Cuma, 16 Haziran 2017 17:40

Adalar’a da iz bırakan iki güzel insanı kaybettik

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

John Freely

prens adalari x280

Yazdığı onlarca kitapla “İstanbul’un hafızası” olarak bilinen Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi John Freely 20 Nisan’da tedavi görmekte olduğu Londra’da öldü.

Freely vasiyeti üzerine 11 Mayıs’ta çok sevdiği İstanbul’da, Feriköy Protestan Mezarlığı’nda sonsuzluğa uğurlandı. 12 Mayıs Cuma günü de Boğaziçi Üniversitesi’nde bir anma düzenlendi. Freely’nin anmasında Adalar Vakfı Başkan Yardımcısı Teoman Göral ve yönetim kurulu üyesi Yasemin Civelekoğlu da hazır bulundu.

Freely’nin anısını yaşatmak için Boğaziçi Üniversitesi eski YADYOK Binası’na John Freely adı verildi.

Törende konuşan John Freely’nin kızı, yazar-çevirmen Maureen Freely babasının İstanbul’a, Boğaziçi Üniversitesi kampüsüne, buradaki dostlarına, öğrencilerine olan sevgisi ve bağlılığından söz ederek John Freely’nin son arzusunun buraya dönmek olduğunu anlattı.

Babasının olmak istediği insan haline burada geldiğini belirten Maureen Freely, rahatsızlığının ilerlemesine rağmen yaşamının son döneminde bile babasının hayata dair tutkusunun ve güncel olaylara ilgisinin sürdüğünü söyledi.

Toplantıda konuşmaların ardından sevenleri onuruna verilen resepsiyonda bir araya geldiler.

Freely, Adalı Yayınları’ndan 2007’de Türkçe, İngilizce Yunanca olarak ayrı ayrı yayımlanan Prens Adaları Rehberi’nin de yazarıydı. Rehber bugüne kadar çok sayıda baskı yaptı ve hem Adalılar ve hem de ziyaretçiler için yol gösterici oldu.

Atilla Aksoy

Türkiye’de çağdaş reklamcılığın kurucularından ve çevirileri, derlemeleri, kitap eleştirmenliğiyle Türkiye entelektüel yaşamının önemli isimlerinden Atilla Aksoy, 26 Martta, henüz 67 yaşındayken aramızdan ayrıldı.

Aksoy, başında bulunduğu Works Ajans ile Adalar Müzesi’nin sponsorlarından biriydi ve kuruluşundan bugüne müzeye ve müze etkinliklerine tanıtım, iletişim ve tasarım desteği vermekteydi.

Tüm dostları onu, herkese, her sivil toplum girişimine ve anlamlı olduğunu düşündüğü her projeye teklifsiz ve ikircimsiz el vermiş bir insan olarak görürdü.

Adalar Müzesi için de böyle olmuştu. Açılıştan bugüne, ajansı aracılığıyla yapılan tüm müze çalışmalarına bizat katılmış, tüm birikimini seferber etmişti.

Eksikliğini derinden hissedecek ve her zaman çok özleyeceğiz. (Halim Bulutoğlu)

Atilla Aksoy 1949’da doğdu, 1974’de İstanbul Üniversitesi’ni bitirdi. 70’li yıllarda Cumhuriyet’te kitap eleştirileri yazdı. Çok sayıda çeviri ve derlemeye imza attı. 1981’de Reklamevi’ni kurdu. Young&Rubicam ve Wunderman ajanslarının da kurucu ortağı oldu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. 1998-2010 yıllarında Bİlgi Üniversitesi’nin Reklamcılık Bölümü’nün kurucu başkanlığını yaptı. 2006-2008 yıllarında Doğal hayatı Koruma Vakfı (WWF) Başkan ve yönetim kurulu üyesiydi. Tarih Vakfı ve Açık Radyo’nun kurucularındandı. 1992-95 yılları arasında Reklamcılar Derneği’nin başkanlığını yaptı. İlk kitabı “Yeni Reklamcılık” 2005’te, “Yoksa Siz Hala” 2010’da yayımlandı.

Works’un Adalar Müzesi açılış kampanyası için hazırladığı afişlerden birkaçı...

 

afisler 840x

 

 

 

 

Son değişiklik Pazar, 18 Haziran 2017 21:17
Yorum yapmak için oturum açın