Sayı 174 - Aralık 2019

Sayı 174 - Aralık 2019

Kasım Ayında Büyükada

Kapak fotoğrafı: Nilgün Refiğ Pala

2019’un son ayındayız. 1 yıl daha göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Yaş 50’lerin üzerine çıkınca yıllar daha çabuk geçer derlerdi. 50’leri deneyimledik. Öyleymiş gerçekten de. Altmışlarda daha da hızlandığını gördük. Ne zaman yarılandı anlayamadık. Yeni millennium 2000’e girerken nasıl da heyecanlıydık. Her şey değişecek, daha güzel olacaktı sanki. İlk gençliğimizde yeni…
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından “Heybeliada: Tarih, Medeniyet ve Adalet Paneli” düzenlendi.
Ortodoks din adamı yetiştirilmesi amacıyla ilk defa 1844 yılında Patrik IV. Germanos’ un destekleriyle Aya Triada Manastırı bünyesinde teoloji eğitimi veren bir okul açılmıştır.
TTK neden böyle bir toplantı düzenleme gereği duydu, neden içeriği yansıtmayan bir başlık kullandı, neden bunu bir lisede ve lisenin öğrencilerinin zorla konferansa getirildiği bir ortamda yapmayı tercih etti, bilinmiyor. Ancak, kitapçıkta Ruhban Okulu’na dair metinde çok tartışmalı, şüpheli hatta açıkça yanlış ifadeler mevcut.
Adalarda ilk kez 2015 yılında Bienal etkinlikleri düzenlenmişti. 2017'de yapılmadı. Bu yıl 14 Eylül-10 Kasım tarihleri arasında Büyükada'da beş ayrı mekanda etkinlik düzenlendi.
Bütün büyük şehirlerin kaderidir bu diye düşünenler olabilir ama hayır, bu kadar değil. Böylesi değil. Bu insafsızlıktır, bilinçsiz bir açgözlülüktür. Bir gün birileri bu gidişata “Dur” diyemeyecek mi?
Siz bir şairi, bir adalıyı, bir öykücüyü, onun evine gidip evinde oturup, eserlerini mektuplarını okuyup hiç görmeden sevdiniz mi?
“Bir gün doğup büyüdüğüm topraklardan ayrılmak zorunda kalsaydım, vatan diye en çok yüreğim sızlayarak özleyeceğim yer Burgazada olurdu. Benim için Burgaz vatandır.
Adalar etrafında küçük bir denizci takasında elimi serin sulara değdiriyorum. Sanki öykülerini okurken inceden bir yel esiyor, tenimi süpürüp ruhuma karışıyor yosun kokusu.
Puta tapanların mabedini ve etrafındaki evleri yıktıktan sonra, zamanın Bizans imparatoru ve devrin ünlü mimarı, rüyalarında gördükleri büyük kiliseyi yaptılar. (gezi Adalar Çocuk Orkestrası yararına yapılmıştır)
Avustralya-Yeni Zelanda İngilizcesinin göçmenlerin konuştuğu 18.yüzyıl dönemi, Amerikalıların İngilizcesinin 17. Yüzyıl etkisinde olduğu söylenir. Kanada Quebec Fransızcası da Fransa modern aksanından farklıdır.
Dünyadaki tüm acıları, tüm yanlışları, adaletsizlikleri şekillendirmek keşke kolay olsaydı. Yaşanan acılardan, ruh sağlıklarını bozacak kadar etkilenen insanlar dönüp bir etraflarına baksalar kendilerinde de gıpta edilecek mutluluklar görebilirler.
“Ben bir kadınım temalı”, fotoğraf ve resim sergisi Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı.
“25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü”nden bir gün önce "Tecavüz, şiddet cezasız kalamaz” diyen Adalılar bir tekne ile dört adayı dolaştı.
Maraton bir tür ümit aşılıyor halka çünkü orada gördüğümüz insan kitlesini bireysel olarak değerlendirince birey olma eğilimindeki insanlar çıkıyor karşımıza. Peki birey ne demek?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yönlendirmesi ile Adalar Belediyesi ve Adalar Kent Konseyi tarafından Mahalle Afet Gönüllüleri organize edilmesi amacıyla bir çalışma başlatıldı.