Pazartesi, 01 Aralık 2014 00:00

Sait Faik Abasıyanık 108 yaşında

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Necati Tosuner, Cem Kertiş Necati Tosuner, Cem Kertiş

Modern Türk Öykücülüğü’nün kurucularından Sait Faik’in 108. doğum günü nedeniyle Darüşşafaka Cemiyeti Burgazada’daki Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nde özel bir etkinlik düzenledi. 18 Kasım 2014 Salı günü 14.00’da Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nde ödüllü yazar Necati Tosuner ile gerçekleştirilen “108. Yaşında Sait Faik” konulu sohbeti yazar Cem Kertiş yönetti. Necati Tosuner “Güneş Giderken” adlı eseri ile 1999 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmıştı. Necati Tosuner söyleşi sonunda Sait Faik için; “Sağken üç-beş arkadaşı dışında onu yazar olarak kabul eden başka kimse yoktu.

sait faik 01 280x249Böyle bir şey Bekir Yıldız için de olmuştur. Ama “Sait’in kitabı çıkmış…” diye söylenti onun kitaplarına ulaşmak için yeterdi. Yaşarken kitapları satan tek kişidir… Sait Faik yazar olunca burjuvalığı da unuttu. Toplum onu “lüzumsuz adam” diye yargılamış.” dedi. Program kapsamında “Akıllı Çocuklar Sait Faik ile Buluşuyor” adlı bilgi yarışmasına katılıp, verdiği doğru yanıtları müzeye ileten Umut Çam’a Sait Faik Kitapları seti hediye edildi.

Necati Tosuner

“İki Gün” adlı öyküsüyle 1970 TRT Sanat Ödülleri Başarı Ödülü’nü, “Sancı... Sancı...” adlı romanıyla 1978 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü, “Armağan” adlı öyküsüyle 1997 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, “Güneş Giderken” adlı öykü kitabıyla 1999 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı ve “Kasırganın Gözü” adlı öykü kitabıyla 2008 Atila İlhan Roman Ödülü’nü kazanmıştır.

Cem Kertiş

ODTÜ Felsefe Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi’nde yine felsefe üzerine yaptı. İlk kitabı “Çirkin Çocuklar” (şiiröykü) 2009 yılında yayımlandı. Haliç Üniversitesi’nde İngilizce öğretmenliği sertifika programını tamamlayan ve pek çok dergi ve gazetede yazıları yayınlanan Kertiş, çeşitli kurum ve derneklerde gönüllü felsefe öğretmenliği yapmaktadır. “Sevgi Bey” (öykü) ve “Yüzümdeki Sen” (roman) yazarın yayımlanmış diğer kitaplarıdır.

Son değişiklik Cuma, 26 Aralık 2014 19:38
Yorum yapmak için oturum açın