Salı, 30 Mart 2021 16:23

KORUNAda - Geç mi kaldık?

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Yeni parti aşı geldi, riskli gruplar da aşılanmaya başlıyor ama geç kalmış olabilir miyiz?

25 Mart’ta Sağlık Bakanı 10 milyon Sinovac aşısının ülkeye ulaştığını belirtti. 1,4 milyon doz da BioNtech aşısı gelmiş durumda. 60-65 yaş arası aşılanmaya başladı. Bunun yanında riskli grupların bir bölümüne de (morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastaları, down sendromlular ve immuno supresif tedavi alanlar) aşı randevusu verilmeye başlandı. Bu gruplara girenlerin e-nabız üzerinden aşılama durumlarını sorgulamaları ve geç kalmadan aşılama randevularını almaları gerekli.

Şu ana kadar ülkemizde 9 milyona yakın kişinin iki doz aşısı tamamlandı. Toplam 15 610 424 aşı yapılmış durumda. Buna göre aşılamanın başladığı 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren günde ortalama 208 bin aşılama yapılabildi. Buna göre 80 milyonun aşılanması için 384 gün gerekli. Bugün açıklanan illere göre COVID-19 haritasında bütün ülke kırmıza boyanmış durumda. Pandemiyi yenmek için 1 yılımız var mı? İstanbul’daki yatakların %70 den fazlasının dolduğu, yoğun bakım yeri bulmakta zorluk yaşandığını düşünerek Adalar halkına aşılarını olabilecek en erken zamanda olmalarını, kapalı kamu alanlarından uzak durmalarını, kapalı ortamlara girmek zorunda kalırlarsa basit maskeler yerine mümkünse N95 maske kullanmalarını, evlerinde arkadaş veya aile toplantıları yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Kamu otoritesini de Adalar’daki kapalı alanlardaki denetimlerin sıklaştırılmasını ve görünür olmasını öneriyoruz.

 


Adalar Pandemi Danışma Kurulu

Adalar’da koronavirüs pandemisiyle mücadele ve dayanıklılığın artırılması, etkin önlemleri alınması, halk sağlığının korunması ve toplumsal huzurun, uyumun devamlılığının sağlanması için çok disiplinli ve çok yönlü bilgi edinme ve paylaşım ortamını geliştirmeyi amaçlayan bir sivil girişim olarak 18 Nisan 2020 tarihinde çalışmalarına başlamıştır. Haftalık olarak toplanmakta ve durum değerlendirmesi yapıp tavsiyelerini ilgili kurumlara ve Adalılara iletmektedir. Grupta Adalar’da ikamet eden hekimler, uzmanlar ve sivil toplum gönüllüleri bulunmaktadır.

Son değişiklik Salı, 30 Mart 2021 17:47
Yorum yapmak için oturum açın