Sayı 167 - Mayıs 2019

Sayı 167 - Mayıs 2019

Adalar, doğa sporları ile güzel...

Adalar Kent Konseyi'nde yeni dönem hazırlıkları...

 

Özellikle son dönem Kent Konseyi yönetimi ve yönetimin parçası olan çalışma grupları ve meclislerinde önemli bir deneyim birikti. Bu deneyimin, yapılacak tartışmalar ve geliştirici yaklaşımlarla daha ileriye taşınması hepimizin elinde.
Adalı sivil toplum, Adalar Kent Konseyi’nin 31 Mart seçimleri sonrası yeni dönemi çalışmaları için bir “yaklaşım” notu hazırladı ve imzaya açtı. İmzaya açılan “yaklaşım” notu, genel kurula kadar geçecek sürede ve genel kurulda yeni dönem çalışma ilkelerinin kapsamlı daha katılımcı bir şekilde tartışılmasına olanak sağlaması açısından önem taşıyor.
2014 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Uludağ Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 2. Ulusal Kent Konseyleri Sempozyumu’nu, farklı il ve ilçelerdeki kent konseyleri deneyimlerini çeşitli açılardan inceleyen 20’den fazla bildiri sunulmuş ve bildiriler bir kitapçık olarak yayımlanmış.
Kent konseylerine yasal ve yönetsel düzenlemelerle görev ve sorumluluklar verilmiş ancak, bunun karşılığı yetki verilmemiştir. Bir kuruluşa veya yöneticilere yetki, para ve nitelikli personel verilmezse hizmetler daha çok özveriyle belli bir yere kadar sağlanabilir.
Kent konseylerinin yasal - yönetsel dayanak ve sorumluluklarını, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 13. ve 76. maddeleri ve Kent Konseyi Yönetmeliği oluşturmaktadır.
Kent konseyleri; 1990’ların ortalarından bu yana Türkiye’de uygulamaya konan neo-liberal yapısal uyum politikalarının getirdiği mali disiplin, hesap verebilirlik ve şeffaflık söylemlerinin yerel düzeydeki aracıdır.
Dünya Mirası Adalar Girişimi'nin yaptığı çağrı üzerine, 21 Nisan Pazar günü Büyükada Anadolu Kulübü'nde adalı yazar, diplomat, akademisyen ve sivil toplum temsilcilerinin hazır bulunduğu bir toplantı gerçekleştirildi.
"Adalar yeniden geçiş dönemi yapılaşma kıskacına girdi.". İptal edilen 1/5000’lik planın hızla ele alınması ve iptal gerekçeleri dikkate alınarak yeniden çıkarılmasının önemine de dikkat çekilen yazıda, İBB, Adalar Belediyesi ve Koruma Kurulu görev çağrıldı.
Tiyatromuzun usta oyuncularından, sevilen sanatçı Enis Fosforoğlu, dört yıl önce yerleştiği Büyükada'da "İyi Misin?" oyunuyla adalı sanatseverlerin karşısına çıktı ve stand-up gösterisiyle hem güldürdü hem düşündürdü.
Kanada ve Londra’da eğitim gördükten sonra Türkiye’ye dönen ve üç yıl önce Büyükada’ya yerleşen Demet Cönger, gönüllü İngilizce öğretmenliği yaparak, adalı çocukların da bu dünya dilini konuşur hale gelmesi için çabalıyor.
1940'ların o güzel Cumhuriyet kızları birer birer bu dünyayı terk ettiler, geleceğe ait güzel beklentileri umutları hayalleri yanlarına alıp gittiler.
Adalar Çocuk Orkestrası, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın özel davetlisi olarak, havaalanı salonunda sahneye çıktı.
15 Nisan akşamı, ansızın Paris’te yaşayan bir arkadaşımdan bir video geldi. İnce uzun bir kuleyi alevler sarmış.
Salomon’un sponsorluğundaki “HOW TO TRAİL RUN” antrenmanları bir kez daha Büyükada'da gerçekleşti.
Ortadoks inancında, Aya Yorgi’ye giden yolu çıplak ayakla ve hiç konuşmadan takip edenlerin yarı hacı olduğuna inanılıyor.
Ufka daldı yüreğim / Yerle göğün birleştiği / O ince noktada / Sıkışıp kaldı / Daraldı yüreğim.
Baştan sona imece çalışmasıyla üretimi gerçekleştirilen bilgilendirme panosunun, Adalar’ın mirasını oluşturan diğer anıt eserler için örnek bir ilk adım olmasını diliyoruz.