Çarşamba, 30 Aralık 2020 12:39

KORUNAda – 2021’e Aşı ve Umutla giriyoruz – 30 Aralık 2020

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)
KORUNAda – 2021’e Aşı ve Umutla giriyoruz – 30 Aralık 2020 Fotoğraf: Sedat Aybar

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

Kovid-19'a neden olan virüsün Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkışı birinci yılını tamamlamadan, bilim üzerine düşen görevi yerine getirdi ve tarihte görülmemiş bir hızla insanlığa umut oldu. Bilim insanlarına ve yaşamı pahasına pandemi ile mücadelede eden sağlık çalışanlarına şükran borçluyuz. Kovid-19 aşıları 2021'e umutla girmemizi sağladı ama ülkemizde aşıyla ilgili sorular-sorunlar cevaplanmış değil. Diğer ülkelerde kimin hangi sırada aşı olacağı belli iken ülkemizde tek bildiğimiz sağlık çalışanlarından başlanacağı. Aşılamanın nerede ve nasıl yapılacağı, ikinci aşamaya ve sonrasına ne zaman geçileceği, yeterli aşı tedariği yapılıp yapılamayacağı netleşmedi. Grip aşısında yaşanan sorunlardan ders alınacağını umuyoruz sadece.

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

  • Adalar Pandemi Danışma Kurulu 27 Aralık Pazar günü 20.30’da toplandı. Toplantıya, Danışma Kurulu üyelerinden Dr. Özlen Tümer (Burgazada), Prof. Dr. Benan Müsellim (Büyükada), Dr. Avedis Demir (Kınalıada), Diş Hekimi Pınar Satıoğlu (Büyükada), Prof. Dr. Haluk Eyidoğan (Heybeliada), Halim Bulutoğlu (Büyükada) ve Bülent Özden katıldı. Toplantıda Adalıların ve yetki sahiplerinin değerlendirmesine sunulmak üzere öneriler de kararlaştırıldı: - Toplum sağlığı zincirinin ilk halkasındaki işlevleri pandemiyle bir kez daha anlaşılan Aile Hekimlerimize sahip çıkalım, destek olalım. / - Bugünlerde rehavet en tehlikeli şey. Kendimize ve sevdiklerimize dikkat edelim. / - Yeni yıla merhaba dediğimiz saatlerde komşumuza bir iyi dilek mesajı, sesli bir merhaba ya da kapısına bırakılacak bir küçük paket... Hatırlanmak herkese iyi gelecek.
  • Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen sohbet dizisi devam ediyor. İkinci canlı yayın “İki Yazar, İki Kitap ve Geçmişten Geleceğe Salgınlar” Defne Suman ve Umur Talu katılımıyla geçtiğimiz Pazar yapıldı. Canlı yayınlar bu hafta Pazar günü saat 14:00’de “Pandemide Sokak Hayvanları - Adalılar konuşuyor” başlığıyla devam edecek. Youtube kanalımızda ayrıca Defne Suman ile aralık ayı başında yaptığımız bir diğer söyleşiyi de yayına sokuyoruz. Detayları bültenimizin Bülten Özel bölümünde bulabilirsiniz. Kanalımıza abone olun, izleyin… 

İstanbul

  • Sağlık Bakanı Koca, İstanbul’a ilişkin son durumu paylaştı. İstanbul İl sağlık yöneticileri ve başhekimlerle haftalık değerlendirme yaptıklarını bildiren Koca, “Son hafta içinde İstanbul’da vaka sayısında önemli oranda düşüş kaydedildi. Polikliniklerde yüzde 50’ye varan azalma oldu; bu durum hastane yatışlarına yüzde 35, yoğun bakımlara yüzde 30 olarak yansıdı” dedi. İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Recep Koç, İstanbul'da yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarında düşüş yaşanmasına karşın yoğun bakımların hâlâ dolu olduğunu belirtti. Yoğun Bakım Derneği’nden Prof. Demirkıran ise yoğun bakım gereksiniminin azalmaya başladığını ancak rehavete kapılan vatandaşlar nedeniyle yeni yıl kutlamaları konusunda endişeli olduğunu belirterek, “Son alınan önlemlerle birlikte bir azalma olduğu görülüyor. Kesin sonuçları söylemek şu anda kolay olmayabilir ama yoğun bakımlarda yüzde 30, bazı yerlerde yüzde 40’a varan bir azalma var. En büyük endişem bu azalmayı söylememizin bir rehavet yaratması.” dedi.

