Çarşamba, 16 Aralık 2020 10:33

KORUNAda – Çıkışa daha çok var. Maksimum dikkat ve önlem gerektiren en kritik dönemdeyiz. – 16 Aralık 2020

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

Uzmanlar, birbiri ardına gelen aşı haberlerinin yaratabileceği rehavete dikkat çekiyor. Dünya çapında yayınlanan raporlar, istatistikler de gösteriyor ki, “salgın başlangıcına göre daha şiddetli devam ediyor. Daha önce 1-2 ayda ulaşılan vaka sayısına 1-2 günde ulaşılıyor. Ülkemizde de ağır hasta sayısı ve vefat oranları salgın başladığından beri en yüksek düzeyde. Yoğun bakım yatak doluluk oranları %72-80 aralığında.” Salgının kontrol dışı kaldığı ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde gelecek 4-5 ayın çok kritik olduğu, asgari 14 günlük kapanma başta olmak üzere yeterli önlem alınmadığı takdirde en yüksek sayıda ölümün bu dönemde gerçekleşeceği konuşuluyor.

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

  • Adalar Pandemi Danışma Kurulu 13 Aralık Pazar günü 20.30’da toplandı. 1.5 saat süren toplantıda, ilçede karar vericilerin değerlendirmesine sunulmak üzere şu kararlar alındı: 1 - Adalar'ın halka hizmet veren kapalı mekanlarının pandemi koşullarına uygunluklarıyla ilgili denetimlere ağırlık verilmelidir. 2 - Ada içinde komşu ziyaretleri, aile toplantıları vesile edilerek kapalı ortamlarda bir araya gelişlerin riski çok artırdığı konusunda Adalılar uyarılmalıdır. 3 – Maddi-Manevi ihtiyaç sahipleri unutulmamalı, uzun süredir evde izole durumda kalan Adalılar'dan gerek duyanlara psikolojik destek sunmak amacıyla kurulan gönüllü psikologlardan haberdar edilmeleri sağlanmalıdır. 4 - Adalılar için açık alanda mesafe koşullarına dikkat edilen sosyal-fiziksel aktiviteler konusunda cesaret verilmeli, planlanmasına destek olunmalıdır.
  • Şair ve yazar Ataol Behramoğlu (78 - Büyükada), 65 yaş ve üstü için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının anayasanın ve temel insan haklarının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu gerekçe göstererek uygulamanın durdurulması talebiyle dava açtı. 65 yaş ve üstü yurttaşların, yöneticilerin oyuncağı olmadığını söyleyen Behramoğlu, “Bu yaş gruplarından insanları, lütfedilip izin verilen saatlerde topluca gördüğümde, yalıtılmış, toplum dışına atılmış görünümleri beni üzüyor” dedi.
  • 65+ yasakları: Korunma mı, Hak ihlali mi? Adalar Pandemi Danışma Kurulu tarafından düzenlenen toplantılar dizisi kapsamında 20 Aralık Pazar günü saat 14.00’de Youtube üzerinden yapılacak canlı yayında 65+ kısıtlamaları konuşulacak. Konuşmacılar: Marianna Vasiliadiz (Psikolog - Burgazada) - Bahri Belen (Avukat - Burgazada) + Ergün Özer (Avukat – Büyükada, 65+ yasaklarını yargıya taşıyan Ataol Berhamoğlu’nun avukatı). Toplantı herkese açık. Yayının bağlantısını ayrıca paylaşacağız.

İstanbul

  • Dikkat: HES kodu eşleşmemiş İstanbulkartlar iptal oluyor! İçişleri Bakanlığı’nın Eylül sonunda yayınladığı genelgeyle şehir içi toplu taşıma araçlarında HES kodu uygulaması getirildiği bildirilmişti. İBBden yapılan açıklamada İstanbulkart kullanıcılarının 15 Ocak’a kadar eşleşme yapması gerektiği aksi takdirde kartların kullanılmayacağını duyurdu. İstanbulkart sitesi üzerinden gerekli bilgiler girilerek kart-HES kodu eşleşmesi yapılabiliyor.

