Pazartesi, 01 Aralık 2014 00:00

AB Gençlik Forumu, Ruhban Okulu’nda

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)
AB Gençlik Forumu, Ruhban Okulu’nda Fotoğraflar: Semra Askeri Uzuner

Türkiye’nin 20 kentinden 120 öğrenci, akademisyen, düşünür ve gazeteci, 23-25 Kasım 2014 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen “Benim Haklarım, Benim Kimliğim: Din, İnanç ve Vicdan Özgürlüğü” başlıklı AB Gençlik Forumu’nda bir araya geldi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun 7.sini gerçekleştirdiği bu forum, Kayseri Ticaret Odası ile birlikte “Din, İnanç ve Vicdan Özgürlüğü” başlığı adı altında düzenlendi. AB Gençlik Forumu’nun ilki 24 Kasım’da Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda yapıldı. Foruma ayrıca, AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szobati ile Bursa Metropoliti ve Heybeliada Aya Triada Manastırı Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis de katıldı.

Forumun açılış konuşmacılarından AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szobati şöyle konuştu: “Sizleri güzel ve tarihi kutsal bir mekân olan Ruhban Okulu’na götürecek olan 7. AB Türkiye Gençlik Forumu’na hoş geldiniz. Mart’ta Antalya’daydık; Nisan’da Samsun, Erzurum ve Kayseri’de. Şu anda da İstanbul’da, Heybeliada’dayız. Şu ana kadar forumlara Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversiteleri bölgeleri temsilen 650 öğrenci katıldı. Bugünkü temamız olan “Haklarım, Kimliğim” hepimizin kimliğimizden duyduğu gururu, hakları sahiplenişimizi ve bazı durumlarda her ikisine dair taleplerimizi dile getirmek zorunda olduğumuzu ifade etmektedir. (…)

ab genclik forumu 02 280x210jpgBu forumun amacı daha güzel ve daha açık bir topluma kavuşabilmek umuduyla, paylaşılan değerler temelinde ortak bir gelecek için, karşılıklı anlayış ve empatinin güçlendirilmesi için gençlerin birlikte çalışmasını sağlamaktır. Bugünkü forum tartışmaları daha öncekiler gibi yalnızca üniversite öğrencilerini değil farklı dinleri temsil eden değerli misafirlerin yanı sıra bölgeler halklarından yaşamın farklı kesimlerini temsil eden misafirlerimizi de kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Bu çerçevede son derece renkli kimliklerden, zengin kültürel, etnik ve mesleki birikimlere sahip insanlarla haklar ve kimliğe; Türkiye’de din ve inanç özgürlüğüne yönelik ilişkin konuları tartışma olanağı bulacaksınız. Bu konuların geliştirilmesinde ve sahiplenilmesinde getireceğiniz taze yorum ve fikirleriniz hepimiz için son derecede kıymetlidir. Gençlik Forumu’nu Ruhban Okulu’nda ağırlayan Heybeliada Aya Triada Manastırı Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis’e buradan teşekkürlerimi sunuyorum.”

Bu toplantı, AB Türkiye Delegasyonu tarafından bu yıl içinde AB Bilgi Merkezleri Ağı işbirliğiyle düzenlenen yedinci forumdur. 1996 yılında kurulan Bilgi Ağı, Türkiye çapında 20 kentte faaliyet göstermektedir. Bu merkezler düzenli olarak AB hakkında bilgilendirme yapmakta ve halka yönelik görünürlük faaliyetleri ile konferans, toplantı, sergi ve konser gibi kültürel etkinlikler düzenlemektedir.

KTO Başkanvekili Ferhat Akmermer de forumda bir konuşma yaptı. Türk toplumunun inançlara karşı hoşgörü gösterdiğini belirterek; “Milletimiz çok derin köklere ve yüzyıllar öncesine dayanan bir tarihsel mirasa sahip bulunmaktadır. Bu vasıf; din, inanç ve vicdan özgürlüğü bağlamında, Osmanlı İmparatorluğu’nun hoşgörü anlayışı ile karşımıza çıkmaktadır. Atalarımızın özellikle Din ve Vicdan Özgürlüğü konusundaki duyarlılığı dünyaya örnek olmuştur. Ünlü din âlimi Mevlana Celaleddin-i Rumi bu anlayışı en parlak şekilde yansıtan bir ışık olarak tanımlanabilir. Ünlü düşünür Mevlana, ‘Gel, Kim Olursan Ol, Yine Gel’ sözüyle; bu toplantının özünde aranan soruların temel cevabını vermektedir.” dedi.

Etkinliğin kapanış tartışmaları ise 25 Kasım günü, tarihi Heybeliada Ruhan Okulu’nda gerçekleştirildi. Forumun amacının, genç insanları ortak değerlere dayalı ortak bir gelecek için çalışmak üzere bir araya getirmek ve gelecekte, daha iyi ve daha açık bir toplum yaratabilmek üzere diyalog, anlayış ve empati ortamı tesis etmek olduğu belirtildi.

Katılımcılar temel haklar; din, inanç ve vicdan özgürlüğü; laik devletlerde dinin rolü ve Türkiye’deki inanç grupları ve cemaatler gibi başlıkları ele alan oturumlara katıldılar. 25 Kasım günü Ruhban Okulu’nda düzenlenen forumu Kaan Yakuphan yönetti. Aralarında sanatçı, dini otorite ve meslek grubu temsilcilerinin de yer aldığı oturumda açılış konuşmasını Heybeliada Aya Triada Manastırı Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis yaptı. Farklı sosyo-ekonomik yapılara mensup katılımcılar hak, kimlik, din-inanç-vicdan özgürlüğü konularına odaklanarak ve elektronik oylama yoluyla yapılan anket sonuçlarını tartıştılar. Üzerinde düşünülmesi istenen sorular arasında dini çeşitlilik kavramı dâhilinde açık toplum kavramı ve din-devlet ilişkisi gibi konular yer aldı.

Son değişiklik Pazartesi, 15 Aralık 2014 08:54
Yorum yapmak için oturum açın