Türkiye

  • Yurtdışından gelenlere "PCR testi ibrazı zorunluluğu" uygulaması başladı. PCR testini ibraz etmeyenler Türkiye’de konaklayacakları adreste karantina altına alınacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'ye hava, kara ve deniz yolu ile gelecek tüm yolcuların son 72 saatte yapılmış negatif sonuçlu PCR testlerini ibraz etme gerekliliği uygulamasının başlatıldığını duyurdu. 30 Aralık Çarşamba günü başlayan uygulama, mart ayına kadar sürdürülecek.
  • Uzmanlardan aşı görüşü: 5 Ocak’ta başlaması mümkün görünmüyor. Sağlık Bakanı Koca, aşılar için “Bir aksilik olmazsa pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor'' dedi. Ancak Brezilya’dan gelen haber uzmanları endişelendiriyor. Kovid-19 aşılama sürecini değerlendiren Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, aşılamanın kesinlikle 5 Ocak’ta başlayamayacağını belirtti. Brezilya’dan gelen açıklamaların ardından konunun artık sadece Türkiye değil, uluslararası bilimsel etik ilkelerini de ilgilendirdiğine dikkat çeken Fincancı, “Uluslararası etik ilkeleri gereği bir aşının, ilacın Faz 3 test raporları çıkmadan, onaylanmadan bir ülkede uygulama başlarsa araştırma o noktada son buluyor
  • Koronavirüs aşısı CoronaVac hakkında neler biliniyor? BBC Türkçe araştırdı.
  • Türk Toraks Derneği: “Mutasyon paniğine değil, aşıya ihtiyacımız var.” Dr. Oya İtil'in yaptığı Türk Toraks Derneği'nin haftalık açıklamasında İngiltere'deki yeni mutasyona, ülkemizde konuyla ilgili bilimsel araştırma eksikliğine dikkat çekildi. Açıklamada “Halen dünyanın vaka sayısı en yüksek olan üçüncü ülkesiyiz, acilen diğer pek çok ülkenin yaptığı gibi en az 14 gün tam kapanmaya gidilmelidir. Son bir haftada 8 sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir, Kovid-19 mutlaka meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.” denildi.
  • Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından yapılan açıklamada "Toplum bağışıklığına giden yolu kısaltmak adına mümkün olduğunca farklı aşının ülkemizde uygulanması gerekmektedir" dendi. Açıklamada “bilim insanları Türkiye’de en az 55-60 milyon civarında kişiye aşı uygulanması ile salgının kontrol altına alınabilineceğini öngörüyor.” denildi ve bu noktada Kovid-19 aşısında tek bir ilaç şirketine bağlı kalınmaması, aşı temininde farklı alternatiflerin değerlendirilmesi önemli ve öncelikli bir strateji olarak değerlendirilmelidir." önerisinde bulunuldu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Murat Akova ise, bağışıklık kazanılması için bugüne kadar toplumun yüzde 60-70'inin aşılanması gerektiğinin söylendiğini ancak virüsün mutasyona uğramasıyla bunun biraz daha yukarı çıkmasının söz konusu olduğunu belirtti.
  • BioNTech CEO'su Şahin: “Aşımızı Türkiye'de de üretmeyi planlıyoruz, 4,5 milyon doz mart sonuna kadar yollanacak.” Geliştirdikleri aşıya ilişkin son bilgileri paylaşan Şahin, "Önümüzdeki yılın yaz aylarının sonunda büyük ölçüde aşılama tamamlanırsa 2021'in sonunda yavaş yavaş normal bir yaz ve kış yaşayacağız" dedi.
  • Karar gazetesi genel yayın yönetmeni İbrahim Kiras: Bütün dünya aşılamasını yapıp bitirdikten sonra mı biz başlayacağız? Kiras, “Eğer vaktinde harekete geçip sipariş vermiş olsaydık bugün Amerika ve Avrupa ülkeleri ile Suudi Arabistan, İsrail, Katar gibi biz de Biontech firmasının aşılarını alıp vatandaşlarımızı aşılamaya başlamış olacaktık. Ama bizde aşılama takvimi bile belirsiz. Çünkü aşıların ne kadarının ne zaman geleceği meçhul görünüyor" dedi.
  • Aşı gönüllüsü Rektör Özlenen Özkan: Antikorlar çok yüksek seviyede. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) rektörü Özkan, "Aşı sonuç olarak şu an elimizdeki en güçlü silah" diye konuştu. Ailesinde koronavirüse yakalananlar olduğunu, onlarla karşılaştırıldığında da kendilerinde oluşan antikor seviyelerinin daha yüksek olduğunu gördüklerini belirten Özkan "Aşının, hastalığı geçirmenin sağladığından daha fazla bağışıklık sağlaması son derece ümit veren bir sonuç" diye konuştu.
  • 'Yılın hekimi' seçilen Yavuz Durmuş, Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Geçen yıl, 'yılın hekimi' seçilen, belgesini de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın elinden alan Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Radyoloji Uzmanı Doktor Yavuz Durmuş, Koronavirüs'ten hayatını kaybetti.
  • 61 ambulans konvoyla Ankara'dan İstanbul'a ulaştı. Sokağa çıkma kısıtlamalarıyla boş olan yollarda yankılanan ambulansların sesleri paniğe neden oldu. Ankara Akyurt'ta bulunan Sağlık Bakanlığı'na ait depodan yola çıkan ambulanslar Bakırköy 112 Acil Hizmetler Şube Müdürlüğü'ne geldi. Ambulansların 25'i Anadolu yakasında, 36'sı ise Avrupa Yakası'nda görev yapacak.

