Çarşamba, 09 Aralık 2020 03:02

KORUNAda – “Şiddetle bir COVID-19 aşısına ihtiyacım var” – 9 Aralık 2020

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
KORUNAda – “Şiddetle bir COVID-19 aşısına ihtiyacım var” – 9 Aralık 2020 Fotoğraf: Hakan Satıoğlu

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

Bültenin sunuş bölümüne Bilim Kurulu üyesi Pınar Okyay’ın bu hafta Pazar günü T24’de yazdığı yazının bir bölümünü alıyoruz. Buyurun: “Önümüzdeki dönem, aşı direnci ile karşılaşacağız. Erken Kullanım İzni ile ilgili çok konuşulacak. İhtiyacımız olan tek şey güven. Bunun da yolu şeffaflık ve bilimden geçiyor... Aşı yapılan kişiler hastalıktan korunacaktır; ancak bu kişilerin hastalığı bulaştırıp bulaştırmayacağını henüz bilmiyoruz. Toplumda toplum bağışıklığını sağlayacak kadar en az yüzde 50, tercihan yüzde 70 oranlarında korunma sağlayamadıkça, sağlık sistemimizin üzerindeki baskıyı azaltmak ve zaman kazandırmak ve önlemlere devam etmek gerekiyor. Ancak böylece özellikle ölümlerin önüne geçebiliriz. Salgının hızının kesildiğinin verilerle izleneceği döneme kadar bireysel olarak, mesafemizi koruyalım, maskemizi takalım ve el hijyenini uygulayalım. Kış aylarındayız, kapalı ortamlardayız. Her fırsatta kapı ve pencereyi açarak içeriye temiz havanın girmesini sağlayalım.

Ve sonra bahar gelecek, ardından yaz... Ondan sonra,

‘Güneşli günler göreceğiz’ - Nazım Hikmet”

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

  • Adalar C-19 Danışma Kurulu, haftalık toplantısını 6 Kasım Pazar günü yaptı. İstanbul ve Adalar’da salgınla ilgili son durum ve edinilen bilgiler paylaşıldı. Adalar halen İstanbul’un açık ara en korunmuş bölgesi olmayı sürdürüyor. Vaka yok değil. Ama enfekte olanların büyük bölümü de karantina sürecini şehirdeki evlerinde geçiriyor. Bu da şehirdeki kırmızılığın Adalar’a taşınmamasında küçük de olsa bir etken.
  • Avrupa yakasında özellikle dışarı çıkarak çalışmak zorunda olan nüfusun yoğun olarak yaşadığı Bağcılar, Esenler, Esenyurt gibi ilçelerde harita tamamen kırmızı hale gelmiş durumda. İstanbul'un genelinde görülen baştan aşağı kırmızı tablonun izlenmediği tek ilçe merkezi ise Adalar. İlçede sadece Büyükada'da ve Heybeliada’da iki noktada yoğunluğun kırmızıya döndüğü gözleniyor.
  • “Pandemi günlerini birlikte aşabiliriz”. Pandemi 9 aydır hayatımızı sadece ölüm riskiyle, iyileştikten sonra bıraktığı arazlarla değil, sosyal hayattan uzaklaşmamıza, evde kapalı kalmaya zorlamasıyla psikolojik olarak da etkiledi. Adalar Pandemi Danışma Kurulu olarak bu dolaylı etki ile baş edebilmek için çevrimiçi (online) sosyal etkinlikler planlıyoruz. Çevrimiçi satranç ve briç turnuvası, YouTube kanalında çevrimiçi geziler, online sinema ve kitap kulübü gibi. Böylece, pandemi günlerinde sosyal hayattan kopmamış olmayı ve Adalılar’ın tanışması için ortam yaratmayı amaçlıyoruz. Hem bu etkinliklerin düzenlenmesi hem de başka önerilerle zenginleştirilmesi için yardımınıza ihtiyacımız var. Siz de katkıda bulunmak isterseniz Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yazabilirsiniz. Daha çok kişiye ulaşabilmek için bu mesajı Adalı diğer gruplarınızda paylaşmanız da çok yardımcı olacaktır. Çok duyduğumuz “Pandemiyi birlikte yenebiliriz” şablon bir cümle oldu ama, biraz değiştirerek söylersek “Pandemi günlerini birlikte aşabiliriz”.
  • Adalar Belediyesi'nden çağrı: Sanatoryum tekrar sağlık hizmeti versin! Heybeliada Sanatoryumu’nun tekrar sağlık alanında hizmet vermesi için Adalar Belediyesi çağrıda bulundu: Hizmete başlaması için kurumumuza tahsis edilmesinde ısrarlıyız. Sanatoryum için hazırız. Adalar Kent Konseyi Başkanı İskender Özturanlı, sanatoryumun piyasacı anlayışla değil kamusal anlayışla ele alınması gerektiğine dikkat çekti: “Tarihsel mirası ve geleneğine uygun şekilde yeniden kurgulanmalı.”

