Ada Gönüllüleri Derneği'nin Geleneksel Yaz Şenliği, 20 - 22 Temmuz tarihleri arasında, yaz sıcağına rağmen gönüllülerin hep birlikte emek vererek oluşturdukları yoğun bir programla gerçekleşti. Adalar Kent Konseyi Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi'nin bahçesinde yapılan şenlik, dernekle ilgisi olan ya da olmayan duyarlı pek çok kişinin yaptığımız çağrıyla bir araya geldiği, sürprizli ve lezzetli bir buluşmaya dönüştü. Etkinlik mekanı Büyükada'da olsa da diğer adalardan ve ilçelerden gelerek günlerce bize destek veren dostlar sayesinde baştan sona birlikte yorularak ve öğrenerek, hayvanlarımız için bağış elde etmeye ve bilinirliği artırmaya çalıştık.
Bu seneki şenliği aslında iki ay öncesinden başlayarak anlatmak gerek...
Amacımız, adalarda barınakta ve sokakta yaşayan hayvanlarımızın ihtiyaçlarının bir kısmını olabildiğince çok kişinin katkısıyla karşılayabilmek ve bu konuda sorumluluğu sosyal etkinlikler aracılığıyla, keyifli vakit geçirerek paylaşabilmekti.
Bu yılı planlarken başlangıç noktamız geçtiğimiz yılın heyecanlı ve zevkli hazırlık aşamalarıydı. 2017'de Fatma Sağ Tuncalp atölyesini hiç seramik bilmeyenlere açarak bizleri yönlendirmiş, hep birlikte seramik eşyalar üreterek şenlikte sunmuş ve acemice yaptığımız ürünler bile ilgi toplamıştı. Bu yıl, aynı imeceyi sürdürebilmek ve farklılıklar yaratabilmek için başka el sanatçılarının desteğini de rica ettik. Şenlik öncesinde duyurduğumuz, katkıda bulunmak isteyenlere yardımcı olabilmek amacıyla bu sanatçıların tamamen gönüllü olarak yaptıkları atölyelerinde hep birlikte üreterek, ürünleri şenliğe yetiştirme telaşını birlikte yaşayarak; mozaik, seramik ve kağıt yapımını öğrendik. Bu sayede yeni hayvanseverler ve el sanatçılarıyla tanıştık; dostlarımızla hep birlikte hayvanlarımızın ihtiyaçları için çeşitli tekniklerde ürünler ürettik.
Bunun dışında gelişen her fikri gerçekleştirmek için farklı gruplar birlikte çalıştı. Kimi zaman birlikte ormandan taş, toprak, kaktüsler toplayarak yaptığımız seramik saksılara diktik; kimi zaman uygun kumaşları bularak baskı atölyesi için çantalar diktik. Cam parçalardan mozaik nihale, bardak altlıkları yaptık. Elimizden geldiğince var olan malzemeleri dönüştürerek hayvanlarımız için en fazla katkıyı sağlamaya çalıştık. Yiyecek ve içecekler konusunda bol bol yazıştık, birbirinden güzel içecekleri bu sayede keşfettik ve evlerde ürettik.
Bütün bu etkinliklerde yeni dostlar aramıza katılarak şenlik heyecanını aynı yoğunlukta duymaya başladı; ürettikçe ve başlangıç yaklaştıkça pek çok kişiden farklı konularda destek ve fikir almaya başladık. Günler geçtikçe şenliğimiz atölyeler, müzik ve çeşitli etkinlikler ile şekillenirken yeni katılımlarla planladıklarımız üç günü aşınca bir kısmını ileri tarihlere erteledik.
Ve şenlik 20 Temmuz Cuma günü Zeynep Soref'in kukla ve drama atölyesinde, çocuklarımızın cıvıltılı enerjisiyle başladı. Ardından kütüphanede gerçekleşen Aysim Altay'ın zihnimizin işleyişini seksene yakın resim, videolar ve anlatımlar aracılığıyla deneyimlettiği 'Bilinçaltımıza Bir Yolculuk' adlı eğitimle sürdü. Cuma akşamı, müzik eşliğinde bir araya gelip eğlenerek el sanatları şenliği için hazırlık yaptık; masaları taşıdık, ürünleri grupladık.
