‘Bizim Adalar’ Adalar Vakfı’nın desteği ve İstanbul Kalkınma Ajansı, T.C. Kalkınma Bakanlığı, Adalar Turizm Geliştirme Merkezi, Heybeliada Gönüllüleri Derneği, Turizm Araştırmaları Derneği ve Adalar Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlandı.
Sanatçısı, gelini, faytoncusu, filozofu, balıkçısı, geyi, bütün Adalıların ortak bir yanı varsa, o da her birinin genellikle uçuk ama istisnasız hep “tam filmlik” bir hikâyesinin olmasıdır.
Bir de nostaljik huyludur Adalılar.
“Bizim Adalar” işte bu -hem hüzünlü, hem de şen- hikâyeleri ve ada nostaljisini deşen, bol müzikli bir belgeseldir. Mizansenli sahneler de içerir.
Film, araştırmalar yapmak üzere Adalar’a gelen bir mimarlık öğrencisini oynayan profesyonel oyuncu Eren Balkan’ın karşılaştığı Adalılar etrafında gelişir. Adalılar kendi kendilerini canlandırmaktadır. Yönetmen Nedim Hazar, müzisyen ve Adalı kimliğiyle anlatıcı rolünü üstlenir.
Genel müzik yönetmeni Geo Schaller, Vassiliki Papageorgiou ve Taner Öngür gibi müzisyenlerin de katkılarıyla yaratılan tılsımlı dünya, bir ilân-ı aşktır Prens Adaları’na.
Ve sonunda Adalılar, İstanbul’un artık kayıplara karışmış olan diğer tüm güzellikleri gibi zaman, mekân ve kimlik bakımından yok olmaya mahkûm olduklarını bile bile, hep bir ağızdan şarkı tuttururlar:
“Bir adalar var, bir de sen kalbimde / Kimseye vermem kalbimi ben”
‘Bizim Adalar’ filmi Beyoğlu Beyoğlu Sineması’ndaydı
Bizim Adalar filminin ilk sinema gösterimi, Adalar Vakfı organizasyonuyla 12 Haziran Perşembe akşamı İstanbul Beyoğlu Sineması’nda yapıldı.
Filmi, aralarında basın mensupları ve davetlilerin de bulunduğu yaklaşık 100 kişilik bir topluluk izledi. Gösterimden önce Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu ve filmin yönetmeni Nedim Hazar film üzerine kısa açıklamalarda bulundular.
Halim Bulutoğlu, vakfın yönetiminde gerçekleştirilen Adalar Turizm Geliştirme Merkezi projesi kapsamında bir tanıtım filmi olarak planlanan filmin, yapılan kurgu, olağanüstü çekimler, tamamına yakını Adalı oyuncuların filme değer katan performansları ve film için Nedim Hazar tarafından yapılan bestenin yorumlanmasıyla başlayıp, yeni müziklerin de katılmasıyla müzikal tadına sahip olması ve giderek uzun metraj sinema filmine dönüşmesinin kısa öyküsünü paylaştı izleyicilerle.
Nedim Hazar da, Adalar’ın filme görsellik katan etkileyici mekânlarının 5 yıl sonra yok olma tehlikesinin bulunduğunu, daha şimdiden Heybeliada Müzik Okulu olarak projelendirilip yapımında önemli aşama sağlanan ve filmde de yer bulan Heybeliada Rum Okulu’nun otele dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, Yassıada ve Sivriada’nın imara açılmasının gündemde olduğunu anlattı. Ve filmin Adalar’ı savunma işlevinin önemine dikkat çekti.
82 dakikalık film, ara verilmeden bir solukta izlendi ve ayakta alkışlandı. Filmin DVD ve müzik CD’si, ilk kez filmle birlikte satışa sunuldu ve büyük ilgi gördü.
Vassiliki Papageorgiou, Taner Öngür, Nikos Ververidis, Meriç Dönük, Engin Arslan, Olcayto Art, Savaş Zurnacı, Melikcan Zaman,Cem Mansur yönetiminde Türkiye Gençlik Senfoni Orkestrası, Geo Schaller, Nedim Hazar.
Film gösterimi yapılan yerler:
08 Ekim 2013 Burgaz Cennet Bahçesi
15 Ekim 2013 Büyükada Adaevi
10 Mayıs 2014 Sismanoglio Megaro Yunan Konsolosluğu,
İstiklal Caddesi, İstanbul -İngilizce gösterim
10 Mayıs 2014 Sismanoglio Megaro Yunan Konsolosluğu,
İstiklal Caddesi, İstanbul - Türkçe gösterim
15 Mart 2014 K4 - Künstlerhaus, Nürnberg / Almanya Türkiye Almanya Film Festivali
16 Mart 2014 Katakomben Theater, Essen / Almanya
Adalar Vakfı desteğiyle, Nedim Hazar tarafından hazırlanan ve AK Yapım tarafından Haziran ayı içinde üretilen ‘Bizim Adalar’ CD ve DVD’si dağıtıma girdi. İstanbul’daki büyük kitapçı ve CD-DVD marketleriyle, Adalar’daki kitapçı ve gazete bayilerinden bulunabilecek olan CD ve DVD’ler 20 TL’den satılıyor. DVD, 82 dakikalık filmi içerirken; CD, filmde yer alan ve büyük bölümü film için üretilmiş ve seslendirilmiş olan 12 müzik eserini bir araya getiriyor.