İstanbul

  • İmamoğlu: “Vefat sayıları, bizim elimizde. Her gün defnettiğimiz insanlarımızı biliyoruz biz; azalma yok. Yani açıklananın 3-4 katı vefat, sadece 10 Büyükşehir Belediyesi’nde var. Benim derdim ne olabilir ki? Bir belediye başkanının, ‘Kapanalım’ demesi kadar zor bir şey olabilir mi? Zor bir şey belediye başkanı için. Şehri kapatalım, 2 hafta, 3 hafta; zor bir şey. Ama bu işi yapan insanlar diyor ki; ‘Bulaşı azaltmamız için 3 hafta soluklandırmamız lazım toplumu. Evlerde gerekiyorsa test yapmalıyız. Ve filyasyon sistemini büyütmeliyiz.”

Türkiye

  • Türk Toraks Derneği haftalık basın açıklaması: Türkiye vaka sayısında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü. ÖNLEMLER YETERLİ DEĞİL. Videonun tamamı burada.
  •  “Yoğun Bakımlarda Uçurumun Kenarındayız.” Türk Yoğun Bakım Derneği bir basın açıklaması ile hastanelerin yoğun bakımlarındaki soruna 6 maddede dikkat çekti: “Pandemide gelinen noktada yoğun bakım doluluk oranlarının %70-75’leri aşmasının yoğun bakımlarda artık uçurumun kenarına geldiğimizi göstermektedir... Yoğun Bakım yataklarının yetersiz olduğu bugünkü ortamda önemli bir tehlike de, acil yoğun bakım yatağı gereksiniminin yaratmış olduğu sorunla hastanelerin uygun olmayan alanlarında yeni Yoğun Bakım Ünitelerinin açılmaya başlanmasıdır... Pandeminin bu zorlu zamanlarını aşmaya çalışırken, sağlık otoritesinin bilimsel derneklerle işbirliği yaparak derneklerin yetişmiş insan gücünden yararlanmasını önemli buluyoruz.”
  • Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Baytemur: “Yoğun bakımlar dolu, telefonla sıraya giriliyor”. Baytemur: “Gerçek sayıları açıklamazsanız, vatandaşta rehavet oluşuyor. Sayının açıklanması en azından vatandaş düzeyinde, bu iş ciddi duygusunu uyandırdı. Ankara’daki yoğun bakımlar dolu, servislerde bekletiliyor insanlar. Sağlık Bakanı’nın dün Ankara için servis doluluk oranının 62.3 ve yoğun bakım doluluk oranının 75.4 açıklaması özel De dahil bütün yoğun bakımları kastediyor. Pandemi hastanesi olan hastanelerde yer yok. Vatandaşlara, ‘’evine git, yer boşalınca biz sana telefon açacağız’’ deniliyor. İnsanların temel gereksinimlerini karşılayıp, tam kapatılma yapılması şart.''
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun, Antalya, ve Ordu'da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ilgili yüksek riskin sürdüğünü, Konya ve Trabzon'da ise vaka artışının kısmen kontrol altında olduğunu bildirdi. Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yüksek vaka sayılarının görüldüğü Konya, Samsun, Antalya, Trabzon ve Ordu valileri, il sağlık müdürleri ve halk sağlığı başkanlarıyla görüşmeye devam ettiğini belirtti. Bu illeri yakından izlediklerini vurgulayan Koca, söz konusu illerdeki test kapasitesi ve filyasyon ekiplerini artırdıklarını açıkladı.
  • Yakın temaslı olanların karantina süresi 14'ten 10 güne düşürüldü. Yakın temaslı olanların PCR testinin negatif çıkması halinde 8 günde işe dönüşü sağlanacak. Sağlık Bakanlığı, Kovid-19'un yakın temaslılarında 14 gün olan karantina süresini 10 gün olarak güncelledi. Kovid-19 temaslılarının takibine ilişkin güncellenen rehbere göre yakın temaslı ve semptom gelişmeyenlerde karantina 7. günün sonunda bitirilebilecek.
  • Dünya Sağlık Örgütü: Türkiye’deki verilerden haberdar değildik. Deutsche Welle Türkçe'ye konuşan DSÖ Türkiye temsilcisi Dr. Shaikh, tüm dünyada semptom göstermeyenlerin "virüsün sessizce yayılmasına neden olduğunu" söyledi. DSÖ'nün her ülkeden semptom göstersin göstermesin pozitif çıkan herkesin rapor edilmesini istediğini vurgulayan Shaikh, "Türkiye için asemptomatik kişi sayılarının paylaşılması rahatlatıcı, çünkü gerçekten salgının yayılımını engellemekte önemli" diye konuştu." Türkiye'deki durumun da diğer ülkeler gibi" olduğunu belirterek, "Endişe verici seviyede yüksek sayılarla karşı karşıyayız" dedi. Shaikh, "daha fazla test yapmanın sadece pozitif vakaları değil, aynı zamanda yüksek oranda salgını yayma riski olanların ortaya çıkmasını" da sağladığına vurgu yaptı.
