Çarşamba, 29 Temmuz 2020 01:14

KORUNAda – Önceliğimiz Adalar’ın sağlık altyapısının iyileştirilmesi – 29 Temmuz 2020

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
KORUNAda – Önceliğimiz Adalar’ın sağlık altyapısının iyileştirilmesi – 29 Temmuz 2020 Fotoğraf: Turgut Kuli

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

Merhaba,

Adalar C-19 Danışma Kurulu, Adalar’ın sağlık altyapısının iyileştirilmesini bir numaralı öncelik olarak gördüğünü açıkladı. Sonbahar-kış dönemini Adalar’da geçirmek isteyenlerin sayısında artış beklendiği dile getirilen açıklamada “Bu yeni durumda kalıcı nüfusu artabilecek olan Adalar’ın sağlık altyapısının iyileştirilmesi, hiç değilse aile hekimliklerinin hem sayıca ve hem de ekipman-malzeme açısından takviye edilmesi Danışma Kurulumuz tarafından bir numaralı öncelik olarak belirleniyor.” denildi.

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

  • “Kalıcı nüfusu artabilecek Adalar’ın sağlık altyapısının iyileştirilmesi bir numaralı öncelik:” Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısı 26 Temmuz Pazar günü yapıldı. Toplantıda İstanbul’daki vaka durumu Sağlık Bakanlığı verileri ve hastanelerden edinilen bilgiler ışığında değerlendirildi. Gerek vaka, gerek hastaneye yatış ve yoğun bakıma alınan hasta sayısında artış olduğu, son bir haftada bulaşı yaygınlaştıracak gelişmeler, tatil bölgelerindeki gevşeme ve Kurban Bayramı etkisi de dikkate alınarak daha da artabilecek vakalar nedeniyle “İstanbul’da metro ve alışveriş yerleri başta olmak üzere kapalı ortamlardan uzak durulmasında yarar olduğu” belirtildi. Açıklamada ağustos sonu eylül başından itibaren, okulların da açılmasıyla yeni bir dalga beklentisinin sağlık camiasında yüksek olduğu, grip sezonuyla C-19 pandemisinin buluşacağı bu dönemin tedirginliği artırdığı, bu durumun okul dönemi başladığında Adalar’ı terkeden yazlıkçı ailelerin bu dönemi adada geçirmek-geçirmemek arasında kararsız bıraktığı belirtildi ve “Bu yeni durumda kalıcı nüfusu artabilecek olan Adalar’ın sağlık altyapısının iyileştirilmesi, hiç değilse aile hekimliklerinin hem sayıca ve hem de ekipman-malzeme açısından takviye edilmesi Danışma Kurulumuz tarafından bir numaralı öncelik olarak belirleniyor.” denildi.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB), koronavirüs pandemisi nedeniyle 65 yaş ve üzeri yurttaşlara getirilen kısıtlamaların bu gruptaki yurttaşların sağlığı için "ivedi olarak" kaldırılması çağrısında bulundu. TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada "pandemi önlemlerinde yaş ayrımcılığına" son verilmesi istendi. 65 yaş ve üzeri yurttaşlara getirilen kısıtlamaların "ölçüsüz, grup içerisinde de eşitsiz ve tutarsız" olduğuna dikkat çekilen açıklamada uygulamanın sonuçlarını gösteren epidemiyolojik bir raporun da yayımlanmadığı belirtildi. Bu yaş grubundaki yurttaşlara her gün yalnızca 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilme izni verilmesinin tıbben doğru olmadığını ve bilimsel bir temeli olmadığını vurgulayan TTB Merkez Konseyi, "Yaşamları her bir insanımız gibi çok değerli olan 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın sağlıklarının daha fazla olumsuz etkilenmesini önlemek için, bu gruba yönelik bütün kısıtlamalar ivedi olarak kaldırılmalıdır" açıklamasını yaptı.
  • Adalar plajlarından alınan su örnekleri, denizin sezon başındaki çok iyi değerlere döndüğünü müjdeliyor Sağlık Bakanlığı Halk Sağlı birimi, plajlardan aldığı deniz suyu örneklerinin son tahlil sonuçlarını 20 Temmuz’da yayımladı. Yüzme suyu takip sisteminde yer alan ve Adalar’daki tüm plajlarla ilgili yayınlanan sonuçlar, haziran sonuna doğru artan kirliliğin ortadan kalktığını ve tüm plajların haziran başındaki yüzülebilir çok iyi değerlere döndüğüne işaret ediyor.

