Çarşamba, 28 Nisan 2021 12:49

KORUNAda - Çok geç kaldık !

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Adalar’da, İstanbul’da, Türkiye’de vaka sayıları rekor üstüne rekor kırarken, sadece İstanbul’da Korona’ya bağlı ölüm sayıları 200’lerin üzerine çıkmışken tam kapanmaya gidiyoruz.

Bütün bilim çevreleri pandemiyi kontrol altına almak için 28 günlük tam kapanma önerirken 17 günlük kapanmanın ne kadar etkisinin olacağını hep birlikte test edeceğiz. Ancak bu kapanmanın işe yaraması için aşılama çalışmalarının da hızlanarak artması gerekli. Bu güne kadar ülkemizde 8 milyon 313 bin kişi iki doz aşıyı tamamlayabildi. Bu hızla giderse geri kalan nüfusun iki doz aşıyı tamamlaması için 900 güne (3 yıl) daha ihtiyacımız var. Ne yazık ki virüs bizi beklemiyor.

Aşılamanın bu hızla gitmesi durumunda gelecekte yeni pikler, yeni dünya rekorları, yeni kapanmalar kaçınılmaz görülüyor. Aşılama dışında bu 17 günlük kapanma süresinde pandemi ile ilgili yapılması gereken pek çok önemli iş olduğunu da unutmamak gerek. Öncelikle açılma sonrasının planlanması, açıldıktan sonra gelecek turizm sezonunun yoğunluğuyla baş edebilmek için işletmelerde alınacak önlemler ve denetimlerin planlanması hayati önem taşıyor.

Adalar özelinde 13 aydır gereğince yapılmayan denetimlerin yapılması, Adalar’da COVID-19 testi yapılmasının sağlanması, 17 günlük kapanma sırasında Adalılar’ın aşılanmasının aksamadan yapılmasının sağlanması hastalığın ilçede yayılımının kontrol altına alınması için en önemli adımlar. Bütün bunlar yapılırken uzun süre kapalı kalacak Adalılar’ın psiko-sosyal açıdan desteğe ihtiyaç duyacaklarını düşünerek ek önlemler alınması gerektiğini de hatırlatıyoruz.

 


Adalar Pandemi Danışma Kurulu

Adalar’da koronavirüs pandemisiyle mücadele ve dayanıklılığın artırılması, etkin önlemleri alınması, halk sağlığının korunması ve toplumsal huzurun, uyumun devamlılığının sağlanması için çok disiplinli ve çok yönlü bilgi edinme ve paylaşım ortamını geliştirmeyi amaçlayan bir sivil girişim olarak 18 Nisan 2020 tarihinde çalışmalarına başlamıştır. Haftalık olarak toplanmakta ve durum değerlendirmesi yapıp tavsiyelerini ilgili kurumlara ve Adalılara iletmektedir. Grupta Adalar’da ikamet eden hekimler, uzmanlar ve sivil toplum gönüllüleri bulunmaktadır.

Son değişiklik Çarşamba, 28 Nisan 2021 12:53
Yorum yapmak için oturum açın