Salı, 07 Ağustos 2018 14:44

Koşulları düzeltelim, mirası koruyalım

Aysel Kılıç
Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Faytoncular Odası, Ada esnafıyla bir araya geldi. Kahvaltılı toplantıya Adalar Kent Konseyi ev sahipliği yaptı. Çelik Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi bahçesinde yapılan toplantıda hem faytoncular hem de esnaf sorunlarını dile getirdi ve daha yaşanılır bir ada için, faytonculuk sorunları için hep birlikte çözüm yolları arandı.

Ada halkı ve sivil toplum örgütlerinin de katıldığı toplantıda, adaların kültürel mirası olan faytonculuğun bir an önce modernize edilmesi gerektiği vurgulandı.

Erkurt: “Her şey kötüye gidiyor diye kaldırmak doğru değil.”

Adalar Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu Başkanı Ali Erkurt toplantının açılış konuşmasını yaptı. Faytonculuğun Adalar için “hassas” bir konu olduğunu ifade eden Erkurt, sorunları konuşup çözüm yollarını da hep birlikte aramak gerektiğini söyledi. Faytonculuğun Adalar'ın eski bir geleneği olduğunu da hatırlatan Erkurt, “Faytonculuk Adalarımız için önemli kültürel ve ticari bir faaliyet olduğu gibi aynı zamanda ada içi ulaşım faaliyetidir. Adalarımız bisiklet, fayton ve yaya yollarıyla ulaşımın sağlandığı huzur dolu bir yerdir. Kentlerde böyle bir yaşam yok, bu nedenle değerini iyi bilmek gerekir. Faytonculuğun sorunları olabilir ama bir şey kötü gidiyor diye kaldırmak gerekmez. Hem hayvan hakları açısından hem de insan hakları açısından faytonculuğun modernize edilmesi gerekiyor. Ciddi bir rehabilitasyon için ciddi projeler üretmek gerek” dedi ve sözü etkinliği organize eden Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal’a bıraktı.

Ünal: Ahırlarda su ve elektrik yok

toplanti 1 280x

Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, “Adaların en büyük ekonomisi faytonculuktur. Burada sanayi yok, tarımcılık yok, hayvancılık yok başka bir turizm geliri yok. Bu nedenle bu mirası korumalıyız. Faytonları günün koşullarına göre nasıl modernize edebilirizi, faytonları nasıl dünya markası yapabilirizi konuşursak, şartları düzeltirsek, tüm sorunlar ortadan kalkar. Faytonların kaldırılmaması için Adalılar olarak hepimize büyük görevler düşüyor. Belediyenin, Kaymakamlığın, Emniyetin, sivil toplum örgütlerin de sorumlu olması lazım. Ada ekonomisinin temel kaynağı fayton. Esnaf arkadaşlarımız da elinden geleni yapmalı” dedi.

Belli başlı sorunlara dikkat çeken Ünal, Aya Nikola mevkiinde bulunan at ahırlarına işaret etti: “Bu ahırlarda elektrik yok, su yok, 20 kişi aynı odada yatıyor! Hal böyleyken bu insanlardan temiz olmasını nasıl bekleriz? Öncelikle faytonlarda çalışan bu insanların şartlarını iyileştirmememiz lazım. Atları da o insanları da birlikte düşünmeliyiz. Bir an önce oranın elektrik, su gibi ihtiyaçlarını karşılamalıyız” diyen Ünal, kötü koşulların düzeltilmesi için neler yapmak istediklerini de anlattı.

Türkyılmaz: “Sorunları hep birlikte çözeceğiz.”

toplanti 3 280x

Ak Parti Adalar İlçe Yönetim Kurulu üyesi Kemal Türkyılmaz da Hıdır Ünal gibi at ahırları sorununa dikkat çekti. Büyükada’da 140 ahır olduğunu söyleyen Türkyılmaz, “Dünyanın hiçbir yerinde atlar ve faytonları koşan insanlar aynı yerde kalmıyor. Ama bizim adada seyisler atlarla birlikte ahırda kalıyor. Ahır ve veteriner tedariki sorununu Büyükşehir Belediyesi’ne ilettik. İBB veteriner sözü verdi” dedi ve ekledi: “Faytonculuk Adalıların mesleği, kaldırmak çözüm değil, bu sorunu hep birlikte çözeceğiz.