TARTIŞMA: ”Dijital sağlık pasaportu" gündemde: Aşı olmayanlar bazı haklardan mahrum mu bırakılacak?

Kovid-19 aşılarının bazı ülkelerde kullanılmaya başlamasıyla birlikte, aşı olmayanların bazı haklardan mahrum bırakılması tartışmaları gündeme geldi. Birçok seyahat şirketi yolculardan dijital sağlık pasaportu istemek için hazırlıklara başladı. Avustralya'nın en büyük havayolu şirketi Qantas, uçağa binecek yolculardan "bağışıklık pasaportu" istemeyi gündeme getiren ilk şirketlerden oldu. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Kovid-19 test ve aşı bilgilerinin yer aldığı dijital sağlık pasaportu hazırlıklarını ise hızlandırdı. İspanya Kovid-19 aşısı olmayanları "fişleyecek”. İspanya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada kayıtların yalnızca diğer Avrupa ülkeleri ile paylaşılacağı belirtildi. Almanya'da genetik bilim uzmanı Wolfram Henn, aşı karşıtlarına tepki göstererek aşıyı reddeden kişilerin acil sağlık hizmetinden yararlanmaması gerektiğini savundu. Aşının zorunlu tutulmayacağı açıklanan Türkiye’de konu Sağlık Bakanı Koca’ya da soruldu. Aşı olmayanların seyahat ve bazı haklardan mahrum kalıp kalmayacağıyla ilgili ise Koca net bir cevap vermezken, seyahat şirketlerinin isterlerse bu uygulamayı kendi bünyelerinde yapabileceklerini belirtti.

