Çarşamba, 20 Ocak 2021 04:10

KORUNAda – Aşılama sorunlarla ve yavaş ilerliyor – 17 Şubat 2021

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
KORUNAda – Aşılama sorunlarla ve yavaş ilerliyor – 17 Şubat 2021 Fotoğraf: Hakan Satıoğlu

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

COVID-19 aşılaması ilk aşamada çok hızlı başladı. Ancak sağlık çalışanları kendi hastanelerinde hızla aşılanabilirken, sonraki aşamada işler çok yavaşladı ve organizasyondaki eksiklikler gün yüzüne çıktı. Elimizde yeterli aşı olmadığı anlaşılıyor, bunun dışında halka aşıya nasıl ulaşacağı, randevuyu hangi hastaneden nasıl alabileceği anlatılabilmiş değil. El yordamıyla bir şekilde randevusunu alabilenler ise bu konuda yeterli donanıma, personele ve fiziki şartlara sahip olmayan aile sağlığı merkezlerinde toplu halde beklemek zorunda kalabiliyor. Şu an günde ortalama 80 bin kişiyi aşılayabildiğimiz göz önüne alınırsa tüm nüfusun aşılanması 1000 gün (yaklaşık 3 yıl) sürüyor. Bu kadar süre daha kapalı kalmayı istiyor muyuz?

İyi haftalar…

 

COVID-19

Adalar - İstanbul

  • Adalar Pandemi Danışma Kurulu haftalık toplantısı 14 Ocak Pazar günü yapıldı. Toplantıya Dr. Özlen Tümer (Burgazada), Prof. Dr. Benan Müsellim (Büyükada), Dr. Avedis Demir (Kınalıada), Diş hekimi Pınar Satıoğlu (Büyükada), Prof. Dr. Haluk Eyidoğan (Heybeliada), Sevim Çavdarlı (Burgazada), Halim Bulutoğlu (Büyükada) ve Bülent Özden katıldı. İstanbul hastanelerinden alınan bilgilere göre, COVID-19 pandemisinden yatan hasta sayısı ne artmış, ne de azalmış görünüyor. Vaka sayısı da aynı seviyelerde seyrediyor. Adalar’da geçtiğimiz haftalarda izlenen vaka yok iken, bu hafta Büyükada’da üç ve Burgaz’da ise iki hasta takibe alındı.
  • Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen sohbet dizisinde geçen Pazar günü Adalar’da Ulaşımın Geleceği İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ile konuşuldu. Moderatörlüğünü gazeteci-yazar Oral Çalışlar’ın yaptığı sohbet, buradan Sohbet dizisinde bu hafta, 21 Şubat Pazar günü saat 14.00’de Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül konuk olacak. Adalı Dergisi YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak söyleşinin moderatörü Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, konu iseAdalar’ın Son İki Yılı ve Geleceği. İzleyiciler sohbete YouTube üzerinden yazılı sorularıyla katılabilecekler.

