Çarşamba, 03 Haziran 2015 08:50

Doğa dostu ada bahçeleri

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Bir bilmecem var: Bahçelerimizde su tasarrufu yapacak, toprağın nemini tutacak, verimi artıracak, toprağı besleyecek ve yabani ot çıkmasını önleyecek bir şey olsa... Bu mucizevî şey, kimyasal hiçbir katkı içermese... Ve hatta ücretsiz olsa! Rüya gibi değil mi? Gerçek! Bahçelerimizin üst tabakasında malçlama yaparak tüm faydaları görmek mümkün. Adalar Kent Konseyi Çevre Grubu olarak, ada bahçelerinden çıkan dal ve yaprakları, Adalar Belediyesi’nin teçhizatını kullanarak öğütüyor ve malç haline getiriyoruz. Bu malçı ada bahçelerini güzelleştirmek için isteyenlerle ücretsiz paylaşacağız. Malç almak ve eğer isterseniz, bahçe atıklarını öğütmede gönüllü destek vermek için Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.’a mail atmanız yeterli.

Neden malç?

malc 2 280xTarımda malç kullanımı bitki sağlığı ve zindeliğine büyük destek sağlar. Malçlama toprağın besin maddesi ve su tutma kapasitesini artırır, topraktaki arzu edilen mikrobiyal hareketliliği ve solucanları besler ve de yabani ot gelişimini önler. Malçlama, düzgün bir şekilde yapıldığında bitkilerin esenliğini ciddi ölçüde artırır ve çıplak bırakılan toprak uygulamalarına göre bakım ihtiyacını azaltır. Malçlanmış bitkiler daha güçlü ve zindedir, böylelikle de zararlı böceklere ve hastalıklara karşı dayanıklılıkları artar.

“Malç” toprak zeminde çürümeye bırakılan organik madde tabakasıdır. Malç bütün ormanlarda doğal olarak oluşur; çürümekte olan ağaç yapraklarının, dalların ve sürgünlerin mantar, mikrobiyal ve böcek yaşamlarıyla birlikte oluşturduğu besin açısından zengin, nem tutan bir örtüdür. Doğal malç, organik maddelerdeki besin maddelerini depolayan ve bu maddeleri yavaş yavaş bitkilerin kullanımına sunan bir ‘besin maddesi bankası’ görevi görür. Yer örtücü katmandan çalılar ve ağaçlara bitki yaşam biçimlerinin bütün formları, besin maddelerinin karmaşık bir döngüsü sayesinde boy gösterir, büyür, organik madde döker, ölür ve çürür.

Malç topraklarımız için hayati önem taşıyan besin maddesi döngüsünde zaruri bir bağlantı görevi görür. Şu ya da bu nedenle toprak malçsız kaldığında, canlı toprak doğal besin maddesi depolarını yitirmeye başlar ve kurumaya yüz tutar. Zemindeki bu örtüden yoksun doğal ortamlar genelde çöllerdir. Çıplak toprakta büyüyen çöl bitkisi dışındaki bitkiler sürekli gübre, besin maddesi ve su desteğine ihtiyaç duyar; toprağı çıplak tutmak için harcanan emekten burada bahsetmiyoruz bile.

Malç çıplak toprağa ya da yabani otların üstüne uygulanır. Yeni bitki dikilecekse malçın içine dikilir. Gübreleme malçın altına yapılır.

Kaynak: Permakültür Platformu

Son değişiklik Pazartesi, 08 Haziran 2015 21:51
Yorum yapmak için oturum açın