Salı, 03 Aralık 2019 10:49

Sait Faik’i hiç görmeden sevmek!

Ögeyi değerlendirin
(2 oy)
'Sait Faik 113 Yaşında' etkinliğine katılan konuşmacılar ve plaket alan öğrenciler Başkan Gül'le birlikte... 'Sait Faik 113 Yaşında' etkinliğine katılan konuşmacılar ve plaket alan öğrenciler Başkan Gül'le birlikte... Fotoğraf: Aysel Kılıç

‘’Edebiyatımızın Çınarı’’ Sait Faik Abasıyanık, doğumunun 113. yılında çok sevdiği Burgazada’da anıldı. Adalıların yoğun katılımı ile gerçekleşen etkinlikte, Adalar Arası Sait Faik Öykü Yarışması’nda derece alanlara plaket verildi. Birinciliği paylaşan iki öğrenciden biri olan Fatma Çeltikli, törende okuduğu öyküsünün son bölümünü oluşturan ve Sait Faik’in ‘’Yazmasam deli olacaktım’’ sözlerine gönderme içeren, ‘’Siz bir şairi, bir adalıyı, bir öykücüyü, onun evine gidip evinde oturup, eserlerini mektuplarını okuyup hiç görmeden sevdiniz mi? Onun hayranlıkla ve sevgiyle baktığı Burgazada’ya siz de o gözle baktınız mı? Ben baktım. Bakmasam eksik kalacaktım’’ sözleriyle herkesi duygulandırdı.

Burgazada denilince ilk akla gelen isim olan, ülkemizin en önemli hikayecilerinden Sait Faik’in 113. yaşını kutlamak için Adalar Belediyesi, Darüşşafaka Cemiyeti ve Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği işbirliği ile Burgazada Su Sporları Kulübü’nde bir etkinlik düzenlendi. Törene katılan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül konuşmasında, ’’Ne mutlu bize ki, edebiyatımızın çınarı Sait Faik Burgazada’da yaşamış ve bizler de onu, bugün burada anıyoruz. Ama anmak yeterli değil. O’nun hakkını aramak gerek. Çocuklarımıza, gençlerimize Sait Faik’i iyi anlatmamız gerekiyor. Ülkemizde yazar olmak zor, yazan çizen insanların özgür olması gerekiyor’’ dedi.

Sait Faik, eserlerinin telif haklarını ve malvarlığını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlamıştı. Etkinlikte söz alan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Öktem, 1964’ten beri Darüşşafaka ‘da yetişen her çocuğun eğitiminde Sait Faik’ in kitaplarının maddi ve edebi katkısı olduğunu belirterek, ‘Öğrencilerimiz Sait Faik i okuyor, öğreniyor ve yaşıyor. Sait Faik’i yaşatmaya devam edeceğiz’ dedi. Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği Başkanı Hıdır Uvaçin de Sait Faik’in Adalılarla içiçe yaşadığını, onlardan ilham aldığını belirterek hikayecimizden övgüyle söz etti. Adalar ilçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Eren de Sait Faik’in edebiyatımıza olan katkılarını anlattı.

Sait Faik - Çalışma Masası

Tüyap Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu ve 1978 Sait Faik öykü ödülünün sahibi Adnan Özyalçıner de konuşmasında, Sait Faik Abasıyanık’ın çağdaş öykücülüğün kurucularından sayıldığını, yazarın öykülerinde genellikle kenti ve kent insanını anlattığını ve bu insanların yoksul ve sıradan insanlar olduğunu söyleyerek ‘’Sait Faik bizim mutluluğumuzun yazarıdır’’ diye konuştu.

Törende Adalar Arası Sait Faik Öykü Yarışması’nda birincilik ödülünü paylaşan Heybeliada Anadolu Lisesi 12/B öğrencisi Selin Saçaklı ’Düşlerde Sait Faik’, Hüseyin Rahmi Gürpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12/B sınıfı öğrencisi Fatma Çeltikli de, ‘Sait Faik Abasıyanık ile Bir Gün’ isimli öykülerini okudular. Yarışmada Heybeliada Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yaren Çiçek ‘Hişt Hişt’ adlı öyküsüyle ikinci, İlkay Kurtağa ise ‘Teknenin Bordasını Görmek’ adlı öyküsü ile üçüncü oldu.

Etkinlikte Burgazada Kültür ve Kalkınma Derneği korosu da izleyenlere keyifli bir dinleti sundu. Ardından büyük öykücünün 113.yaşı için hazırlanan pasta kesilerek konuklara ikram edildi.

Sait Faik Abasıyanık Öykü Yarışması’nda birinciliği paylaşan iki öğrencinin dinleyicileri hem duygulandıran hem de yeni öykücülerin ayak seslerini duyumsatarak umutlandıran öykülerini sunmak istiyoruz...

 

Burgazada Kültür ve Kalkınma Derneği Korosu'nun müzik dinletisi, etkinliğe keyif kattı. (Foto: Cengiz Pala)Burgazada Kültür ve Kalkınma Derneği Korosu'nun müzik dinletisi, etkinliğe keyif kattı. (Foto: Cengiz Pala)

 
Son değişiklik Perşembe, 05 Aralık 2019 12:58
Yorum yapmak için oturum açın