Türkiye

  • Sağlık Bakanlığı illere göre haftalık vaka sayısını açıkladı. 8-14 Şubat aralığını kapsayan COVID-19 vaka sayısı her 100 bin kişide kaç kişinin hastalığa yakalandığını bildiriliyor. Buna göre vaka sayısı İstanbul'da 60,19, Ankara'da 35,49, İzmir'de 44,39 kişi oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerdeki vaka sayısını Twitter adresinden paylaşarak, "Bundan sonra her hafta başında 7 günün vaka sayısını ilan edeceğiz. Yerinde karar dönemindeyiz" dedi.
  • Puanlama sistemiyle "il bazında normalleşme" planı. Sağlık Bakanlığı ile aralarında Milli Eğitim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın bulunduğu ilgili bakanlıklar, ülke çapında yürütülen kısıtlamaları esnetecek yerel bazlı normalleşme adımları için çalışmalara başladı. Buna göre il bazlı puanlama sistemi oluşturulacak. Test sayısı, pozitiflik oranı, 7 gün içinde vakalarda azalma ya da artma olup olmadığı tüm donelere bakılacak ve bir puanlama yapılacak. Bu puanlamaya göre de bir renklendirme yapılarak risk haritası oluşturulacak. Puanlama sistemine göre o il, ilçe ya da beldede okullar yüz yüze eğitime geçebilir mi, restoranlar ya da kafeler açılabilir mi, sokak kısıtlaması kaldırılabilir mi karar verilecek.
  • Türk Toraks Derneği: “Yeni mutasyonlar, aşı temini ve aşılama programında belirsizlikler kaygı verici… Esnaf, özellikle küçük esnaf çok büyük maddi sıkıntılar yaşamaktadır… Kapalı salonlarda kalabalık toplantıların yapıldığı ülkemizde okulların açılmaması çocuklarımızın, özellikle 2-10 yaş grubunda olanların kişisel ve sosyal gelişimlerine olumsuz etki etmektedir. Çok sayıdaki çocuğun bilgisayar ve internet olanaklarına erişimi olmaması nedeniyle eğitimde eşitsizlikler daha da derinleşmektedir. Okullarda güvenli ve sağlıklı bir ortam oluşturulmasını, bunun için tüm kamu kaynaklarının ve işbirliği olanaklarının seferber edilmesini talep ediyoruz. Sınıflarda mesafe korunmalı, bunun için gerekirse diğer kamu binalarında ek derslikler oluşturulmalı, öğretmen istihdamı arttırılmalıdır. Öğretmenlerin hızla aşılanması sağlanmalıdır. Öğrencilere maske sağlanmalı, sınıflar 15-20 dakikada bir havalandırılmalıdır. Okulda vaka bulma, tarama imkanları sağlanmalı, servis şoförlerine düzenli PCR yapılmalıdır…” Dernek adına Prof. Oya İtil tarafından yapılan haftalık açıklama burada.
  • TTB Genel Sekreteri: 1 Mart okulların açılması için erken, yalnızca 5 milyon aşılanmış olacak. Türkiye’deki aşılama sürecini değerlendiren TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut “Toplumsal bağışıklığı sağlamadan açmanın bir mantığı yok. 1 Mart erken bir tarih çünkü o tarihe kadar elimizdeki verilere göre 5 milyon aşılama bile bitirememiş olacağız” dedi.
  • Psikologlar uyardı: Çocuklar bu yaz fazladan okula gitmek yerine oyun oynasın. Çocuk psikologları, çocuklar ve öğretmenlerin geçen yılın "stresini atlatmak için zamana ihtiyaç duyduğunu" söyledi. Açıklama koronavirüs nedeniyle öğretimde geri kalan çocuklara yaz okulları, uzatılmış okul günleri veya daha kısa yaz tatilleri içerebilecek telafi planlarına ilişkin söylentiler gündemdeyken geldi.