Türkiye Özel

Türk Toraks Derneği, “Halk İçin Söyleşileri”ni sürdürüyor. Bu haftanın önemli söyleşileri burada:

Dünya

  • Dünyada Kovid-19 vaka sayısı 81 milyonu geçti. Koronavirüs dolayısıyla 1 milyon 700 binden fazla insan yaşamını yitirdi. ABD 19 milyon 573 bin 847 ile en fazla vaka sayısına sahip ülke konumunda bulunurken, bu ülkeyi 10 milyon 208 bin 725 ile Hindistan, 7 milyon 484 bin 285 ile Brezilya, 3 milyon 50 bin 248 ile Rusya, 2 milyon 559 bin 686 ile Fransa, 2 milyon 288 bin 345 ile İngiltere, 2 milyon 147 bin 578 ile Türkiye, 2 milyon 47 bin 696 ile İtalya, 1 milyon 869 bin 610 ile İspanya ve 1 milyon 655 bin 322 ile Almanya izliyor.
  • Anthony Fauci’den ABD'ye uyarı: Önümüzdeki birkaç hafta çok daha kötü olabilir. Fauci, Noel ve yeni yıl sonrası vakalarda artış olabileceğini söyledi. Fauci, CNN’e yaptığı açıklamada, "Endişemin nedeni Noel ve yeni yıl sonrası vakalarda artış olabileceği. Sonbahar sonu ve kışın başında vakaların eğilimine bakarsanız durum gerçekten çok rahatsız edici" dedi. ABD'de salgının kontrol altına alınabilmesi için tatil sezonunda seyahat edilmemesi uyarılarına rağmen 1 milyondan fazla kişi hava yolu ile seyahat etti. ABD'de 330 bini aşkın kişi koronavirüs sebebiyle öldü. Bu, her bin Amerikalıdan birinin Kovid yüzünden öldüğü anlamına geliyor.
  • DSÖ Genel Direktörü uyardı: Kovid-19 son pandemi olmayacak. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 27 Aralık Uluslararası Salgın Hazırlık Günü dolayısıyla görüntülü bir mesaj paylaştı. Dünyanın uzun zamandır panik içinde ve ihmallerle dolu olduğunu belirten DSÖ Genel Direktörü, bir salgına büyük paralar harcandığını, ancak o salgın bittiğinde unutulduğunu ve ileride yaşanacaklara karşı hiçbir girişimde bulunulmadığını belirtti.
  • NATO koronadan sonra biyolojik saldırılara karşı tetikte. Korona salgını, biyolojik silahlarla düzenlenen olası bir saldırı halinde yaşanabilecek felaket senaryolarını da gündeme taşırken, NATO virüslerle düzenlenecek saldırılara karşı önlemlerin arttırılacağını açıkladı.
  • Avrupa'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ilk aşılar yapıldı. Almanya, Yunanistan, Romanya, Hırvatistan, Slovenya, Macaristan, Polonya, Çekya, Slovakya ve Kıbrıs Rum kesiminde Pfizer-BioNTech aşıları uygulanmaya başladı. Almanya'da öncelikle yaşlı bakım merkezlerinde kalanlar ve sağlık personeline aşı yapılıyor. Hırvatistan'da "Başkalarını düşün, aşı yaptır" sloganıyla başlatılan aşılama kapsamında ilk aşıyı başkent Zagreb'deki yaşlı bakımevinde kalan emekli sağlık çalışanı Branka Anicic oldu. Slovenya'da da başlayan aşılama uygulaması kapsamında, ülke genelindeki üç yaşlı bakımevinde kalanlar aşı oldu. Romanya’da aşılar hastanelere dağıtılırken, ilk aşı başkent Bükreş'te bir sağlık çalışanına yapıldı. Macaristan, Polonya, Çekya ve Slovakya'nın oluşturduğu Vişegrad ülkelerinde de ilk Kovid-19 aşıları yapılmaya başlandı. İlk aşılar sağlık çalışanlarına uygulanıyor. Yunanistan'ın başkenti Atina'daki 5 hastanede ilk aşılar yapıldı. Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, Başbakan Kiryakos Miçotakis, Meclis Başkanı Kostas Tasulas ile bir Kovid-19 yoğun bakım sağlık çalışanı ve huzurevinde yaşayan bir yaşlıya aşılar uygulandı.