Türkiye

  • TTB’den 9. ay raporu: Vaka sayısı 3 milyon, aşı tek başına yetmez, kapanma şart. TTB Covid-19 İzleme Kurulu 11 Kasım’da düzenlenen basın toplantısıyla salgında 9. ay raporunu açıkladı: Raporda çalışanlarda virüs yaygınlığının toplumun iki katı, sağlık çalışanlarında ise üç katı olduğu belirtildi ve tam kapanma istendi: “Salgını kontrol altına alacak olan şey tek başına aşı olamaz. Salgının yaygınlığı dikkate alındığında, toplumsal hareketliliğin kısıtlanması dışında seçenek görünmüyor. Aşılama orta, uzun vadede katkı sağlayacak. Toplumda ‘aşı geldi, tamam bitti’ gibi yanlış bir algı oluşuyor. Ters olan şey; okulların kapalı olup AVM’lerin açık olması. Bir kapanmanın da mutlaka olması gerekiyor. Salgındaki yaygınlık izlenerek iller, ilçeler bazında kapanma da olabilir. Bunun için kararların epidemiyoloji ölçütlerine göre alınması gerekiyor.”
  • Türk Toraks Derneği uyarmaya devam ediyor: Türk Toraks Derneği, Youtube kanalından haftalık basın açıklamalarını sürdürüyor. 11 Aralık Cuma günü yayınlanan videoyla iktidar göreve davet edildi: “2 haftalık değerlendirme, mevcut önlemlerin pandemiyi kontrol etmekte yetersiz olduğunu göstermektedir. Halen yoğun bakıma yatmak için hastalar 20 saat hayati tehlike altında beklemek zorundadırlar. En az 14 gün tam kapanmaya gidilmelidir. 65 yaş üstünü evlerine kapatmak çözüm değildir. Aşılama süreci adil olmalı ve çok iyi planlanmalıdır."
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Ağır hasta sayısı 6.000’e yaklaştı. Hastane yükümüz halen çok yüksek. Kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durarak sevdiklerimizi koruyalım. Kısıtlamaların etkisini yakında daha belirgin göreceğiz” dedi.
  • Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak: Aşı süreci için bir seferberlik hali ilan edilmeli: Aşı sürecinin Türkiye’de nasıl yönetilmesi gerektiğini Ali Çağatay’la Seyir Hali programında anlatan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak “Türkiye’de 50 milyon insanı aşılamak kolay bir iş değil. Bunun çok hızlı bir şekilde organize edilmesi gerekiyor. Biz bir seferberlik halinin olması gerektiğini ifade ettik” dedi.
  • COVID-19 Aşıları ve Salgın Kontrolündeki Önemi, Türk Toraks Derneği tarafından düzenlenen ve Prof. Dr. Ali Kocabaş tarafından yönetilen panelde enine boyuna tartışıldı. Kayıhan Pala, Önder Ergönül, Murat Akova, Füsun Eyüboğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde kafamızdaki bütün soruların yanıtı var. İzleyin.
  • Halk Sağlığı Uzmanları Derneğinden Türkiye Sağlık Raporu 2020. Günümüzde Türkiye'nin sağlık durumunun fotoğrafı bu raporda.
  • Danıştay, SGK genelgesinin yürütmesini durdurmadı; koronavirüs meslek hastalığı sayılmadı. SGK'nın savunmasında Kovid-19’unun tüm dünyanın maruz kaldığı bir risk olması nedeniyle meslek hastalığı ya da iş kazası sayılmasının mümkün olmadığı belirtildi. Türkiye karşı ama 130 ülke Covid-19'u meslek hastalığı olarak kabul ediyor.
  • Basın özgürlüğüne koronavirüs darbesi: Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporuna göre dünyada 387 gazeteci mesleği nedeniyle cezaevinde bulunuyor. 130’dan fazla gazeteci ise koronavirüsle ilgili haberleri nedeniyle tutuklandı. Öte yandan Uluslararası Af Örgütü salgının aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkede hak ve özgürlüklere büyük darbe indirdiğine dikkat çekti. Raporda Türkiye'de basın özgürlüğünün pandemiden etkilendiğine işaret ediliyor. Türkiye, RSF’in 180 ülkenin yer aldığı basın özgürlüğü listesinde 154’üncü sırada bulunuyor.
