Çarşamba, 09 Eylül 2020 00:36

KORUNAda – Heybeliada Sanatoryumu sağlığımızdan koparılmasın – 9 Eylül 2020

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

Bugünlerde toplum sağlığı her şeyden daha önemli. Adalar sağlık altyapısı açısından İstanbul’un en fakir ilçesi. 100 yıl önce Adalar’ın üçünde tam teşekküllü sanatoryum varken, bugün sadece Büyükada’da, taşıma hekimlikle yürütülen eksik gedik bir hastanemiz var. Bu ayıbı daha fazla taşımayalım. Heybeliada sanatoryumu sağlığımızdan ve geleceğimizden koparılmasın.

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 6 Eylül Pazar günü yaptı. Toplantıda, ana gündem maddesi olarak Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e devri haberleri ele alındı ve toplantının bu bölümüne Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ana bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu da katıldı. Kalyoncu, Heybeliada Sanatoryumu’nun sağlık işlevi ile korunması için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2 ay önce hazırladıkları video ve bağlı olarak change.org üzerinden başlattıkları imza kampanyasının 25 binlerde olan imza sayısının, Diyanet’e devredildiği haberiyle birlikte 3 günde 33 bine çıktığını ve kampanyanın sürdüğünü söyledi. Kamuoyunda bu haber sonrası büyük bir sahiplenme yaşanmasından, bunun iktidar çevresindeki gazetecilere de ulaşmış olmasından mutlu olduklarını aktardı. Ayrıca dernek olarak yürütmenin durdurulması amacıyla dava açacaklarını, bunun için Türk Tabipler Birliği avukatı ile konuştuklarını, Mimarlar Odası’ndan da destek alacaklarını, Adalar’da yerel yönetim ve STK’ların davaya müdahil olarak katılımının davayı güçlendireceğini söyledi.
  • Türk Toraks derneği, iki aydır Heybeliada Sanatoryumu için imza kampanyası yürütüyor. Hazırlanan bir videoyla desteklenen imza kampanyasına destek çığ gibi büyüyor. Biz de katılalım, yaygınlaştıralım. Burada.
  • Heybeliada Sanatoryumu’nun DİB’e devri haberi, bu haftanın en çok konuşulanıydı. Sosyal medyada da tt oldu. İktidara yakınlığı ile bilinen ve basının amiral gemisi olarak adlandırılan Hürriyet’in iki önemli yazarı bu konuya köşelerini ayırdılar. Ahmet Hakan, “Heybeliada’daki o bahtsız hastane” başlığı ile kaleme aldığı yazıda, “Pandemi illetiyle mücadele ettiğimiz şu günlerde o araziye mükemmel bir pandemi hastanesi yapılamaz mı? Böyle bir hastaneyle... Cumhuriyet’in ilk veremle savaş hastanesinin yeniden yaşam bulması sağlansa güzel olmaz mı? Çam ağaçlarıyla çevrili arazinin iklim koşullarının sağlık için değerlendirilmesi şahane olmaz mı? Ece Ayhan'ın da bir süre bu hastanede tedavi gördüğü gerçeğini göz önünde bulundurarak Ece Ayhan gibi sesleniyorum: Bunu bir düşünün abiler!” dedi. Ertuğrul Özkök de, “Heybeliada Sanatoryumu'nu görünce hatırladıklarım” başlığıyla bir gün sonra yazdığı yazıda, “Ne yalan söyleyeyim... Bu kararı duyunca içim çok burkuldu... Toplumsal hafızamızın çok önemli bir dekoru ve hatırası daha gidiyor gibi geldi bana...” dedi.
  • Ruhban Okulu’na karşı İslami Eğitim Merkezi mi? Basında Heybeliada Sanatoryumu’nun DİB’e devri ile ilgili farklı ama düşündürücü bir yazıyı gazeteduvar’da Cem Erciyes kaleme aldı: “Yıllardır kapalı duran, eğitim veremeyen Ruhban Okulu’nun olduğu adaya bir İslami Eğitim Merkezi açmayı birileri ayrıca anlamlı bulmuş olmalı. Ruhban Okulu gibi büyük bir binası olacak, görkemli bir arazi içinde duracak, hiçbir şeyiyle ondan eksik kalmayacak bir eğitim merkezi fikri bu.” diyerek.
  • Muhalefet partilerinin de gündeminde Heybeliada Sanatoryumu konusu ön planda yer aldı. Devir haberi CHP eski milletvekili Umut Oran’ın Cimer’e yazısına aldığı yanıtla ortaya çıkmıştı. Yanıtı 5 Eylül tarihli Sözcü gazetesinde Yavuz Alahan “Hastane arazisi Diyanet’e verildi” başlığı ile yazdı. İYİ Parti’li Aytun Çıray, “Coronadan ölenlerin günahı iktidarın boynuna” sözleriyle tepki gösterdi ve sanatoryum karantina merkezi olsun dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ise “Heybeliada Sanatoryumu sağlık çalışanlarımız için dinlenme tesisi olsun. Aynı zamanda sağlık merkezi olarak yeniden halkın hizmetine açılsın” çağrısında bulundu.
  • Tahsis istedik ama kabul edilmedi: Aynı günlerde hükümete bir çağrı da Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’den geldi. Başkan Gül yaptığı açıklamada; “Ülkemiz büyük bir salgından geçerken Cumhuriyetimizle yaşıt Heybeli Sanatoryumu'nun, sağlık faaliyeti için belediyemize tahsisini istedik. Kabul edilmedi. Maalesef başka bir tercih yapıldı. Bu tercihten vazgeçilmeli. Karar vericileri, kararlarını değiştirmeye davet ediyoruz. Heybeli Sanatoryumu'nun tarihi anlamı da başta olmak üzere sağlık alanına dönmesi için Adalılar ve İstanbullularla birlikte sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.” dedi.
  • Bu haber - yorum sağanağı ve tepkiler sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı, 8 Eylül Salı günü açıklama yapmak zorunda kaldı ve pandemi hastanesi olarak kullanılması istenirse, iade ederiz dedi. Yapılan açıklamada, 200 dönümlük, içinde hastane binalarının da olduğu arazinin 2018 yılında tahsis edildiğini, 2019’da kendi istekleriyle 134 dönümlük bölümünün iade edildiğini, şu anda eski hastane binalarının bulunduğu 60 dönümlük alanın kendilerine tahsisli olduğunu ve bakanlık tarafından pandemi hastanesi olarak kullanılması istenirse bu alanı da iade edebilecekleri dile getirildi.
  • Bilgilendirme Toplantısı

