Çarşamba, 02 Eylül 2020 01:31

KORUNAda – Risk grubunda iseniz, Zatürre aşısı oldunuz mu? – 2 Eylül 2020

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

Adalar’da aile hekimlikleri 65+ ve kronik hastalığı bulunanlara zatürre aşısı yapıyor. Randevu aldınız mı? Aşı olmayı ihmal etmeyin. İçinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle risk büyük.

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 30 Ağustos Pazar günü yaptı. Tatil dönüşüyle birlikte İstanbul’da vaka ve hastane yatış sayılarında artışa dikkat çekildi ve eylül sonuna kadar tırmanışın devam edeceği ve yeniden kısıtlamaların gündeme gelebileceği uyarısı yapıldı.
  • Adalar’dan da dönüş başladı. Danışma Kurulu toplantısında, Kınalıada ağırlıkta olmak üzere yazlıkçılardan bir yandan mesaiye dönüş, öte yandan okulların uzaktan eğitimle de olsa açılmasıyla şehre dönüşün başladığına işaret edildi. Ancak daha önce de konuşulduğu gibi, bu yıl kış dönemini pandemi nedeniyle Adalar’da karşılayacak yazlıkçıların olduğu, öte yandan daha önce şehirde yaşayıp da yaz-kış Adalar’ı tercih edenlerin de eklenmesiyle Adalar’ın kış nüfusunun önemli oranda artacağı, gerek kamu ve gerekse yerel yönetimin bu gelişmeyi dikkate alması istendi. Adalar’da kış aylarında en önemli problemlerden birinin sağlık altyapısının zayıflığı olduğu biliniyor.
  • Zatürre ve grip aşısı: Geçtiğimiz haftaki bültende de duyurulduğu gibi, kronik hastalığı olanlarla risk grubunda bulunanların zatürre ve grip aşısı yaptırması gerekiyor. Grip aşısını, risk grupları dışında çok kalabalık ortamlarda çalışan, çok insanla mecburi temasa girenlerin, özellikle de öğrenci ve öğretmenlerin de yaptırması öneriliyor. Adalar’daki aile hekimlikleri risk grubunda bulunanlara randevu ile zatürre aşısına bir süredir başladı. Henüz yaptırmamış olanların bir an önce randevu almak için aile hekimliğine başvurması gerekiyor.
  • Türk Eczacılar birliği, zatürre ve grip aşısı tedariğinde sorun yaşanmaması için uyardı: "65 yaş üstü ve kronik hastaların bu aşıları yaptırmaları son derece önemli. Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanları, risk grubunda olan kişilerin özellikle pandemi döneminde grip aşısı olması gerektiği uyarısında bulunuyor. Ülkemizde risk grubundaki kişilere grip ve zatürre aşıları ücretsiz bir şekilde yapılıyor. Grip aşısı konusunda geçtiğimiz yıllarda yaşanan tedarik sorununu göz önüne aldığımızda gerekli tedbirlerin bir an evvel alınmaması durumunda ciddi sıkıntılar yaşanacağı da aşikardır... Konunun muhataplarının bir an evvel bir araya gelerek aynı masada bu soruna ve artan talebe çözüm bulması gerekmektedir."