  • Kronik rahatsızlığı olanlarda çift maske tehlikeli: Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, kronik rahatsızlığı olan kişilerde çift maskenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Bazı kişiler daha güvenli olduğu düşüncesiyle üst üste iki maske takıyor. Bu konuda uyarılarda bulunan Prof. Oğuztürk, “Kalp hastalarında, kronik akciğer hastalığı olanlar, astım, bronşit gibi dediğimiz problemlerde akciğer maalesef tam olarak işlev görememekte ve vücudun diğer organlarına oksijen naklinde gerekli olan hiyerarşiyi sağlayamamakta” dedi ve ekledi: “Bu anlamda altta yatan zaten bir oksijen problemiyle karakterize olan bir kişide tekrar 2 maske takıp oksijen alımını da sıkıntıya sokacak nefes darlığı ve solunum sıkıntısıyla karakterize bir süreç kesinlikle daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir.”
  • Uzmanlar uyardı: Salgında yaşanan hareketsizlik kas kaybına neden oluyor. Koronavirüs salgını nedeniyle hareketsizliğin artması, kas kaybı ve vücudun kuvvetinin azalması gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra psikolojik ve metabolik hastalıklara da neden olabiliyor. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Kaya Turan ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi Dr. Nedim Malkoç, eve kapanılan günlerde bazı egzersizler yoluyla kas dokusu kaybının önüne geçmenin gerekliliğine vurgu yaptı. "Ağır egzersizlerden ziyade bireylerin kendi vücut ağırlıkları ile direnç egzersizleri yapması daha uygun"
  • Pandemi Türkiye’deki ofis düzenini ve çalışma sistemini değiştiriyor. Pandemi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışma sistemlerini değiştirdi. Son verilere göre 6,5 milyon metrekarelik kapasiteye sahip İstanbul’da 2,5 milyon metrekareye yakın ofis boş. Uzmanlar, Türkiye'de tamamen evden çalışma sistemine geçebilmek için koşulların uygun olmadığı görüşünde. Çalışanlar evden çalışma ile fiziksel ofisi birleştirecek hibrit bir sistem istiyor.
  • “Amaç ne? Halk sağlığını korumak mı? Yoksa gergin halkı daha da gerip eziyet etmek mi?” ... Tepedeki ağacın dibinde bir insan silüeti ve yanında da birkaç kümes hayvanı hayâl meyâl fark edilmekte… Derken, jandarmalar nefes nefese ağacın yanına ulaşıyor. Kamera "olay yeri"ne yaklaştığında, hedeflerinin, inlerin cinlerin top oynadığı o arazide birkaç koyun otlatan, kamburu çıkmış yaşlı bir kadın olduğunu görüyoruz. Anamız, hattâ ninemiz yaşında bir köylü kadını… Ve işte o dakika, o noktada inanılmaz bir "idarî işlem" gerçekleşiyor. Jandarmalar, pek muhtemeldir ki hayatı boyunca 5 bin Türk Lirası'nı hiç bir arada görmemiş olan o yaşlı kadına "65 yaş üstü nüfusun pandemi sürecindeki belli saatlerde sokağa çıkması yasağı"nı ihlâl ettiği gerekçesiyle 3150 lira ceza kesiyorlar.  Nine şaşkın… Hattâ, şaşkından da öte, ürkmüş durumda… Yüzlerce metrelik arazi boyunca kendisinden başka hiç kimsenin göze çarpmadığı bir çayırda, kendi köyünün hayvan otlatma çayırında, oğlu yaşındaki jandarmalar ona iki-üç tane koyuna tek başına çimen yedirdiği için hayatı boyunca görüp görebileceği en ağır para cezasını -herhangi bir vicdanî tereddüt sergilemeden- makbuzlayıp uzatıyorlar... (Ali Murat Güven’in yazısının tamamı burada.)

