Salı, 01 Temmuz 2014 00:00

‘Heybeliada’ya Bir Bilet’

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Tunç Lokum’dan bir ada kitabı

Tunç Lokum, Heybeliada İnönü Evi’nde kitabının tanıtımı için düzenlenen toplantıda Adalılarla bir araya geldi. Sohbet ve kitabın tanıtımının yapıldığı toplantıda Adalılar yazarı büyük bir keyifle dinlediler.

Lokum, kitabı için özetle şunları söyledi: “Kitabı Ada’daki Rum varlığı, Heybeliada’nın dini yapıları, kurumsal yapılar, iz bırakan adalılar ve hatıralardaki adalılar diye bölümlendirdim. Hem kültürel hem sosyal tarihini kendi yaşanmışlıklarımla bir araya getirmeye çalıştım. Hayat çok hızlı geçiyor, geride bıraktıklarımızı da o hızla unutuyoruz. O yüzden yazılı bir belge bırakmak istedim.

tunc lokum 280x”Bahriye Mektebi’nde birlikte okuyan Nazım Hikmet ile Necip Fazıl Kısakürek, tarih öğretmeni, şair Yahya Kemal, bisikleti ile Ada sokaklarında turlayan ve edebiyatımızın müstehcenlik suçlaması ile yargılanan ilk yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar, 12 yaşında Feride’yle ilk aşkı yaşayan Aziz Nesin, Suzan’a kavuşmak için yıllarca mücadele eden bestekâr Yesari Asim Ersoy, Eşi Sadberk Hanım’dan “Sakın Geç Kalma Erken Gel” diye azar işiten Ahmet Rasim, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, teknesiyle dünyayı dolaşan Ekrem İnözü’nün hikâyeleri yalın bir dille anlatılıyor.

Paskalya Bayramı, Heybeliada Karnavalı, Eski Rum Fırınından çıkan rulo kekler, odun ateşinde saatler boyu ağır ağır pişen güveçler, midye dolmalar, enginar dolmaları ve evde yapılmış vişne likörü, Arşimidis’in “Harikalar Dükkânı” okuru geçmişe, çocukluğuna götürüyor.

Ada’da yaşayan, yaşamayan herkesi kendine çeken, geçmişte yaşanmışlıklarımızı hatırlatan hoş bir duygu ve hüzün barındıran kitap Ada kitapları arasındaki yerini çabucak alıverdi...

Herkese iyi okumalar…

Son değişiklik Çarşamba, 25 Mart 2015 21:07
Yorum yapmak için oturum açın