  • Sağlık Bakanı Koca: “Bulabildiğimiz her aşıyı getirteceğiz.” Bakan Koca, Türkiye'nin 50 milyon doz aşı sipariş ettiği Çin'in daha fazla talebi karşılayamadığını, ancak nisanda yerli aşı çıkacağı için ithal aşıya gerek kalmayacağını söyledi. Koca, "Bulabildiğimiz diğer aşıyı getirteceğiz. Ruhsatını almış bir aşı, başvuru sonrası Türkiye'de onaydan geçerse eczaneden satışına izin verebiliriz" dedi.
  • Çin’in koronavirüs aşısı Coronavac’ın yüzde 97 etkin olduğu açıklandı: Endonezya'nın devlet kontrolündeki ilaç şirketi Bio Farma, testlerden elde edilen ara verilere göre Çin'in Sinovac şirketi tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının %97 etkililik düzeyinde olduğunu açıkladı. Bio Farma şirketi basın sözcüsü Iwan Setiawan, "Klinik test ekibimizin bir ay içinde elde ettiği ara verilere göre aşı %97'ye kadar etkili" diye açıkladı. Bio Farma, 1,600 katılımcının olduğu deneyde kaç katılımcının enfeksiyonlu olduğuna ilişkin bilgiyi paylaşmadı. 11 Aralık'tan itibaren Türkiye'ye geleceği açıklanan Çinli Sinovac'ın geliştirdiği Kovid-19 aşısı, Türkiye dışında 4 ülke tarafından daha sipariş edildi
  • Yatalak yaşlı için ‘üfürükçü’ çağırmışlar: 136 kişi pozitif, 280 kişi karantinada. Doğu Karadeniz’de çalışan bir filyasyon görevlisi: “Öğrendik ki amcanın durumu kötüye gidince köye ‘üfürükçü-şifacı’ yaşlı bir teyze çağırılıyor. O teyzenin yaklaşık 120 temaslısını tespit ettik. Bu kişilerden test sonuçları pozitif çıkanların temaslılarıyla birlikte toplamda 136 pozitif vaka çıktı.” Doktor, üç farklı köyde pozitif vakalarla temaslı yaklaşık 280 kişinin karantinaya alındığını belirterek, “Okuyup üfledikleri arasında çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da vardı” diye konuştu.
  • UNICEF'ten okulların kapatılmasına eleştiri. Koronavirüs nedeniyle dünya çapında okul çağındaki 320 milyon çocuk ve gencin eve kapanmak zorunda kaldığına dikkat çeken UNICEF, koronavirüsün okullarda daha hızlı yayıldığına dair bir kanıt bulunmadığını vurguladı. Okul kapatma önlemlerinin bölge bölge değil, ülke çapında yürürlüğe sokulmasını eleştiren Jenkins, okulların açık tutulmasının avantajlarının, kapatılmasına göre çok daha ağır bastığına işaret ederek "Okulların ülke çapında kapatılmasından ne pahasına olursa olsun kaçınılmalı. Okulları koronavirüs hastalığına karşı korumak için önlemler alınmalı" dedi.
  • Europol'den 'sahte aşı' uyarısı: Şirketler ve kişiler dolandırılabilir: Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), korona virüsü aşılarıyla ilgili sahtecilik ve dolandırıcılık uyarısı yaptı. Covid-19'a karşı aşı geliştiren firmaların isimleri kullanılarak hem şirketlerin hem de kişilerin dolandırılabileceği belirtilirken, sahte aşıların halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturduğu aktarıldı.
  • Aşıda önceliklisiniz diyerek dolandırıyorlar: Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, "Sağlık Bakanlığı'ndan arıyoruz, aşıda önceliklisiniz, size kayıt oluşturalım" diyerek dolandırıcılık yapanlara karşı vatandaşları uyardı. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Telefonunuza gelebilecek ‘Aşı Randevu Oluşturma’ mesajlarına veya sizi arayıp ‘Sağlık Bakanlığı’ndan arıyoruz, aşıda önceliklisiniz, size kayıt oluşturalım’ diyerek kişisel bilgilerinizi isteyenlere itibar etmeyiniz. Bu kişilerin amacı oltalama yoluyla dolandırıcılıktır” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Özel