Türkiye Özel

Türk Toraks Derneği, “Halk İçin Söyleşileri”ni sürdürüyor. Bu haftanın önemli söyleşileri burada:

Dünya

  • Koronavirüs aşısı eski hayatımızı geri getirecek mi?: Sonuçları açıklanmaya başlayan bazı Covid aşı deneylerinde yüzde 90 verimliliğe ulaşılması, pek çok kişinin kısa sürede sosyal mesafe ve maske gibi önlemlere ihtiyacımız olmayacağını düşünmesine yol açtı. Aşılama programlarının planlandığı ABD ve İngiltere gibi ülkelerde bazı insanlar bahar aylarında normal hayata dönebileceğimize inanmaya başladı. Fakat bilim insanları ve küresel sağlık uzmanları, başlangıçta kısıtlı sayıda dağıtılan ve öncelikli olarak sağlık çalışanları, hastalar ve yaşlılara yapılan aşıların bizi kısa sürede bizi eski hayatımıza döndürmeyeceği konusunda uyarılarda bulunuyor. DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, "Aşı mevcut önlemlerimizin yerini almayacak, onlara ek olacak" diyor ve ekliyor: "Aşı tek başına bir pandemiyi sonlandıramaz. Gözetim, test, takip, karantina ve tedbirlere devam etmemiz gerek."
  • Bill Gates, ABD'nin koronavirüs salgınında çok zorlu bir aşamayla karşı karşıya olduğunu belirterek önümüzdeki dört-altı ayın en ölümcül dönem olabileceği uyarısında CNN'e konuşan Gates, "Üzülerek söylüyorum ki, gelecek dört ila altı ay pandeminin en kötü dönemi olabilir. IHME (Sağlık Ölçümleri Değerlendirme Enstitüsü) tahminleri 1 Nisan 2021'e kadar 200 bin kişinin daha ölebileceğini gösteriyor. Maske ve sosyal mesafe kurallarına uyarsak, bu ölümlerin büyük bir kısmını önleyebiliriz" dedi.
  • Almanya'da koronavirüs vakaları ve can kaybı azalmayınca, 10 Ocak'a kadar uygulanacak olan yeni önlemler paketi açıklandı. Almanya'daki vaka artışlarının sebeplerinden birinin de Noel alışverişi olduğu belirtiliyordu. Bu sebeple yeni kısıtlamalar, 24 Aralık'ta başlayacak Noel tatili ve yılbaşını da kapsayacak. 16 Aralık Çarşamba günü başlayacak olan uygulamaya göre 10 Ocak'a kadar ülke genelinde zorunlu ihtiyaç kapsamı dışında kalan marketler ve dükkanlar kapalı olacak. Ülkede okullar da kapanıyor. Başbakan Angela Merkel, çocukların bakımının "mümkün olduğunca evde devam etmesi gerektiğini" söyledi.
  • Hollanda beş hafta kapanacak. Hollanda, koronavirüs vaka sayılarını düşürebilmek için beş hafta kapanma kararı aldı. Hollanda Başbakanı Rutte, "Bir şeylerin düzelmesi için bu ekşi elmayı ısırmamız gerekiyor" dedi. Hollanda'da temel ihtiyaç ürünlerinin satıldığı süpermarket ya da eczane gibi işletmeler hariç tüm dükkanlar 15 Aralık Salı'dan 19 Ocak Salı'ya kadar kapalı tutulacak.
  • Almanya'da sonbahara kadar nüfusun yüzde 60'ı aşılanacak. Almanya Sağlık Bakanı Spahn, 2021 yaz sonuna kadar nüfusun yarısından fazlasının aşılanmış olabileceğini belirtti. Ancak Almanya ve Avrupa'da aşı izinlerinin henüz çıkmamış olması eleştirilere yol açıyor.
  • ABD'de Kovid-19 aşıları yola çıktı: Ülkenin 50 eyaletine dağıtılacak. İlk aşamada yaklaşık 184 bin doz aşı, 50 eyalete sevk edildi.
  • Çin'de salgın kontrol altına alınmış Zaman zaman vakalar çıksa da büyük oranda kontrol sağlanmış halde. Restoranlar, havuzlar, kafeler yine eskisi gibi tam kapasitelerine ulaştı. Okullar uzun süredir açık. Üniversiteler eğitime başladı. Maske kullanma zorunluluğu kaldırıldı. Sadece metroda maske takıyoruz. Metro ve market girişlerinde ateş ölçümü devam ediyor. Futbol maçları seyircili oynanmaya başlandı. Kısacası şu an burada her şey neredeyse eskisi gibi.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Ne var, ne yok?

