Pazar, 05 Mayıs 2019 03:38

Enis Fosforoğlu: "Adalar kültür sanat için pilot bölge olabilir"

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

02 enis fosforoglu 280x

Tiyatromuzun usta oyuncularından, sevilen sanatçı Enis Fosforoğlu, dört yıl önce yerleştiği Büyükada'da "İyi Misin?" oyunuyla adalı sanatseverlerin karşısına çıktı ve stand-up gösterisiyle hem güldürdü hem düşündürdü. Belediye binasının salonunda sergilenen oyunu Adalar'ın çiçeği burnunda Belediye Başkanı Erdem Gül de izlerken, ilçede kültür merkezine olan mutlak ihtiyaç bir kez daha gündeme geldi.

22 Nisan Pazartesi akşamı belediye salonunun sahneye dönüştürülmesi ile seyircilerinin karşısına çıkma fırsatı bulan Fosforoğlu, “laflama” olarak nitelendirdiği tek kişilik gösterisinde güncel olaylar kadar politikacı, sanatçı ve tanınmış kişilerle arasında geçen “yaşanmış hikayelere” de yer vererek sanatseverlere keyifli dakikalar yaşattı.

Seçim çalışmaları boyunca Adalar’ı bir kültür mekanına dönüştürme sözü veren Belediye Başkanı Erdem Gül'ün ilgiyle izlediği gösteri sonrası çiçek vererek kutladığı Enis Fosforoğlu, oyununu diğer adalarda da sergilemeye hazırlanıyor.

Sanatçı bir aileden gelen ve 1970’lerden bu yana sahnelerde olan usta tiyatrocu Enis Fosforoğlu’na, Adalar’da kültür sanat hayatının canlandırılması için önerilerini sordum. Fosforoğlu, Adalar’da kültür sanatı, kullanılmayan, atıl duran zarif köşklere benzeterek, “Bir potansiyel var, müthiş bir yaşanmışlık var zarafet adına güzellikler adına, ama üstü örtülmüş, gizli, unutulmuş bir enerji, unutturulmuş belki de. İnanıyorum ki sivil kurumlarla, belediyeyle ve güzel insanlarla bu enerji harekete geçirilebilir, adalar yeniden kültür sanat adına hatta Türkiye adına bir pilot bölge olabilir” dedi. Fosforoğlu, Adalar’a uluslararası festivallerin, kitap fuarlarının, sinema-tiyatro günlerinin çok yakışacağını söyleyerek, sahilde kordon boyunca ressamların, heykeltraşların yapacağı workshop’ların da halk tarafından ilgiyle izleneceğini belirtti.

 
03 enis fosforoglu 280x
04 enis fosforoglu 280x
05 enis fosforoglu 280x
 

ENİS FOSFOROĞLU: 1948 yılında İstanbul’da doğdu. Annesi Mualla Fırat ile babası Renan Fosforoğlu, Şehir Tiyatrosu sanatçılarıydı. Galatasaray Lisesi’nde okuduktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Yüksek kısmını bitirdi. 1970’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başlarken, yeni kurulan televizyonun ilk programlarında yapımcı ve oyuncu olarak ün kazandı. 1977’de devlet tiyatrolarından istifa ederek 1980 yılında İstanbul Kadıköy’de özel tiyatrosunu kurdu. 1981’de En İyi Yönetmen ödülünü alırken, sanat çalışmalarından ötürü çeşitli özel ödüllere de layık görüldü. 2000 yılında tek kişilik oyunu “Beni Siz Delirttiniz”i New York’ta sergiledi. Tiyatronun yanı sıra radyo çalışmalarına ağırlık verdi. Çok sayıda öğrenci yetiştirdi, Çocuk Tiyatrosu için piyesler yazdı. Eren ve Seren adında iki çocuk babası olan Fosforoğlu’nun unutulmaz oyunları arasında “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”, “İsmail Nasıl Büyüdü?”, “Buzlar Çözülmeden”, “İkiz Kardeşim David” sayılabilir. Sanatçı 2012-13 öğretim sezonunda Doğuş Üniversitesi’nde sahne sanatları konusunda öğretim üyeliği de yaptı.

Son değişiklik Pazar, 05 Mayıs 2019 06:45
Yorum yapmak için oturum açın