Çarşamba, 07 Ekim 2020 00:38

KORUNAda – “İyi kışlar” ama dikkat. Henüz pandeminin sonu gözükmüyor. – 7 Ekim 2020

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

Adalarımızda hoş bir gelenektir, her göç döneminde “iyi yazlar” ve “iyi kışlar” demek. Kimimiz göçtü bile, kimimiz hazırlanıyor, kimimizse kalıcı. İyi kışlar diliyoruz, sağlıkla iyi yazlar diyebilmek için. Henüz pandeminin sonu gözükmüyor. “Vaka” ve “hasta” sayısı tırmanışta. Okullar “yüz yüze” açılıyor. Grip mevsimi de başladı.  Ama her şeye rağmen virüsten uzak durmak elimizde.

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

    • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 5 Ekim Pazar günü yaptı. Toplantının ana gündemi, Adalar Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu tarafından düzenlenecek “Adalar’da Afete Hazırlık Planı” toplantısı oldu. 13 Ekim Salı günü yapılacak, zoom üzerinden saat 20.00’den itibaren herkesin katılımına açık toplantı, pandemi, deprem ve yangın başlıklarında alınacak önlemleri tartışmak ve planlamak için. Tüm Adalılar, hep birlikte orada olalım.
    • Danışma Kurulu’nun gündeminde Adalar’da eğitim konusu da vardı. Uzaktan eğitim için dezavantajlı ailelere yönelik yürütülen sivil destek çalışmaları gözden geçirildi. Burgaz ve Kınalıada’da önemli bir sorun bulunmadığı, Heybeli ve Büyükada için eksiklerin tamamlanmaya çalışıldığı bilgisi paylaşıldı.
  • İleri yaşlarda yalnız yaşayanlar için Adalar kaçılan değil kaçış noktası olamaz mı? Bu soru hep gündemimizdeydi. Pandemiyle yeniden hatırlandı. Danışma Kurulu’nun gündemine de girdi ve uzun süre de kalacak.
  • İleri yaş danışma hatları devrede. Çekinmeyin. İhtiyaç duyuyorsanız arayın.
    • İBB Danışma hattı için 153.
    • PANDOST (Panik Atak ve Anksiyete Derneği) için: 0530 429 4349.
  • Pandemi döneminin Adalar’a kazandırdıkları da oldu. En önemli kazanım, uzun yıllardır sorun olan kargo-kurye sisteminin düzene girmesiydi. Artık İstanbul’un herhangi bir noktasına olduğu gibi verilen siparişler Adalar’a da zamanında ulaşıyor. Büyük parçalardaysa sorun kısmen devam ediyor.

İstanbul

  • Bilim Akademisi’nin yayın organı Sarkaç, İstanbul’da haftalık vefat sayıları üzerinden yaptığı analizi ve grafiği paylaştı: Ek ölüm sayısı, C-19 raporlu ölüm sayısının iki katından fazla: “11 Mart-15 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da 2015-2019 ortalamasına kıyasla toplam 6380 ek ölüm gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre 13 Eylül 2020 itibariyle İstanbul’da COVID-19’a bağlı toplam vefat sayısı 2873.”