Adalar

  • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • “Adalar’da atlar bir yılda neler yaşadı?” Tam bir yıl önce, 19 Aralık 2019’da İlçe Mahalli Çevre Kurulu Alt komisyonu Adalar’da kaymakamlık başkanlığında toplandı ve aynı gün bir basın duyurusu yayımladı. Duyuruda ilgili mevzuat gereğince sonbahar aylarında yapılan sağlık taramasında Büyükada’daki bazı atlarda ruam hastalığı tespit edildiğini ve bu nedenle tahlil sonuçların kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 at mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edildiğini, tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemlerinin ise devam ettiğini; alınan tedbirler kapsamında da ilçeye hayvan giriş çıkışının durdurulduğu açıklandı. Önce 3 ay, sonra da süresiz olarak faytonlar seferden çekildi. Atlar ahırlara kapatıldı. Adalar’ın 150 yıllık faytonculuk geleneğinin sonunu getiren bu süreç “Adaların Atları Grubu” tarafından “Adalar’da atlar bir yılda neler yaşadı?” başlıklı bir raporda toplandı. Grup, 18 Aralık 2020 Cuma günü saat 11.30'da, Büyükada'da Aya Nikola'da, eski ahır bölgesinin arkasında anma için buluşacak. Raporun tamamına 19 Aralıktan itibaren buradan erişilebilir.
  • “Yıkılmamak için yapı denetim ve yetkin mühendislik, ama nasıl? Depremin hemen sonrası hazırlanan uzman raporlarındaki tespitler, son yıllardaki depremlerdeki hasar ve yıkım nedenlerinin öncekilerden farklı olmadığını gösteriyor. Sorun imar plânı mıydı, zemin miydi, deprem yönetmeliği miydi, çimento muydu, demir miydi, işçilik miydi, mühendislik miydi, yapı denetim miydi?” Haluk Eyidoğan’ın T24’deki yazısı burada.

Edebiyatta ve Anılarda Adalar

Adatavşanı (Cuniculus caniculus = Oryctolagus cuniculus)

Diğer tavşan cinslerine göre kulakları ve arka ayakları daha kısa olan Ada Tavşanı’nın boyu 35-50 cm. arasındadır. Kemirgengillerden bir tavşan cinsi olup, yazın bağ ve bahçelerdeki körpe fidanları yiyerek, kışın da ağaçları kemirerek beslenir. Yuvalarını yumuşak toprak içine yaparlar, çok ürkektirler. Dişileri yılda 4-8 defa 4-12 yavru yaptıklarından büyük oranda çoğalırlar. Renkleri kızılca/koyu sarı arası, boyun ve karın altları beyazdır. Tüyleri şapkacılıkta, postları kürkçülükte kullanıldığından, birçok memlekette çiftlikleri kurulmuştur. Eti, tüyü, postu ve laboratuvarlardaki denemeler için yetiştirilen çeşitleri vardır. Fakat tahrip eden (zararlı) mahluklar olduklarından, Avustralya ve Yeni Zelanda’da avlanarak veya zehirli yemlerle veya yuvalarına kükürtlü karbon sıkmak suretiyle mücadele edilmektedir.

Ada tavşanı Yassı, Sedef, Sivri ve Tavşan Adalar’ında çok miktarda vardı. Hatta bir ara Sedef (Terevinthos) Adasında üretimi dahi yapılmıştı. Şimdi sadece Tavşan ve Sivri Adalar’da kalmıştır. Sedef ve Yassı adalar iskana açıldığından buralarda çok azalmıştır.

Binsekizyüzlü yılların sonlarında adanın tavşan avı yapmak isteyenlere açık olduğu, zevk veya ihtiyaç için adada serbestçe tavşan avı yapılabildiği, adada bir bekçi kulübesi ve bekçi bulunduğu bilinmektedir.

