19. yy sonlarında sembolizm, hayal gücü ve düşünceleri yeniden canlandırırken art nouveau, daha dekoratif çalışmaların yapıldığı bir dönemdi.
Sembolizm 1850’li yıllardan sonra realizm ve empresyonizme tepki olarak ortaya çıkar. Onların, aklı ve duyguları yok saymalarına karşın, sembolistler belirli duyguları canlandıran çalışmalar yapmak istiyorlardı. Art nouvea’nın önceliği ise dekoratif etkiler yaratmaktı ve Japon baskıları, Kelt desenlerini bunun için kullanıyorlardı. Art nouveau kitle iletişim araçları tarafından desteklenen ilk sanat akımıydı.
Sembolistler müzik ya da şiir gibi, renk, biçim aracılığıyla iletişim kurmaya çalışıyorlardı. Kolay simgeler yerine, imgeleri kullanıyorlardı. Manifestoları şair Jean Moreas tarafından 1886’da yazılmıştır.
Art nouveau, dekorasyon amaçlı modern bir üslup yaratmaya uğraşıyordu. Bu sanat organik bitkilerden esinlenilerek stilize çizimlerle yapılıyordu ve diğer sanatlardan ayrılıyordu.
Bu iki akımın ortaya çıktığı dönem birinci dünya savaşı öncesi “Yeni Endüstriyel Devrim” diye adlandırılan modern bir çağdı. Ve bu iki akım bu dönemde ortaya çıktı.
Sembolizm
Fransa’da gelişip Avrupalı sanatçılar tarafından benimsenmişti. Bu akımda yapılan çalışmalarda konu anlatılmıyor, renklerle ruh dünyasında etkiler yaratılıyordu. 1880’lerde doruk noktasına ulaştı. Kesik başlar, baştan çıkarıcı kadınlar kullandıkları imgeler arasındaydı.
Art Nouveau
Adını Paris’teki bir dükkândan aldı. Avrupa’da başka adlarla tanınıyordu. Londra’da bir mağazanın, Almanya’da bir derginin adını alıyordu. Dekoratif etkisi yüzünden, uygulamalı sanatlarda etkisi güçlüydü.
Gustave Moreau
Sembolizmin kurucularındandır. Rönesans ustalarından etkilenmiştir.1860’larda Yunan mitolojisinden etkilenerek bir dizi çalışma yapmıştır. İlgi çeken çalışmaları 1876 yılında sergilediği Salome resimleriydi.
Pierre Puvis De Chavannes
Duvarlara sabitlenmiş büyük tuvallere çalışıyordu. Şövale resimleri düşmanlıkla karşılanmış, güncel gelişmeleri takip eden genç sanatçıları etkilemiştir.
Alphonse Mucha
Art Nouveau akımının yaratıcılarındandı. 1894 yılında aktris Sarah Bernhardt’ın afiş çalışmasını yapmıştı ve bu çalışmayla çok ilgi çekmişti. Sembolizm konularını uyarlayarak çalışıyordu. Çekoslavakya’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra paraların ve pulların tasarımlarını yaptı.
Ferdinand Hodler
Simgeci bir ressamdı. Resimlerinde dindarlık havası vardı.
James Ensor
Ekspresyonistler, sürrealistler üzerinde etkisi vardı. Önceleri kasvetli iç mekân resimleri yaptı. Hediyelik eşya dükkânlarındaki nesnelerden etkilenerek tarzını değiştirip fantastik çalışmalar yapmaya başladı. Gelenekselciler tarafından çalışmaları tepki çekmişti.
George Frederic Watts
Sembolizmin İngiltere’deki öncüsüydü. Ahlaki ve düşsel manzara çalışmalarıyla ismini duyurmuştu. Rönesans ustalarından etkilenmişti. Aynı zamanda portre ressamıydı.
Aubrey Beardsley
Kıvrımlı dekoratif çizgileri ile art nouveau gibi gözükürken, sapkın betimlemelerinden dolayı sembolistlere daha yakın görülür. Oscar Wilde’nin Salome adlı oyununun illüstrasyonlarını yapmıştı.