Türkiye

  • Sağlık Bakanlığı’ndan gün gün bölge bazlı vaka sayı ve analizleri: Son 1 haftanın raporlarına göre, geçen haftanın sıralaması değişti ve bölgesel olarak ilk üç, Güneydoğu Anadolu, İstanbul ve Ankara ile Konya’nın yer aldığı İç-Batı Anadolu olarak sıralandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye genelinde yaklaşık 150.000 kişiyle yapılan Covid-19 tarama çalışmasında, rastgele test edilen her 1.000 kişiden 2.5’inde test sonucu pozitif çıkmıştır. Hepimizin iyiliği için dikkatli olalım. Hayat riske yenilmesin.” dedi. Vakaların yüzde 46'sının İstanbul'da tespit edildiğini söyleyen Koca, yapılan taramada İstanbul’da her 1.000 kişiden 2.9’unda test sonucu pozitif çıktığını ve bu oranın Türkiye genelinden yüzde 13.8 yüksek olduğunu söyledi.
  • Ağustosa girilirken Türkiye okulların açılıp açılmayacağı sorusuna kilitlendi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm valiliklere gönderilen genelgede “eğitim ve öğretim yılının birinci dönemi 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlayacak. Okul öncesi eğitim ile ilkokul 1'inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 31 Ağustos-4 Eylül 2020 arasında uyum eğitimleri gerçekleştirilecek.” dendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise okulların açılma tarihine karar vermenin de artık ‘ulusal bir meseleye’ dönüştüğünü söyledi ve 4 senaryo üzerinde çalıştıklarını anlattı. Bu senaryolardan birisinde okulların kısıtlamasız şekilde tamamen açık olması halinde neler yapılacağının ele alındığını belirten Selçuk, ikinci senaryoda okulların tamamen kapalı olduğunu, derslerin online olarak verilmeye devam edildiğini söyledi. Üçüncü senaryoyu, "Seyreltilmiş" olarak tanımlayan Selçuk, bu senaryoda okulun belirli günlerde açık olması, sınıf mevcudunun farklı günlerde sınıfa gelmesi, ders saatinin azaltılması, müfredatın seyreltilmesi, derslerin bir kısmının okulda, bir kısmının evde online olarak izlenebilmesi gibi alternatiflerin yer aldığını kaydetti. Selçuk, dördüncü senaryonun ise sadece riskli illerde önlemlerin alınıp, kalanında kısıtlamasız sistemin uygulanması konusunun ele alındığını paylaştı. Selçuk son olarak “bu kararı biz toplumla 'Şunu yapacağız.' diye paylaşacağız, zamanı gelince" dedi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer ise “Okulların açılmasında bayram süreci belirleyici olacak” diye konuştu.
  • Rusya ile Türkiye arasındaki uçuşlar 1 Ağustos’ta başlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Rusya ile uçuşların alınacak bir dizi önlemle 1 Ağustos 2020 itibari ile başlatılacağını ve ilk olarak Moskova, St. Petersburg, Rostov-on-Don’dan Ankara ve İstanbul arasında seferlerin gerçekleştirileceğini bildirdi. Karaismailoğlu, Rusya’dan tatil bölgelerine doğru uçuşların ise 10 Ağustos 2020’den itibaren yapılacağını ve Antalya, Bodrum ve Dalaman Havalimanları ile olacağını açıkladı. Rusya’da onaylanmış vaka sayısının 824 bine (son gün 5635), ölüm sayısının ise 13504’ı çıktığı (son gün 85) biliniyor.
  • Fehmi Köfteoğlu yazdı: “İngiltere Türkiye’ye seyahatleri serbest bıraktı, Rusya 1 Ağustos başlıyor, Polonya açılıyor, Romanya Türkiye’yi riskli ülkeler listesinden çıkarıyor. Bunlar sevindirici gelişmeler. Benzer sevinci kısa bir süre önce İspanya yaşadı. Zira aradan uzun süre geçmeden, sevinci kursakta bırakacak gelişmeler yaşanıyor. İspanya’nın birinci pazarı İngiltere, bu ülkeyi ‘Riskli’ ilan etti, Peşinden Norveç, Belçika, İskoçya İspanya’yı ‘Güvenli ülkeler’ listesinden çıkardı Almanya ve Fransa da İspanya’dan dönenleri karantinaya alacak… Kurallara uyulmayıp, önlemlerin gevşetilmesiyle meydana gelen olaylar ve yaşananlar o ülkeleri açıldıklarına pişman etti. Onun için aman dikkat….