Ünlü doktorlarımızdan Celal Muhtar Özden’in başından da Sedefadası’nda çok ilginç, ilginç olduğu kadar da acıklı bir olay geçmiştir:

“Kuduz tedavisi enstitüsünde aşı yapmak için tavşan lazım oluyordu. Elimizin altından bu sevimli hayvanları eksik etmemek gerekliydi. Bir ara tahsisatsızlık yüzünden tavşan buhranı hasıl oldu. Bunu telafi etmek maksadıyla peşime kayıkçıları ve çocukları takarak Büyükada civarındaki Sedefadası gittim. Adada kireç çıkaran ve tavşan satan bir adamcağız vardı. Tavşan avı eğlenceli idi. Hayvan bir delikten giriyor, öbür ucundan çıkıyor, bir müddet koştuktan sonda soluksuz kalıyordu! Biz de hemen onları yakalıyorduk. Saatlerce süren bu ava daldığımız sırada, kireç ocaklarını tutan zat:

- Aman doktor bey fırtına geliyor hemen dönünüz! dedi. Hepimizi bir telaş almıştı. O gürültü arasında kayıkçılar beni beklemeden geri dönmesinler mi?! Az sonra ortalık karardı, yağmur bardaktan boşanırcasına yağmaya başladı... Ne yatacak yer, ne yorgan vardı. Üstelik ekmek de yok! Deniz ise köpürdükçe köpürüyor... Bu vaziyet tam üç gün üç gece devam etti! Sıcak bir yemeğe, rahat bir döşeğe hasret çeke çeke, sırılsıklam tam üç gün Tavşanadası’na mecburi misafir oldum! Bereket versin sığınacak bir dam altı vardı. Burada adeta bir mahpus hayatı yaşadım.”

İstanbul Adaları, Orhan Erdenen, Adalı yayınları...

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın kitapları Bahri Belen’den (Burgazada)

Bu haftanın müzik önerisi Nusret Elgin’den  (Burgazada)

Haftanın filmi Çiğdem Kayaoğlu’ndan (Burgazada)

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun.

FIRINDA HİNDİ BUT

    • 2 adet hindi but
    • 2 çay bardağı sıvıyağ
    • 50 gram tereyağı
    • 2 yemek kaşığı bal
    • 2 yemek kaşığı hardal
    • 6 yemek kaşığı soya sosu
    • 2 diş sarımsak
    • 2 tatlı kaşığı şeker
    • 2 yemek kaşığı limon suyu
    • 1-2 tatlı kaşığı un
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 tatlı kaşığı tuz

Hindi but haricindeki bütün malzemeyi karıştırarak sos hazırlayın. Sosun içerisine eklediğiniz tereyağını önceden eritin. Hindiyi bu sosla iyice soslayın. Deri altına girebiliyorsanız, sosu bu bölümlere de sürün. Fırın torbanızı 1 tatlı kaşığı unla unlayın, soslanmış hindiyi torbanın içine yerleştirin ve torbayı bağlayın. Bir kaç yerden delik açın. 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.

Anastasia Aslanoğlu (Burgazada) haftanın lezzetlerine, Rum mutfağından seçtikleriyle katılıyor. Yayamın Mutfağından

Portakal reçeli / Portokali gliko

Kaşık tatlısı olarak da misafirlerinize sunacağınız bir reçel tarifi ...

3 kg portakal, 2 kg 400 gr şeker, 2 limon

Portakalların tepelerindeki kök kısmını dikkatlice çıkarın. Üstlerini kapatacak kadar suyla üç dakika kaynatın. Suyunu atmayın (ancak acı sevmiyorsanız bir iki kere kaynatın, suyunu atın). Pişen portakalları önce ikiye bölün ortasındaki beyaz kısmı çıkarın ve dörde  bölün.  Portakalları kaynattığınız suya 2,4 kg şekeri atın ve birbirine bağlanana kadar kaynatın. Portakalları içine atın, eğer suyu azaldıysa daha kaynar su koyabilirsiniz. Kaynarken biriken köpükleri bir kaşık yardımı ile toplayın. Buzlukta soğuttuğunuz tabağa reçelin suyunu damlatın, nokta kadar ağırlaştıysa biraz limon suyunu ekleyin, 10 dakika daha kaynatın.

Afiyet olsun. Kali Oreksi.

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Mizah en önemli ilacımız, yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz. Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın, Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız bu bölümde yayını dışında müze arşivinde de saklanacak ve değerlendirilecek.

Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Son değişiklik Çarşamba, 16 Aralık 2020 22:06
Yorum yapmak için oturum açın