    Adalar’da pandemiyle başlayan sezon uzuyor. Geçtiğimiz yıllarda eylülle birlikte dönüşler başlar ekim başına gelindiğinde adalar büyük ölçüde boşalırdı. Pandemi sonrası her şey değişti. Emlakçılar yaz-kış kiralama talebine yetişemiyor. Boş evler hızla doluyor. Pandemiyle birlikte kurulmaya başlayan dayanışma-iletişim gruplarına katılım artıyor. Burgazada’da mahalle meclisine bağlı olarak Pandemi Çalışma Grubu kuruldu ve ilk halka açık toplantısını Adalar C-19 Danışma Kurulu üyeleri Prof. Dr. Benan Müsellim ve İBB Sağlık Daire Koordinatörü Bilal Yıldırım’ın katılımıyla 9 Eylül Çarşamba günü yaptı.
  • Eylülün ortası oldu, havalar serinliyor ama Adalar’da plaj mevsimi de devam ediyor. Bu yaz Ada kıyılarını saran deniz son yıllarda hiç bu kadar temiz olmamıştı diye yazmıştık önceki bültenlerimizde. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Birimi’nin deniz suyu ölçüm sonuçlarını duyurduğu sitede en son 25 Ağustos ölçüm sonuçları yayımlanmış. Ve sonuç mükemmel diye belirtilmiş. Duyurması bizden.