  • DSÖ: "Aşıların hastalık gelişimine karşı etkili olduğu görüldü, ancak kişinin enfekte olmasını engelleyip engellemeyeceğini henüz bilmiyoruz”. Benan Kepsutlu, Independent Türkçe için Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Jasarevic ile konuştu. "Aşının yan etkisinin olup olmadığını bilmiyoruz... En yüksek risktekiler aşılanmalı... Birleşik Krallık'taki ve Güney Afrika'daki durum, virüsün iki farklı mutasyona uğramış hali." Bu cümleler Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Jasarevic ile yapılan röportajdan.
  • Dünya Müslüman Alimler Birliği, Kovid-19 aşısıyla ilgili fetva yayımladı. Yapılan açıklamada, Kovid-19 aşısı konusunda doktorlara güvenmenin bir zorunluluk olduğu bildirildi. Hazreti Muhammed'in, "İslam'da zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur" hadisine dayanarak salgın durumunda tedavinin gerekli olduğu yönünde kararlar bulunduğuna değinen Genel Sekreter Ali Muhyiddin el-Karadaği, fetvaların da ancak ilim ehli tarafından verilebileceğini kaydetti.
  • "Yöneticiler gizlice Pfizer aşısını oldu, peki ya halk?" diye soran Ürdünlü gazeteci gözaltına alındı. Gözaltındaki Haddad'ın hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
  • Kovid-19'a maruz kalanları anında koruyacak yeni tedavi geliştiriliyor. İki deneyde kullanılan antikor, virüse yakalanma riski taşıyanlara anında bağışıklık sağlayabilir. University College London Hastanesi'nden (UCLH) araştırmacılar, AstraZeneca tarafından geliştirilen antikor tedavisinin ihtiyacı olanlara bağışıklık sağlama olasılığını araştırıyor. Bu arada Rusya’da da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının tedavisi için antikor bazında geliştirilen yeni ilacın testlerine 2021 sonbaharında başlanacağı belirtildi.
  • Çin "olağanüstü Kovid-19 başarısı" nedeniyle kendi kendini kutladı. Çin ekonomisi bu yıl büyüme bildiren az sayıdaki büyük ekonomiden biri oldu. Çin Halk Cumhuriyeti’nde iktidardaki Komünist Partisi, ülkedeki Kovid-19 salgınına yaptıkları müdahalelerin “son derecede olağanüstü” başarılı olmasından dolayı kendisini tebrik etti. Açıklamada, partinin merkez komitesinin kritik anlarda ileri görüşlü olduğu ifade edilirken “Bu son derecede alışılmadık yılda, olağanüstü bir zafer elde etti” sözleri yer aldı.
  • "Koronavirüs inkarcıları terör tehlikesi oluşturuyor”. Tagesspiegel gazetesine açıklamalarda bulunan Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Burkhard Freier, "Komplo mitçilerinin kıyamet haberciliği, aşırı sağla birleşiyor" diye konuştu. Freier, söz konusu gelişmenin, koronavirüs önlemlerine aşırı biçimde karşı çıkan kişilerde "terörle sonuçlanabileceği" uyarısında bulundu.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Bülten özel

