Yalçın Çilingir

Denizatının dişisi suda yumurtlamaz, onları erkeğe verir. O da karnındaki bir kesede saklar onları. Yavrularını erkek dünyaya getirir.
Cuma, 01 Ağustos 2014 00:00

Kayısı ağacına ağıt

Ağıt, genellikle ölümün ardından söylenen ‘halk türküsü’dür. Korku, heyecan, üzüntü, acı, isyan gibi duyguları dile getiren ezgili sözlerdir. Ağıt söylemeye boşuna ‘ağıt yakma’ dememişler; çünkü ağıt, diğer türkü formları gibi ne okunabilir, ne söylenebilir ne de çığrılabilir; ancak ve ancak ‘yakılabilir’!
Salı, 01 Temmuz 2014 00:00

Etik olmayan etik!

Paramhansa Yogananda, insanlar arasındaki ilişkilerin temelinde yer alan değerleri, ‘ahlaki’ bakımdan ele almıyor, onları ‘iyi’ ya da ‘kötü’, ‘doğru’ ya da ‘yanlış’ olarak nitelemiyor. Bu özgün bakış açısıyla Hintli bilge, ‘etik felsefe’nin ötesine geçiyor, ‘reel ahlaki değerler’in dışında kendine özgü bir ‘etik olmayan etik’ geliştiriyor. Yogananda, ‘dinsel’ ve ‘sivil’ ahlaki normlar arasında ayrım yapmıyor; çünkü o her iki ahlaki normun da ötesinde yer almaktadır.
Cumartesi, 01 Kasım 2014 00:00

Zahrad: “Şiir bir alınyazısıdır”

20. yy Ermeni şiir dünyasının zirvelerinden biri olan Zahrad, İstanbul’da dünyaya geldi (1924). Asıl adı Zareh Yaldızcıyan’dır. Üç yaşındayken babası veremden öldü. Bu olay, onu bütün yaşamı boyunca derinden etkiledi. Çocuk Zahrad’ın bakımını dedesi Levon Vartanyan üstlendi.
Pazartesi, 01 Eylül 2014 00:00

Dön güvercin, dön

Cevat Çapan, şiir çevirileriyle tanınır. Ne ki, çevirideki ustalığı, şair oluşundan kaynaklanmaktadır. Bu özelliği nedeniyle onu ‘şair olmayan şair’ diye adlandırmak yanlış sayılmaz...