2018 yılında Europa Nostra tarafından “En Çok Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras” listesine alınan Büyükada Rum Yetimhanesi için çalışmalar hızlandı.
Yapının daha fazla yıpranmasının önüne geçilmesi amacına yönelik yerli-yabancı uzmanların, Rum Patrikhanesi ve Adalı gönüllülerin katılımıyla yapılan değerlendirmelerin sonuç vermesi umuluyor. Kuşkusuz, kaynak da önemli bir sorun.,
Adalar’ın bir bütün olarak Unesco Dünya Mirası listesine girmesi için 2 yıldır çalışan Dünya Mirası Adalar Girişimi’nin de gündeminde Rum Yetimhanesi hep oldu.
Mart sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul için başvuruldu ve olumlu sonuç bekleniyor. Öte yandan Rum Yetimhanesi gibi, Adalar’daki önemli miras yapıları da hep gündemde tutuluyor.
Adalar Dünya Mirası Girişimi’nden Korhan Gümüş’ün koordinasyonuyla, Büyükada Rum Yetimhanesi girişine bir bilgilendirme panosu konulması çalışmaları bir süredir yürütülmekteydi. Çalışmalara daha sonra Dünya Mirası Girişimi’nden, Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu da katıldı.
Rum Ortodoks Patrikhanesi, Adalar Müzesi, AB Türkiye Temsilciliği, Europa Nostra Türkiye’nin desteği alındı ve 2019 ilk aylarında panonun hazırlık çalışmaları başladı.
Pano metni ve tarihi fotoğraflar Adalar Müzesi arşivinden derlendi, yapının güncel halini gösterir fotoğraflar ise Murat Germen’den. Murat Germen, 2018 yılında yapının görselleştirilmesi için çalışmış, fotoğrafların bir bölümü, Karaköy Rum Okulu’nda Yetimhane konulu sergi-enstalasyonda kullanılmıştı.
Panonun tasarımını, Dünya Mirası Adalar Girişimi’nin görsel kimliğini de tasarlamış olan Bülent Erkmen yaptı. Pano üretimini Future-İst atölyesi gerçekleştirdi. Pano, Yetimhane binasının girişindeki kulübenin duvarına mart sonunda monte edildi. Montajı Dünya Mirası Adalar Girişimi’nden, aynı zamanda Adalar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olan Ali Ertürk üstlendi.
Baştan sona imece çalışmasıyla üretimi gerçekleştirilen bilgilendirme panosunun, Adalar’ın mirasını oluşturan diğer anıt eserler için örnek bir ilk adım olmasını diliyoruz.