Salı, 07 Ağustos 2018 14:51

Adalılar İDO’ya tepkili

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Adalar Kent Konseyi, İDO - İstanbul Deniz Otobüsleri işletmesinin Adalar hattındaki uygulamalarına, hafta içinde seferleri azaltıp, hafta sonlarında tümden kaldırmasına tepki gösterdi ve İDO yönetimini bir yazıyla sorumluluğa davet etti. Yazının tam metnini yayımlıyoruz.

Adalar Kent Konseyi olarak bizlere adalılardan gelen İDO tarifesi ile ilgili şikayetlerden yola çıkarak sizlere bu yazıyı yazıyoruz.

Tarife ile ilgili ciddi sorunlarımız vardır. Biliyorsunuz ki Adalar’da yaz dönemi ikamet edenlerin büyük bir çoğunluğu iş hayatı İstanbul’da süren yazlıkçılardır. Adalar 150 yıldır bir sayfiye yeridir. Sayfiyede yaşayan ailelerden her gün bir veya iki fert İstanbul’a mesai koşullarına uyan saatlerde gidip gelmek zorundadır. Bugüne kadar İDO, Yenikapı, Beşiktaş, Kabataş, Bostancı gibi iş merkezlerine aktarım sağlayan iskelelere Adalı sayfiyecinin ihtiyaçlarını gören bir anlayışla tarifeler yaptı ve aşağıda yapacağımız türde şikayetler olmadı.

Hangi gerekçe ile olursa olsun ulaşım devlet tarafından halka sağlanmak zorundadır. Bu bir anayasal haktır ve devlet bunu kendi kurumları veya özel şirketler aracılığı ile yapar. Bu yapılırken de öncelik “kamu yararıdır”. Bazı seferlerin zarar ediyor olması o seferlerin kaldırılarak halkın mağdur edilmesi bu anayasal ulaşım hakkının çiğnendiğini göstermektedir. Zarar doğaldır ki bir hizmetin sürdürülebilirliğini olumsuz yolda etkileyebilir fakat bunun önlemleri devlet tarafından alınmak zorundadır. Tarifeler hazırlanırken hizmetten yararlanacakların taleplerinin alınması ve tarife hazırlıklarında katılımlarının sağlanması gereklidir.

Adalar IDO hatları üzgünüz ki bu yıl bu ilkelere aykırı bir şekilde işletilmekte ve adalılar mağdur edilmektedir. Zaten yılın sadece 2,5 ayında hizmet verilmek üzere kurulmuş Adalar İDO iskeleleri anlaşılması zor bir şekilde bu 2,5 aylık sürede verilmesi gereken hizmeti vermemektedirler.

2018 yılı tarifesi ile ilgili sorunlarımız ve taleplerimiz şunlardır:

  1. Sabah saatlerinde Büyükada ve Heybeliada’dan mesaiye başlamaya uygun sadece bir sefer vardır. Saat 7:15 de. Eğer buna binemezseniz saat 9:00 da ki sefere binmeniz gerekir bu da o gün eksik çalışacaksınız demektir. Oysa bir katamaranın yolcu kapasitesinin daha üstünde talep vardır ve 7:15 seferi dolduğu zaman kalan yolcular mağdur olmaktadır. Neden ayrıca 7:15 seferinden sonra 8:00 seferi yoktur?
  2. Burgazada ve Heybeliada içinde durum aynıdır.
  3. Akşam saatlerinde ise Kınalıada ve Burgazada, için 17:00 de ve Heybeliada ile Büyükada için ise 17:30 da Beşiktaş’tan kalkan, Yenikapı’ya uğrayan tek bir sefer vardır. Yaşayarak gördük ki seferlere özellikle 17:30 seferine olan talep fazla olduğu için yolcu baskısı ile ayakta yolcu almak zorunda kalınmaktadır. Hem güvenlik ihlal edilmekte ve hem de kapalı mekanda yetersiz havalandırma ve klima koşullarında eziyet çekilmektedir.
  4. Eğer gene Yenikapı 17:30 seferini kaçırırsanız bir sonraki ve son sefer saat 19:15 dedir ve bu sefer nedendir bilinmez Büyükada’ya uğramamaktadır Heybeliada’da son bulmaktadır. Adalara ait bir seferde Büyükada yolcusunun yoğunluğun büyük olduğunu biliyoruz. Buna rağmen bu hizmet neden aksatılmaktadır? Neden ayrıca 17:45 in ardından bir 20:00 seferi konulmamıştır?
  5. Hafta sonu deniz otobüsü seferlerinin tekrar konulmasını talep ediyoruz. Turist yoğunluğunun olduğu bugünlerde İDO müşterilerinin talebi aynı hizmetin verilmesidir.
  6. İdarenin yaşa göre indirim ve ücretsiz taşıma hakkından yararlananların fazlalığından şikayet ettiğini biliyoruz. Bu da bizlerin ödediği vergilerle toplumda öğrencilere ve yaşlı insanlara tanınmış bir kolaylıktır ve bütün gelişmiş uygar devletler bunu uygulamaktadır. Bu tür bir yakınmayı kabul etmemekle birlikte deniz otobüslerini kullanan müşteri profilinin esas talebinin ücretlerle ilgili değil, mesai saatlerine uyum sağlayan yeterli ve konforlu bir hizmetin verilmesidir.

Bu konuları dikkate alarak Adalılar’ın talep ve katkılarına da başvurarak tarifelerin acilen düzenlenmesini rica ederiz.

Saygılarımızla,

 

 

Son değişiklik Çarşamba, 08 Ağustos 2018 23:09
Yorum yapmak için oturum açın