Perşembe, 24 Eylül 2020 11:29

KORUNAda – Sağlıkla birlikte eğitim sorunu da büyüyor – 24 Eylül 2020

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

İstanbul başta büyük şehirlerde vaka sayılarında gözlenen tırmanış sonucu, sağlıkla birlikte eğitim sorunu da büyüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararlar tartışılıyor. Uzaktan eğitim alacak olan geniş bir öğrenci kesiminin yeterli teknik donanıma sahip olmadığı gerçeği, önümüzde çözülmesi gereken büyük sorunlar olduğuna işaret ediyor. Yaz boyunca bu konuda ne hazırlık yaptığı merak edilen kamu yönetiminin, önümüzdeki süreci nasıl yöneteceği merak ve kaygıyla izleniyor. Sivil toplum, meslek kuruluşları ve yerel yönetimler sağlıkta olduğu gibi eğitimde de işbirliğinden uzak tutuluyor.

 

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 20 Eylül Pazar günü yaptı. Toplantıda, bu hafta yeniden başlayacak olan eğitimde ortaya çıkması muhtemel sorunlar ana gündeme oturdu. Anaokulları ile 1. sınıflarda eğitimin yüz yüze yapılmasına, diğer sınıflarda ise EBA sistemi üzerinden uzaktan yürütülmesine karar verildiği açıklanmıştı. Bu durumda Adalar’da yaşayan ailelerin eğitim çağındaki çocuklarının pek çoğunun uzaktan eğitim görebilmeleri için gerekli donanıma sahip olmadıkları gerçeği ortaya çıktı. Pek çok öğrencinin internet erişimi için gerekli herhangi bir cihaza sahip olmadığı biliniyor. Yaşam çevrelerinde kendiliğinden oluşan yardımlaşma çabaları bu büyük sorunu kolayca giderebileceğe benzemiyor.
  • Adalı tüm kamu kurumları sorunların ivedilikle çözülmesi için büyük bir gayret ile çalışıyor. Adalı STK’lar ve duyarlı vatandaşlar ise öğrencilerin eksik bilgisayarları için ilçe milli eğitime destek olmaya başladılar.
  • Danışma Kurulu haftalık toplantısında bu hafta yine Heybeliada Sanatoryumu konusu ele alındı. Daha önceki toplantılarda Sanatoryumun yeniden Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilerek bir sağlık tesisi olarak değerlendirilmesi için bir hukuki süreç başlatılması konusu ele alınmıştı. Yapılan değerlendirme neticesinde olası hukuki girişimlerin taraflarının konuyla doğrudan ilgili yerel unsurlar olması gerektiği saptandı. Bu çerçevede konunun kurumsal bağlamda ele alınmasının başarı şansını artıracağı değerlendirmesi yapıldı. Hukuki başvurunun Adalar Belediyesi ve/veya Adalar Kent Konseyi üzerinden yapılmasının uygun olacağı kararına varıldı. Bu amaçla Belediye Başkanı ile bu hafta içinde bir görüşme yapılması için girişimlerde bulunulmasına karar verildi.
  • Diğer bölgelerde görülen vaka artışlarının Adalar’da çok daha düşük düzeyde seyrettiği anlaşılıyor. Adalar’ın izole yapısının vaka sayısının stabil kalmasında büyük etken olduğu biliniyor. İstanbul’da giderek artış eğilimine giren çizginin Adalar’a sıçramaması için etkin önlemlere ihtiyaç duyulduğu da ortada. Geçtiğimiz hafta Adalar çapında topluca bulunulan yerlerde denetimler yapıldı. Maske takmayanlara ve gerekli önlemleri almayan tesislere cezalar uygulandı.
  • Danışma Kurulu’nda ayrıca İstanbul genelinde yeniden tırmanışa geçen salgına karşı Adalar’ın korunması için yapılacaklar da konuşuldu. Geçen toplantıda söz konusu edildiği üzere İstanbul’da vaka artışlarının giderek büyüyen bir tehlike oluşturduğu saptandı. Bireysel önlemlerle salgının önlenmesinin mümkün olmadığı, İstanbul’la birlikte Adalar’da da ilçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun işlevli kılınması gerektiği ve başta yerel yönetim olmak üzere Adalar’daki ilgili meslek kuruluşlarıyla sivil toplumun da sürece dahil edilmesi bir kez daha istendi.

