Pazartesi, 01 Eylül 2014 00:00

www.adalarturizm.org sitesi 1 yaşında

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

İstanbul Adaları (Prens Adaları) için en kapsamlı web sitesi bir yaşında ve yeniliklerle dolu.

Adalar Vakfı tarafından Adalar Turizm Geliştirme Merkezi projesi kapsamında hazırlanıp, Ağustos 2013’de yayına başlayan "www.adalarturizm.org" sitesi 1. yılını tamamladı.

Bir yıl içinde, sağladığı güncel ve çok kapsamlı içerikle, Adalar hakkında temel başvuru adreslerinden biri oldu.

Site, hem Türkçe hem de İngilizce olan içeriği ile arama motorlarında en üst sıralara çıktı. adalarturizm.org sitesi, 2014 yaz dönemine de büyük ölçüde güncellenerek girdi. Ana sayfasında, bilgiye kolay ulaşmayı sağlayan önemli düzenlemeler de yapıldı.

Sitede, başka hiçbir kaynakta bulunamayacak bilgi ve dokümanlar o kadar çok ki…

İşte birkaçı:ada nufusunun yas gruplarna dagilimi 280x172

  • Adalar’ın tarihi, kültürü, doğası, iklimi, nüfusu, mutfağı, ünlüleri üzerine çok ayrıntılı bilgiler, fotoğraflar, istatistikler
  • Yerleşimi olan 4 büyük adanın, kullanıcı tarafından indirilebilen baskı kalitesinde haritaları
  • Adalar’da yapılabilecek her şey: Tekne ve yürüyüş turları, bisiklet, fayton turları
  • Adalar’ın gezip görülmeye değer tüm eserleri, yapıları, müze ve kültür merkezleri, ibadet yerleri
  • Ayrıntılı bilgileri, haritadaki yerleri ve fotoğraflarıyla Adalar’daki tüm oteller, lokantalar, kafeteryalar, piknik alanları, dondurmacı ve pastaneler
  • Sundukları hizmetler, haritadaki yerleri, ulaşım olanakları ve giriş ücretleriyle Adalar’ın tüm plajları,
  • Adalar’daki plajların 2011’den bugüne deniz suyu kirlilik analiz raporları
  • Adalar’a ulaşım için kullanılan deniz otobüsü, vapur ve motorların, hepsi bir arada ve veri tabanından beslenen biricik tarife tablosu 
  • Özel/dini günleri de içeren Adalar’da kültürel etkinlik ajandası
  • Adalar’da gece yaşamı, canlı müzik yapılan yerler
  • Adalar için yayınlanmış kitaplar, haritalar, belgeseller, CDDVD’ler, üretilmiş hediyelikler…

Yakında sitenin içindeki bilgilerin özel yaratılacak yazılımlarla mobil cihazlar tarafından da kullanılabilmesi planlanıyor.

Adalar’da deniz bu yıl daha temiz

Prens Adaları’nda deniz suyu analizleri plajların önüne denk gelen 11 noktada yapılıyor. Sadece yaz aylarında 15 günde bir yapılan bu ölçümlere göre son yıllarda deniz kirliliğinde azalma görülüyor. Özellikle 2011 ve bazı plajlarda 2013 yılında görece yüksek olan koliform ve streptokok bakteri sayısı bu sene hep düşük çıkmaya devam ediyor. Bu ölçüm sonuçları hem harita hem de tablo olarak www.adalarturizm.org sitesinde yayınlanıyor.

İstanbul nüfusu büyüyor Adalar büyümüyor

Prens Adaları toplam nüfusuPrens Adaları gerek sınırlı alana sahip olması gerekse SİT alanı olması nedeniyle yeni yapılaşmaya kapalı. Bu nedenle çarpık kentleşme Adalar’da daha az görülüyor ve nüfus da görece sabit kalıyor. 1927–2013 yılları arasında yapılan resmi sayımlara göre nüfus 12.000 kişi ile 20.000 kişi arasında değişiyor. 2013 yılı sonu itibarı ile bu rakam 16.166.

Fakat Adalar’a nüfus açısından kırılma noktaları var. Adalar aynı zamanda politik ve ekonomik göçün etkisi altında kalmış. Özellikle Varlık Vergisi (1942), 6-7 Eylül Olayları (1955) ve Kıbrıs sorunu (1970’lerin ilk yarısı) nedeniyle Adalar’dan dışarıya göç oluyor, nüfus azalıyor.

Bu kayıpların yerini iç göç tamamlıyor. Sırasıyla Van, Erzincan, Malatya, Tokat, Ordu, Sivas, Kastamonu, Rize ve Trabzon illeri Adalar’da ikamet edenlerin en çok nüfusa kayıtlı oldukları iller. 2013 sayımlarına göre 15-24 yaş arasında Adalar’da ikamet eden erkek sayısında kadınlara göre büyük bir yükseklik var. Bu da hizmet sektöründe çalışmak için Adalar’a iç göçle gelen genç bir kesime işaret ediyor.

Şu anda Büyükada Aya Nikola’daki Adalar Müzesi’nde Adalar ve Göç temasını işleyen ve detaylı araştırmalara dayanan bir sergi de var: Göç Bağlantıları… Daha detaylı bilgi isteyen bu sergiyi de gezebilir.

Bir Ada gezisi için her şey

Adalar’da ne yapılır? Vapura, motora binilir Ada’ya gidilir önce. Plaja gidip denize girilebilir. Ada hakkında bir kitap alınır şezlongda okunur. Akşam bir otelde kalınabilir. Bir restoranda yemek yenir, mesela Rum mezeleri tadılır. Fayton turu, motor turu ya da bisiklet gezisi yapılır. Bu gezi için bir harita alınır, müzeler ziyaret edilir, tarihi mekânlar, kiliseler, manastırlar gezilir, Adalar’ın eşsiz bahçeleri ve köşkleri izlenir…

Tüm bunları ve daha fazlasını bulabileceğiniz bir web sitesi, Adalar için bir portaldır www.adalarturizm.org… 

Son değişiklik Pazar, 01 Mart 2020 06:24
Yorum yapmak için oturum açın