Dünya

  • DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: “Kovid-19 salgınının sona erdiğine dair artan algı endişe verici.” DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, pandeminin bitmesi için tünelin ucunda ışık göründüğünü, ancak salgının bitmesi için önümüzde hala uzun bir yol olduğunu söyledi. DSÖ bilim heyetinden baş uzman Dr. Soumya Swaminathan ise, 2021'nin ilk çeyreğinde COVAX vasıtayla dağıtılmak üzere 500 milyon doz Kovid-19 aşısı tedarik etmeyi umduklarını söyledi. Swaminathan, "Hedef, 2021 sonuna kadar en az 2 milyar doz elde etmek. Bu da COVAX üyesi ülkelerin nüfusunun yüzde 20'sini aşılamak için yeterli olacak" dedi. Swaminathan, bu sayının salgının akut dönemini sona erdirmek için yeterli olacağını vurguladı.
  • Almanya'da yürürlükteki kısmi kapanma önlemlerine rağmen, koronavirüs vakalarının sayısında gözle görülür bir düşüş meydana gelmemesi nedeniyle tedbirlerin sıkılaştırılması çağrıları artıyor. Reuters'in hükümet çevrelerine dayanarak hazırladığı haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) meclis grup toplantısında, "Umut prensibiyle yol alamıyoruz” dedi. Merkel'in toplantıda "Çok zor bir durumla karşı karşıya kalacağız. Bu önlemlerle kışı geçiremeyiz” şeklinde konuştuğu bildirildi. Bavyera'da artan koronavirüs vakaları nedeniyle 9 Aralık'tan itibaren geçerli olmak üzere acil durum ilan edilmişti.
  • Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, koronavirüs salgını nedeniyle yeni kısıtlamaların getirilebileceğini ifade etti. Basın toplantısında konuşan Muraşko’ya göre, salgının ikinci dalgası, vakaların yoğun olduğu yerlerde virüsün yayılmasını önlemek adına bölgelerarası ve bazen bölge içi de dahil olmak üzere, bireylerin yer değiştirmesine yönelik belirli kısıtlamaların değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Rusya’da mart ayından beri neredeyse 2 buçuk milyon vaka tespit edildi, 1.9 milyon kişi iyileşti, 43 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Son 24 saatte 28 bin 142 yeni koronavirüs vakası kaydedildi. Salgınla ilgili durumun en zorlu olduğu yerler ise başkent Moskova, St. Petersburg ve Moskova bölgesi.
  • İtalya’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son bir günde 564 artarak 60 bin 78’e yükseldi. Kasım ayı 16 bin 958 can kaybıyla salgının başından bu yana en ölümcül ay oldu. En fazla ölümlü ay daha önce 15 bin 539 can kaybıyla geçen Nisan ayıydı. Ülkede Covid-19 nedenli can kayıplarının en az olduğu ay ise 188 ölümle Ağustos ayı olmuştu. Toplam vaka sayısı da bir günde 18 bin 887 artışla 1 milyon 728 bin 878’e ulaştı. İtalya’da Mart-Nisan döneminde salgının ilk zirve noktasına ulaşılmasının ardından, kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle yaz aylarında vaka ve ölüm sayılarında büyük düşüş görülmüştü. Ancak yaz aylarında tedbirler büyük oranda hafifletilmişti.