  • TTB: “Aşılamada günlük 500 binlere çıkıldı fakat vatandaşlara gelince 15 binlere düşüldü, sebebi organizasyon bozukluğu”. Türkiye’de aşılama sürecini RS FM’de Seyir Hali programına değerlendiren TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Bulut “500 bin gibi bir rakama çıkıldı fakat sonra vatandaşlara geldiğinde 15 binli rakamlara düşülüyor. Bunun temel nedeni organizasyon bozukluğudur. Sağlık çalışanlarına aşı yapmak kolaydır” dedi.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Bugün 500 binden fazla aşı yapıyoruz". Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Bakan Koca, "Bugün (15 Şubat Pazartesi) 500.000'den fazla aşı yapıyoruz. Aşı sayısı arttıkça hayatımızdaki soru işaretleri azalacak." ifadesini kullandı. 100 milyon doz aşı Nisan sonuna kadar gelecek.” Koca, bülten dağıtıma girerken yaptığı açıklamada ise “SinoVac ile yaptığımız anlaşmaya göre nisan sonuna kadar 100 milyon doz aşı elimizde olacak” dedi ve ekledi. “Tabii ki üretimin aksamaması, her şeyin yolunda gitmesi en büyük dileğimiz".
  • Yargıtay'dan 'maske' kararı. Yargıtay, maske takmayanlara 'Umumi Hıfzıssıhha Kanunu' uyarınca ceza verilmesine hükmetti. Yargıtay 19. Ceza Dairesi, maske ile ile ilgili önemli bir karara imza attı. Daire, COVID-19 mücadele tedbirlerine aykırı davrananlara Kabahatler Kanunu uyarınca ceza verilmesine ilişkin 14 Aralık 2020 tarihli kararını kaldırdı. Daire, salgınla mücadele kapsamındaki idari yaptırımların Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.
  • Pandemi en fazla hizmet sektörünü etkiledi, 1 buçuk milyon çalışan işsiz kaldı. Restoranların, kafelerin, sinemaların, pandemi gerekçesiyle büyük ölçüde kapalı olduğu aylarda kayıtlı ve kayıt dışı bir buçuk milyon insan hizmet sektöründeki işinden oldu. Independent Türkçe hizmet sektöründe çalışan insanların kapısını çaldı, sorunlarını ve taleplerini dinledi.
  • "Evden çalışma" çalışanı sömürüyor mu? Türkiye’de kaIıcı olarak evden çalışma kararı alan şirketlerin sayısı artıyor. Ancak evden çalışan yüz binlerce çalışanın fazla mesai, internet, elektrik ve telefon gibi giderlerinin nasıl karşılanacağı belirsiz. DW Türkçe’ye konuşan uzmanlar, pandemi nedeniyle giderek yaygınlaşan "evden çalışma" konusunda yeni bir iş hukukuna ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.
  • Avrupalı operatörler erken rezervasyonları erteliyor, gözler yine Rus turistte. Son gelişmeler uluslararası seyahatlerin açılmasına ilişkin beklentilerini tersine çevirdi. Almanya ve Birleşik Krallık’ta tur operatörleri erken rezervasyon kampanyaları beklenen hareketi getirmedi. Erken rezervasyonlar ise ileri tarihe erteleniyor. Uluslararası turizm hareketinin bu yılki olası seyri hakkında belirsizlikler sürüyor. Reiseanalyse’e göre insanlarda tatile çıkma isteği artıyor ama daha önce yapılmış rezervasyonlar ileriki aylara erteleniyor. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ise pandemiye rağmen Rusların kitleler halinde Türkiye’ye tatile geldiğini belirterek geçen yıl 2 milyon Rus'un Türkiye'ye geldiğini, bu yıl sayının daha da artacağını söyledi.
  • Sibel Kekilli’den "sıra dışı" pandemi filmi. Ünlü aktris Sibel Kekilli, koronavirüs kısıtlamalarını komedi türünde anlatan "Shutdown" adlı filmde oyunculuğunu sadece video konferans üzerinden sergiledi.

