Pazartesi, 17 Temmuz 2017 17:52

Mehtabiye Konseri

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

afis 280x

Heybeliada Gönüllüleri Derneği’nin gelenekselleştirerek sürdürdüğü Mehtabiye Konserleri bu yaz, 9 Temmuz 2017 tarihinde Heybeliada Su Sporları Kulübü’nün bahçesinde, akşam saat 21.30’da gerçekleşecek.

Neden Heybeliada, Neden Mehtabiye Konseri?

Heybeliada Gönüllüleri Derneği’nin gelenekselleştirerek sürdürdüğü Mehtabiye Konserleri bu yaz, 9 Temmuz 2017 tarihinde Heybeliada Su Sporları Kulübü’nün bahçesinde, akşam saat 21.30’da gerçekleşecek. Bu yılın solisti Mine Geçili.

Mehtap her adada güzeldir ama herhalde Yesari Asım Ersoy, Sultaniyegah makamında “Biz Heybeli’de her gece mehtaba çıkardık” başlıklı şarkısını bestelerken Heybeliada’daki mehtabın daha farklı olduğuna dikkat çekmiş. O şarkının dörtlüklerinde “mehtap”, “sandal”, “saz”, “sahil”, “şarkı” ve “dem” var.

İşte bu sözcükler Heybeliada’nın bir kültürel sedası olmuştur.

Farklı dinlere ve etnik kökenlere ait kültürel ve toplumsal çeşitliliğin, adaların deniz ve toprağıyla bir araya geldiği huzurlu bu ortam, Adalarımızın en önemli ve güzel özelliğidir. Burada cami var, kilise var, havra var, cemevi var. Huzur var. Hüseyin Rahmi Gürpınar, Orhan Pamuk, Zeyyat Selimoğlu, Nazım Hikmet, Can Yücel ve Ahmet Rasim Heybeliada’mızda iz bırakmışlardır. Devlet büyüğümüz İsmet İnönü burada yaşamıştır. Yahya Kemal burada Nazım Hikmet’e ve Necip Fazıl Kısakürek’e öğretmenlik yapmıştır. Nurullah Ataç ne demiş; “Doğa bakımından ada, kışın yazdan bin kere daha güzeldir. Adanın yerlileri sanki hısım akraba gibidirler. Herkes birbirini tanır, birbiriyle selamlaşır, hal hatır sorar. Böyle bir yerde yaşamak insana hem mutluluk, hem de güven verir.” Zaten bütün bu değerler değil mi bizi buraya çeken?

Gelin bunu koruyalım.

 

 

Son değişiklik Salı, 18 Temmuz 2017 19:24
Yorum yapmak için oturum açın