Sayı 113 - Kasım 2014

Sayı 113 - Kasım 2014

Adalı Dergisi Kasım 2014 Sayı 113

Adalar’da sonbahar bir başka güzel… Yeni yıla iki ay kala sonbaharın güzelliklerini sayfalarımıza taşıyarak hüznün diğer yanını, güzel ve üretken yanını gösterelim istedik. Yoğun ve yorucu yazın ardından beyin ve ruhları tazeleme ayı da diyebiliriz sonbahar aylarına…
Bir gün kapatılıverdi. Aradan tam 43 yıl geçti. O günlerde Kıbrıs Rum kesiminin başında, Heybeliada Ruhban Okulu’ndan yetişen Başpiskopos Makarios var diye, kolay bir kararla Ortodoksların ilk Teoloji Akademisi, Kıbrıs Savaşı akabinde kapatıldı. Hepsi bu. Kimse ses çıkaramadı. Neme lazım, itiraz eden o günlerde vatan haini bile sayılabilirdi.
Aya Triada Manastırı Birçok yazılı kaynağa göre Aya Triada Manastırı 9. yüzyılda Aziz Fotios tarafından kurulmuştur. Bu gelenek günümüzde de sürmekte olup her yıl 6 Şubat günü Ortodoks inancına göre Aziz Fotios Yortusu Manastır’ın kuruluş bayramı olarak kutlanmaktadır.
Heybeliada Ruhban Okulu’nun Teoloji Bölümü, 8 Haziran 1965 tarih ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun bazı maddelerinin 12 Ocak 1971 tarihinde iptali üzerine, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 12 Ağustos 1971 tarih ve Özel Öğretim Kurumları 101787 sayılı ‘gizli’ yazısıyla, 9 Temmuz 1971 gününden itibaren geçerli olmak üzere kapatılmıştır.
Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis 2011 yılında Heybeliada Aya Triada Manastırı’na - Ruhban Okulu’na Başrahip olarak atandıktan sonra okulda bir açılım gerçekleşti.
24 Temmuz 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti ve I. Dünya Savaşı’ndan yengiyle çıkan devletler arasında Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır. Antlaşmanın üçüncü bölümünde, “Azınlıkların Korunması” başlıklı hükümler yer almaktadır.
20. yy Ermeni şiir dünyasının zirvelerinden biri olan Zahrad, İstanbul’da dünyaya geldi (1924). Asıl adı Zareh Yaldızcıyan’dır. Üç yaşındayken babası veremden öldü. Bu olay, onu bütün yaşamı boyunca derinden etkiledi. Çocuk Zahrad’ın bakımını dedesi Levon Vartanyan üstlendi.
Evde beş kardeştik. Beşimiz de, Beyoğlu Musevi Lisesi’nde okuduk. Okuldan eve döndüğümüzde, annemiz, birimizin sınıfta yaptığı bir ödevi değerli bir esermiş gibi, tüm aile efradını etrafına toplayarak iftiharla gösterir, hepimizi sıra ile yüreklendirirdi.
Rönesans’ın simetrisinden, ideal ışığından, altın oranından, ideal güzelinden kurtulmaya çalışan, gölgesel bir üslup olarak karşımıza çıkar barok sanatı.
Sokrates, Platon (bizim dilimizde Eflatun, felsefe tarihinde ise Aristokles olarak da anılır), Aristoteles, Thomas More (Türkçe okunuşu Tomas Mor) ve Tommaso Campanella (Türkçe okunuşu Kampanella) bilim dünyasında derin izler bırakmış önemli düşünürlerden birkaçıdır.
sonbahar... doğma-büyüme ve de hâlâ buralara yapışıp kalmış bir adalı olarak bana neler ifade etmiyor ki...
Ege ve Akdeniz’de aynı coğrafyayı paylaştığımız Yunan adalarını konu alan “Kardeş Adalar” dizimizin araladığı sımsıcak dostluk kapısından geçerek, Leros’ta geleneksel bir Yunan düğününe konuk olduk ve kültürel kimliklerine sıkı sıkıya bağlı adalıların renkli evlilik ritüellerine tanıklık ettik.
Bu konuyu geçenlerde Agos Gazetesi’nde de dolamıştım dilime, epeyce de verip veriştirmiştim ama kesmedi. Çünkü malumunuz orada yerim daha kısıtlı, pek detaya giremiyorum. Bari dedim az daha ferahça bir de adalı dostlarla paylaşayım bunu. Yaz sonu dertleşmesi sayın, az biraz da empati.
Ne kadar oldu adalardan birine gitmeyeli? Aylar mı desem? Evet, aylar oldu. Sözgelimi koca yaz boyunca bir kez bile ayak basmadım. Buralarda değildim ki...
Hatırladığım Büyükada bundan 27 yıl öncesine ait. Mahallelerin asla boş olmadığı, çocuk seslerinin sokakları doldurduğu zamanlar. Henüz cep telefonları, bilgisayarlar olmadığı için çareyi yerden yüksekte, bisiklet yarışlarında, kimi zaman da yaralı bir martıyı iyileştirmekte arardık biz.
Bahar’ın Maceraları: Sabah 4 olmuştu. Aysun Hoca karşıda oturanlara yataklarını hazırlamıştı. Bahar evi çok yakın olduğu için eve gitmek üzere vedalaştı ve o büyülü gecenin etkisi üzerinde evine yürümeye başladı. Sokakta ona bir kirpi ve bir martı eşlik etti.
Günümüzde kalp hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık karşılaşılan ölüm nedenleri arasındadır. Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarımızın düzenlenmesi gerekir. Eğer böyle bir hastalık durumu riski taşıyorsak doktor ve beslenme uzmanı işbirliği ile önlem almak kendimiz için yapabileceğimiz en doğru tercihtir. Kalp hastalıklarının beslenmeyle…