Kanada ve Londra’da eğitim gördükten sonra Türkiye’ye dönen ve üç yıl önce Büyükada’ya yerleşen Demet Cönger, gönüllü İngilizce öğretmenliği yaparak, adalı çocukların da bu dünya dilini konuşur hale gelmesi için çabalıyor. Büyükada Halk Kütüphanesi’nde devam eden derslerde, çocuklar yabancı dile karşı çekingenliklerini, Demet öğretmenin yüreklendirmesi sayesinde, güle oynaya üzerlerinden atıyor.
İstanbul'a 12 sene önce gelerek özel İngilizce dersleri vermeye başlayan Demet Cönger, kentsel dönüşüm ve şehir hayatının kendisini çok yorması nedeniyle büyük şehirden kaçıp Büyükada'ya yerleşmiş. 2016 yılı Haziran ayında adaya taşınan Cönger, o günleri, ”Yakınlarım bu kararıma çok şaşırdı. Çünkü önceden sadece birkaç kez gezmeye geldiğim adayla alakalı hiçbir bilgiye sahip değildim. Tamamen farklı bir hayattı benim için. Ama doğru bir karar verdiğimi gün geçtikçe daha iyi anlıyorum. Beni adaya çeken bir şey vardı. Büyükada'ya yerleştikten sonra çocukların nelere ihtiyaç duyduklarını analiz etmeye çalıştım. Onlara yabancı dil konusunda yardımcı olabileceğimi düşündüm. Önce kütüphaneye gelen çocuklarla, sonra da ilköğretimde görevli duyarlı bir öğretmen ile iletişime geçtim. Öğretmen bu konuda bana destek olacağını, sınıflara duyuru yapacağını söyledi ve yardımcı oldu. Sonra ortaöğretim müdürü ile iletişime geçtim, o da sınıflara duyuru yaptı sağ olsun. Onun da çocuğu öğrencim oldu bu şekilde. Böylece 2018’in şubat ayından itibaren cumartesi günleri gönüllü derslere başladım” diye anlatıyor.
Adalı çocuklar başlangıçta derslere gelmekte çekingen davranmışlar. Onların yabancı dil konusunda özgüvenlerinin eksik olduğunu gözlemlediğini kaydeden Cönger, “İlk zamanlar 4-5 çocukla ders yapıyordum. Gönüllü öğretmenlik sabır isteyen bir şey. İstikrarlı olup önce kendinizi sevdirmelisiniz. Ara sıra onları motive edecek ufak tefek hediyeler, oyunlar ve yarışmalar sunmalısınız. Zaten siz çocuklara koşulsuz sevgi sununca onlar da karşılığını çok çalışarak ve öğrenerek veriyorlar. Şu anda öğrenci sayımız 40 kişiye dayandı. Tabi ki İngilizce öğrenim ve konuşma çocuktan çocuğa değişiyor. Bazı çocuklar konuşmayı anladığı halde cevap vermeye çekiniyor veya utanıyor. Çekingen çocuklardan bazıları ilk zamanlar kendilerine bir şey sormayayım diye masanın altına bile saklanıyorlardı, onları ellerinden tutarak tahtaya kaldırdığımı hatırlıyorum, ama şimdi önce onlar parmak kaldırıyor” diyor.
Çocuklara sohbet şeklinde ders yapabilme imkanı sunduğunu anlatan Demet öğretmen, “Çocukların seviyesine indiğiniz, gönülden, yürekten sevgi ile öğrettiğiniz zaman, onların öğrenemeyeceği hiçbir şey yok. Başlangıçta tek sınıf halinde eğitim verdiğim İngilizce kursunu yoğun istek üzerine iki sınıf haline çevirdik. 2. Sınıftan 6. sınıfa kadar seviye farkı aramadan eğitim veriyorum. Yine seviyeye bakmadan İngiliz alfabesinden başladım. Çünkü altyapı taşlarını çok iyi oluşturmazsak başarılı olmaları imkansız. Çok verimli ve istekliler. Sıkılmamaları için bazen derse bir tenis topu götürüyorum, tahtaya kalkan bir sonraki soruyu kime soracaksa topu ona atıyor, topu yakalayan çocuk tahtadaki soruya cevap verip o da istediği arkadaşına atıyor böylece keyifli bir ders yapıyoruz. Ara sıra kısa İngilizce filmler de izletiyorum. Verdiğim ödevleri yapan çocuklara defterlerine yapıştırmak üzere çıkartmalar sunuyorum, içlerinden bir tanesini seçiyorlar, bu şekilde onları motive ederek İngilizceyi sevmelerini sağlıyorum. Adalar Sanat ve Kültür Evi Derneği de isteğim üzerine çocukların defter, kalem, silgi ihtiyaçları ve fotokopi çekim masrafları için maddi destek verdi, çocuklar çok mutlu oldu. Duyarlı olan bütün ada sakinlerinin yardımlarına her zaman açığız” diye konuşuyor.