Türkiye

  • Bu haftanın en çok konuşulanı, Sağlık Bakanı Koca’nın Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı skandal açıklamalardı. Bu açıklamayla, altı aydır her gün bakanlık tarafından açıklanan “vaka” sayılarının, aslında “hasta” sayısı olduğunu öğrendik. Pozitif tanısı olup hastalık belirtisi göstermeyenlerin, hasta sayılmadığını ve hesaba katılmadığını da bu vesileyle öğrenmiş olduk. Bakan Koca açıklamasında, sadece “semptom gösteren kişilerin taşıyıcı olduğu” gibi çok tartışmalı bir ifade de kullandı. Böylelikle sayıların düşük gösterilerek salgının kontrol altında tutulmuş gibi yansıtıldığı iddiaları da bakan tarafından itiraf edilmiş oldu.
  • İddialarımız doğrulanmış oldu: "Koronavirüs vaka sayısının Koca'nın açıkladığının 20 katı olduğu"nu söyleyen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen vakaların tabloya dahil edilmediğini de belirterek, iddiamızı doğrulamış oldu" dedi. CHP'li Murat Emir, Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi'ne girilen verilere dayanarak bulunan "10 Eylül günü 157 bin 975 kişiye Koronavirüs testi yapıldı. Bu testlerden 29 bin 377'i pozitif çıktı" iddiasına Bakan Koca’nın yanıt vermediğini söylemişti.
  • “Süreci şeffaf yürütmediniz, salgına engel olmadınız. #vakasayısıkaç TTB tarafından Twitter hesabından yapılan açıklamada, salgınla ilgili sürecin şeffaf yürütülmediği belirtildi. Açıklamada, "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıkladı. 6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız. #vakasayısıkaç" ifadelerine yer verildi.
  • Bilim Kurulu üyeleri Bakan’ın açıklaması karşısında şaşkın: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, vaka sayıları yerine hasta sayılarını paylaşmayı "bilimsel olarak" açıklamanın mümkün olmadığını ancak pandemiyle mücadelede her ülkenin böyle "yan yollar" seçtiğini söyledi: "Yaşam sadece bilimsel değil politik kararlarla da şekilleniyor. Pozitif vakaların bildirilmesi noktasındaki endişeler ülkeleri böylesi sansürlere, yan yollara sevk ediyor. Bunu bütün ülkelerin yapıyor olması da çok incitici ve kabul edilemez bir durum.” Toplumda Salgın Yönetimi alt grubunda yer alan bir diğer Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Ben vaka sayısı ve hasta sayısı ifadesinin eş anlamlı olarak kullanıldığını sanıyordum. Meğer başka bir anlamla kullanılıyormuş. Benim de bilgim yoktu" dedi.
  • DSÖ hem övdü hem de uyardı: Sağlık Bakanı Koca’nın asemptomatik vakaların genel vaka listesine dahil edilmediğini açıklamasının ardından Dünya Sağlık Örgütü bir açıklama yapmıştı. DSÖ, Türkiye'nin uyguladığı izolasyonu takdir ederken, tüm üye ülkelere raporlamayla ilgili de kritik bir çağrıda bulundu. Yazılı açıklamada, “veri toplama mekanizmalarının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için Türkiye'nin de dahil olduğu tüm üye ülkelerle görüşmelerini devam ettirmektedir.” denildi.
  • Sağlık Bakanı Koca: Covid-19 testlerin pozitif çıkma oranı yüzde 10: HaberTürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, Sağlık Bakan Fahrettin Koca’nın Türkiye genelinde yapılan Covid-19 testlerinde pozitif çıkma oranının yüzde 10 olduğunu söylediğini aktardı. Belirtisi olmayan ancak Covid-19 testi pozitif çıkan 'vaka'ların günlük tabloda yer almadığını açıklamasıyla eleştirilerin odağına oturan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs testlerinin pozitif çıkma oranını yüzde 10 olarak açıkladı. Buna göre, vaka sayısının açıklanan hasta sayısının 9 kat üzerinde olduğu sonucu çıkıyor.
  • İngiltere Türkiye'yi 'Covid-19 vakalarını farklı tanımladığı için' yeniden karantina listesine aldı: Bakanlığın skandal açıklamasının ilk olumsuz sonucu, İngiltere’nin Türkiye'yi seyahat koridoru listesinden çıkararak yeniden "karantina uygulanacak ülkeler" arasına eklemesi oldu. Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, "Türkiye'yi listeden çıkarıyoruz çünkü Türkiye'nin Sağlık Bakanlığı, Covid-19 vakalarını, uluslararası örgütlerin tanımından farklı şekilde tanımlıyor" dedi.
  • Tur operatörleri İngiltere’den Türkiye’ye ekim ayı için yapılmış onbinlerce rezervasyonu iptal etmeye başladılar. Seyahat koridoru oluşturduğu ülkeler listesini güncelleyen İngiltere, Polonya ve Türkiye'yi listeden çıkararak, bu ülkelerden gelen yolculara 14 gün süreyle karantina zorunluluğu getirmişti.
  • Japonya, koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye hem vize zorunluluğu getirdi hem de turistik seyahatleri yasakladı. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü'nden ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen yazıda “Japonya’nın Ankara Büyükelçiliğinden alınan örneği ekli Nota’da, vatandaşlarımızın 1 Ekim tarihinden itibaren Japonya’ya vize alarak seyahat etmeleri gerekeceği kaydedilmektedir.” denildi. Büyükelçilik yetkilisi, Japonya’ya turistik amaçlı seyahatlerin mümkün olmayacağını da söyledi.
  • Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulların yüz yüze eğitime başlama tarihini açıkladı. Bakan Twitter hesabından yaptığı açıklamada "12 Ekim Pazartesi, tüm ilkokulları, köy okullarını, 8 ve 12. sınıflar ile özel gereksinimli çocuklarımızın okullarını açıyoruz" dedi.
  • Bu haftanın tartışması, koronavirüse karşı “karbonatlı gargara” önerisini tekrarlayan Canan Karatay ile Mehmet Ceyhan arasındaydı. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın, "Karbonatlı suyla gargara yapın" önerisine tepki gösterirken, ''Tuzlu suyla, karbonatla gargara, kelle paça ile salgının önleneceği yalanlarıyla halkın yanıltıldığı günlere geri dönmeyelim" dedi.

