Sayı 120 - Haziran 2015

Sayı 120 - Haziran 2015

Haziran sadece sıcağıyla değil, sıcak gündemiyle geldi. Haziran gündemine çok hızlı bir giriş yaptık. İç açıcı gelişmeleri barındırmayan bir giriş bu. Adalar’ı, Marmara’yı bitirecek gelişmelerin temeli atıldı bugünlerde. 14 Mayıs 2015 tarihinde mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı hiçe sayılarak Başbakan tarafından Yassıada planının temeli atıldı.
MacerAda bu yıl Heybeliada’da başlayıp, Büyükada’da tamamlanacaK. Bu yıl 3. kez düzenlenecek olan MacerAda yarışlarının kayıtları başladı.
‘Büyükada’ buluşması, Atina’daki Adalı ve İstanbulluları bir araya getirdi. Atina-Pire Başkonsolosluğu’nun, Akillas Millas’ın 2014’de Adalı Yayınları tarafından Türkçe basılan “Büyükada” kitabının tanıtımı için düzenlediği toplantı, 13 Mayıs Çarşamba akşamı Benaki Müzesi büyük salonunda gerçekleşti.
Bu ayki yerimi aşağıda detaylıca göreceğiniz kampanyaya dikkatleri çekmek amacıyla kullanmaya karar verdim.
bütün taşlar gibi vekarlı, / hapiste söylenen bütün türküler gibi kederli, / bütün yük hayvanları gibi battal, ağır / ve aç çocukların dargın yüzlerine benziyen elleriniz.
Baharat adası Zanzibar ve Kilimanjaro’nun eteklerinde Arusha: Şubat ortasında 2 haftası Etiyopya, 1 haftası Tanzanya, üç haftalık bir gezimiz oldu.
...Vakti gelmişti artık... Kılıç balığı avlamak için Saroz körfezine, Gökçeada’ya gidiş hazırlıkları yapıyorlardı...
‘Göğün yıldızlarla yaldızlanmış güzel yüzüne bakmaktan, yıldızları şiir gibi konuşturmaktan vazgeçtiğimizde ‘geceyi saatlerine bakarak anlayan’ insanlara döndük...
1905 yılında saf renklerle, perspektifi ve mekân anlayışını tamamen değiştiren ve modern sanatların başlangıcına katkı bulunan Fovizm akımı sanatla ilgilenenleri şaşkınlığa uğratmıştı.
Sık sık esnemek bedenimizin bize gönderdiği bir “imdat” çağrısı olabilir mi?
Adalar Savunması'ndan: Bir kez daha tüm Adalar ahalisine ve İstanbul halkına duyuruyoruz
...Yunanistan’a ait Samos bizim Kuşadası’yla burun buruna olsa da, teknemizin adanın ana karaya bakan cephesindeki merkez limana ulaşması bir saat 40 dakikayı buldu...
Heybeliada Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen “Biyolojik Farkındalık” konulu seminer Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Figen Esin Kayhan’ın katılımıyla Hüseyin Rahmi Gürpınar Çok Programlı Lisesi’nin konferans salonunda gerçekleşti.
“Nedim Hazar’ın yapımı ‘Bizim Adalar’ dokümanter filmi, önümüzdeki Mart ayında Nürnberg Türk-Alman film festivalinde gösterilmeye layık görüldü ve reklam afişi olarak Viktor Bey’in Nimet Hanım’la dans eden fotosu seçilerek panolara bastırıldı ve yayımlandı. Açılışa davetlisiniz.”
Akşamla birlikte hüzün iniyor gönlüme, perde perde. Akşam serinliğinde martılar inadına çığlık çığlığa hayallerimi delmeye çalışıyorlar.
Bir bilmecem var: Bahçelerimizde su tasarrufu yapacak, toprağın nemini tutacak, verimi artıracak, toprağı besleyecek ve yabani ot çıkmasını önleyecek bir şey olsa... Bu mucizevî şey, kimyasal hiçbir katkı içermese... Ve hatta ücretsiz olsa! Rüya gibi değil mi? Gerçek!
Burgazada Pansiyonlu İlkokulu’ndan mezun olan yatılı ve Adalı öğrencilerle bu okulda görev yapmış öğretmen ve görevlilerin kurduğu bir grup var. Bu grup her yıl 19 Mayıs’ta bir araya gelip okudukları -bugünkü adı Sait Faik Abasıyanık İlkokulu- okulda hasret giderip piknik yapıyorlar. Bu okul mezunlarından Hakkı Yalçın bu yılki toplanma ile…
Bu yıl 61’incisi düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, “Bizi Çağanoz Diye Biri Öldürdü - Beni Unutma Dörtlemesi 1” kitabıyla Bora Abdo kazandı.
Group m şirketinden Büyükada Köpek Barınağı’na anlamlı bir destek geldi.
Heybeliada Ortaokulu Geleneksel “Heybelim Etkinlik ve Bahar Şenliği”nin birincisi 14 Mayıs 2015’te Heybeliada İskele Meydanı’nda büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.
Kolon diye adlandırdığımız kalın bağırsak, yaklaşık 2 metre uzunluğundaki sindirim sisteminin ince bağırsaktan sonra gelen kısmıdır. Özellikle batılı ülkelerde sık karşılaşılan kolon kanseri oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Dördüncü kişisel sergisini dünyanın en özgün ve dikkat çekici mekânlarından birisi olan Heybeliada Ruhban Okulu (Halki Theological School)n’da açan Fatma Sağ Tunçalp; son dönem çalışmalarını, adını Sümer Cennet Mitlerinde bahsi geçen Dilmun’dan alan “Dilmun’u Aramak” sergisi ile izleyicilerle buluşturuyor.