  • Birleşik Krallık'ta koronavirüs aşılaması başladı: İlk aşı 90 yaşındaki bir kadına yapıldı. Kuzey İrlanda'nın Enniskillen kasabasında yaşayan Margaret Keenan adlı 90 yaşındaki bir kadın dünya genelinde deneme aşamaları dışında Pfizer/BioNTech aşısını yaptıran ilk insan oldu. Gelecek hafta 91 yaşına girecek olan Keenan aşı için "En güzel erken doğum günü hediyesi" dedi. Birleşik Krallık, aşıya geçen hafta onay vermişti. Program kapsamında öncelikle 80 yaşın üzerindekiler ve bazı sağlık çalışanlarına aşı yapılacak. Ülkede aşı yaptırmak zorunlu değil. Aşı programı ülke genelinde belirlenen 70 hastanede gerçekleştirilecek.
  • Rusya kitlesel aşılamaya başladı, öncelik sağlık, eğitim ve sosyal hizmet görevlilerinde. Rusya, başkent Moskova'da yeni açılan kliniklerinde en çok risk altında olan çalışanlara öncelik verdiği kitlesel Covid-19 aşılama programına 5 Aralık Cumartesi günü başladı. Aşılama programında, Ağustos ayında tescillenen Rus aşısı Sputnik V kullanılıyor. Geliştirenler, aşının yüzde 95 etkili olduğunu ve önemli bir yan etkiye neden olmadığını söylüyor, ancak aşı bir yandan toplu testlerden geçmeye devam ediyor. Binlerce kişi hafta sonu iki dozdan ilkini almak için kayıt oldu, ancak Rusya'nın ne kadar üretebileceği net değil.
  • ABD'de şirketler Covid-19 aşısı olmayanları işten çıkarabilir. ABD'de Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısının Perşembe günü acil kullanım için onay alması bekleniyor. Onayın ardından birkaç gün içinde aşının dağıtımına başlanabileceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar, halkı aşı yaptırmaya ikna etmenin aşının geliştirilmesi kadar zorlu bir aşama olabileceğini söylüyor. CNBC'nin haberine göre Pew Araştırma Merkezi'nin son kamuoyu yoklamasına katılan her 10 kişiden dördü, "kesinlikle" ya da "muhtemelen" aşı yaptırmayacağını söyledi. ABD yasaları ise işverenlerin çalışanlarını aşı olmaya zorlamasına izin veriyor. Bu, aşı yaptırmayan çalışanların işlerini kaybedebilecekleri anlamına geliyor.
  • Hangisi daha etkili? Koronavirüse yakalanıp doğal bağışıklık elde etmek mi, aşı olmak mı? Uzmanlar iddiaları değerlendirdi: Uzmanlar, Kovid-19 aşılarının da hastalığı önlediğini ve çok daha güvenli olduğunu belirtiyor. Ancak uzmanlar, bu mantıkla hareket etmenin büyük sağlık riskleri olduğunu söylüyor. Toronto Üniversitesi'nden immünolog Jennifer Gommerman, enfeksiyondan kimin zarar görmeden kurtulacağını tahmin etmenin mümkün olmadığını belirtti. Aşı yerine hastalığı seçmenin “çok kötü bir karar” olduğunu ifade eden Gommerman’a göre, aşının birincil avantajı, öngörülebilir ve güvenli olması.
  • Koronavirüs aşısı: Aşıyla ilgili komplo teorileri neler, bilim insanları bunları nasıl çürütüyor? Koronavirüs aşısıyla ilgili her gün yeni bir ilerleme sağlanırken özellikle sosyal medyada aşılarla ilgili söylentiler yaygın olarak ilgi çekiyor ve paylaşılıyor. Genetik kodların değiştirilmesinden, milyonlarca kişinin bedenine mikroçipler yerleştirmeye kadar birçok söylenti 'kulaktan kulağa' yayılıyor. BBC Reality Check ekibi yanlış iddialardan bazılarını inceledi.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Ne var, ne yok?