Türkiye

  • MetroPOLL Araştırma’nın anketine göre on kişiden altısı, hükümetin ‘corona’ verilerinde gerçekleri açıkladığını düşünmüyor. Nisan ayından bu yana halkın verilere güveni yüzde 41 oranında azaldı.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ile Bakanlık’ta görüştü. Sinan Adıyaman, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından Bakanlık binası önünde yaptığı açıklamada, Bakan Koca’ya pandeminin geldiği son durum, virüsün hızlı şekilde yayılması ve pandeminin kontrolünün elden kaçırıldığı yönündeki fikirlerini ilettiklerini söyledi. Görüşmede, Sağlık Bakanı Koca ile uzmanlık dernekleri arasında yakın zamanda bir toplantı yapılması konusunda bir ortam oluştuğunu belirten Adıyaman, “Kendisine teşekkür ediyorum ama TTB olarak pandemideki eksikleri takip etmeye, toplumda oluşturduğu zararı görmeye ve uyarmaya devam edeceğiz,” diye konuştu.
  • 65 yaş üstüne bile yetecek grip aşı stoku yok: Acilen aşı temini yapılması lazım. TTB Başkanı Adıyaman, “yaklaşık iki ay önce Sağlık Bakanı’na çağrı yaptık. Özellikle risk gruplarına yapılması gereken grip aşısında yeteri kadar dozun karşılanması için çeşitli girişimlerin bulunması gerektiğini söyledik. Ama şu ana kadar Bakanlık bir açıklama yapmadı. Üç gün önce Bakan ile yaptığımız görüşmede, Bilim Kurulu’nun ihtiyacın ne olduğu konusunda tespit yaptığını söyledi. Ancak 65 yaş üstüne baktığımızda 9 milyon insanımız var. Bakan, ‘Bu kadar kişiye bile uygulanacak miktarda aşının bulunmasının zor olduğunu’ söyledi. Biz de aynı zamanda Covid-19’la mücadele eden sağlık çalışanlarına, mutlaka bu aşının yapılması gerektiğini söyledik. Özellikle risk gruplarına yetecek miktarda aşının temin edilmesi gerekiyor.” dedi.
  • Bakan Koca: "Vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara, İstanbul'u 2 kat geçmiş durumda. Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz." 2 Eylülde yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Koca, kontrollü sosyal hayatın başlamasının ardından tedbirlere uyulmadığını ve salgının yayılmaya devam ettiğini belirtirken, "Tatil yerlerinde, eğlence yerlerinde, çarşı pazarda, törenlerde tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz" ifadesini kullandı.
  • Maske-mesafe-temizlik üçlüsüne uyanlar bile enfekte oluyor, salgın kontrolden çıktı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, toplumdaki virüs yükünün çok fazla olduğunu söyledi. Önlemlere uyanların da hastalığı kaptığına dikkat çeken Şenol, “Kısıtlama için çok geç” diye konuştu.
  • Uzaktan bağlantı ile muayene yapılamaz: Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) İkinci Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazgan, “Hekimlik mevzuatında ya da tıbbi literatürde uzaktan telefonla bağlantının çok yeri yok. Bu şu anda kabul edilen bir muayene yöntemi de değil” diyor. Eryazgan’a göre, “Korona virüsü vakalarındaki artışla beraber aile hekimlerinin iş yükü de arttı. Poliklinik muayenesi, aşı, gebe ve bebek izlem, filyasyon ve Covid-19 istirahat raporlarının düzenlenmesi işlerini yürüten aile hekimleri, yoğun bir tempoda çalışıyor… Pandeminin etkisini göstermeye başladığı mart ayından bu yana ikinci ve üçüncü basamakta verilen poliklinik hizmetlerinin yüzde 70-80’ini üzerimize aldık”
  • Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere aile hekimlerine 3 ay boyunca aylık 3 bin TL net ek ödeme olacak. Aile sağlığı çalışanlarına ise aylık net 850 TL ek ödeme kararı alındı. Öte yandan Covid-19'a yakalanan aile hekimlerinin görevde olmadığı günler nedeniyle maaşları kesilmeyecek.
  • PCR testi sonucu pozitif çıkan hasta tedavi edilirse, özel hastaneler devletten ödenek alınabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vaka sayıları artış eğilimine girince, özel hastanelerdeki koronavirüs tedavisi için yeni bir ödeme modeli çıkardı. Buna göre özel hastaneler, PCR testi sonucu pozitif çıkan hastayı tedavi ederse, devletten salgın tedavisi ücreti alabilecek. SGK, vaka sayıları azalmaya başlayınca özel hastanelere ayrılan ödenek kesilmiş, koronavirüs için vatandaşlar sadece devlet hastanelerine yönlendirilmişti.
  • Üniversiteler, 2020-21 eğitim yılı ilk dönem için uzaktan eğitim yapacaklarını duyurmaya devam ediyor. İstanbul Üniversitesi, “tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri ile devlet konservatuvarının uygulama derslerinin yüz yüze yapılması haricinde tüm dersler uzaktan gerçekleştirilecek.” açıklaması yaptı. 9 Eylül Üniversitesi de, “2020-2021 Güz döneminde uzaktan eğitime devam edeceğini” duyurdu.
  • Eğitim Sen, 172 okulda daha koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.
  • İçişleri Bakanlığı, tüm valiliklere gönderdiği yeni genelgeyle, 8 Eylül akşamından itibaren kafeterya ve restoranlarda müzik yayınının her gün 24.00 itibariyle sona ereceğini açıkladı.
  • “Temaslı olduğumu söylemeyin, tatilim yarım kalmasın.” Covid-19’u belirtisiz olarak atlatan avukat Ceren Koçak test sonucu belli olur olmaz telefonla temaslı olduğu kişileri aradığında aldığı yanıtı şöyle anlattı: “Hasta olduğumu bilmediğim dönemde temas ettiğim, görüştüğüm kişilerden bazıları ‘Benim ismimi söyleme, bu sene tatilim yarım kalmasın. Benim ismimi söyleme, işlerim dükkanı kapatamam’ dediler.”