Dünya

  • Almanya önlemleri gevşetmiyor. Almanya'da pandemiyle mücadeleden sorumlu olan Robert Koch Enstitüsü, Türkiye'nin de aralarında olduğu 130 ülkeyi riskli bölge olarak tanımlamıştı. Bu ülkelerden gelen yolcuların geldikleri ülkede test yaptırması gerekiyor. Test sonucunun negatif olduğuna dair raporu olmayanlar iki hafta boyunca evlerinde karantina altına alınacak. Risk bölgesi olarak tanımlanmayan Avrupa Birliği ülkelerinden gelenler de ücretsiz koronavirüs testi imkanından geldikten sonra 72 saat içinde yararlanabilecek. Berlin Eyaleti Sağlık Bakanı Dilek Kalaycı'nın verdiği bilgiye göre, bu testler havalimanlarında değil doktor muayenehanelerinde veya hastanelerde yaptırılabilecek.
  • Fransa, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 16 ülkeden gelecek yolculara havalimanlarında covid-19 testini zorunlu kıldı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülkeden gelecek yolcuların havalimanlarında Kovid-19 testini yaptırmaları zorunlu tutuldu. Bu uygulamanın 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek.
  • Kanada hükümeti, Kanada'ya uçuşlarda tespit edilen Covid-19 vakalarıyla ilgili rapor yayınladı. Rapora konu uçuşlar arasında THY'nin İstanbul-Toronto uçuşları da var.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Ne var, ne yok?

