Cuma, 01 Mayıs 2015 13:42

Yaşar Kemal Heybeliada’da anıldı

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

 

“İnsanın gücüne inanıyorum, sözün gücüne de bundan
dolayı inanıyorum. Edebiyatımı bu gücün üstüne kurmaya
çalıştım. Söz insanın kendisidir.” (Yaşar Kemal)

 

“Şu Menekşede bir adacığım olmalıydı, adada küçücük iki göz bir evim, bir bahçem olmalı, bahçeme zeytin fidanları dikmeliydim, onları her gün gözlerimle okşayarak büyütmeliydim. Soylu bir tayı da kendi elimle büyütmek isterdim. Bir de adamdaki her insanın evine girip çıkmalı, her evi evim, her insanı kardeşten de ileri gönül, kafa, yürek yoldaşım yapmalı, her işlerine koşmalı, en küçük dertlerini derdim bilmeliydim. Onlar da benimkini... Böyle bir adayı şu Menekşede çok düşledim. Düş kurdular insanlar durmadan... Düş kurmaktan utanmadılar. Bir gün bu düşler gerçekleşemez, demeden, umutlarını içlerine gömme belasına uğramadan... Ve Menekşede bir ada, ben sağ oldukça, Menekşedeki bu ada duracak...” (Deniz Küstü’den)

Heybeliada Kütüphane Girişimi Heybeliada Kafe Ziyade’de Yaşar Kemal’in aramızdan ayrılışının 42. günü için bir buluşma gerçekleştirdi. Buluşmada Ayşe Semiha Baban ve gazeteci Zeynep Oral’ın “Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor, Bugünlerde Bahar İndi, İnce Memed 1, Deniz Küstü, Yağmurcuk Kuşu, Bu Bir Çağrıdır, Binbir Çiçekli Bahçe” romanlarından hazırladığı seçkiyi Ayşe Erzan, Tülay Özdeş, Ayşe Sarısayın, Ahmet Tunçberk, Saygı Yağmurdereli, Levent Yılmaz seslendirdiler. Ayşe Erzan “Bu coğrafyada yaşayanların çektiği acıları, bu toprakların bereketini ve güzelliğini dile getirirken halkın-halkların vicdanının sesi olan Yaşar Kemal’in sesini çoğaltalım ki aynı acılar tekrarlanmasın, geleceğe yalnızca güzellikler, iyilikler ve barış kalsın.” sözüyle açılışı gerçekleştirdi.

Canlı müzik ve okumalarla devam eden program sonunda Ayşe Erzan kapanış konuşmasını yaptı: “Kütüphane Girişimi olarak Yaşar Kemal’in sevgili eşi Ayşe Semiha Baban ve Zeynep Oral’a seçkileri ve kaynakları bizimle paylaştıkları için, Ufuk Karakoç, Vassiliki Papageorgiou’ya canlı müzikleri için; ayrıca bu imeceye katılan herkese tüm emekleri için çok teşekkür ederiz.

yasar kemal 2 280xYaşar Kemal’in her dile, her kültüre gösterdiği saygı ve sevgiyi kendi aramızda yaşatabilmek dileği ile hem helvasını hem kolivasını yaptık. Helva lügatlere göre, İbranice kökenli bir sözcük, tatlı anlamına geliyor, oradan Arapçaya, oradan da tüm Anadolu dillerine yayılmış. Koliva eski Yunanca kökenli; ekin tanesi demek. Karadeniz’de bu mısır oluyor, bazı yerde darı. Koliva-Holiva-Halwa-Helva... Kim bilir belki de kardeş kelimelerdir? Çok eski zamanlardan beri, tüm Akdeniz havzasında halklar, yaşamın yeniden yeşermesini temsil eden tohumla ve tadını hatırlatan şekerle yâd ediyor ölmüşlerini. Nur içinde yatsınlar.”

Son değişiklik Çarşamba, 06 Mayıs 2015 11:42
Yorum yapmak için oturum açın