Dünya

  • ECDC Başkanı Andrea Ammon: “Virüs, yazı uyuyarak geçirmedi. Tatile çıkmadı”. Ammon, bu hafta Avrupa’nın genelinde her 100 bin kişiden 46’sında virüs tespit edildiğine işaret ederek “Martta gördüğümüz sayılara neredeyse geri döndük” dedi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi - ECDC verilerine göre, Avrupa’da ‘corona’ vakalarında artışın başladığı mart ayının sonunda vaka sayısı her 100 bin kişide 40 kişi seviyesindeydi. Bu sayı nisan sonuna kadar her 100 bin kişi için 70’e çıkmıştı.
  • İspanya, Avrupa’da koronavirüs vaka sayısı 500 bini aşan ilk ülke İspanya, koronavirüs salgınında toplam vaka sayısının 525 bin 549’a ulaşması ile Avrupa’da 500 bin vaka sınırını geçen ilk ülke oldu.
  • ABD Başkanı Donald Trump'tan Koronavirüs aşı çalışmalarına ilişkin açıklama: Yakında büyük bir sürpriz olabilir. Işık Hızı Ötesi Operasyon ile pandemiyi bitireceğiz. Her açıdan lider konumdayız. Yakında büyük bir sürpriz olabilir" dedi. ABD’de seçim yaklaşırken aşı çalışmalarının siyaset malzemesi yapıldığı yönünde eleştiriler ve endişeler dile getirilmişti. Başkan Trump ise basın toplantısında bu konuya ilişkin soruları yanıtlarken, “Ben aşının yıl sonunda çıkacağını söyledim. Belki ondan daha erken de çıkabilir dedim. Burada önemli olan hayat kurtarmak” dedi.
  • Dünya yeni pandemilere hazır olmalı: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, tüm dünyanın yeni tip Koronavirüs'ün (Covid-19) yol açtığı durumdan ders çıkarması ve yeni pandemilere hazırlanması gerektiğini söyledi. Cenevre'deki basın brifinginde konuşan Ghebreyesus, "Halk sağlığı sosyal, ekonomik ve politik istikrarın temelini oluşturuyor. Bu, hastalıkları önleme, tespit etme ve onlarla mücadeleye yönlendirilen kamu hizmetlerine yatırım yapmak anlamına geliyor. Bu son pandemi değil. Tarihin bize öğrettiği, salgın ve pandemilerin hayatın bir parçası olduğu. Ama yeni pandemi geldiğinde dünya şimdi olduğundan çok daha hazırlıklı olmalı" diye konuştu.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Ne var, ne yok?