Türkiye aşılanıyor: Hayaller ve gerçekler.

İlk 3 milyon doz aşının Çin’den geliş tarihi 30 Aralık’tı. Ardından Bakan Fahrettin Koca aşıların gelişi hakkında muhtelif açıklamalar yaptı. İlk açıklama 50 milyon doz aşının temini için sözleşme imzalandığını yönündeydi. Bir sonrakinde 6,5 milyon doz aşının 25 Ocak sabahında Türkiye’de olacağını söyledi. Ardından Biontech’ten de aşı alınacağını belirterek toplamda “130 milyon doz aşının sözleşmesinin imzalandığını söyleyebilirim” dedi. Ama cümlenin gelişine bakılırsa, söyleyememesi de mümkün görünüyordu. Geçtiğimiz hafta yaptığı son açıklamadaysa “15 milyon aşıyı elde ettik” dedi ve belirsizlikten kendisi de daralmış olacak ki, bundan sonra ülkeye giren aşı sayısını açıklamaktan yana olmadıklarını söyledi. Ancak kullanılan doz sayısının henüz 5 milyon dahi olmayışı ve sürecin başından bu yana sırlar perdesi ardında idare edildiği düşünüldüğünde, aşıların varlığını sorgulamamak mümkün değil. Her gün 1 milyon aşı yapılabilirse Türkiye için 4 ay sonra toplum bağışıklığından söz edilebilir. Bu şimdilik sadece bir hayal... Sol.org’daki değerlendirme yazısı burada.