Adalar

  • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • Adalar Katılımcı Planlama Çalışmaları kapsamında ortaklaşa hazırlanan Taslak Strateji Belgesi tartışmaya açılıyor. İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, taslak strateji belgesi üzerindeki çalışmaların 8 Aralık tarihinde tamamlandığı ve Adalı kişi ve kurumlardan görüş almak üzere paylaşıldığı dile getiriliyor. Hazırlanan taslağın gelecek her türlü geri-bildirim, düzeltme ve eleştiri ile son halini bulacağı hatırlatılıyor.
    “Bundan sonraki süreçte, strateji belgesi üzerindeki çalışmalarımız devam ederken, mutabık kaldığımız konular dışında taslak strateji belgesindeki çatışmalı ve tartışmalı konular da belirlenerek, ‘Karar Alma Etkinlikleri’ düzenlenecek, ortak kararlar alınması ve uzlaşma sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.” deniliyor.  Karar verilen strateji, eylem ve projelerden mekanla ilişkilendirilebilecek olanların 1/5000’lik nazım planın oluşumuna katkı sağlanması bekleniyor. Süreçle ilgili gelişmeler  https://sehirplanlama.ibb.istanbul/adalarkanip/ sayfasından paylaşılmaya devam edilecek ve bundan sonraki etkinlik takvimi de bu sayfadan duyurulacak.
  • Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Jüri Çalışmaları Başladı. Mart ayının başında açılması planlanan Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması'nın ilk adımının jürinin oluşturulması ve ilk toplantısı ile atıldığı bildirildi. Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması süreci; jüri heyeti, İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Adalar Belediyesi, İBB İmar Şehircilik Daire Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü ve İBB Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Kentsel Tasarım Müdürlüğü yetkililerinin katılımı ile başladı. Yarışmanın jürisinde asli jüri üyesi olarak Mehmet Zafer Akay (Mimar), Hasan Çalışlar (Mimar), Ahmet Kıvanç Kutluca (Şehir Plancısı), İnci Olgun (Mimar), Tarık Yaşar (Peyzaj Mimarı), yedek jüri üyesi olarak Meliz Akyol, (Peyzaj Mimarı), Hatice Büşra Al Özdilek (Mimar), Elif Örnek Özden (Şehir Plancısı) görev alacak.

Edebiyatta ve Anılarda Adalar

Heybeliada – Dünya Savaşı’nın ortasında bir vaha

...

Yaz gelmişti. Hava güzeldi… Deniz tertemiz, pırıl pırıldı… Balıklar zıplıyordu denizden… Çevre kirliliği diye bir kavram daha duyulmamıştı… Bahçelerde çiçekler vardı, arılar vızıldıyordu… Çayırlarda kuzular meliyordu, gökte uçurtmalar uçuyordu… Biz çocuklar bütün gün denize giriyor, yüzüyorduk. Güneşten yanmış adeta kahverengi olmuştuk. Akşamüzerleri “cambaz”a gidiyorduk cambazda çok eğleniyorduk. Kedilerimiz vardı, kuşlarımız vardı; kafeste sakalar, floryalar. Kuşçular çamlarda kuş tutuyorlardı.

Plaj gazinosunda caz çalıyor, delikanlılar, kızlar dans ediyorlardı, tenis kortunda tenis müsabakaları yapılıyordu. Adalararası futbol turnuvaları da tertiplenmişti. Bir hafta Çamlimanı’nda, bir hafta Kınalıada’da, bir hafta  da Büyükada’nın Tepeköy sahasında oynanıyordu. Adanın kış nüfusu çok azdı. Yaz gelince nüfus artar, Ada şenlenirdi, çünkü yazlıkçılar gelirdi. Yazlıkçılar da iki kısımdı. Zenginler, yani Ada’da yazlık evi olup da sadece yazları gelenler ve yine esas olarak şehirde oturan ama yaz için Ada’da ev kiralayanlar. Yazlığa gelenlerin büyük çoğunluğu gayri müslimlerdi. Onlar nedense sayfiyeye çok meraklıdırlar. Mali durumları ne kadar bozuk