Türkiye

  • Sağlık Bakanlığı, günlük ve haftalık Covid-19 durum raporlarını yayımlamayı durdurdu. Bakanlık, 29 Haziran’dan itibaren günlük ve haftalık Covid-19 durum raporları internet sitesinden yayımlamaya başlamıştı. Biz de bültenimizde bu verileri her hafta kullanıyorduk. Bu raporlarda vakaların ve ölümlerin bölgelere, yaş gruplarına göre dağılımına yer veriliyor, ölüm ve hastalık hızları hesaplanıyordu. Ancak bir süredir bu çalışmanın durdurulduğu görüldü. 1 haftadır günlük durum raporlarını yayımlamayan bakanlık, son olarak 24 Ağustos tarihinde 17-23 Ağustos haftasının durum raporunu yayımladı.
  • Son 1 haftadır, Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak açıkladığı rakamların, il ve bölgelerdeki durumla örtüşmediği eleştirileri arttı. Bakanlığın bölge bazında vaka sayısını yayımlamayı durdurması da bununla ilişkili olabilir. İllerdeki Tabip Odaları, TTB ve ilgili uzmanlık dernekleri, kendi bulundukları il-bölge ve hastanelerdeki durumla, bakanlığın açıkladığı rakamların uyuşmadığını, kimi yerlerde açıklanan ile gerçek durum arasında 10-12 kat fark oluştuğunu duyuruyorlar. Sahadaki durumun Sağlık Bakanlığı verileriyle uyuşmadığı yönündeki eleştirilere İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları da katıldı.
  • “Salgın kontrolden çıktı”: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Türkiye'de koronavirüs salgınının kontrolden çıktığını söyledi. Ceyhan, “Şu anda bulunduğumuz noktada salgın kontrolden çıkmış durumda çünkü aşağı yukarı 10 gündür iyileşen vaka sayısı sürekli yeni vaka sayısının altında seyrediyor. Ne zaman onun üzerine çıkar istikrarlı bir şekilde yeniden kontrol altına aldık deriz o zaman” dedi.
  • Türk Tabipleri Birliği-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) ve Uzmanlık Dernekleri ortak bir bildirge yayımladı ve ““Salgın Ağırlaşıyor, Tükeniyoruz!” dedi. 28 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan “Salgın Ağırlaşıyor, Tükeniyoruz! Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Toplumun Sağlığının Garantisidir.” başlıklı bildirgede, “Salgınla mücadelede sağlık sistemimizin bu yükü kaldıramaz hale gelmeye başladığını görüyor ve sağlık çalışanlarının tükenmesinden kaygı duyuyoruz.” denildi.
  • Türkiye’de eğitim öğretim yılı 31 Ağustos Pazartesi günü uzaktan başladı. Ders zili öğrenciler olmadan çalarken, 21 Eylül için planlanan yüz yüze eğitim öncesi veli ve öğretmenler salgın nedeniyle endişeli ve belirsizlik içinde. 34 okulda vaka tespit edildiğini açıklayan Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrı yaparak alınması gereken önlemleri sıraladı. Açıklamada, öğretmenlerin yeterli önlemler alınmadan okullara çağrılması da eleştirilerek, “Siyasi gelecek beklentisinin veya sermayenin elde edeceği kazancın halk sağlığı ve kamusal yararın önüne geçmesinin yaratacağı olumsuz sonuçların telafisi mümkün olmayacaktır” uyarısında bulunuldu. Geçen haftaki bültende duyurmuştuk. Eğitim Sen'in sahada görev yapan eğitim emekçileriyle yaptığı anket sonucuna göre, katılımcıların yüzde 26’sı okullarda kısmen önlem alındığını, yüzde 40’ı önlemlerin yetersiz olduğunu, yüzde 25’i ise hiç önlem alınmadığını söylemişlerdi.
  • İlk ve orta dereceli okullarında yüzyüze eğitimin 21 Eylül’de başlatılması planlanırken, üniversiteler peş peşe 2020-21 eğitim yılının ilk döneminde uzaktan eğitim kararları açıklıyor. Son olarak, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla pandemi sebebiyle yeni dönemde uzaktan eğitim ile devam edileceğini duyurdu.
  • İzinsiz ve kontrolsüz dezenfektan üretimi çok tehlikeli: Beykent Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Kimya Mühendisi Prof. Dr. Şeyma Aydınoğlu, pandemi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün dezenfektan üretimi için formül paylaşmasının ardından evde üretiminin yaygınlaştığına dikkat çekerek, "Evde bu tür denemeler yapmak çok tehlikeli olabilir" dedi ve ekledi: "Bu tür ürünlerin üretim süreçleri evde ya da merdiven altı üretime uygun değildir. Bunun için ruhsatlı, kontrollü uygun bir laboratuvar ve büyük ölçeklerde üretim için aynı koşullarda imalat ortamının olması gereklidir".

Dünya

  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa bölgesi ülkeleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde okullara güvenli dönüşü sağlamaya yönelik önlemleri belirledi. İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri Kluge'nin birlikte ev sahipliği yaptığı, üye devletlerden üst düzey katılımlı toplantı sonrası ortak yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, el temizliği, fiziki mesafe, gereken yerlerde maske kullanımı gibi koruyucu önlemler ile hastalanan çocuğun evde kalmasının, Kovid-19 gerçekliğinde güvenli eğitimin temeli olduğu belirtildi. Gelecek eğitim-öğretim yılının okul temelli tamamlanabilmesi için çevrim içi öğrenme altyapısının hazır olması ve planlamanın buna uygun yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, bunun, okulların geçici kapanması ya da dönemsel karantina uygulanan öğrenci ya da öğretmen için dersi takip etmede alternatif bir yol olabileceği ifade edildi.
  • Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre küresel korona virüs vaka sayıları yıllık olarak kayıtlara geçen grip vakalarının en az 5 katını geçmiş durumda. Dünya genelinde 25 milyon 182 bini aşarken, ölü sayısı yaklaşık 900 bin. En fazla vaka ve ölümün kaydedildiği ABD'de 6 milyon 139 bin 466 kişide Kovid-19 tespit edildi, salgın nedeniyle 186 bin 857 kişi hayatını kaybetti. Yani ABD hala salgının merkez üssü konumunda.
  • Berlin'de koronavirüs önlemlerine karşı düzenlenen protestolar sırasında bir grup gösterici Alman Federal Meclis binası Reichstag'a girmeye çalıştı. Polis bariyerleri aşan protestocuları merdivenlerde durdurdu. Gösteri için gelenlerin ellerinde, Almanya'da son yıllarda sağ popülistlerin ve aşırı sağcıların benimsediği "Biz Halkız" (Wir sind das Volk) sloganının yer aldığı afişlerin yanı sıra hükümeti istifasını isteyen ve koronavirüs tedbirlerinin toptan kaldırılmasını talep eden pankartlar dikkat çekti. Göstericiler, salgınının yayılmasını engellemek için hükümet ve eyaletler tarafından uygulanan tedbirlere karşı çıkıyorlar.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Ne var, ne yok?