Türkiye Özel

Türk Toraks Derneği, “Halk İçin Söyleşileri”ni sürdürüyor. Bu haftanın önemli söyleşileri  burada:

Dünya

  • DSÖ: Mutasyona rağmen COVID-19 vakaları 5 haftadır düşüş eğiliminde. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus açıklamasında, "Yangın sönmedi ama boyutunu küçülttük. Herhangi bir cephede onunla savaşmayı bırakırsak, geri gelecek" dedi. Söz konusu rakamların, basit halk sağlığı önlemlerinin, varyantların varlığında bile COVID-19'a karşı işe yaradığını gösterdiğine işaret eden Ghebreyesus, "Şimdi önemli olan bu eğilime nasıl tepki vereceğimiz. Yangın sönmedi ama boyutunu küçülttük. Herhangi bir cephede onunla savaşmayı bırakırsak, geri gelecek" paylaşımında bulundu. Dünya genelinde toplam koronavirüs vakası 110 milyona yaklaşırken, can kaybı sayısı 2 milyon 419 bin 758'e yükseldi.
  • Angela Merkel'den üçüncü dalga uyarısı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, kısıtlamaların hızlıca gevşetilmesi durumunda üçüncü dalgayla karşılaşılabileceği uyarısında Virüsün mutasyona uğramasından dolayı dikkati olunması gerektiğini vurgulayan Merkel, "Salgını üçüncü bir dalga olmadan atlatıp atlatamayacağımız ya da çok dikkatli olup olmayacağımız ve belki de tekrar artan vaka sayılarına sahip olup olmayacağımız artık bize ve akıllıca açılma adımlarına bağlı. İhtiyatlı olunması gerekir" ifadelerini kullandı. Merkel, bilim insanlarının uyarılarına rağmen ”COVID-19 salgınında ikinci dalgaya karşı tedbir almakta geciktiklerine” ilişkin itirafta bulunmuştu.
  • Fauci: Koronavirüs aşısı, yeniden virüse yakalanmayı önlemekte doğal bağışıklıktan daha etkili. ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) direktörü Fauci, mutasyona uğrayan COVID-19'un Güney Afrika'daki varyantı hakkında henüz çok fazla bilgi olmadığını belirtti. Güney Afrika'da COVID-19'a yakalananların iyileştikten sonra virüsün mutasyon geçiren varyantına yakalandığını belirten Fauci, "Bu da bize, önceki bağışıklığın sizi yeni virüse karşı en azından bu yeni varyanta karşı korumadığını gösteriyor ancak iyi haber şu ki aşı, Güney Afrika mutasyonuna yakalanmayı önlemekte doğal bağışıklıktan daha etkili görünüyor" dedi.
  • Bilim insanlarına göre tüm varyantlara karşı işe yarayan Kovid aşısı bir yıl içinde geliştirilebilir. İkinci nesil aşı koronavirüsün tüm varyantlarına karşı işe yarayabilir. Araştırmacılara göre, tüm COVID-19 varyantlarına karşı etkili olma potansiyeli taşıyan bir genel aşı, bir yıl içinde geliştirilebilir. Nottingham Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının geliştirdiği ve ikinci nesil diye adlandırılan aşı, virüsün yüzeyindeki sivri uçlu proteinin yanı sıra virüsün çekirdeğini de hedefliyor. Eğer başarılı olursa DNA aşısı yalnızca COVID-19'a karşı değil, gelecekte ortaya çıkacak yeni koronavirüs suşlarına karşı da koruma sağlayabilir.
  • Aşının klinik verileriyle toplumun genelinde uygulanmasında elde edilen veriler örtüştü. Nüfusa göre en yüksek oranlı aşı yapan ülke olan İsrail'de yapılan araştırma sevindirdi. Sonuç BioNTech aşısının, tüm yaş gruplarında yüzde 94 etkili olduğunu gösteriyor. İsrail'in devam eden aşı programı üzerinden elde edilen geniş kapsamlı veriler, Pfizer BioNTech aşısının, semptomatik vakaları yüzde 94 oranında önlediğini ortaya koyuyor. Elde edilen sonuçlar, aşının klinik testleri ile toplumun geneline uygulanmasıyla elde edilen verilerin örtüştüğünü gösteriyor.
  • Bill Gates'ten "komplo teorilerine" yanıt: Çiplerle aşılar arasındaki bağlantıyı anlamıyorum. Bill Gates, aşı çalışmalarına verdiği destek nedeniyle hakkında çıkan komplo teorilerini saçmalık olarak nitelendirdi. Gates ayrıca 2022’ye dek tüm dünyada koronavirüse karşı aşılamaların tamamlanabileceğini belirtti.
  • Peru'da aşı torpiline adı karışan yetkili sayısı 500'e yaklaştı. Pandemide 43 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ülkede yaşanan skandal halkı çileden çıkardı. Tıp Federasyonu Başkanı Talavera, "Aşı satın almak için niye bu kadar bekledikleri anlaşıldı" dedi. Güney Amerika ülkesinin geçici Devlet Başkanı Francisco Sagasti pazartesi günü yaptığı açıklamada, aralarında eski dışişleri ve sağlık bakanının da bulunduğu 487 hükümet yetkilisinin aşı yaptırdığının anlaşıldığını belirtti. Associated Press'in (AP) haberine göre Sagasti söz konusu isimlerin, ülkede pandemiyle mücadele eden doktorlar ve diğer sağlık çalışanları için hükümetin getirttiği Çin aşısını gizlice erkenden yaptırmak için konumlarının avantajını kullandıklarını ifade etti.
  • Almanya’da "hızlı testler" yaygınlaşıyor. Almanya Sağlık Bakanı Spahn, hızlı sonuç veren koronavirüs testlerinin yaygınlaştırılacağını ve insanların kendi kendine test yapabilecekleri kitlerin de gerekli izni aldıktan sonra yakında piyasaya sürüleceğini Spahn bunun için de yerel yönetimlerin test merkezleri kuracaklarını ve eczanelerin de bu uygulamaya dahil edilebileceğini belirterek, oluşacak masrafların federal yönetim bütçesinden karşılanacağını dile getirdi.