İstanbul

  • İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Tufan Tükek İstanbul’da salgının yeniden başladığına dikkat çekti. Çapa’da 530 testin 81’inin pozitif çıktığını belirten Tükek pozitiflik oranının %15’i geçtiğini bildirdi. Tükek “Ağırlıklı gençler ve maalesef zatürre oranı yüksek. Moral bozmak için değil tedbir alın diye yazıyorum. Yoksa herkes üzülecek" diyerek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.
  • İstanbul Tabip Odası “Yönetemiyorsunuz! Ölüyor, tükeniyoruz” çağrısıyla bir eylem başlattı. Eylem süresince sağlık çalışanları ölümlere ve artan hasta sayısına dikkat çekmek, hayatını kaybeden vatandaşlar ve sağlık çalışanlarının anısına tüm sağlık kurumlarında siyah kurdele takarak çalıştılar. Yayınlanan bildiride “Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan hayatını kaybediyor” denildi. Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini talep eden İstanbul Tabip Odası bildirisi “Salgın sürecinin bugüne kadar olan yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz” şeklinde sona eriyor.
  • İstanbul Valisi Yerlikaya kademeli ve esnek mesaide karar kılındığını açıkladı. Yerlikaya sabah 7, 8 ve 9'da başlayacak şekilde farklı mesai gruplandırmaları yapılacağını bildirdi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kademeli ve esnek mesaide karar kılındığı açıklarken, "28 Eylül'den itibaren jandarma, emniyet ve sahil güvenlik komutanlığı 07.00'den başlayıp kademeli olarak mesaiye başlayacak. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz 08.00 ve 16.30'da, sağlık teşkilatımız 08.30-16.30'da mesaiye başlayacak. Kalan bütün kamu kuruluşlarımız 09.00 ve 16.30'da mesaiye başlayacaklar" dedi.
  • Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde önümüzdeki hafta Koronavirüs deney aşıları yapılmaya başlanacağı açıklandı. Koronavirüs'le mücadele kapsamında Türkiye'de geçtiğimiz günlerde uygulanmaya başlanan deney aşıları önümüzdeki hafta itibarıyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde uygulanmaya başlayacak. İlk etapta 400 kişi üzerinde denenecek Çin menşeli aşılara 1 Ekim itibarıyla Almanya menşeli aşılar da eklenecek. Gönüllülerin büyük bir kısmını sağlık çalışanları oluştururken, fakültenin bazı yerlerine gönüllü olmak isteyenler için afişler asıldığı görüldü.