Adalar 

  • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • Adalar’ın 1/5000’lik plana ilişkin Katılımcı Planlama Çalışmaları kapsamında İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından kurulan katılım masaları bu hafta Heybeliada’da. Katılım masası 11 Eylül’e kadar açık kalacak. Masalarda, gün boyunca Ada sakinleri ve ziyaretçiler ile görüşmeler yapılıyor ve planlama süreci ile ilgili bilgi veriliyor. Katılım masasına paralel olarak, çocuklarla etkinlikler, 65+ ev ziyaretleri, sohbetler ve birebir görüşmelerle odak grup toplantıları da var. Büyükada katılım masası ise 15 Eylül’de açılacak ve 18 Eylül’e kadar devam edecek. Heybeliada’da çalışma grubu toplantıları da var bu hafta. 9 Eylül’de Afet ve Riskler, 10 Eylül’de Çocukların Gözünden Heybeliada ve 11 Eylül’de de Kentsel Çevre ve Sosyal yaşam çalışma grubu toplantıları yapılıyor.
  • 6-7 Eylül olaylarının 65. yıldönümü Adalar’da da anıldı. Tam da bugünlerde, 6-7 Eylül 1955 ve 1964 - 1974 Kıbrıs olayları sonrasında yaşanan Türkiyeli Rumlara yönelik tehditleri hatırlatırcasına, iktidarın propaganda kanalı gibi çalışan A Haber ekibinden bir muhabir Büyükada’ya gitti ve Büyükadalı Rumlara, “savaş çıkarsa Türkiye mi Yunanistan mı zararlı çıkar” gibi garip sorular sordu ve kayda aldığı görüntüleri Büyükadalı Rumların ağzından “İstanbul'da yaşayan Rum vatandaşları uyardı! “Yunanistan aklını başına alsın” başlığı ile servis etti. Bianet’de Halim Bulutoğlu görüntülü servis edilen bu haber üzerine yazdı: “Adalı Rumlara A Haber’den test sorusu: Savaş çıkarsa kim kazanır?” Bulutoğlu, uzun makalesinde “A Haber muhabirinin niyeti habercilik yapmak değil. Haberi, manipülasyonla propaganda malzemesi haline getirmek. Haber kanalının misyonu da bu.” dedi.
  • AçıkhavADA, Ediz Hun’lu sezon finali ile perdeyi kapattı: Büyükada Fayton Meydanı’nda (Arabacılar meydanı) Adalar belediyesi – Kaan Müjdeci işbirliği ile başlayan sinema günleri 2 ay süreyle izleyicilere güzel filmler, sanatçılarla hoş buluşmalar yaşattı. 16 Temmuz akşamı, Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in başrollerini paylaştığı, unutulmaz bir Atıf Yılmaz filmi olan "Selvi Boylum Al Yazmalım" ile perdelerini açan Açık HavAda Sinema, 5 Eylül akşamı, Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu Ediz Hun ile sezona perdelerini kapattı. Etkinliğin final filmi, yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı, Ediz Hun, Türkan Şoray ve Süleyman Turan’ın başrollerini paylaştığı “Güllü” idi.
  • ‘Bizi birleştiren’ 20 mezar yeniden tasarlanıyor: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Halide Edip’ten Elmalılı Hamdi Yazır’a, Lefter’den Hilmi Ziya’ya, Gazi olayları sırasında öldürülen Alevi dedesi Halil Kaya’dan Mavi Marmara baskınında öldürülen gazeteci Cevdet Kılıçlar’a kadar 20 farklı ismin mezarlarını düzenlemek için “İstanbul’un Mezarları Tasarım Yarışması” açtı. Yarışma şartnamesinin giriş yazısında “Ölülerimiz ile ilişkimiz, yalnızca kişisel değil aynı zamanda toplumsal sağlığımız adına da son derece önemlidir; zira, yastaki, uğurlamadaki ve nihayet mezar başındaki buluşma, gerçek bir toplum olabilmemizin de şartıdır aynı zamanda” deniyor.