COVID-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Bülten özel

Adalar’da Ulaşımın Geleceği - Adalı Dergisi Youtube Kanalı

14 Şubat 2021 - Adalar’da Ulaşımın Geleceği

Adalar Pandemi Danışma Kurulu Sohbetler Dizisinin geçen haftaki konuğu İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan oldu. Utku Cihan, Adalar’da ulaşımın geleceği üzerine Adalıların sorularını yanıtladı. Adali Dergisi YouTube kanalında canlı olarak yayınlanan sohbetin moderatörü gazeteci-yazar Oral Çalışlar'dı.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ile Adalar'ın Son İki Yılı ve Geleceği - Adalı Dergisi Youtube Kanalı

21 Şubat 2021 - Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ile Adalar'ın Son İki Yılı ve Geleceği

Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen ve Adalı Dergisi YouTube Kanalı üzerinden yapılan halka açık söyleşilerde bu hafta Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül konuk olacak. Prof. Dr. Haluk Eyidoğan'ın moderatörlüğünü yapacağı ve izleyenlerin katılımına açık canlı yayında Erdem Gül, "Adalar'ın son iki yılı ve geleceği" üzerine soruları yanıtlayacak.

Kanalımıza abone olun, gelecek yayınları da izleyin…

Ne var, ne yok?

Adalar

  • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • Büyükada Fayton Meydanı yarışması şartname hazırlıklarında son günler: Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Şartname Hazırlık Toplantısının ikincisi, 20 Şubat Cumartesi günü 14.00-17.00 saatleri arasında çevrimiçi gerçekleşecek. Herkese açık toplantıya buradan katılabilirsiniz. İlk toplantı 9 Ocak 2021 tarihinde yapılmıştı.
  • Denis Ojalvo aile öyküsünü anlatıyor: “Babam Harry Ojalvo 6-7 Eylül 1955 Olayları esnasında Burgaz'daydı. Ona Burgaz'dan kimlerin çapulcuların adaya inmelerine mâni olduğunu sordum. Başta elde tabanca Orhan ve İlhan Özalp kardeşler, Avukat Melih Naziki ve görevdeki polis komiseri olduğunu söyledi. Kendisi de arkadaşları olan aynı kişilerle birlikte iskeledeydi. Burgaz Adası’na çok hizmetleri oldu. Bunların arasında İlk Yardım Merkezi'nin kurulması, Burgazada Camiinin inşası için komite teşkili, Su ve kanalizasyon sisteminin yapılması için çalışmalar yaptı. Burgazada Deniz Kulübü idare heyetinde uzun seneler bulundu. Burgazada Lions Kulübünün kurucu üyelerindendi.” İndependent Türkçe’de, Gökhan Çınkara’nın uzun söyleşisi burada.
  • “Bir yetimhane nasıl dayanışma pratiği oluşturur? Karagözyan Ermeni Yetimhanesi. “Karagözyan Yetimhanesi 1965’e kadar yılın on iki ayı boyunca İstanbul’un Şişli ilçesinde ikamet etmiştir. 1965 itibariyle yaz aylarında çocukları misafir edebilmek için İstanbul’un en küçük ilçesi olan Adalar’dan Kınalıada’da bir hane daha edinmiştir. Kınalıada’daki Karagözyan Yetimhanesi’nin adı Gazturman Gayan’dır….” Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu’nun ortak çalışması “Memleket Manzaraları: Bir Dayanışma Arkeolojisi” genişletilmiş ikinci baskısı benzer dayanışma öyküleriyle dolu. Bianet’teki dizi yazının ilki burada.
  • Adalar sakinlerinden varlığı tehdit edilen mimozalar için dayanışma çağrısı. Adalar’da geçen yıl Instagram hesabı üzerinden başlayan @mimozamadokunma hareketi, mimoza mevsiminin başladığı bugünlerde yeniden çağrıda bulunuyor. “Gece baskınlarıyla, keserler ve kazmalarla saldırılan, dalları paramparça edilerek ölmeye terk edilen ağaçlardan toplanan mimozalar satılmak üzere adalardan kaçırılıyor. Mis kokusuyla büyüleyen, rengi ve formuyla kendine çeken mimoza ağaçları, ne yazık ki bahar aylarının gelmesiyle katlediliyor. Mimozalara her yıl talep artarken, bu talebi karşılamak isteyen bazı fırsatçılar, adanın florasını ve mimozaların varlığını tehdit ediyor. Mimozama dokunma.”

Edebiyatta ve Anılarda Adalar

1974'ü atlatamadık

Ahmet’ciğim 1955 ve 1964 yılındaki olayların ardından sıkıntılarımızı bir şekilde atlatmıştık. Ama 1974 Kıbrıs müdahalesinden sonrasını atlatamadık.