Türkiye

  • Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Okullar salgın konusunda yüksek riskli yerler” dedi. Özlü şunları söyledi: “Türkiye’de üniversiteler de dahil edilince 26 milyon öğrenci ve 4 milyon da eğitimci, okul çalışanı ile neredeyse 30 milyona yakın kişi, haftanın beş günü altı-sekiz saat, sekiz-dokuz ay boyunca kapalı alanlarda bir araya geliyor. Bu ölçüde bir karşılaşma, virüsün bulaşması açısından göze alınabilecek bir risk değil. Ne var ki ‘Okullar bu yıl açılmasın’ demek, 26 milyon öğrencinin hayatından birer yılı çalmak anlamına geliyor. Bu konuda herkesin gönül rahatlığıyla üzerinde uzlaştığı bir karar yok. Riskleri azaltacak önlemlerle eğitime kısmen de olsa başlayabilmek üzere planlamalar yapılıyor”.
  • Ankara Tabip Odası vaka sayılarının açıklanan düzeyde olmadığını açıkladı. “9 bölgede ortalama 500'er vaka var, yoğun bakım için hastalar sıraya konuyor” denilen açıklamada “Eskiden kapatılan hastanelerin açılması gündemde. Hastaneler çok yoğun hatta yeterli yoğun bakım ünitesi olmadığı hastalar sıraya konuluyor. Ankara’da 9 bölge var. Sağlık Bakanlığı filyasyon ekiplerinden oluşan yaklaşık 1400 kişiyi Ankara İl Sağlık Müdürlüğü emrine verdi. Ankara’da, 9 bölgeden bize gelen veriler için söylüyorum yine de teyit edilmesi gerekir ama her bir bölgeden yaklaşık 500 vakanın olduğu bilgisi bize ulaşıyor” denildi.
  • Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, “Salgınla mücadele yürütülmüyor. Bu süreci yönetenlere bir gün hastaneleri gezmelerini öneriyorum. Hekimler çığı elleriyle tutmaya çalışıyor” dedi. Prof. Dr. Şenol hekimliğin her zaman yorucu bir meslek olduğunu ancak hiç bu kadar tükenmiş ve çaresiz hissetmediğini dile getirdi. “Stratejik bir yönetim yok. Eleştiri sandıkları sesleri aslında uyarı gibi almak durumundalar” diyen Prof. Dr. Şenol şöyle devam etti: “Haber vermeden Ankara’daki bir hastaneyi gezsinler. Test kuyruklarındaki insanları, kaç sıra verildiğini, acil servisleri ve poliklinik kuyruklarını görmelerini istiyorum… Yeterli yoğun bakım uzmanı yok. Gözyaşlarını tutamayan hasta yakınları… Telefonda, Batman’da yaşlı kalmadı, her gün 10 cenaze diyen eski hastam… Artık çok ağır geliyor. Hayat yalnızca Covid değil, Covid alanı çok tıkadı, başka hastalar ve hastalıklar da sağlık bakımına erişemiyorlar…”
  • Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Sert söylemler hekimlere yönelik şiddeti körükleyebilir. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Mehmet Ceyhan’a göre Covid-19 salgınıyla mücadelede test politikası değiştirilmeli, okulların açılması konusunda eylem planı hazırlanmalı, şehirler arası ulaşıma kontrol getirilmeli, ülke genelinde esnek çalışma sistemine geçilmeli, toplanmalara sayı sınırlaması getirilmeli. Aksi halde kamyon, ağır tedbirlerin alınacağı uca doğru gidiyor. Ceyhan, Sağlık Bakanlığı’nın yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranını belirlerken Covid-19 hastaları için kullanılmayan yenidoğan yoğun bakımlarıyla özel hastanelerin de dâhil edildiğini, dolayısıyla gerçek oranı yansıtmadığını vurgularken, TTB’ye karşı sert söylemlerin ise hekimlere yönelik şiddeti körükleyebileceği uyarısı yapıyor.
  • Covid-19 salgınıyla birlikte dünyanın birçok yerinde talebin azalmasıyla tetiklenen ekonomik kriz ve işsizlik, kırsala dönüş eğilimi olarak kendini gösteriyor. Türkiye’de şehirli nüfusun önemli bir kısmının hala kırsalla bağlarının kopmamış olması ve son yıllarda kırsal kesime yaşanan kentli göçü, önümüzdeki dönemde bu eğilimin Türkiye’de biraz daha farklı ve belki de daha yoğun bir şekilde yaşanmasına neden olabilir. Köye dönüş bir çözüm mü, kimler dönme eğilimi gösterecek? Sosyal coğrafyamızda Covid-19 ile neler değişiyor, neler değişecek? Çağlar Keyder (Bilim Akademisi üyesi, Koç Üniversitesi ve NewYork Eyalet Üniversitesi, Binghamton öğretim üyesi) ve Zafer Yenal (Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi) tarafından hazırlanan makale yeni dönemde olası gelişmelere ilişkin önemli ipuçları içeriyor.