Söyleşi

Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen sohbet dizisinin ikincisi geçtiğimiz Pazar günü youtube üzerinden canlı olarak yapıldı. İki yazar Defne Suman ve Umur Talu, yeni çıkan kitapları “Yağmur’dan Sonra” ve “Senin Adın Corona Olsun” üzerinden pandemi çağını, geçmişi geleceğe bağlayan salgınları ve insanlık hallerini konuştular. Moderatörlüğünü Halim Bulutoğlu’nun yaptığı 45 dakikalık kaydı buradan izleyebilirsiniz.... Tıklayın, izleyin

Söyleşi

Sohbetler dizisinin üçüncüsü 3 Ocak 2021 Pazar günü yine saat 14.00’de Youtube üzerinden canlı yayınlanacak. Bu hafta sohbetin konusu, “Pandemide Sokak Hayvanları - Adalılar konuşuyor”. Pınar Satıoğlu, Dr. Müge Özdemir ve Murat Yasa’nın katılacağı sohbetin moderatörlüğünü Benan Müsellim yapacak. Kanalımıza abone olun, izleyin… Canlı yayın bağlantısı burada...

Söyleşi

KORUNAda Özel - Söyleşi - Defne Suman ile "Yağmur'dan Sonra" romanı ve Ada üzerine. Büyükada'lı yazar Defne Suman’la 100 yıl sonraki bir pandemide geçen son romanı "Yağmur’dan Sonra"yı ve Ada'yı konuştuk ve söyleşiyi de Youtube kanalımızda yayınladık. Söyleşiyi Adalı Dergisi Aralık 2020 186. sayısından okumak için: http://bit.ly/3aFCGUd, Youtube'dan izlemek için de tıklayın.

Ne var, ne yok?

Adalar

  • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • Orman Bölge Müdürlüğü’nün Büyükada Ekoturizm parkuru çalışmaları tamamlanmak üzere. Yeşilgazete’de Cihan Erdönmez proje üzerine yazdı ve projeyi hazırlayanlara sordu: “Genelde Adalar (Prens Adaları) özelde Büyükada için gerçekten bir ekoturizm planı var mı? Var ya da yok diyelim, İstanbul gibi kitle turizminin önemli destinasyonlarından biri olan bir tarih, kültür ve doğa kentinde Adalar ve Büyükada için bir turizm ve ekoturizm öngörünüz bulunmakta mı? İnşa edilen tesisler sizce gerçekten işlevsel mi? Örneğin ilk fotoğrafta görülen seyir terası olmasa ziyaretçiler bir şey göremeyecek mi veya bu seyir terası ile fazladan ne görecekler? Yönlendirme levhaları olmasa Adalar’da ziyaretçiler yollarını bulamayabilir, nerede olduklarını bilemeyebilir veya kaybolabilirler mi?...” Yazının tamamı burada.
  • Paşabahçe yeniden kızakta: İstanbul’un simge gemilerinden olmasına rağmen parçalanmak üzereyken kurtarılan Paşabahçe vapuru, Şehir Hatları İşletmesi’nce bir yıl sürecek yenileme çalışması için Haliç Tersanesi’nde kuru havuza alındı. Üst güvertesinde küçük ağaçlar çıkan, tahta döşemelerinde çimler yeşeren geminin çelik gövdesinin ise midyelerle dolduğu görüldü. Gökhan Akkaş’ın haberi burada.
  • Yaşam öykülerinin başlangıcı Adalar’da kesişen iki insan, Zozo Toledo ve Erkut Taçkın’ı yitirdik.
  • Türkiye’de cemiyet fotoğrafçılığı denince akla ilk gelen isim Zozo Toledo olarak bilinen Don Jose De Toledo En Salinas 83 yaşında hayatını kaybetti. Zozo Toledo’nun çocukluk günleri ve mesleğe attığı ilk adım Büyükada’da oldu. “1937 senesinde İstanbul Tophane Karabaş mahallesinde dünyaya geldim. Babam İspanyol’du. 1944 senesinde öldüğünde ben yedi yaşındaydım. Annem Büyükada Yetimhanesi’nin Müdürünün Karısına elbise dikerdi. Annem diyor ki müdüre “N’olur benim oğlumu da al oraya, benim okutacak param yok.” Düşünün bir Yahudi, Rum yetimhanesinde. Orada hem tabak yıkıyorum hem okuyorum. Herkes beni çok severdi. Annem elbiselerimi tertemiz yapardı. Müdür derdi ki, geldiği zaman Patrik’e sen bakacaksın. 13 yaşına kadar yetimhanede kaldım.” Hikayesi kendi ağzından burada.
  • Rock müziğinin Türkiye'deki ilk temsilcilerinden Erkut Taçkın, 78 yaşında yaşamını yitirdi. Erkut Taçkın, denizci bir yüzbaşının oğlu olarak İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaokulu bitirdikten sonra Heybeliada'daki Heybeliada Deniz Lisesi'ne girdi. 1955 yılında Deniz Harp Okulu ve Lisesi 'Genç Denizciler' orkestrasına katılarak müzik hayatına başladı. Genç Denizciler (Somer Soyata Orkestrası olarak da bilinir.). Erkut Taçkın’ı Büyükada Nizam sakinleri ve yazlıkçıları da yakından tanırdı. Adalar’da çok sayıda gazinoda sahne de aldı.