Kıbrıs harekatının olduğu günün sabahı bir arkadaşımla balığa çıkmıştım. Akşam balıktan döndüğümde bir tuhaflık hissediliyordu ortalıkta. Fakat  hiç oralı olmadım. Denizde öyle bir kırlangıç yakalamıştım ki, ağzından tutunca kuyruğu yere değiyordu. Eve keyifle döndüm. Hanım ve oğlum telaş ve merak içinde karşıladılar beni.  

Hanıma sordum:

- Ne oldu, nedir bu telaş? 

- Radyo dinlemedin mi? Türk Ordusu Kıbrıs'a girdi!

- Eee!

Oğlum da gergindi, hanımımın sözünü tekrarladı;

- Baba anlamadın galiba, Türk Ordusu Kıbrıs'a girdi.

- Tamam da oğlum, bize ne, Kıbrıs'a girmiş.

Hakikaten öyle düşünüyordum. Taaa Kıbrıs'tan bize ne? Sonraki günler birkaç cahil ve 6-7 Eylül olaylarından tanıdığım bir-iki çapulcu laf çarptılar bana, ama önemsemedim. Neticede cahil insanlardı onlar. Ama üst katımdaki komşumuz, ki her ikisi de okumuş, mühendis çıkmış karı koca insanlar;

- Sıra size de gelecek, ya hepiniz gideceksiniz buralardan, ya da keseceğiz sizi...

Deyince durumun vehametini kavradım. Cahiller neyse, ama okumuşlar da böyle düşünüyorsa fırtına yakındır dedim. Nitekim, bir kaç gün içinde, hiç aklıma getirmediğim şeyi düşünmeye başladım. Böylece göç yolları bize de göründü.

Dört nesildir doğup büyüdüğümüz anavatanımdan ayrılmayı biz istemedik Ahmet. Bizim ayrılmamızı istediler. 1964’de yollananlar gibi olmamak için korktum ve kararımı verdim. Çok güzel para kazandığım işimi bırakırken evimi de satıp Atina'ya göç ettim. Allaha şükür burada işimi de kurdum, evimi de aldım, çocuklarımı evlendirdim, ama anayurdumun bana verdiği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığımı bırakmadım.

Beni kovmaktan beter eden okumuş komşularım gün geldi adayı terkettiler ama ben Atina'da elimde Türkiye Cumhuriyeti'nin pasaportuyla dimdik ayaktayım. Onun için yüzüm her zaman gülüyor, ülkeme her zaman sık sık gidip geliyorum.

Atina’daki Büyükada, Ahmet Tanrıverdi, Adalı yayınları

Gazete Arşivlerinde Adalar

Adalarda su

Adalarda su azlığını gidermek için yapılacak tesisat hakkında şarbaylık fen heyeti tetkikler yapmaktadır. Şimdilik Adalar’da büyük su depoları yapılması düşünülmektedir. Tonlarca su alacak depoların, adaların her tarafına su verebilecek yerlerde olması lazım geldiğinden buralar gözden geçirilmektedir. Bu büyük depolara, Anadolu kıyısından veya İstanbul Terkosundan depolu motörlerle su getirilerek hortumlarla boşaltılacaktır.

Bundan başka depolardan çeşmelere veya kabil olursa evlere tevzi boruları yaptırılacaktır. Bütün bu cihetler tetkik edilmekte olup Adaların su işinin gelecek yıla kadar başarılacağı umulmaktadır. Tan Gazetesi, 21 Temmuz 1935