Gönüllülükle adada tanışmış Demet öğretmen. Gönüllü öğretmenliğin kendisine çok şey kattığını söylüyor, “Ben gönüllülüğü, bir insanın sevgisini, gönlünü, bilgi birikim ve deneyimlerini, maddi-manevi olanaklarını hiçbir karşılık beklemeden tüm varlıklar için kullanmaya istekli ve niyetli olması, bu yolda hizmet için çaba sarf etmesi olarak tanımlıyorum. Bu inanılmaz güzel bir duygu. Potansiyeli olan herkese tavsiye ederim. Branşınız ne olursa olsun, yeter ki çocuklarımızı eğitelim. Öğrencilerimden çok güzel geri dönüşler alıyorum. Artık İngilizceyi çok sevdiklerini, okul sınavlarının daha başarılı geçtiğini, evlerinde kardeşlerine ve annelerine de bu dili öğrettiklerini anlatıyorlar. Bu beni inanılmaz mutlu ediyor. Veliler de çocuklarının derslere severek, kendi arzularıyla geldiğini söylüyor. Gönüllülükte, karşılık beklemeden sevgiyle, samimiyetle, fedakarlıkla çocukların ruhuna inerek yaklaşılması gerekiyor. Dünyaya onların gözüyle bakabilmek çok önemli. Hepsi de çok zeki ve öğrenmeye açık. Kendimi onların yerine koyuyorum ve o yaştaki halimi düşüyorum. Öğretmenimin nasıl olmasını isterdim. Hep bunları düşünerek bir yol çizdim ve çok mutluyum. Biraz yoruluyorum ama inanın karşılığını başarı olarak alınca bütün yorgunluğum kayboluyor. İyi ki Büyükada'ya taşınmışım“ diyor.
Gruplara haftada birer buçuk saatlik kurslar veren Demet öğretmen, öğrencilerin müsait olmaları halinde bazen hafta içinde de ekstra ders yapıyor. Dersler Mayıs sonunda sona erecek ve ekim döneminde yeniden başlayacak. Çocuklara ayrıca kültürel hizmetler de sunmak istediğine değinen Demet öğretmen, Adalar Sanat ve Kültür Evi Derneği ile el ele vererek onlara haftada bir gün sinema izletmeye başladıklarını anlatırken, “Dernek Başkanı Sibel Akkaşoğlu’nun sinema konusunda çok yardımı oluyor. Cat Fe kafede her Perşembe saat 5’te çocuklara animasyon filmleri gösteriyoruz. İnanın aralarında daha hiç sinema görmemiş çocuklarımız var. Tek hedefim çocukların ufkunu açmak, onları kültür turlarına çıkarmak ve en iyi şekilde eğitilmelerine yardımcı olmak” diye konuşuyor.
Demet Cönger, ailesinin görev nedeniyle bulunduğu Kıbrıs'ta dünyaya gelmiş. İlk ve orta öğretimini Ankara'da tamamladıktan sonra lise eğitimi için ailesi tarafından akrabalarının yaşadığı Kanada’nın Toronto kentine gönderilmiş. Ontario Ladies Collage'de iki yıl eğitim aldıktan sonra İngiltere'ye geçmiş, Leeds'de Roundhay Highschool’a devam etmiş. Ardından da Londra’daki Kings College of London'da English Plus Business and Finance bölümünden mezun olmuş. Burada eğitimine devam ederken pedagojik formasyon eğitimi de almış ve İngiltere'de bazı okullarda öğretim asistanlığı yapmış. Türkiye'ye döndükten sonra özel kolejlerde, dershanelerde ve büyükelçiliklerde görev almış.
Cönger ailesinin dört çocuğundan en küçüğü olan Demet öğretmenin iki ağabeyi ve bir ablası var. Anne ve babasını çok erken kaybetmiş. Ünlü bir eğitimci ve modacı olan anne Ülkü Cönger öldüğünde 50 yaşındaymış, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda genel müdürlük yapmış olan müsteşar baba Mümtaz Cönger ise 53. Birbirlerine çok bağlı olarak yetiştirilen kardeşler, yurt dışında eğitim görmüş. Başından bir evlilik geçen, ayrıldıktan sonra İstanbul’a yerleşen Demet Cönger, “Cambridge Üniversitesi’ni bitiren ve makine mühendisi olan en büyük ağabeyim İngiltere’de yaşamayı seçerken diğer kardeşler Türkiye’ye döndük. Yaklaşık 45 yıldır yaşadığı İngiltere’de başarılı iş adamları arasına giren büyük ağabeyimin İngiliz eşi psikolog ve eğitimcidir. Onların yanında okudum. Bana sık sık çocuklar için İngilizce okul kitapları yollarlar. Ben de yılda iki kez gider hem akrabalarımı ziyaret eder hem de çocukların eğitimi konusundaki yenilikleri araştırırım ki burada daha faydalı olayım” diyor.