanata yaklaşıyordu ve bu alanda çalışmalar yapıyordu. Van Gogh’tan çok etkilenen sanatçı son dönemlerde koyu renklere yönelmiştir.
Georges Rouault
Herhangi bir sanat dalıyla bağdaştırmak zor olsa da Fovizm’e daha çok yakındır. Sosyal hayatın uyumsuz ve zıt yanlarını resmetmiştir. Konu olarak fahişeler, palyaçoları çalışmıştır.
Kees Van Dongen
Portre çalışmaları konusunda uzman olan sanatçı yaptığı erotik çalışmalarından dolayı eserleri sergi salonundan kaldırılmıştır.
Raoul Dufy
Fovistlerin içinde anlık ışıkları yakalamaya çalışan, acele etmeden resim yapan ve bu akıma en sadık olan ressamdır. Yürüyüş ve spor yapan insanları konu edinmesi onun stili haline gelmiştir. Tiyatrolara yönelik desen çalışmaları yapmıştır.