Heybelililer bol ışık istiyorlar

Heybeliada rıhtımının betondan tamir edilmesi işi ilerlemiştir. Bayındırlık işi dolayısile rıhtım boyunca mütemadiyen işçiler ve yol makineleri çalıştırılmaktadır. Rıhtımın sağlam yapılarak, bu sefer olduğu gibi, tekrar çabuk çökmemesine çalışılmaktadır. Ancak rıhtım yerine, gene bu alanı aydınlatacak kadar lamba konmayacağı görülmektedir. Rıhtım yeni baştan yapılır ve bu saha şenlendirilirken, az bir masrafla rıhtımın aydınlatılmasını Heybelililer büyük bir alaka ile istemektedirler. Hiç olmazsa Büyükada rıhtımındaki aydınlığın dörtte biri derecesinde buraya ışık verilmesi, gece hayatı sönük olan bu adada yeni bir yaşama uyandıracaktır. İstanbul Şarbaylığının Heybelililerin bu isteğini yerine  getireceği umulmaktadır. Tan Gazetesi, 21 Temmuz 1935

Büyükada’da bisiklet yarışı

Büyükada Halkspor kulübü bir bisiklet yarışı tertip etmiştir. Yarış 26 Temmuz cuma günü saat beşte Büyükadada yapılacaktır. Koşu sahasının küçük tur olması kararlaştırılmıştır. Yarışta üçüncüye kadar kazananlara muhtelif mükafatlar verilecektir. Klubün bu teşebbüsü sporcu gençler ve sporu sevenler arasında büyük alaka uyandırmıştır. Tan Gazetesi, 25 Temmuz 1935

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın kitapları Demir Özlü’den.

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun.

Balık Çorbası

1 lağos ya da kırlangıcın başı ve kuyruğu, 2 soğan , 2 sarımsak , 1 yapraklı kereviz (iç küçük yaprakları en son kullanılacak), 1 patates , 1 havuç, 2 tatlı kaşığı tuz, 10 tane karabiber

Tüm malzemeye su ekleyerek kaynatın ve süzün.  Balığın başı ve kuyruğu hariç bütün malzemeyi blenderdan geçirin.  Balık etlerini dikkatli ayıklayın ve  bir tabağa koyun.  Blenderda öğüttüğünüz malzemeyi tel süzgeçten geçirerek balık suyuna katın.

Ayrı bir yerde, 1 yumurta,  1 limonun suyu ve kabuğunun rendesini,  2 çorba kaşığı besin mayasını (ya da mısır nişastasını mikser ile çırpın.

Sürekli karıştırarak çorbaya katın. Kaynayınca balık parçalarını içine koyun. En son kerevizin körpe yapraklarını ilave edin. Sebzeleri püre yapmadan biraz ayırırsanız, ayırdıklarınızı küp kesip ilave de edebilirsiniz.

Anastasia Aslanoğlu (Burgazada) haftanın lezzetlerine, Rum mutfağından seçtikleriyle katılıyor. Yayamın Mutfağından

Kuzu Butundan Tandır

Davetlerin fakat yakında geliyor olan Paskalya yortusunun başlıca yemeğidir. 

Malzemeler

    • 1 kg kemiği çıkarılmış kuzu
    • 1 avuç top karabiber
    • Tuz
    • 1 limonun suyu
    • Kekik

Yapılışı: Kuzu butunu tencereye koyun üzerine bir avuç top karabiber atın eti örtecek kadar su koyun ve önce har ateşte kaynamaya başlayınca kısık ateşte yaklaşık beş saat suyunu çekene kadar bırakın pişsin. Suyunu çekince dikkatlice çevirmeye başlayın limon suyunu ve tuzunu katın beş dakika daha pişirip kapatın. Servis tabağına alıp üzerine kekik serpin.

Afiyet olsun. Kali Oreksi. (Tarifi videoda izlemek için.)

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Mizah en önemli ilacımız, yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah
mizah mizah mizah

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz. Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

Bu bültenin kapak fotoğrafı Hakan Satıoğlu'ndan... Galerimiz de Hakan Satıoğlu, Gül Bolulu, Berrin Erkurt, Ayten Sele ve Mahmure Vaizoğlu katkıları ile oluştu.

Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Son değişiklik Çarşamba, 17 Şubat 2021 13:06
Yorum yapmak için oturum açın