Her şey 15 yıl önce Büyükadalı dostumuz Alper Almelek’in kaleme alıp Ekin Yayıncılık tarafından yayımlanan “Ağırlamanın Püf Noktaları” adlı kitapla başladı. Alper işi gereği çok gezen bir iş insanı. Merakı dünyaya bedel. On parmağında on marifet denilenlerden. Müzikle uğraşıyor, beste yapıyor, yetmiyor onları seslendiriyor. Geçen yıl Anadolu Kulübü’nde ölümünün 400. yılı nedeniyle bestelediği William Shakespeare Soneleri Resitali’ni izleyenler hayran kalmıştı. Bu konserler dizisi William Shakespeare’in ana vatanı İngiltere’ye kadar taşındı.
Ağırlamanın Püf Noktaları, özellikle konaklama ve gastranomi alanında çalışan, öğrenim görenler için yol kaynak kitap olmuş birden fazla baskı yapmış ve eklediği yeni püflerle ikinci kitabın da yolu açılmıştı.
Ama ekle ekle nereye kadar? Hele basılı kitabın ömrü ve satışının giderek azaldığı günümüzde.
Sonra Begüm Vatansever ile kesişti yolları. Onun önerisiyle püfleri bir sitede toplamaya, açtıkları bu yola yeni püf yazarlarını katmaya karar verdiler. Üzerinden 1 yıl geçmeden, püf yazarlarının sayısı (onlara püfist diyorlar) 300’e, püf sayısı da 5000’e yaklaştı.
Alper ile temmuz sonunda, Büyükada’da buluştuk. Yeni projelerini konuştuk. Laf döndü dolaştı, püflere geldi. Püfistler arasında Adalılar da var imiş. Birkaçını seçti ve yolladı Adalı’ya. İlk bölüm bu sayfada. Sonra devam Okuyun ve siz karar verin. Sonra da www.pufluseyler.com sitesine bir göz atmayı ihmal etmeyin. Hatta siz de “püfist” olun.
Halim Bulutoğlu
Burgazada Çiçeği
Gördüğümde beni gülümseten bu sokak telefonuna Burgazada’nın daracık yollarından birinde rastladım. Kamuya açık yerlerde kullanıma sunulan her neyse, espri de içeriyorsa eğer ortama pozitif enerji yaydığı kesin.
Müfe İşeri
Sanatçı masalar
Gecenin örtüsü yıldızlar; toprağın örtüsü çimense; bir masaya serebileceğiniz en güzel örtü ne olurdu desem? Bu soruyu anneme sorsam vereceği cevap şu olurdu muhtemelen: leke tutmayan beyaz saten örtü; en arsızından...(leke tutmayan örtüler için kullanılan jargon) Benim vereceğim cevabı ise Heybeliada Su Sporları Kulubü işletmecileri çoktaan vermiş: bakmaya doyamadığınız resimler masalara örtü olmuş. Plastik masaların üzerine resimler baskı yapılmış; örtüye gerek yok; koy tabakları, bak bak ye yemekleri!
Arzu Özgiray
Antika bavulda antika kitaplar
Heybeli Ada’ nın en büyük eksiği bir kitap evi. Bu eksikliği Heybeli Sahaf bir o kadar da güzel doldurmuş. Aslında daha çok ikinci el kitaplar satan bir sahafiye burası. Daha dışarıdan sizi o kadar güzel karşılıyor ki! Oğlumun burda yakaladığı püf eski bir bavulda sergilenen kitaplar. Normalde standlarda sergilenmesine alışık olduğumuz kitaplar eski bir bavulun içinde. Hem eskiye vurgu var hem de klasik sergileme yöntemlerinin çok çok dışında. Alın beni, koyun valizinize, benden daha iyi arkadaş bulamazsınız dedittirmiş resmen kitaplara Sevgili Heybeli Sahaf. Eee hal böyle olunca biz de aldık tabii kitaplarımızı.
Arzu Özgiray
Hem ye hem satın al
Splendid Hotel’de bir lokanta Püfü var. Açık büfenin yanında bir masa ve üstünde bir sürü bal ve reçel kavanozu dizili, bazıları açık ve bazıları da kapalı. Yanında da “tadımlık” yazıyor. Açık kavanozdan tadıp beğendiğinizi satın alabiliyorsunuz. Böylece tatmadan ve tadı hakkında bir fikriniz olmadan satın almıyorsunuz. Tatları da birbirinden lezzetli.
Can Almelek