Edebiyatta ve Anılarda Adalar

Erika Buch: “KOMŞULUK Sözcüğü Büyük Harflerle Yazılır Ada’da”

“Evim İsa Tepesi’nde. Eskiden ‘’Hristos’’ denilirmiş bu yöreye. Komşularım Anadolu’dan gelmiş pek varlıklı olmayan insanlar. Bunlar çoğunlukla eşekçiler, fayton sürücüleri, çöpçüler, lüks zengin evlerine gündelikçi giden kimseler. Komşuluk sözcüğü, yardımlaşması, büyük puntolarla yazılır mahallemde. Bir börek tepsisi, bir ev kadınından ötekine, elden ele dolaşır. Odun sobası ile ısınan küçük ev hamamlarında komşu kadınlar bir araya gelir, yardımlaşarak banyo yapar, saç boyar, çamaşır yıkarlar. Doğumlarda, hele hele ölümlerde kimse yalnız başına değildir. Oruç ayı ‘Ramazan’’ sonu gelen Şeker Bayramı ve daha sonraki Kurban Bayramı günleri, komşuların karşılıklı ve yürekten birbirlerine armağan verdikleri, almak ve vermek sözcüklerinin en insanca yüceltildiği kutsal zamanlardır. Senede bir gün ‘’aşure’’ yapılır. Buğday, nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, fındık içi, badem ve çeşitli meyvelerin birlikte kaynatılmasıyla oluşturulan bu sağlıklı tatlıyı aşureyi yalnız komşuları için pişirir ve onlara dağıtır

“Kalabalık gruplar halinde kadınlar, genç kızlar, çocuklar birlikte ormana piknik yapmaya giderler. Beraberlerinde çay, zeytin, beyaz peynir, sucuk, pastırma, domates, salatalık, ekmek götürür; güle oynaya birlikte neş’e içinde yerler. Onlarla birlikte pazara gittim, bayramlarında bulundum. Oynak arabesk-Türk müziği kasetlerini radyomun kasetçalarına koyup hep birlikte dinleyip oynadığımız günler oldu.

“Ve onlar da benim bayramlarıma katıldılar. Her yılbaşına doğru benim için Noel ağacı yapayım diye çam dalları getirdiler, üzerini parlak alüminyum toplar, renkli kâğıtlarla süsleyip minik ampullerle ışıklandırdılar. Bana kendi elleriyle ördükleri süveterler, yün çoraplar armağan ettiler. Ev sahibemin böyle ayrıcalıklı günlerde benim için pişirdiği beş yıldızlı Türk yemekleri ve böreklerinin tadı hep damağımda kalacak...”

Büyükada: Bir Ada Öyküsü, Semiha Akpınar, Adalı Yayınları

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın kitapları Sedat Aybar’dan (Burgazada):

2021’e girerken bir demet müzik önerisi Beto Küçükçağa’dan  (Büyükada).

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun.

