Heybeliada Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen “Biyolojik Farkındalık” konulu seminer Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Figen Esin Kayhan’ın katılımıyla Hüseyin Rahmi Gürpınar Çok Programlı Lisesi’nin konferans salonunda gerçekleşti.
Coğrafya Öğretmeni Seda İnanöz tarafından organize edilen seminerin açılış konuşmasını Okul Müdürü Yardımcısı Zafer Öztürk yaptı. Öztürk Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunup gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için başta çiftçiler olmak üzere toplumun her kesiminin bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Öğrenciler: ‘Çevrenin hâlinden biz anlarız’
Seminer, Heybeliada Anadolu Lisesi öğrencilerinden Bora Bayraktar ve Mehmet Berat Özkaya’nın nesli tükenen veya tükenmekte olan hayvanlarla ilgili hazırladığı sunum ile devam etti. Öğrenciler bu sunumda, birçok endemik türü barındıran Anadolu’nun; hızlı nüfus artışı, sanayileşme, teknolojinin hızla gelişmesi gibi nedenlerle hızla yok oluşa doğru gittiğine dikkat çekerken, Kelaynakların, Akdeniz foklarının neslinin tükenip deniz kaplumbağaları, saz kedileri, kum köpekbalıkları, boz ayılar, çengel boynuzlu dağ keçileri, yaban koyunu, flamingolar, ağaç kurbağaları, Datça hurması, sığla, orfoz, peygamber çiçeği ve daha nice türlerin de tehdit altında olduğunu söylediler.
Biyolojik çeşitliliğe saygı, doğaya farkındalık
Doç. Dr. Figen Esin Kayhan ise konuşmasında insan doğa ilişkisinde önemli bir halka olan hayvanların öldürülme nedenlerini sıralayarak insanoğlunun doymak bilmez hırsının sonuçlarını gözler önüne serdi. Kayhan konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyanın varoluşundan günümüze kadar birçok canlı türü gelip geçti. Maalesef insanoğlu elindekinin kıymetini her zaman onu kaybettikten sonra anlıyor. Hayvan ve bitki türleri biz insanların yaşamlarını devam ettirebilmelerinin de bir anahtarı aslında. Dünyanın doğal bir dengesi var. Bu doğal denge içinde bazı canlıların yok olması tabiidir. Ancak işin içine insanoğlu faktörü girdiğinde doğal dengeye müdahale etmemek mümkün olmuyor. Şu an 3071 türün nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Unutulmamalı ki hayvanlara ne olduysa insanlara da aynısı olur. Her şey birbirine bağlıdır. Yerkürenin başına gelen, yerkürenin çocuklarının da başına gelecektir.” Kayhan öğrencilere doğayı koruma derneklerinde gönüllü olarak çalışabileceklerini, türlerin korunması için yapılabilecek pek çok şey olduğunu söyleyerek konuşmasını bitirdi.