Edebiyatta ve Anılarda Adalar

Heybeliada Sanatoryumu

“Verem hastalığı memleketin bazı bölgelerinde, özellikle Karadeniz Bölgesinde çok yaygındı. O nedenle zafiyet geçiren, verem olan zengin Karadenizliler Heybeliada’da ev alarak, Adanın havasından yararlanmaya çalışmışlardır. Benim dedem de onlardandır. Ben, dedemin bu amaçla almış olduğu evde doğdum.

Fakirler ise ucuz semtlerde, özellikle Tepe mahallesinde, küçük evlerde oturarak Ada’nın havasından yararlanmaya çalışırlarmış. Fakir bir ailenin çocuğu olan Aziz Nesin, ‘’Böyle Gelmiş, Böyle Gitmez’’ isimli anı kitabında verem olan annesinin iyileşmesi için Heybeliada’nın Tepe mahallesinde oturduklarını ve annesinin iyileşemeyip Ada’da öldüğünü anlatır.

Bizde de ilk sanatoryum 1924 yılında, Çamlimanı’nı oluşturan iki burundan biri olan Yeşil Burun’da kurulmuştur. Ada’nın Güneydoğusuna bakan bu çok güzel manzaralı ve çok güzel havalı bölgede açılan sanatoryumda tedavinin esası yatak istirahati ve iyi gıda almak idi. Evvelce Bahriyenin Mızıka Mektebi olan bir binada 16 yatak ile açılmış olan bu küçük sanatoryum, kısa sürede, büyümüş, yeni modern binalar yapılmıştı. 1940’lı yıllarda ayrıca bir kadınlar sanatoryumu (bugünkü adıyla Tevfik İsmail Gökçe pavyonu) inşa edilmiş, yatak sayısı bine yaklaşmıştı. Sanatoryumda çalışacak özel hemşireler yetiştirmek amacı ile bir Hemşire Okulu, ayrıca yeni iyileşen hastalar için Çamlimanı’nda ayrı bir binada ‘’Rehabilitasyon Merkezi’’ kurulmuştu. Ayrıca büyük ve modern bir mutfak binası, çöp fırını ve çeşitli servis binaları inşa edilmiş, böylece memleketimizin medar-ı iftiharı bir sağlık kompleksi oluşturulmuştur. Bu sanatoryumda biri çok genç doktora fitizyoloji ihtisası yapma olanağı sağlanmış, Türkiye’de ilk kez pek önemli akciğer ameliyatları yapılmıştır. Avni Aksel, Ahmet Elberger, Siyami Ersek, Ahmet Karadeniz gibi ülkemizin tanınmış pek çok cerrahı bu hastanede yetişmiş yahut mesleklerini ilerletme olanağı bulmuşlardır.

“Nejat Gülen’le Adalı Sohbetler”, Adalı Yayınları

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın kitabı Avedis Demir’den (Kınalıada)

Bu haftanın müzik dinletisi Tunç Lokumcu’dan

  • Dido, Kazım Koyuncu

Bu haftanın film ve dizisi Ayda Çevik’ten (Büyükada)

FİLM: Covid 19 çoğumuzu ev kuşu yaptı, daha da uzun süre yapacağa Sonbaharla birlikte uzamaya başlayan geceleri film ve diziler renklendiriyor. Dijital platformlarda bulacağımız iki güzel film önermek istiyorum