Dünya

  • Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde bir günde 307 bin 930 yeni vaka bildirildiğini duyurdu. Bu günlük vaka artışında kayda geçen en yüksek sayı oldu. Örgütün yayınladığı rapora göre, dünya genelinde bir günde 307 bin 930 vaka tespit edildi. Bu sayı salgın başından bu yana ulaşılan en yüksek günlük vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. En fazla vaka artışı Hindistan, ABD ve Brezilya'da kaydedildi. Bir önceki günlük vaka rekoru yaklaşık 307 bin vakayla 6 Eylül'de kayıtlara geçmişti. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildikten sonra sağlığına kavuşanların sayısı 21 milyonu aştı. Kovid-19 vakalarına ilişkin verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünyada virüs bulaşan 21 milyon 31 bin 16 kişi, hastalığı yenmeyi başardı. En fazla hastanın iyileştiği ilk 5 ülke sırasıyla ABD (3 milyon 974 bin 949), Hindistan (3 milyon 780 bin 107), Brezilya (3 milyon 573 bin 958), Rusya (876 bin 225) ve Kolombiya (599 bin 385) oldu. Türkiye'de de virüs bulaşan 258 bin 833 kişi sağlığına kavuştu. Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan Kovid-19 salgınında vaka sayısı, dünya genelinde 29 milyon 185 bin 779'a ulaşırken salgında 928 bin 287 kişi hayatını kaybetti.
  • İsrail yönetimi, koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış nedeniyle ülke genelinde yeniden karantina uygulanmasına karar verdi. Ülkede tartışmalara neden olan genel karantina kapsamında halkın evlerinden 500 metreden fazla uzaklaşması yasaklandı. Bakanlar Kurulunca alınan karar doğrultusunda, Kovid-19 salgınında ikinci dalganın etkisine giren ülkede 18 Eylül'de yerel saatle 14.00'te başlayacak karantina 3 hafta sürecek. İbrani takvimine göre 18 Eylül'de kutlanacak yılbaşına (Roş Aşana Bayramı) denk gelmesi dolayısıyla tartışmalara neden olan genel karantina kapsamında halkın evlerinden 500 metreden fazla uzaklaşması yasaklandı. Karantina boyunca marketler, eczaneler ve fırınların dışındaki işletmelerin yanı sıra okullar da kapalı kalacak.
  • ABD’li ilaç firması Pfizer, üzerinde çalıştıkları Covid-19 aşısının etkili olup olmadığını ekim sonuna kadar tespit edebileceklerini açıkladı. Pfizer CEO’su Albert Bourla, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, son aşamasına gelinen aşının ‘güvenli ve etkili olması durumunda yıl sonundan önce piyasaya sürülebileceğini’ söyledi. Üçüncü ve son aşamasına gelinen aşının 18 ila 85 yaş grubu arasında 30 bin gönüllü üzerinde denenmeye başlandığını ve deneklerin sayısını 44 bine çıkarmayı düşündüklerini belirten CEO, potansiyel Covid-19 aşısını 16 yaş grubu ile kronik hastalığı bulunanlar üzerinde de deneyeceklerini kaydetti. Bourla, aşının üretimine de başladıklarını ve başarılı olduğunun kanıtlanması durumunda 100 binlerce doz aşının dağıtıma hazır olacağını söyledi.
  • FIFA'nın üst düzey yetkililerinden Olli Rehn, koronavirüs salgınının dünya futboluna yaklaşık 14 milyar dolara, bir başka deyişle tahmini değerinin üçte birine mal olacağını söyledi. FIFA Koronavirüs Komitesi Başkanı Rehn; turnuvalardaki aksaklıklar, boş stadlar ve televizyon gelirlerindeki kaybın, dünyada futbol federasyonları üzerinde etkili olacağını belirtti. Rehn, Avrupa'da kulüplerin ve federasyonların mutlak kaybının daha fazla olduğunu, Güney Amerika'da ise futbol federasyonların daha büyük darbe aldığını vurguladı. Afrika ve Asya ülkelerinin futbol federasyonlarının durumunun da kaygı yarattığını kaydeden Rehn, salgının olumsuz etkilerinin gelecek yıl da görüleceğini kaydetti.
  • İspanya’nın başkenti Madrid’in bölgesel hükümeti tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs salgınında vaka sayılarının artış gösterdiği 6 bölgede 21 Eylül’den itibaren karantina tedbirlerinin uygulanacağı duyuruldu. Koronavirüs salgını Avrupa ülkelerinde yeniden tırmanışa geçmesinin ardından birçok ülke kısıtlamaları geri getirmeye başladı. İspanya’nın başkenti Madrid’in bölgesel hükümeti tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs salgınında vaka sayılarının artış gösterdiği 6 bölgede 21 Eylül’den itibaren karantina tedbirlerinin uygulanacağı duyuruldu. Getirilen kısıtlamaların yaklaşık 850 bin kişiyi etkileyeceği düşünülüyor. Kısıtlamaların uygulanacağı 6 bölgede parklara ve kamuya açık olan alanlara erişim kısıtlanacak. Toplantılar 6 kişi ile sınırlandırılacak. İşletmeler ise yerel saatle 22:00’de kapatılacak.
  • ABD'de Coronavirus testleri belirti göstermeyenlere de yapılacak. Trump yönetimi yetkilileri yeni kararın siyasi bir adım olmadığını, 'mevcut deliller çerçevesinde toplum sağlığı için en iyi yaklaşım' olduğunu söyledi. ABD'de Coronavirus'ü testinin kimlere yapılacağıyla ilgili kuralı ikinci kez değiştirdi. Daha önce virüse yakalananlar arasında sadece hastalığın belirtilerini gösterenlere test uygulanırken, bundan böyle belirti göstermeyenlere de test yapılması gerektiği açıklandı. Bulaşıcı Hastalıklar Topluluğu adlı kurumun başkanı Thomas File, “Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin test yaptırma kurallarında yeniden bilime dayalı bir yaklaşım sergilemesi toplum sağlığı ve bu pandemiye karşı ortak mücadelemiz açısından iyi bir haber” dedi. Trump yönetimi yetkilileri bu yeni kararın siyasi bir adım olmadığını, “mevcut deliller çerçevesinde toplum sağlığı için en iyi yaklaşım” olduğunu söyledi.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Bülten özel

