1. Büyükada’nın medar-ı iftiharı ve Türk futbolunun ordinaryüsü; Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis’in heykeli Büyükada Kumsal mevkiindeki Özgürlük ve Demokrasi Parkı’na konulmuştur.
2. Heykel, Ahmet Tanrıverdi’nin dergimizde çıkan bir öneri yazısı üzerine, bir önceki Adalar Belediye Başkanı Sayın Mustafa Farsakoğlu’nun eşi Sayın Hatice Farsakoğlu Hanımefendi’nin girişimiyle, belli bir ücret karşılığında heykeltıraş Sayın Tülin Özdemir’e sipariş edilmiştir.
3. Sayın Tülin Özdemir’e ödenmesi gereken ücretin 1/3’lik kısmı isminin açıklanmasını istemeyen Sayın bir ada sakini tarafından tediye edilmiştir.
4. Heykelin yapımı aşaması, Lefter’in basın ve halkla ilişkilerini yöneten torunları Sayın Özlem ve Özcan Katmer kardeşler tarafından devamlı kontrol edilmiş, bilgilerinden faydalanılmıştır.
5. Heykel bir buçuk yıl önce bitmesine karşın, taahhüt edilen bakiye borç heykeltıraşa ödenememiştir.
6. Dünyanın her yerinde heykeller, kaldırım kenarına değil, parklara konur düşüncesinden hareketle, Özgürlük ve Demokrasi Parkı’na Lefter’in heykelinin konması hususundaki önerimizi Adalar Belediye Başkanlığı’na iletirken, Rumca “Lefter” adının Türkçe karşılığının “Özgürlük” olduğunu da belirttik. Bu girişimimizi o tarihte bulabildiğimiz yukarıda adı geçen Sayın Katmer ailesine de ilettik. Olumlu karşılayıp teşekkür ettiler.
7. Bizler de çeşitli spor kulüplerine sempati duyan, Lefter Ağabeyimize saygımızı esirgemeyen Büyükadalılar olarak, bakiye borcunu Sayın Tülin Özdemir’e ödedik.
8. Daha önce Prenses Oteli’nin önündeki kaldırıma konması düşünülmüş olan heykel, oranın lokma tezgâhı, masa ve iskemlelerle düzenlendiğinden, ilk ödemeyi yapan ve adının açıklanmasını istemeyen Sayın Beyefendi’nin de rızası alınarak Özgürlük ve Demokrasi Parkı’nın daha uygun olacağına karar verilip, Adalar Belediye Meclisi’nin bu konudaki kararını beklemiştik.
9. Kamuya mal olmuş ve isminin Türkçe karşılığı “Özgürlük” olan Lefter Küçükandonyadis’in heykeli, kamuya ait olan Büyükada Özgürlük ve Demokrasi Parkı’na, Adalar Belediye Meclisi’nin oy birliği ile aldığı karara dayanılarak konmuştur.
10. Ahmet Tanrıverdi, sürüncemede kalmış bu olayın mutlu bir şekilde sonlanmasında, heykeli önerdiği günden bu yana takipçisi olmuştur. Tıpkı; zamanın İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Baki Nedim Baltacı tarafından verilen ”Fenerbahçeli Lefter Sokağı” tabelasının sehven kaldırıldığı andan 12 saat sonra, Hürriyet Gazetesi yazarı Sayın Fatih Çekirge’yi haberdar edip, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’ın hassasiyeti ile yerine koydurduğu gibi.
11. Lefter heykelinin yapımını başlatan; Sayın Hatice Farsakoğlu’dur. Heykeli yapan; sanatçı Sayın Tülin Özdemir’dir. Özgürlük ve Demokrasi Parkı’na konması kararını oy birliği ile alan; Adalar Belediye Meclisi’dir. Heykelin onurunu taşıyacak olan; Lefter Küçükandonyadis’in hayattaki varisleridir. Ödemeyi yapanlar ise isimlerinin açıklanmasını istemeyen mütevazı Büyükadalılardır.
12. Özgürlük ve Demokrasi Parkı bildiğiniz gibi bir de ”denizkızı” heykeli ile süslenmiştir. Belediye Başkanı Sayın Atilla Aytaç ile yaptığımız görüşmede bu parka birkaç heykel daha koyarak buranın tematik park olmasına çalışacağız. Bu bağlamda önümüzdeki ay “sürpriz” bir heykelin daha parka ve Adalılara kazandırılacağı müjdesini de Adalı okurlarıyla paylaşmak istedim.
Bekleyin…