Türkiye Özel

Dünya

  • New York'ta karantina günlerine dönüş. 9 mahalle kapatılacak: New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, basın toplantısında, son bir haftada vaka sayısı artışı yüzde 3’ün üzerinde bulunan 9 bölgenin çarşamba gününden itibaren kapatılacağını duyurdu. Bu mahallelerde devlet ve özel okullar, kreşler ve asli ihtiyaç olmayan işyerleri kapalı tutulacak.
  • Paris’te en üst düzeyde alarm. Fransa’da koronavirüs vakalarının son haftalarda artmasının ardından başkent Paris’te yarından itibaren bütün barların kapatılması kararı alındı ve 'en üst düzey alarm' seviyesine geçildi. Fransa Başbakanı Jean Castex, yeni önlemlerin detaylarının bugün açıklanacağını duyurdu. Pazar günü Fransa’da 12.565 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Önlemler Paris’te ve çevresindeki üç bölgede iki haftalığına uygulamaya konacak. Şehirdeki restoranlara da yeni temizlik düzenlemeleri getirilecek. Restoranlar müşterilerin bilgilerini alma koşuluyla saat 22.00’ye kadar açık kalabilecek.
  • DSÖ’nün tahminine göre dünyada 760 milyon insana virüs bulaşmış: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’nuna koronavirüs bulaşmış olabileceğini söyledi. Dünya nüfusunun yaklaşık 7.6 milyar olduğu hesaba katılınca 760 milyon insana virüs bulaştığı anlamına geliyor. Bu da DSÖ tarafından tutulan kayıtlara göre dünya çapındaki vaka sayısı 35 milyonun çok üzerinde bir sayı.
  • İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, koku duyusu kaybı, öksürük veya ateşten daha güvenilir bir Covid-19 belirtisi olabilir. Londra'daki UCL Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, daha önce koku ve tat alma duyusunu kaybetmiş 590 kişinin yüzde 80'inde koronavirüse karşı antikor oluştuğu görüldü. Bu, o kişilerin Coivd-19'a yakalanmış ve bağışıklık kazanmış olduğunun göstergesi. Antikor geliştirmiş olan kişilerin yüzde 40'ında ise tat ve koku duyusu kaybı dışında başka hiçbir belirti ortaya çıkmamış. Ancak araştırma sadece hafif belirti gösteren kişilerle yapılmış.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Ne var, ne yok?