Adalar

  • Ulusal ve yerel basında çıkan ve sizin için derlenen Adalar haberleri günü gününe burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • Geçen haftanın en çok konuşulanı, Adalar’da hizmete girecek ulaşım araçlarının kaderiydi. 22 Temmuz tarihli bültenimiz dağıtıma girerken İmamoğlu ve İBB yöneticileri Ankara’yı ziyaret ettiği ve İçişleri Bakanı ile buluştuğu haberini vermiştik. Görüşmeye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dahil olduğu ve çözümün böyle ortaya çıktığı haberi tüm basında yaygın olarak yer aldı. İBB tarafından satın alınan araçlar geçici olarak kullanılacak ve bu sürede yollarda bu araçlar için düzenleme yapılacaktı.
  • Yapılacağı söylenen düzenlemenin adresi UKOME idi. UKOME 23 Temmuz Perşembe günü toplandı ve alınan kararlar 1 gün sonra açıklandı. Buna göre satın alınan ve karayolları mevzuatına uygun olmayan araçların kullanılabilmesi için 6 Şubat 2020 tarihli UKOME kararındaki Adalar’daki tüm yolların yaya yolu olduğu ifadesi kaldırılıyor, trafiğe kapalı alan tanımı getiriliyor ve tanımlanıp bariyerlerle ayrılmış bu alanda sadece söz konusu ulaşım araçlarının hareket halinde olacağı vurgulanıyordu. Ankara mutabakatının oybirliği ile alınan UKOME kararlarına yansıması böyle olmuştu.
  • Son UKOME kararıyla Adalar yollarının yaya yolu olduğu tanımlamasının kaldırılması ve Karayolları mevzuatına tabi tutulup yeni araçların çalışabilmesi için zaten dar olan ada yollarının bölünmesi tepkiye neden oldu. Adalı STK’lar tepkilerini ortak bir bildiriyle dile getirdiler. Bildiride, “Talebimiz, Adalar İlçesindeki bütün yolların yaya yolu olarak yeniden ilan edilmesi, bundan sonra devam edeceğini umduğumuz Adalar ulaşım planlaması çalışmalarında ‘yaya yolu’ yaklaşımının üzerinde çalışılarak yaya-öncelikli bir ulaşım sistemi yaklaşımının mevcut Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuatına dahil edilmesinin sağlanması ve böylelikle Adalar gibi Türkiye’nin yavaş yaşam kültürünü devam ettirmek isteyen başka beldelerinde de uygulanabilir bir politikanın kazandırılmasıdır.” denildi.
  • Deniz Taksi 27 kişiyle alabora oldu, facianın eşiğinden dönüldü. Bu haftanın en çok konuşulanlarından bir başkası, pandemiyle birlikte kullanımı artan deniz taksilerden birinin, Heybeliada Çam Limanı’ndan aldığı 27 kişiyle hareketinden kısa süre alabora olmasıydı. Gece yarısı 1’e doğru meydana gelen kazaya, hemen yakınındaki balıkçı teknesi yetişti, denize dökülenler balıkçılar ve hızla olay yerine gelen Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.
  • Kazazedeler, kendilerini kurtaran balıkçılara müteşekkir. Ölümle sonuçlanabilecek olaya hızla müdahale eden ve kazazedeleri denizden toplayan Heybeliadalı balıkçı Uğur Kıran günün kahramanıydı. Kıran ve yardımcısı olay anını anlattılar. Uğur Kıran yine balıkçı olan babası İbrahim Kıran’ın 1974’de düşen bir helikopterden kurtardığı 3 deniz subayı nedeniyle THK tarafından plaketle ödüllendirildiğini anlatıyor.
  • Deniz taksi adı verilen araçların, deniz taşımacılığı mevzuatında bir karşılığı yok. Deniz Taksi adı, İBB tarafından 2007’de alınan UKOME kararıyla İDO tarafından hizmete sokulmuş, bu hizmet de daha sonra İDO ile birlikte özelleşmiş ancak bu taşımacılık biçiminin mevzuata oluşmamış, Sayıştay’ın 2018 yılı İBB denetim raporunda da bu durum tespit edilmiş ve uyarıda bulunulmuştu. Deniz taksiler, yolcu teknesi ruhsatıyla çalıştırılıyor. Alabora olan teknenin, diğer deniz taksilerden farklı olarak 25 kişi kapasiteye sahip olduğu, yeni denize indirildiği ancak denizde yeterlilik belgesini henüz almadığı da konuşuluyor. Her konuda olduğu gibi bu konuda da mevzuat facianın arkasından gelecek gibi görünüyor.
  • Adalar’ın 2011 yılında onaylanıp yürürlüğe giren ancak 2017 kasımında İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 1/5000’lik Koruma amaçlı Nazım İmar Planı’nın yeniden hazırlanması için İBB Şehircilik ve Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen hazırlıklar devam ediyor. İBB, Adalar Belediyesi, Adalar ve İstanbul Kent konseyleri ortaklığıyla 27 Temmuz Pazartesi günü Büyükada Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi alanında düzenlenen halka açık toplantıda, plan çalışmalarında gelinen aşama üzerine bilgi verildi. Öncelikli amacın bir strateji belgesi hazırlamak olduğu ve bunun için 9 başlıkta çalışma grupları kurulduğu, önümüzdeki günlerde her adada ayrı toplantılar yapılacağı, etkinlikler-yüzyüze görüşme, çocuklar ve 65+ gruplarla ortak çalışmaların da olduğu bir süreç yönetimiyle farklı bir katılımcılığın hedeflendiği vurgulandı. Bu amaçla hazırlanan anket daha önce STK’lara ve kamu kurumlarına iletilmiş ve 31 temmuza kadar doldurulup iletilmesi istenmişti.
  • Büyükada Kadınlar Manastırı, bu hafta Ayasofya’nın cami olarak açılışı ile ilgili Sözcü’de Yılmaz Özdil’in yazdığı yazı nedeniyle yeniden gündeme geldi. Özdil kurgu yazısında Bizans İmparatoriçesi Zoe’nin Büyükada’da sürgüne gönderildiğini yazıyor ama hangi manastır olduğundan söz etmiyor. Ayasofya kubbesinde bugünlerde nasıl kapatılacağı tartışılan ünlü mozaiklerinden biri Zoe’ye ait. Özdil yazısında hoş bir ironi yaratmış, Ayasofya’nın kiliseden camiye, müzeye ve yeniden camiye dönüşme öyküsüyle, mozaikte Zoe’nin yanında arz-ı endam eden(ler)in görüntüleri arasında.
  • Zoe’yi hatırlatmışken, ondan 200 yıl önce aynı manastıra kapatılmış imparatoriçe Eirene’yi de unutmayalım. Ve de Kadınlar Manastırı’nın bugünkü durumunu. 2014 yılında Adalar Müzesi ve Adalar Belediyesi’nin talebiyle “İstanbul 5. numaralı Koruma Kurulu, 13 Kasım 2014 tarihli kararıyla, Büyükada Maden bölgesindeki Kadınlar Manastırı’nı koruma altına aldı. Manastırın bulunduğu alan 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı ilan edildi, bir bölümü yüzeyde de izlenebilen tarihi kalıntılar ‘korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescil edildi ve daha da önemlisi, Maliye Hazinesi mülkiyetinde olan taşınmazın ‘ilgili idare ve belediye tarafından işgal ve yapılaşmadan arındırılmasının sağlanmasına’ karar verildi.” Ama ne yazık ki o gün bugündür bu kararın gereği yerine getirilmedi.
  • Bayramda Adalar pandemiye rağmen canlı olacak. Geceler de öyle. Büyükada Fayton meydanında sinema haftanın dört akşamı devam ediyor. Burgaz’daki Cennet Bahçesi ise 1 Ağustos’da pop-rock konserine ev sahipliği yapacak: The Talking Band & FreeWay Pop Rock Acoustic Session
  • Kurban Bayramı’nda Adalar’da kurban kesimi için sadece Büyükada Aya Nikola garaj alanının ayrıldığı ve diğer adalarda kesim yeri olmayacağı Adalar Belediyesi tarafından açıklandı.