Cumartesi sabahı ise bir grup Funda Çağlar eşliğinde yoga yaparken, hazırlık için desteğe koşanlar ile birlikte çadırlar, masalar kuruldu, standlar paylaşıldı, yiyecek ve içecekler teslim alındı. Çeşitli standlarda seramik, cam, mozaik, ahşap boyama, deri ve kağıt aksesuarlar, tığ ve şiş örgüler, çantalar, Adalı Yayınları ve Sevim Ak'ın kitapları, bağışlanan ikinci el kitaplar, takılar, ev yapımı içecek ve yiyecekler sunulmaya başlandı. Ayrıca cam aksesuar standında Atölye Beje gün boyu dileyenlerle birlikte takıları anında tasarlayarak sunarken; öğleden sonra Gül Bolulu da bez çantalara istenilen tasarımda baskıyı yaparak kişiye özel çantalar oluşturdu.
Cumartesi günü atölyelerinde Özlem Erşen ile katılımcılar rengarenk camlarla kendilerine has mozaik tasarımlar oluşturdu. Japon Sanat Merkezi'nden Aynur Küçükyalçın Sumi-e' nin felsefesini anlatarak ve temel tekniklerini uygulayarak Japon geleneksel resminin zarifliğini Kadıköy'den adalara taşıdı. Akşam vakitlerine gelindiğinde yavaş yavaş eğlence miktarı arttı, önce zumba fitness eğitmeni Güliz Temir 'in müzik eşliğindeki enerjik hareketlerine hep birlikte eşlik ettik. Zumba sonrası duramayanlar dans etmeye, halay çekmeye devam etti... Akşamı müthiş güzellikte bir klasik müzik dinletisiyle, huzur içinde tamamladık. Başak İdil Özen, Edmon Şar, Serhat Gündoğdu, Onuralp Yılmaz'dan oluşan gencecik sanatçılarımız, hayvanlarımızın esenliği için bizlere dingin, az bulabileceğimiz güzellikte bir dinleti sundu.
Pazar gününe, yardıma koşan yeni gönüllülerimiz sayesinde güvenle başladık. Funda Çağlar ile yogaya katılanlar daha da dirençli başladı yeni güne.. Standlar aynı şekilde kuruldu, şenliğimize sıcak yüzünden biraz daha geç, ama keyifle başladık. Öğleden sonra, geçen sene de şenliğimizi renklendiren 'sokak müzisyenleri' Deniz İnan ve Ateş Sülük, sevilen Türkçe şarkı ve türküleri çalarak bizlerle birlikte söyledi. Atölye Beje'den Zeynep Doğu ve Gül Bolulu etkinliklerini sürdürürken; Oyunbaz İşler'den Elvan Kurşun da Yaratıcı Drama çalışmasını gerçekleştirdi. Katılımcılar kimi zaman oyunlar oynayarak, yeni rollere bürünerek, yazarak; bu atölyede hayallerini, istek ve beklentilerini açığa çıkarıp kendilerini tanıma ve ifade etme üzerine eğlenerek çalıştılar.
Pazar akşamının en büyük sürprizlerinden biri, tek kişilik orkestrası ile eğlenceli ve ilginç, aynı zamanda da müzik kalitesi yüksek icrası ile Serdar Atsak oldu. Katılımıyla bir anda şenlik alanını coşturan Atsak ile özellikle gençleri ve çocukları izlemek çok eğlenceliydi. Son gösterimiz sirtaki idi. Mine Seven ile bir kaç aydır sirtaki çalışmalarına katılan adalı dostlarımızın estetik danslarını keyifle izledikten sonra onlarla halay çekerek keyiflendik.
Bizim için şenliğin gizli kahramanları o kadar çok ki, tek tek isimlerini saysak bile eminiz atlayacaklarımız olacak. Bize el sanatları eserlerinden gönderen, sıcak havada sabahtan gece yarılarına kadar her türlü işte çalışan, leziz yiyecekler hazırlayan, tüm aşamalarda çeşitli detayları, zorlukları hiç söylenmeden çözüveren müthiş dostlar. Her yardım istediğimizde amatör ruhla işini bırakıp yanımıza koşan adalılar. Her birinize çok teşekkür ederiz. Bu birlik ve dostluk duygusu, her yorgunluğa değer.
Her yıl biraz daha çoğalıyor ve sayenizde hayvanlarımıza desteğimizi daha da güçlendiriyoruz. Yarattığınız müthiş sinerji için minnettarız.
Etkinliklerimizi www.facebook.com/ada.gonulluleri veya www.facebook.com/adagonulluleridernegi sayfalarından izleyebilirsiniz.