Pazartesi, 01 Aralık 2014 00:00

Adalar’da siyasetsel dönüşüm rüzgârları

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Çeyrek asırdır Adalar’da devam eden kısır siyaset, yerini yeni isimlere, yeni akımlara bırakıyor. Sadece tenkit eden ama hiçbir katkı yapmayan siyasiler artık gemilerini yüzdürmekte zorlanmaya başladılar. Yeni isimler aranmaya başladı, çünkü yeni isimler yeni heyecanlar getiriyor.

coskun ozden 280x280Coşkun ÖzdenPotaya önce AKP girdi ve kuruluşundan bu yana destek verdiği tek adamı olan Coşkun Özden’den vazgeçti. Başından beri, partisine kazandırdığı her türlü yenilgiye rağmen, Sayın Özden’i ısrarla destekleyen İl Başkanlığı da artık onun arkasında daha fazla duramadı. İsterseniz bir hatırlayalım.

ANAP’tan seçildikten hemen sonra iktidara gelen AKP’ye transfer olan Coşkun Özden, ANAP’lı seçmenin büyük tepkisini çekmişti. Son iki yerel seçimi kaybetti. Hem de oy farkını 4 katına çıkararak. AKP İl Başkanlığı’nca Adalar’ın lideri kabul edildiği dönemde, önce evet-hayır referandumunu % 60’ın üzerinde bir hayır oyu ile kaybetti. Hâlbuki ülke genelinde AKP % 60 evet ile referandumu kazanmıştı. Daha sonra genel seçimde de AKP Adalar’da hüsrana uğradı.

Bu kadar reaksiyona rağmen Mart 2014 seçimlerinde yine aday gösterilmesini Adalılar hiç anlayamadılar. Sanki Adalar’ın üzerine ölü toprağı serpilmişti. Adalar’daki yeni arayışlar, AKP’nin yukarısına ulaşmıyordu. İlçe Başkanı Erdoğan Yılmaz çok sevilen bir kişi idi ama Coşkun Özden’in etkisinden hiç çıkamadı. Adalar’daki yenilik arayışlarını da yukarıya hiç yansıtamadı. Artık mızrak çuvala sığmaz hale geldi ve reaksiyon çığ gibi büyüdü. Kendisinden icazet almadan adaylığını açıklayan İsmail Hakkı Durmuş’a yaptığı çok sert muhalefetine hiç yandaş bulamadı ve yılların Özden’i sessizce durumu kabullendi.

Diğer taraftan Adalar için çok önemli bir isim olan Mavi Marmara’dan Sina Şen de aday oldu. Birçok üstün vasfı olan Şen’in Adalı olmayışı, iddiasını zayıflattı ve yarıştan çekildi. Şen’in bir diğer talihsizliği ise eski İlçe Başkanı Av. Özlem Öztekin’in kendisini desteklemesi idi. Özlem Öztekin’in Mavi Marmara’nın avukatı olması da onun için bir talihsizlikti.

Sonuçta bir zamanların zoraki kartalları, sahneyi asıl sahiplerine terk etmek zorunda kaldılar. Bu vazgeçilemez neticeyi İl Başkanlığı da kabul etmek zorunda kaldı ve bir dönem kapandı.

ismail hakki durmus 280x224İsmail Hakkı DurmuşYeni seçilen İsmail Hakkı Durmuş’u tebrik ediyoruz. İsmail Hakkı, Karadeniz asıllı olmasına rağmen doğma büyüme Adalı. Boğaziçi Üniversitesi gibi seçkin bir okuldan mezun. Lisan biliyor, dünyayı tanıyor. Hem büyük şirketlerde yöneticilik, yönetim kurulu üyeliği yapmış, hem de Adalar’da tanınan bir işadamı. Yaşının genç olmasının başarısına hangi yönde etki edeceğini zamanla göreceğiz.

Ben bu yazıyı AKP için yazmadım. Adalar’da aradığımız değişim rüzgârlarının AKP ile başladığını ve diğer partilerde de devam etmesini beklediğimizi anlatmak istedim. Diğer partilerin de AKP’deki gibi -Adalar özelinde- kronik-kangren olan isim ve kliklerle Adalar’ı yönetmeye aday olmalarının artık sürece zarar verdiğini; adamcılık, ahbap-çavuş ilişkisine dayanan aday belirlemelerinin seçimlere ve demokratik kanallara olan güvenin gittikçe kaybolmasına hizmet etmekten başka bir işe yaramadığını anlatmak istedim.

Yeniliklerin, yeni isimlerin kesinlikle partilerine ve özellikle Adalar’a hayırlar getireceğine inanıyoruz. Artık Adalar’ımızda kısır tartışmalar bitsin, normalleşme dönemi başlasın istiyoruz.

Açılma arifesindeki Ruhban Okulu, daha pek çok doğal ve tarihi varlığı ile Adalar sanki yeniliklere yelken açmak üzere. Tabii ki bu yenilikleri de sonuna kadar hak ediyor. Bizler de artık ümitle yeni yönetimleri, yeni isimleri her partide bekliyoruz.

Son değişiklik Cuma, 26 Aralık 2014 19:39
Yorum yapmak için oturum açın