Adalar

  • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • Salgın bisiklet devrimini tetikledi: Koronavirüs salgını, Bükreş'ten Brüksel'e ve Lizbon'dan Lyon'a Avrupa'da bisiklete yönelik yatırımların benzeri görülmemiş bir şekilde artmasına neden oldu. Salgın başladığından bu yana bisikletle ilgili altyapıya 1 milyar Euro'dan fazla harcandı ve 2 bin 300 km yeni bisiklet yolu kullanıma açıldı. Brüksel merkezli Avrupa Bisiklet Federasyonu'ndan Jill Warren, salgının en büyük kazançlarından birisinin "bisiklete binmek" olduğunu söylüyor: "Bu zaman dilimi, bisikletin hayatlarımızı ve şehirlerimizi değiştirmedeki potansiyelini bir kez daha gösterdi." Darısı İstanbul ve Ada yollarının bisikletçiler için daha uygun hale getirilmesine.
  • Stavrini Küçükandonyadis’e veda: Büyükada’da cuma (2 Ekim) gecesi yaşamını yitiren Fenerbahçeli futbolcu Lefter’in eşi Stavrini Küçükandonyadis (87) Büyükada Aya Dimitri Kilisesi'nde düzenlenen cenaze töreninden sonra Aya Nikola Ortodoks Mezarlığı'nda toprağa verildi. 2012’de yaşamını yitiren Lefter ile 1947 yılında evlenen Stavrini Küçükandonyadis, 65 yıl evli kalmıştı.
  • Herkes için erişebilirlik: Adalar’ın Katılımcı Planlama Çalışmaları kapsamında İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından 7 Ekim 2020 tarihinde Büyükada Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde Erişebilirlik Uygulamaları konulu seminer düzenlendi. Seminere İletişim Danışmanı Adem Kuyumcu konuşmacı olarak katıldı.
  • Büyükada Rum Yetimhanesi’nin rölövesini İBB iştiraki BİMTAŞ hazırlayacak. 2 aydır İBB Bimtaş görevlileri tarafından dijital belgeleme çalışmaları yürütülen Büyükada Rum Yetimhanesi’nde proje hazırlıkları da başladı. Patrikhane ile BİMTAŞ arasında yapılan protokolle, dev ahşap eserin rölövesi BİMTAŞ tarafından hazırlanacak.
  • Stelyo Berberakis, Yetimhane’nin Hazin Öyküsü’nü yazdı. Berberakis, BBC.com’daki yazısında “Yayın organlarının tek kaynağa dayalı olarak verdikleri haberlerde Büyükada Rum Yetimhanesi'nin 1964 yılında niçin aniden kapatıldığına, niçin mühürlendiğine, içindeki 170 çocuğun yetimhaneyi apar topar nasıl terk etmek zorunda kaldığına ve nereye gittiklerine, görkemli ahşap binanın harap hale gelmesinden sonra tapusunun nasıl 2010'da tekrar İstanbul Rum Patrikhanesi'ne iade edildiğine hiç değinilmiyor.” diyor ve “Acıklı bir drama ile özdeş” olduğunu söylediği yetimhanenin özgeçmişini tanıklıklarla anlatıyor.
  • Adalar’ın atları ne oldu? Adalar’da 19 Aralık 2019’da başlayan karantina ve faytonların kaldırılması sürecinde Adalar’ın atlarının sayısı 1700’den 130’a düştü. Adaların atlarını izleyen gönüllüler izlenimlerini Medyascope TV’ye aktardı. Adalar’ın Atları Platformu gönüllüleri “faytonun kaldırılması uğruna atların feda edilmesi gerekmiyordu” dediler. Videoya buradan ulaşılabilir.
  • Aralarında Büyükada ve Burgazada’dan sanatçıların da bulunduğu Açık Stüdyo Günleri geçtiğimiz hafta sonu yapıldı. 3 gün süren etkinlikte 57 sanatçı, 39 atölye ve alan ziyaret edildi. Büyükada’da ziyarete açılan stüdyolardan biri seramik sanatçısı Fikret Parlak’a aitti. Timeout dergisinin Fikret Parlak ile yaptığı söyleşi, ziyarete katılamayanlar için.
  • “Büyükada fotoğrafına karşılık Chagall tablosu”: Kafa dergisi Ekim sayısında Ara Güler’le çalışmış fotoğrafçıların anılarını paylaştı. Fatih Aslan onlardan biri. Ara Güler, Büyükada’da bir dönem ev kiralayan Fatih Aslan’ı ziyaretinde ona Chagall ile ilgili anılarını anlatıyor. Aslan’ın anlatımına göre Ara Güler 1971 yılında Chagall ile Paris’te röportaj yapıyor. Konuşma sırasında söz dönüp dolaşıyor ve Büyükada’ya geliyor. Chagall Büyükada’da 6 ay geçirdiğini ve kendisine Büyükada fotoğrafları gönderirse bir tablosunu hediye edeceğini söylüyor. Ara bir heyecan, dönüşte çektiği Büyükada fotoğraflarından gönderiyor. Kadere bakın ki, bir süre sonra tablo yerine Chagall’ın ölüm haberini alıyor.

Edebiyatta ve Anılarda Adalar

1925 yılı Büyükada Merkep Tarifesi

Gidiş Gidiş-Dönüş  
15 20 Vapur iskelesinden Dadılar Camiine, Maden Köprüsü’ne, Cami civarına, Numune Mektebi’ne ve kumsala kadar
20 30 Vapur İskelesinden Tepeköy, Nizam ve Maden, Refet Paşa Caddeleriyle [şimdi Kadıyoran] Kalfa Sokağı’ndaki [şimdi Türkoğlu ?] hanelerin mümtehâ-i hududuna kadar
25 35 Vapur iskelesinden Dil, Yorgolu, Diyaskolos [Lunapark ], Aya Nikola ve Cumatepesi gazinolarına kadar
50 75 Vapur iskelesinden Hızırtepesine kadar
40   Küçük Tur
75   Büyük Tur

Gökhan Akçura, Ada Sahillerinde Bekliyorum, Adalı Yayınları

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın kitapları, Deniz Biçer’den (Büyükada), bu defa çocuklarımız için.

