Cuma, 29 Nisan 2016 14:33

Meditasyon

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)

02 meditasyon 280xBu ay ve gelecek ayki yazımı sadece ‘meditasyon’a ayırıyorum. Çünkü kendi başına bir konu olan meditasyon zamanımızın keşmekeşinde bence zorunlu tutulması gereken bir aktivite, bir hediye, bir lütuftur.

Artık hiçbir şeye hatta kendimize bile zamanımız yok, değil mi? Böyle düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum... İşlerimiz çok yoğun, bir toplantıdan diğerine koşturuyoruz, ya da çoluk çocuktan başımızı kaldıramıyoruz. Oysa bu gerçekleri saptırmaktan başka hiçbir şey değil. Kalpten istediğimiz ve kendimize güvendiğimiz müddetçe her şeye zamanımız var. Tembelliğimize kılıflar uydurmaya, şimdi hemen burada son veriyoruz. Meditasyon yapmak için çok özel eğitimler almak, onlarca kitap okumak, bu işin ehli olmak gerekmez. Meditasyon yapmaya gönüllü olmak, gününün, hayatının birkaç dakikasını meditasyona adamak ve bundan keyif almak meditasyon yapmak için yeterlidir. Gün içinde toplamda en az bir saatimizi banyoda, 2 saatimizi bir şey yaptığımızı sanarak ama aslında boşa vakit harcayarak, 1 saatimizi yemek yiyerek ve geri kalanını da verimli olmaya ‘çalışarak’ harcıyoruz. Banyo sefamızdan 5 dk., yemeğimizden 5 dk. ve mesaimizden 5 dk. ayırarak, kendimize toplamda 15 dk. sürecek olan huzur dakikaları hediye edebiliriz. Meditasyon yapmak için saatler harcamanıza gerek olmayacaktır. Kendimizi vererek yaptığımız birkaç dakikalık meditasyon, vaktimizden çalmak bir yana dursun, vaktimizi daha verimli kullanmamıza yardımcı olur.

Hiçbirimizin her günü kahkahalarla geçmez. Hayat iniş çıkışlarla dolu bir oyun alanıdır. Bir gün rengârenk topların içinde zıplarken, diğer günler karanlık tünellerde yolumuzu bulmaya çalışırız. Ama sonunda o tünelden çıkmayı bilmektir önemli olan. Her tünelin açık bir kapısı ve içeri sızan bir ışık vardır. O ışığı unutmamalı ve her zaman peşinde olmalıyız.

Meditasyon bize o tünelin sonundaki aydınlık kapıya çıkan yoldur. Düzenli uyguladığımızda doğa bize daha net görünmeye başlar, en ufak güzelliğin bile farkına varır, onu hissederiz. Meditasyon sayesinde pozitif duygularımız beslenir ve konsantrasyonumuz artar.

Bu tür deneyimler dönüştürücü bir etkiye sahiptir. Meditasyonu ciddi bir şekilde yaparsanız, dünyaya yeni bir pencereden bakarsınız. Artık hiçbir şey eskisi kadar zor olmaz, her şey mümkündür artık.

Bugün herkes en azından bir defa meditasyonu deneyimlesin istedim. Bu yüzden size ne yapmanız gerektiğini en ufak ayrıntısına kadar yazacağım.

Hazırlık

  • Öncelikle meditasyona hazır olduğunuzdan emin olun.
  • Kesinlikle mideniz çok dolu olmasın.
  • Meditasyondan hemen önce ılık rahatlatıcı kısa bir duş almış olursanız harika olur.
  • Karnınızı sıkacak, vücudunuzda basınç yaratacak kıyafetler giymeyin. Rahat olmaya özen gösterin.
  • Rahatsız edilmeyeceğinizden emin olun. Sinyal verebilecek olan, cep telefonu bilgisayar gibi dijital aletlerinizi kapalı duruma getirin.
  • Ambiyans çok önemlidir. Meditasyon yapacağınız oda ne sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.
  • Loş ve ılıman bir hava yarattığınızdan emin olun. Odanız ne çok karanlık ne de çok aydınlık olmamalıdır.
  • Mum ya da hoşunuza gidiyorsa tütsü yakabilirsiniz. Bu unsurlar konsantrasyonu arttırıp sizi hızlı bir şekilde meditasyon haline sokar.
  • Meditasyonun en önemli noktası diyaframdan nefes almaktır. Bu esnada diyaframdan yani karından ve ritmik nefesler almanız gerekir. Nefesinizi bir süre takip edin. Meditasyon başarılı olmuşsa, zaten bir süre sonra ritme girmiş olursunuz.

Pozisyon

  • Sırtınız mutlaka 90 derece olmalıdır. Dik oturduğunuzdan emin olun. Kamburlaşmayın. Bu pozisyon başlangıçta çok kolay olmayabilir ama gerçekten medite olmaya başladığınız noktada, artık rahatsızlık vermeyecektir.
  • Eğer sandalyede yapmak isterseniz, o zaman ayaklarınız yere paralel gelmeli ve yere iyice basmalıdır.
  • Bağdaş kurarak ve 90 derece dik duruma gelerek yapıyorsanız altınıza bir minder alın.
  • Uyumayacağınızdan eminseniz, başlangıç için uzanarak da yapabilirsiniz. Uzanarak yapacağınız takdirde eller ve ayaklar rahat bir şekilde paralel olarak yerde olmalıdır.
  • Meditasyon esnasında ellerinizi rahat ettiğiniz şekilde kullanın. İsterseniz serbest bırakın isterseniz de meditasyon halindeki heykellerde de görebileceğiniz üzere birbiriyle temas ettirebilirsiniz. Parmaklarınızı birbirine temas ettirmek vücut bütünlüğünüzü sağlar.

Süre

20 ila 30 dk. süresince yapılan meditasyon yeterlidir. Kendinizi geliştirdikçe 40 dakikaya kadar çıkabilirsiniz. Eğer ilk defa meditasyon yapmayı deneyecekseniz kendini çok zorlamayın. 10 dakika ile başlayın, her yaptığınızda bu süreyi arttırabilirsiniz. Bazı insanlar için odaklanmak çok kolay olmayabiliyor. Hayattaki birçok şey de olduğu gibi bunun için de düzenli olarak çalışmak gerekir.

03 meditasyon 280xMeditasyon ilk seferinde çok verimli olamayabilir. Önce meditasyon sizi, sonra siz meditasyonu seveceksiniz. Hemen pes etmeyin.

Meditatif konuma gelebilmek için daha önceki yazılarımda bahsettiğim basit nefes tekniklerinden ve küçük ama önemli ayrıntılardan yararlanabilirsiniz. Odaklanmakta zorlanıyorsanız, nefes teknikleri size yardımcı olacaktır.

Daha fazla uzatıp sıkılmanıza sebep olmamak için yazımı bu ay burada bırakıyorum. Gelecek sefer yazacağım, değişik meditasyon şekillerinden istediğinizi seçip, meditasyonunuzu o yönde gerçekleştirebilirsiniz.

Düzenli çalışmanın önemini unutmayın. HUZURA GİDEN YOL ÇOK TEKRARDAN GEÇER!

Sevgiyle kalın.

Son değişiklik Pazartesi, 02 Mayıs 2016 15:25
Yorum yapmak için oturum açın