Söyleşi

Adalar C-19 Danışma Kurulu üyesi göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Benan Müsellim 9 Eylül 2020 Çarşamba günü Burgazada Cem Evi çay bahçesinde pandeminin geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine bilgiler verdi ve soruları yanıtladı. Toplantı Burgazada COVID-19 Çalışma Grubu tarafından düzenlendi. Tıklayın, dinleyin (süre 1:33:20).

Ne var, ne yok?

Adalar

  • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • Adalar’ın 1/5000’lik plana ilişkin Katılımcı Planlama Çalışmaları kapsamında İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından Adalar’da yapılan çalışmaların önemli bir etabı geçen hafta 18 Eylül’de Anadolu Kulübü’nde yapılan “Yönetim ve Planlama” toplantısıyla sona erdi. Bu toplantıların amacı koruma amaçlı 1/5000 plan öncesinde vizyon ve ilkelerin belirleneceği strateji belgesinin hazırlanmasıydı. Çalışma grubu raporları bu belgenin oluşumunu sağlayacak. Katılım süreci bu belgenin hazırlanması sonrasında da devam edecek. Strateji belgesinin yapılacak planla uyumu için katılımcıların planlama süreci sona erene kadar planlamaya katılmalarını ve izlemelerini gerektiriyor.
  • Burgazada Mahalle Meclisi kuruldu. Geçmişten bugüne birlikte davranmanın anılarını ve kalıcı değerlerini geleceğe taşımayı başaran bir mahallede yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar sonunda meyvesini verdi. Uzun süren prosedürlerin tamamlanmasının ardından 20 Eylül 2020 Pazar günü seçimler yapıldı. İlk kez yapılan bir çalışma için sayısal olarak çok başarılı bir katılım gerçekleşti. Seçime 173 kişi katıldı, 20 asil 10 yedek üye seçildi. Başarılar diliyoruz.
  • Adalar'daki mercan nakli The Guardian'da makale oldu. Yassıada’nın derinliklerinde halen yaşam alanı bulan mercanların inşaat faaliyetleri nedeniyle yok olmasını engellemek için başlatılan zorunlu göç ve olumlu sonuçları, Birleşik Krallık’ın saygın yayın organı The Guardian’da detaylarıyla anlatıldı. The Guardian’da Asya Robins (Büyükada) imzasıyla çıkan makalede, Adalar Denizle Yaşam Spor Kulübü Derneği ile İstanbul Üniversitesi’nin başarıyla tamamladığı mercan naklinden övgüyle bahsedildi. 200 yıllık tarihiyle Avrupa’nın en saygın yayın organlarından olan The Guardian Büyükadalı çevre gönüllüsü Serço Ekşiyan’dan şu alıntıyı yaptı: “30 metre derinliğe dalmak ve mercanı kayanın doğru kısmına nakletmek için sadece 20 dakikan var, umarım yüzlerce yıl yaşar”.
  • 2019 yılının başlarında torun Fethi Okyar tarafından bir efemera müzayedesinde Atatürk tarafından yakın arkadaşı, dönemin ünlü asker ve siyaset adamı Ali Fethi Okyar’a imzalanmış bir fotoğraf satılmıştı. Açık arttırmadan üç ay sonra Fethi Okyar’ın Büyükada’daki evine hırsız girdi ve satılan imzalı fotoğrafın başka bir versiyonu ve evin içinde bulunan halı, kilim, resim gibi değerli eşya çalındı. Aradan tam bir yıl geçtikten sonra, Eylül başında Fethi Okyar Evi’ne ikinci kez hırsız girdi. Dedesinin kurduğu Serbest Fırka’ya ilişkin bazı belgeler, fotoğraflar ve bir gravür çalındı. Hırsızın izi nasıl sürülecek merak konusu.
  • İBB bağlı şirketlerinden Bimtaş, Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı olan Büyükada’daki Rum Yetimhanesini İstanbul’un geleceğine taşıma sorumluluğuyla, lazer tarama ve drone gibi uzaktan algılama yöntemlerini de kullanarak dijital belgeleme çalışmalarına devam ediyor.
  • İBB Adalar’da yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Faytonların kaldırılmasından sonra İBB Büyükada’da atlı belediye zabıtası teşkilatı kuruyor. Şimdilik 20 personel ile seçilmiş ve eğitilmiş İBB’nin mülkiyetinde olan fayton atları kullanılarak kurulan bu zabıta grubu adada hem orman hem de kent içinde denetim görevi yapacak. Personelin tamamı eski fayton ahırlarında çalışan ve atlarla birlikteliği bu deneyime dayanan ailelerin gençlerinden oluşuyor. Atlı zabıta ardından 150 yıllık gelenek olan ada faytonculuğunun kontrollü ve sayısı sınırlanmış da olsa devam ettirilmesi en büyük temenni.
  • Adaların Atları Platformu, Adalar’ın atlarının takibine devam ediyor. Platform tarafından hazırlanan raporda, geçen yıl Adalar’da tahminen 1700 civarında at olduğunu, şimdi ise 150 civarı at kaldığı belirtiliyor. İBB tarafından her biri 4000 TL’ye satın alınan atlardan 781’i ile 12 tay, Adalar dışına gönderildi, ''Bunların bazıları hiç atı olmamış insanlara, bazıları at tüccarlarına gitti, insanlarla ilişki kuran, seven ve sevilmek isteyen bu özel canlılardan bazıları elden ele defalarca satıldı. Tüm bunlar, atların izlenmesini ve kötü muamele edecek kişilerden korunmasını sağlayabilecek prosedürler işletilmeyerek yapıldı. Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve yerel belediyeler atların kimin elinde olduğunu gösterecek, onları koruyabilecek sistemi yıktılar'' dendi.
  • Akdeniz Barış Denizi Olsun. Türkiye ve Yunanistan’dan yüzlerce sivil toplum kuruluşu ve kişi “Akdeniz Barış Denizi Olsun” başlıklı bir çağrı yayınladı. İmzacıları arasında Adalar’dan kişi ve kuruluşların da bulunduğu çağrıda doğal zenginliklerin çevre tahribatına da yol açmadan barışçıl yollarla değerlendirilebileceğinin altı çizildi.