olursa olsun, ne yapar ne eder, yazlığa giderlerdi: Boğaz’a, Anadolu Yakası’na, Pendik’e, Yakacık’a, Adalar’a… Ermeniler en çok Kınalı’yı tercih ederlerdi. Burgaz ve Heybeli’ye daha çok Museviler gelirdi. Büyükada ise kozmopolitti, oraya her sınıftan insan giderdi. Bizim Ada’ya Yahudilerin fakirleri gelirdi. O kadar ki, birkaç Yahudi ailesinin bir araya gelip küçük bir ev kiraladıkları bile olurdu. Bugünkü devremülkler gibi ortaklaşa kullanırlardı. Bunlar adanın en kötü evlerini bile kiralarlardı. Vakitlerinin büyük çoğunluğunu rıhtımdaki gazinolarda geçirirler, kiraladıkları kötü evlere yatmaktan yatmaya gelirlerdi. Güzel evlerin kiraları ise çok yüksekti. O evleri ancak biraz varlıklı olanlar kiralardı. Ada’da evi olan emekliler, emekli maaşı ile evvelce gül gibi geçinenler, evlerini kolay kolay kiraya vermezlerdi. Ada’da ev sayısı sınırlı olduğundan ve talep de hep arttığı için, yazlık kiralar çok yükseldi.

...

Heybeliada – Dünya Savaşı’nın Ortasında Bir Vaha, Nejat Gülen, Adalı Yayınları

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın kitapları Deniz Emin Tüfekçi’den (Heybeliada)

Bu haftanın müzik önerisi İpek ve Selçuk Gül'den  (Burgazada)

Haftanın iki dizisi Haluk Aysan’dan (Büyükada)

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun.

Kuru kayısılı pırasa

1 kilo yeşil yapraklı pırasa
150gr kuru kayısı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 soğan
Yarım limon suyu
1 avuç doğranmış kereviz yaprağı
1-1,5 tatlı kaşığı tuz

Zeytinyağını tencerede ısıtın ve piyaz ya da küp doğradığınız soğanları karamelize edene kadar pişirin. Pırasaları suda bekletin, iyice temizleyin ve çok ince halka halka doğrayın. Pırasalar kalınsa tepesinden dörde bölün ve sonra incecik kesin. Lif lif ayrılsınlar. Pırasaları soğanların üzerine koyun. Kuru kayısıları minik doğrayın. Kerviz yapraklarını üzerine serpin. Tuzunu ilave edin. Limon suyunu ekleyin. Kaynadıktan sonra çok hafif ateşte yavaş yavaş kendi suyunda pırasalar da karamelize olana kadar pişirin.

Anastasia Aslanoğlu (Burgazada) haftanın lezzetlerine, Rum mutfağından seçtikleriyle katılıyor. Yayamın Mutfağından

Ev usulü  patates köftesi. (Ancak anneannenin elinden çıkar)

1/2 patates ince kabuklu, 1 fincan rendelenmiş kaşar peyniri taze kaşar da olur, 2 adet yumurta sarısı, 1 çay kaşığı muskat, 1 çorba kaşığı un, Tuz/ karabiber

Kızartma için: 2 yumurta akı( malzemelerde bulunan yumurtaların akını atmayın)., 1 adet bütün yumurta , Galeta unu

Haşladığınız patatesleri küçük bir kapta çatalla ezin. İçine rendelenmiş kaşar peynirini, yumurta sarılarını, muskatı, ağız tadınıza göre tuzu ve karabiberi ekin iyice karıştırın malzemeler birbirine iyice karışsın.  Derin bir kapta iki yumurtanın akını ve bir yumurtayı iyice çırpın başka bir kaba da galeta ununu koyun. Patates harcını elinizde yuvarlayın uzun ya da yuvarlak şekil verin. Önce yumurtaya sonra galeta ununa batırın, kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Patatesler pembeleşince kağıt havlu serili tabağa koyun ki fazla yağı akıp gitsin. Yağ çok fazla kızdığında arada dikkatlice yenileyin. Patates köftesi elinize yapışıyorsa elinizi çok az yağla yağlayın.

Afiyet olsun. Kali Oreksi. (Tarifi videoda izlemek için, tıklayın)

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Mizah en önemli ilacımız, yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz. Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

Bu bültenin kapak fotoğrafı Hakan Satıoğlu'ndan...

Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Son değişiklik Çarşamba, 09 Aralık 2020 11:37
Yorum yapmak için oturum açın