Büyükada’da bu yıl 5. Öğretim yılına giren “Adalar Belediyesi Besim ve Gülen Üstünel Anaokulu”nun müdiresi Deniz Biçer’de söz.. Onun önerilerini paylaşıyoruz.

Bu haftanın müzik önerisi Mahmut Nüvit Doksatlı’dan (Büyükada)

Bu haftanın yerli dizisi Turgut Kuli’den (Heybeliada)

Bu haftanın yabancı dizisi Benan Müsellim’den (Büyükada)

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun. 

ÇÖP ŞİŞTE DİL BALIĞI

    • 5 adet fileto dil balığı
    • 2 diş ezilmiş sarımsak
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı toz şeker
    • 20 tane çeri domates
    • 4 tane yeşil biber
    • 1 çay bardağı zeytinyağı

Balıkları yıkayın ve süzüp fazla suyunu havlu kâğıtla alın. Çukur bir kaba sarımsağı, zeytinyağını, tuzu, karabiberi, şekeri koyun. Balıkları unlayın. Fazla unu silkeleyin. Unladığınız balıkları bu sosun içine atın. Domatesleri yıkayın. Biberleri iri parçalar halinde doğrayın. Hepsini sosla karıştırın. Tahta çubuklara ya da çöp şişlere tüm malzemeyi balık, domates, biber olacak şekilde sırayla dizin.  Fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin. Kalan sosu üzerine dökün. 200 derecedeki fırında kurutmadan pişirin.

Anastasia Aslanoğlu (Burgazada) haftanın lezzetlerine, Rum mutfağından seçtikleriyle katılıyor. Yayamın Mutfağından

Zeytinyağlı Biber dolma /Laderes piperies

Malzemeler

18 adet orta boy dolmalık biber, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı şeker, 6 adet orta boy soğan, 1 adet taze soğan, 1 su bardağı pirinç, 50 gr çam fıstık, 50 gr kuş üzüm, 1 demet dereotu, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı yeni bahar, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber

Biberlerin üstünü bir bıçak yardımı ile kesin çekirdeklerinden ayırın. Kapaklarını atmayın. İçlerini tuzlayın. Soğanları rondoda doğrayın ve azıcık su  ile tavada öldürün. 1 su bardağı zeytinyağını  katın ve pembeleşinceye kadar kavurun. Yıkadığınız dereotu dışındaki pirinci ve diğer malzemeleri de katın ve karıştırmaya devam edin. En son dereotunu ince ince doğrayın ve içine katın iyice karıştırın malzemeler homojenleşsin. Biberleri bu harçla doldurmaya başlayın ağzına kadar değil ama birazcık şişme payı bırakın kenardaki kapaklar ile kapatın tencereye dik olarak yerleştirin. 2 bardak su ve kalan zeytinyağını gerekiyorsa tuzu ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın. Yarım saat ister pişmesi için ama siz yine de çatal batırıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kendi tercihinize vöre piştikten sonra fırına koyup biberlerin üstünü kızartabilirsiniz.

Afiyet Olsun / Kali Oreksi Afiyet olsun. Kali Oreksi. (Tarifi videoda izlemek için, tıklayın)

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Mizah en önemli ilacımız, yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

album-0

mizah-1 mizah-2 mizah-3
mizah-4 mizah-5 mizah-6
mizah-7 mizah-8 mizah-9

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz. Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

galeri-0

galeri-1 galeri-2 galeri-3
galeri-4 galeri-5 galeri-6

Turgut Kuli (Heybeliada) albümünden

Bültenimizde zaman zaman albümlere yer vereceğiz. Bu hafta Heybeliadalı dostumuz Turgut Kuli’nin objektifine düşenleri paylaşıyoruz.

album-0

album-1 album-2 album-3
album-4 album-5 album-6
Son değişiklik Cumartesi, 10 Ekim 2020 17:22
Yorum yapmak için oturum açın