Dünya Mirası Adalar

28 Ağustos 2019’da Büyükada Anadolu Kulübü’nde yapılan Adalar Ulaşım Çalıştayı’nın “Bisiklet ve Akülü Araç Kullanımı” masasının moderatörü Doç. Dr Eda Beyazıt İnce bu hafta Açık Radyo Dünya Mirası Adalar program konuğu oldu.

Çalıştay sonrası neler oldu? Neler yapıldı? Neler yapılmadı? Ne yapılmalı?. Dinlemek için dokunun.

Edebiyatta ve Anılarda Adalar

Dilber Marta

Ben çocuk yaşımda, bir tek kere, namı dillere destan Marta ile çıplak yüzdüm muhteşem Marta Koyu'nda… Gençti Marta. Taş gibiydi bedeni. Sütlü çikolata rengi.

Suyun kıyısına geldiğimizde, kaskatı disiplinli annemin yanımda değilken bile üzerimde hissettiğim etkisiyle ben önce utanınca, o "Soyun!" diye emretti. Ve anında üzerindekileri sıyırıp saçlarını savurdu.

Sessizce soyundum, elbiselerimi katlayıp kenara koydum ve gülümseyerek bana uzattığı elini tuttum. Ve yürüdük alev alev denize doğru birlikte…

Tam çizilecek bir resim olmalı o an. Güneşe karşı, küçük bir aşk meleğinin elinden tutmuş, saçları belinde bir tanrıça gibiydi Marta… İnsanın hayatı boyunca sadece bir tek kere yaşayabileceği zevk anlarından biri… Çocuk ruhum etkilenmiş ve zevkten gözlerim dolmuştu, kaynar gibi görünen, buz gibi suya girince.

Ta o çocuk yıllarımdan bu yana, zevkler de mutluluklar da ağlatır beni biliyor musunuz? Bir türlü anlatamazdım çocukken "Ne var şimdi ağlayacak?" diye sık sık beni azarlayan büyüklere, ki ağlamam mutluluktan…

Eğilip yüzüme baktı Marta ve " Neden ağlıyorsun" diyeceğine "Sevdin mi?" dedi.

Anlamıştı.

Burgazada Sevgilim, Bercuhi Berberyan,  Adalı yayınları, s. 27

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın film ve dizi önerileri Benan Müsellim’den  (Büyükada).