Kutuk Pasta

6 adet yumurta, 2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı un, 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı badem likörü

Sarı Krema İçin: 2 adet yumurta sarısı, 1 adet yumurta, 2 çay bardağı toz şeker, 2 çay bardağı un, 1 paket vanilya, 1/2 litre süt, 1 çay bardağı ılık su, 50 gr tereyağı

Çikolata krema için: 400ml krema, 200gr bitter çikolata , 200gr sütlü çikolata

Keki için: Yumurtaları mikserle çırpın. Şekeri ilave ederek çırpmaya devam edin. Mikserin hızını azaltarak unu ekleyin. Büyük fırın tepsisini yağlı kâğıt ile kaplayın. Fırınınız ya da tepsiniz büyük değilse, bu karışımı ikiye bölerek, iki ayrı tepside pişirin. Yaptığınız karışımı yağlı kâğıtla kapladığınız tepsiye üzerine dökün. Bir spatula yardımı ile tepsinin her tarafına karışımı yayın. 175 derecede ısıttığınız fırında keki pişirin. Çok çabuk pişecektir. Temiz nemli bir bezi tezgâha serin. Fırından çıkardığınız keki, bezin üzerine ters çevirin. Kekin üzerinden yağlı kâğıdı dikkatlice çıkartın. Keki, badem likörüyle karıştırdığınız süt ile her tarafına gelecek şekilde ama çok da yumuşatmadan ıslatın. Üzerine krema sürün ve pastayı altta serili nemli bez yardımı ile rulo haline getirin. Dilerseniz uçlarından verevine keserek kütük şekli verin. Rulo haline getirdiğiniz keki servis tabağına alın ve çikolata sos ile üzerini kaplayın. Kremşanti kurabiyeler ve beze ile süsleyin.

Sarı krema için: Bir tencerede süt ve toz şekeri karıştırın. Orta ateşe koyun. Tereyağı ve vanilya haricindeki diğer bütün malzemeyi su ile birlikte mikserle çırpın. Süt ılınınca, mikserle çırptığınız karışımı tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak süte ekleyin. Koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocağın altını kapatın. Vanilyayı ekleyin. Ilınınca tereyağını ilave edin ve karıştırıp soğumaya bırakın.

Çikolota sos için kremayı kaynamaya noktasına getirin. Ateşten alın bir dakika karıştırdıktan sonra çikolataları ekleyin. 4-5 saat iyice katılaşmasını bekleyin.

Anastasia Aslanoğlu (Burgazada) haftanın lezzetlerine, Rum mutfağından seçtikleriyle katılıyor. Yayamın Mutfağından

Ballı erikli kuzu tandır  / Arnaki me damaskina tandıri

Harika bir yılbaşı akşamı yemeği. Hindi yerine böyle bir şey düşünebilirsiniz bu sene.

Kuzu but 1.7 kg, 300 gr etlisinden kuru erik, 1 limonun suyu, 1 çorba kaşığı tepeleme bal, 1 su bardağı su, 1 çorba kaşığı top karabiber, Ağız tadınıza göre tuz/ karabiber.

Kuzu etini 1/2 bardak zeytinyağı ile çevirerek mühürleyin, üstüne top karabiberleri atın. 1 /2 bardak suya  limonun suyunu, balı, tuzu, toz karabiberi koyun iyice karıştırın bal dağılana kadar. Mühürlediğiniz etin üzerine dökün, önce kaynasın sonra ateşi kısın, bırakın 3 saat kadar pişsin. Arada çevirin. Et kendi suyunu salınca, sudan iki üç çorba kepçesi alın, başka bir tencereye koyun erikleri koyup kaynatın, yumuşayana kadar ama dağılmasın ve sulu kalsın. Etiniz piştikten sonra erikleri üstüne dökün ve yanında fırın patates ile servis edin. Patatesleri önceden azıcık kaynatın, sonra zeytinyağ, kekik, limon suyu, tuz karabiber ile iyice ovun ve fırına verin. 

Afiyet olsun. Kali Oreksi. (Tarifi videoda izlemek için.)

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Mizah en önemli ilacımız, yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz. Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

Bu bültenin kapak fotoğrafı Sedat Aybar'dan (Burgazada)... Galeri fotoğrafları: Sedat Aybar, Gülçin Atıcı, İpek Gül, Yenal Koçak (Burgazada), Turgut Kuli (Heybeliada), Pınar Satıoğlu (Büyükada).

Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Son değişiklik Pazar, 03 Ocak 2021 12:29
Yorum yapmak için oturum açın