Sayı 188 - Şubat 2021

Sayı 188 - Şubat 2021

İyi ki mimozalarımız var 

Kapak fotoğrafı: Berrin Erkurt

Daha neler görecek, neler duyacağız kimbilir? Pandemiyle birlikte kelime dağarcığımız bayağı gelişti. 300 kelimeyle yazıp konuşabilen toplumumuzun haznesi neredeyse %10 büyüdü, hiç de az sayılmaz. Pandemiden sonra “bulaş” diye yeni bir kelime türettik mesela; hani fiil olarak “bulaşmayı” biliyorduk da isim olarak kullanılmaya başlayınca yadırgadık. Enfeksiyon karşılığı kullanılıyormuş meğer. Ama…
İBB Şehir Planlama Müdürlüğü, “Ada sakinlerine yönelik kamuoyu anketi” ile nabzımızı yokladı yeni yılın ilk ayında. İçimden “bir dokunan bin ah işitir” diye geçirsem de meramımı çevrimiçi anketin öneriler bölümünde az ve öz sözcükle dile getirmeye gayret ettim. Özetle “şehirleştirmeyin” çağrısı yaptım.
Doğma büyüme bir adalı olarak (1944-1974, Kınalıada / 1974 – günümüze, Burgazada) İstanbul’umuzun ve ülkemizin bu nadide bölgesinin hırpalanıp yok edilmesine oldum olası üzülüyorum!
Adalar Gelişim Derneği, Adalardaki çocukların çağın gereksinimlerine uygun olarak her dalda eğitimlerine katkı sağlamak, geleceğe umutla bakabilen, daha donanımlı, öz güveni yüksek bireyler olmaları için destek vermek amacıyla kuruldu.
Kese böcekleri, çam ağaçlarının yapraklarını yiyerek ağaçların ozmoz yapmasını, beslenmesini engelliyormuş. Zayıflayan ağaçlar başka zararlıların saldırısına karşı korunmasız kaldığı için kuruyormuş.
Adil Bali’nin kaleminden, bir yıllık emek ve güzel bir ekip çalışması ile İstanbul’un tarihsel vapur yolculuğunu, şehrin deniz ve vapurlarıyla bağını anlatan “Vapurlarıyla İstanbul” kitabı, yeni yılın ilk günlerinde İBB tarafından yayımlandı.
‘Sosyal medya ve teşhircilik’, ‘Sosyalleşme manisi’, ‘Paylaşım çılgınlığı’ gibi birkaç başlığım daha vardı bu yazıya. Ben kendimce rastgele seçtim ama siz ne yakıştırırsanız onu tercih edebilirsiniz.
Bu kasvetli, soğuk günlerde, dostlarımızın ölüm haberleri peşpeşe geldi. Önce Oşin Yalçın Çilingir (Büyükada) ayrıldı aramızdan. 1 haftaya kalmadı, sevgili arkadaşımız Kadir Can’ın can eşi Melike... Kadir’le daha yeni konuşmuştuk. Çok üzgündü. Sonra kötü haberi aldık.
Yalçın Çilingir Adalılara yazılarıyla süresi küçük ama etkisi büyük bir tarihi zaman bıraktı kanımca. Derginin en çok okunan yazarı oldu yazdığı bir buçuk yıl boyunca. Eğer Adalı Dergisi geçmiş sayılarına bir yolculuk yaparsanız sanırım ne demek istediğimi daha iyi ifade etmiş olurum.
Her kötülükten sonra iyilik doğar derdi annem. Şu Covid-19 canisi virüsten ne iyilik doğar ki diyebiliriz: ömür aldı, ömür çürüttü, hayatımı ıskaladı, ekonomi çöktü, ümitsizliğe kapıldık. Yaşadığımız zor ve kötü günlere rağmen biraz da iyimse düşündüğümüzde, pandemi günlerinin bize hayatı yaşanır hale getirmemiz için gerekli olan şeyleri hatırlattığını görüyoruz.
1950-70 yılları arasında ağırlıkla İstanbul takımlarından oluşan futbol ligi, bugün olduğu gibi yaz başında biter, futbolcular tatile çıkarlardı. Futbolcular arasında yaz tatilini Adalar’da geçiren çok sayıda ünlü isim vardı.