  • Vita&Virginia: Gerçek bir hikayeyi temel alan film,edebiyat tarihinin en başarılı yazarlarından Virginia Woolf (Elizabeth Debicki) ve gizemli aristokrat Vita Sackville-West( (Gemma Arterton) arasındaki tutkulu ilişkinin derinlerine iniyor. Çekici Vita ve büyüleyici,inatçı ve yetenekli Virginia arasında başlayan ilişkinin meyvesi ise Wollf'un cesur ve deneysel romanı "Orlando" oluyor.
  • Official Secret (Resmi Sırlar): Resmi Sırlar bir kadının ülkesi ile ilgili gizli bir belgeyi "insan hakları" adına basına sızdırmasıyla başına gelenleri konu ediyor. Katherina Gun İngiltere'nin İstihbarat ve Güvenlik kurumunda çevirmen olarak çalışırken, BM Güvenlik Konseyi'ne karşı düzenlenen yasa dışı bir NSA casus operasyonuyla ilgili bir e-maile rastlar. Halka hizmet ve hükumete ihanet ikilemin arasında kalan genç kadın, durumu basına sızdırmanın çözüm olacağını düşündüğü andan itibaren işi, hayatı, evliliği tehlikeye girer. Devlet tarafından "Vatan haini" ilan edilmenin doğruluğunu tartıştıran güzel bir film.

DİZİ: 2020 yılında Covid-19 nedeniyle çok fazla yeni dizi üretilemedi dünyada. Bazı güzel merak uyandıran dizi önerilerini daha uzun kış gecelerine bırakırsak Eylül için bir belgesel dizi önermek isterim. ,

  • Abstract-The Art Of Design: ilham verici bir şeyler izlemek isteyenler için iyi bir belgesel. Tasarımcının bakış açısını yakalayabilmek, onların hikayelerini ve ilham kaynaklarını keşfedebilmek gibi ufuk açıcı konulara yer veriyor. Tasarım denen kavramın da bir hikaye anlatıcılığı olduğunu kavramak ilham veriyor.

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun. 

PATLICAN SALATASI

Malzemeler: 8 orta boy kalınca patlıcan, 3 çorba kaşığı süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı krema, 1-2 diş sarımsak rendesi, 1 tatlı kaşığı tuz

Patlıcanları közleyin ve ayıklayın. Kara suyunun akması için süzgeçte bekletin. Daha sonra çatalla ezin ve kalan malzeme ile karıştırın. Dilerseniz maydanoz püresi ile beraber servis edin.

Maydanoz püresi için:

Malzemeler: 1 demet maydanoz , 1 diş sarımsak suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Maydanozun yapraklarını ayırın ve tüm malzemeyle beraber blenderdan geçirin.

Anastasia Aslanoğlu (Burgazada) haftanın lezzetlerine, Rum mutfağından seçtikleriyle katılıyor. Yayamın Mutfağından

TİROKAFTERİ

Bugünkü tarif çok sık yapacağınız bir rakı mezesi.

Malzemeler: 300-350 gr sert sofralık beyaz peynir, 2 kapia biber, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 büyük çorba kaşığı krem beyaz peynir ve süzme yoğurt, 3 çay kaşığı kırmızı pul biber, 3 küçük diş sarımsak (ben sarmısakları çok önceden ezip zeytinyağında saklıyorum, kullanımı kolay oluyor), Tuz (beyaz peynirinize göre tuz kullanın, çok tuzlu olmasın sonra)

Tarif: Kapi biberleri sirke ve zeytinyağı ile iyice blenderde çırpıyoruz. Beyaz peynir, krem peynir, kırmızı pul biber ve gerekiyorsa tuzu ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Servis tabağına yerleştirip üstünü peynir zeytinle süslüyoruz. 7 gün boyunca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.  

Afiyet Olsun/ Kali Oreksi (Tarifi videodan izlemek için tıklayın)

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Henüz çıkabilmiş değiliz o havadan. Mizah en önemli ilacımız. Yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

mizah-1 mizah-2 mizah-3
mizah-4 mizah-5 mizah-6
mizah-7 mizah-8 mizah-9
mizah-10 mizah-11 mizah-12
mizah-13 mizah-14 mizah-15
mizah-16 mizah-17 mizah-18
mizah-19 mizah-20 mizah-21
mizah-23 mizah-23 mizah-24

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz.  Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

galeri-0

galeri-1

Son değişiklik Perşembe, 10 Eylül 2020 13:10
Yorum yapmak için oturum açın