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın kitapları: Lale Tayla (Burgazada)

  • İnsanın bakış açısını geliştiren düşünce sistematiğinde sürekli referans verdiği kitaplar vardır. Son okuduğum iki kitap da öyle. Birincisi Sema Erder'in "Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye: Türkiye'nin Değişen İskan Politikaları". İletişim Yayınları.
  • İkinci kitap ise Amin Maalouf'un "Uygarlıkların Batışı". Bu da Ortadoğu kültürüne atıp tutulan günümüzde aslında her şey nasıl olabilirdi üzerine hüzünlü ama çok iyi bir kitap. Yapı Kredi Yayınları.

Bu haftanın müzik dinletisi Ziya Canbazoğlu (Büyükada)

Bu haftanın filmi Sibel Tunçberk’ten (Heybeliada)

  • Mi Obra Maestra - Yönetmen Gastón Duprat' ın yaptığı filmimiz, modası geçmiş ünlü bir ressamla sanat galericisi arkadaşının hikayesi. İnatçı ve taviz vermeyen kahramanımızın hayatı parasız kalması, her şeyini yitirmesi ve geçirdiği kazadan sonra köklü bir şekilde değişecektir. Sanata ve özellikle modern sanata dair alaycı eleştiriler getiren yer yer komik ve izlenebilir filmimiz, İstanbul Film Festivalinde seyirci karşısına çıkmış. Belgesel, doğumdan sonra 3 farklı aileye verilen üçüzlerin hikayesi.

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun. 