Film:

  • The Platform. Güçlü bir sistem eleştirisi ama aynı zamanda din alegorisi olarak da izlenebilir.

Dizi:

  • Damızlık Kızın Öyküsü – (The Handmaid’s Tale) Margaret Atwood'un ödüllü ve çok satan romanından uyarlanan, 8 dalda Emmy ve 2 dalda Altın Küre alan, bu yıl 3. Sezonu yayınlanan dizi, Amerika'da geçen, etkileyici-rahatsız edici bir görsellik taşıyan distopya.

Okuma listesi bu sayı iki isimden.

  • Sevim Çavdarlı’dan (Burgaz) Araba Sevdası, Recaizade Ekrem, “Tanzimat sonrası dönemde öne çıkan en önemli Türkçe romandır. Sultan Abdülaziz döneminde geçen romanda, İstanbul'un mirasyedi çevrelerinde görülen "alafranga züppe" tipi abartılarak bir aşk hikâyesinin içine yerleştirilir.”
  • Şirzat Ergin’den (Büyükada) geçenlerde kaybettiğimiz Adalet Ağaoğlu’ndan “Hayatı Savunma Biçimleri” – Everest yayınları

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun.

SOMONLU KREP

Malzemeler: 400gr somon füme, Marul Yaprağı, 4 yemek kaşığı mayonez, 400 gram beyaz krem peynir, 2 tatlı kaşığı ballı hardal, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber,

Krep için: 3 adet yumurta, 3 su bardağı un, 3 su bardağı süt, 1 çay kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Krep için gerekli olan bütün malzemeyi mikserde çırpın ve tel süzgeçten geçirin. Mümkünse bir gece buzdolabında bekletin. Teflon tavayı kızdırın ve sıvı yağ ile yağlayın. İnce bir tabaka olacak şekilde malzemenizden teflona yayın. Kreplerin bir tarafı pişince diğer tarafı çevirin. Daha sonra krepleri uzun bir dikdörtgen oluşturacak şekilde yan yana dizin. Krepler kesişen kümeler misali birbirinin üzerinde olmalı. Dikdörtgeniniz 2 krep eninde, 3 veya 4 krep boyunda olabilir

Peynirli karışım için; 4 yemek kaşığı mayonez, 400 gr beyaz krem peynir, 2 tatlı kaşığı ballı hardal, tuz ve karabiberi karıştırın. Bu karışıma tuzu koymayarak, 1 tatlı kaşığı sarı aromat (baharat karışımı) da ilave edebilirsiniz. Ayrıca yarım demet ince doğranmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.

Ruloyu hazırlarken: Peynirli karışımı dikdörtgen şeklini verdiğiniz kreplerin her tarafına gelecek şekilde sürün. Karışımdan rulo krepin üstü için biraz ayırın. Sonra yine tüm krepleri kaplayacak şekilde ince marul yaprağı ve en son somonu yerleştirin. Rulo olarak sarın. Ruloyu streçle kaplayın ve buzdolabında iyice şekil alması için bekletin. Servis ederken bir tabağa alın ve en üstüne kalan peynirli karışımı sürün. İncecik kıyılmış maydanozla süsleyin ve servis edin.

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Henüz çıkabilmiş değiliz o havadan. Mizah en önemli ilacımız. Yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

mizah-1 mizah-2 mizah-3
mizah-4 mizah-5 mizah-6
mizah-7 mizah-8 mizah-9

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz.  Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

galeri-0Büyükada'nın son atları - Büyükada İşpark Ahırları 19 Temmuz 2020 Fotoğraf: Çağdaş Kaya

galeri-1 galeri-2 galeri-3
galeri-4 galeri-5 galeri-6
galeri-7 galeri-8 galeri-9

Turgut Kuli (Heybeliada) albümünden

Bültenimizde zaman zaman albümlere yer vereceğiz. Bu hafta Heybeliadalı dostumuz Turgut Kuli’nin objektifine düşenleri paylaşıyoruz.

album-0

album-1 album-2 album-3
album-4 album-5 album-6
album-7 album-8 album-9
album-10 album-11 album-12
Son değişiklik Çarşamba, 29 Temmuz 2020 09:51
Yorum yapmak için oturum açın