Akpolat: Turlara sınırlandırma getirilsin

toplanti 2 280x

“Adalar sit alanı ve fayton bizim en büyük zenginliğimizdir” diyen CHP  Yöneticilerinden Ercan Akpolat da, faytonculuk şartlarının bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı: “Ahırda değil de evlerinde kalan faytoncu arkadaşlarımızın hiç bir sorunu yok; atları da kendileri de çok temiz. Ahırda kalanlar sorunlar yaşıyor.

Bu nedenle şartlar bir an önce iyileştirilmeli. Ama bu sorunlar, Hıdır Ünal’ın tek başına çözemeyeceği kadar büyük. Biliyorsunuz, Adalar Belediyesi’nin ulaşımda bir yetkisi yok. İBB UKOME, Kaymakamlık, Emniyet, Tarım Müdürlüğü el birliğiyle sorunları çözmeli. Bir fayton günde kaç tur yapmalı bu belirlenmeli ve sıkı bir şekilde denetlenmeli, kuralın dışına çıkanlara yaptırımlar uygulanmalı. Avrupa’da böyle. Fayton Adalarımızın simgesi, iyileştirilerek sürdürülmeli.”

Savran: “Kriz akülü araçlarla başladı”

toplanti 6 280x

Fayton yönetmeliği üzerinde çalışan, sistem yöneticisi Şahika Savran ise, bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlattı. Savran sorunların çözümü için hazırlamış olduğu fayton yönetmenliğinin bir an önce hayata geçirilmesi için Faytoncular Odası’nın desteğinin olması gerektiğinin altını çizdi. Savran, akülü araç sorununu da dile getirdi, “Adada daha önceleri fayton sorunu yoktu, kriz akülü araçlarla başladı. Akülü araçlar sorunu çözülürse krizin aşılacağını ve eski güzel Adalara dönülebileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Bulutoğlu: “Böyle devam ederse, herkes zarar görecek.”

toplanti 5 280x

“Çok kritik bir aşamadayız. Eğer bu sorunu iyi yönetemezsek başta faytoncular olmak üzere Adalar ekonomisi ve herkes kaybedecek” sözleriyle sorunun büyüklüğüne dikkat çeken Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu da, ülkemizden ve dünya turizminden örnekler verdi: “Fayton turları, Adalar turizmi için önemlidir ama atların durumu ve faytoncuların davranışları nedeniyle, Adalar’a tur düzenleyen kimi seyahat acentaları, Adalar tur paketleri içinden fayton turlarını çıkarmaya başlamışlardır. Bu eğilim artarak devam etmektedir. Günlük çıkarlar uğruna, Adalar’ın kimliğinden önemli bir parçayı kaybetmek üzereyiz.”

Büyükada esnafı: “Faytoncular kendilerini yenilemeli...”

Toplantıya katılan esnaf da eleştirilerini ve önerilerini dile getirdi. Faytoncuların kendilerini değiştirmesi, yenilemesi gerektiğini vurgulayan esnaf ve ada halkı, Adalılar için ulaşımın kolay ve ucuz olmasını da istediler. Talepler arasında hayvan haklarına karşı hassasiyet ve ruam hastalığına karşı önlem de vardı. Esnafın eleştiri ve önerilerini alan Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, “Ruam için karantina devam ediyor. Ada halkı için ulaşıma hiç zam yapmadık, yapmayacağız. Diğer tüm sorunları hep birlikte aşacağız” dedi ve esnafa duyarlılıkları için teşekkür etti.

 

Faytoncular Odası yönetiminden acil çözüm önerileri ve sözler

  • Faytonculuk sektörü böyle gitmeyecek! Elbirliğiyle sorunlarımızı çözeceğiz.
  • Bu sorunların başında ahırlar var; su ve elektrik sorununu çözeceğiz.
  • At reviri ve veterinerlik ofisi açacağız.
  • Bir at ambulansımız da olacak.
  • Ayrıca, 4-6 kişilik, şarj edilen ‘golf’ araçlar almayı planlıyoruz. Bu araçları Fayton Meydanı’na koyacağız, Tepeköy’e ya da adanın faytonla ulaşılamayan başka bir yerine gitmek isteyen Adalılara ufak ücret karşılığında hizmet vereceğiz.
  • Fayton ücretinde de Adalılar için zam yapmayacağız.

Kısa vadede bunları yapacağız, uzun vadede neler yapabilirizi hep birlikte konuşup, çözüm yollarını zorlayacağız.”

Son değişiklik Perşembe, 09 Ağustos 2018 00:45
Yorum yapmak için oturum açın