ÇİKOLATA PARÇACIKLI MUFFIN

125 gr eritilmiş tereyağı

185 ml buttermilk (Türkiye’de var mı bilmiyorum, ben şu şekilde hazırlıyorum; bir sıvı ölçere 1 çorba kaşığı beyaz pirinç sirkesi koyuyorum, üzerine ölçer 250ml yi gösterene kadar süt ekliyorum. Küçük bir tahta kaşıkla hafifçe karıştırıyorum ve 5-10 dakika bekletiyorum, kullanacağım buttermilki bu karışımın içinden alıyorum)

    • 2 yumurta
    • 1 çorba kaşığı vanilya extresi
    • 2 su bardağı (315gr) elenmiş un
    • 3/4 su bardağı toz şeker
    • 1 paket kabartma tozu
    • ½ tatlı kaşığı karbonat ( bir iki damla limonla kabartılmış)
    • 1 çay kaşığı tuz

2 su bardağı damla çikolata (%54 bitter kullandım ben, benim damla çikolatalarım biraz iri, bu nedenle bıçakla keserek küçülttüm. Dibe çökmemesi için ayrıca 2 çorba kaşığı unla karıştırdım.

Elektrikli çırpıcınıza tereyağı, butter milki, yumurtaları ve vanilya pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın. Başka bir derin kapta unu, şekeri, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu karıştırın. Ortasında bir çukur açın ve tereyağlı karışımı ilave edin. 2 dakika daha elektrikli çırpıcınızla karıştırın. Silikon spatulanızla çok fazla karıştırmamaya dikkat ederek damla çikolataları ekleyin. 12 adet muffin kabını tercihen muffin kağıdıyla kaplayın yoksa yağlayın ve karışımı paylaştırın. 180 derecedeki önceden ısıtılmış fırında 25 dakika ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkana kadar pişirin. Fırın tepsisinden alın, 5 dakika dinlendirin. Muffinleri kaplardan çıkartın ve oda ısısında servis edin.

Anastasia Aslanoğlu (Burgazada) haftanın lezzetlerine, Rum mutfağından seçtikleriyle katılıyor. Yayamın Mutfağından  

Annem, ailesi ve de dedeleri İstanbul Rumlarındandır ama babamın ailesi ve dedeleri Kayserili Karamanlı Rumlarındandı.  Köklerimin yarısı Karamanlı Rumlarına uzandığı için de Kapadokya bölgesinin bu geleneksel yemeğini sizinle paylaşmamak olmazdı.

TAZE SOĞANLI KAYGANA / KAYKANAS ME KREMIDAKIA

Malzemeler

    • 5 büyük yumurta
    • 5 adet taze soğan
    • 2 çorba kaşığı un
    • 1 tatlı kaşığı pirinç unu
    • 75 ml süt
    • 75 gr tereyağ
    • 1/2 su bardağı kıyılmış dereotu
    • 1/2 su bardağı kıyılmış taze nane
    • Toz karabiber/ tuz

Yapılışı

Kıyılmış dereotu ve naneleri yıkayın. Taze soğanları yeşil yaprakları ile birlikte irice kıyın.

Tavaya tereyağının yarısını koyun soğanları güzelce kavurun soğanlar yumuşayıp pembeleşince nane ve dereotunu katın bir kaç kez kaşıkla çevirin ocaktan alın.

Yumurtaları kırın tuzu karabiberi katıp iyice çırpın.

Büyük bir kasede unu ve pirinç ununu harmanlayın. Sütü azar azar ekleyerek karıştırın (topak topak olmasın) bulamaç haline getirin çırptığınız yumurtalara ekleyin.

Bütün malzemeler homojen bir hal alana kadar iyice çırpın. Ne kadar çok çırparsanız kaygana o kadar çok kabaracaktır emin olun.

Tavadaki tüm soğan ve yeşillikleri çırptığınız yumurtalara ekleyin ve son kez iyice çırpın.

Kalan tereyağını tavaya atın erittikten sonra (yanmamasına dikkat edin) çırptığınız yumurtalı karışımı tavaya dökün. Yayılmasını sağlayın ve kısık ateşte önlü arkalı pişirin.

Afiyet olsun. Kali Oreksi.

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Mizah en önemli ilacımız, yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

mizah-0

mizah-1 mizah-2 mizah-3
mizah-4 mizah-5 mizah-6
mizah-7 mizah-8 mizah-9

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz.  Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

galeri-1 galeri-2 galeri-3
galeri-4 galeri-5 galeri-6
Son değişiklik Perşembe, 24 Eylül 2020 19:10
Yorum yapmak için oturum açın