Adalar 

  • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • Adalar’ın 1/5000’lik plana ilişkin Katılımcı Planlama Çalışmaları kapsamında İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından kurulan katılım masaları bu hafta Burgazada’da. Katılım masası 4 Eylül’e kadar açık kalacak. Masalarda, gün boyunca Ada sakinleri ve ziyaretçiler ile görüşmeler yapılıyor ve planlama süreci ile ilgili bilgi veriliyor. Katılım masasına paralel olarak, çocuklarla etkinlikler, 65+ ev ziyaretleri, sohbetler ve birebir görüşmelerle odak grup toplantıları da var.
  • Adalı Dergisi - Resim

    1/5000 planı sorarım ama… İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından Burgazada’da, Adalar’ın 1/5000’lik planı için çalışmalar, görüşmeler, anketler yapılırken, tam da aynı günlerde, katılım masasına birkaç metre mesafede, Burgaz’ın en değerli öngörünümünü oluşturan Gezinti Caddesi’ne, hiç de planlanmadan, Burgazadalılara da sorulmadan, İBB Ulaşım Dairesi tarafından (İETT mi yoksa) tel örgüler ve demir çitlerle çevrelenmiş bir minibüs-taksi park alanı konduruldu. Burgazada’nın tarihi gezinti yolunun deniz bağlantısını tel kafesle kapatan bu uygulama hiç de şık olmadı, katılım bu mu dedirtti. Burgazadalılar gündüz kondu tel kafesin kaldırılması için 1 gün içinde yüzlerce imza topladılar. Toplanan imzalar Adalar Belediyesi ve İBB’ye iletilecek.
  • Neandros /Balıkçı Adası Etrafı Koruma Alanı Yapılsın: Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK) Tarım ve Orman Bakanlığı ve 8 diğer muhataba iletilmek üzere change.org üzerinden kampanya başlattı. Bu alanın derneğin de içinde olduğu uluslararası bir koruma ağı tarafından yapılan "Hayalet Ağlar"ın temizlik projeleri, "Türkiye'nin ilk ve tek mercan transplantasyon projesi", yüzlerce temizlik ve diğer projeler sayesinde kaybolmakta olan yerel türlerin yatak ve barınma yeri haline geldiği, (Deniz Koruma Alanı) kararı sayesinde bu türlerin gelecek nesillere taşınmasının mümkün olabileceği dile getirildi ve destek istendi.
  • Adalar’dan bir kalp gelir bizlere: "Eva Kent 41 yıl önce Büyükada’ya gelip hem Türkiye’ye hem de bir Türk’e âşık olup ülkemizde evlenmiş, yarı Alman yarı Fransız bir adalı. Işıl Sayın yıllarca kendi reklam ajansında çalışmış, altı yıldır da yaz kış Büyükada’da eşi ve bir köpeğiyle yaşayan emekli işkadını." Hürriyet'in 29 Ağustos Cumartesi tarihli Hürriyet Kelebek ekinde Melis Yılmaz'ın "Adalar’dan Bir kalp Gelir Bizlere" başlıklı haber-söyleşisi böyle başlıyor ve haberin spotu devam ediyor: "Geçen yıl Büyükada’da mimozaların talan edilmesine engel olmaya çalışan adalı kadınlar, bölgede katma değer yaratmak için şimdi de bir lavanta inisiyatifi oluşturdu. Üç kişiyle başlayan ancak Adalar’a gönül veren kadınlarla her geçen gün büyüyen bir grup bu. Amaç, lavanta kalpleri üretmek ve satmak."
  • 2004 yılında İzzet Bana yönetiminde çalışmalarına başlayan Estreyikas d'Estambol Çocuk Korosu kuruluşunun 15. yılını, yeni müzik albümü ‘Kantikas i dichas Infantiles Sefaradis’ ile taçlandırıyor. Grubun kurucusu ve şefi İzzet Bana'nın uzun çalışmaları neticesinde 12 şarkıdan oluşan bu albümün içinde ayrıca koronun görüntülü çekimlerinin de bulunduğu bir DVD ve şarkı sözlerinden oluşan kitapçık da yer almakta. Yeni albüm, 6 Eylül Pazar günü, Büyükada Anadolu Kulübünde düzenlenecek bir konserle tanıtılacak.
  • Sosyal mesafe değil, fiziksel mesafe: Psikolog Gündüz Vassaf, sosyal mesafe yerine fiziksel mesafe demeyi tercih ediyor. Koronavirüs sürecini de şöyle tanımlıyor: “Bana kalırsa içimizdeki olumluyu da olumsuzu da artırdı bu süreç. Kimileri için yaşamın keyfi kaçtı, kimileri ise bazı alanları korumaktan kurtuldu, kavga alanları azaldı, ama yine eskiye dönülebilir tabii.” Bu başlık ve spot, Sedefadalı iletişim bilimci Yasemin Giritli İnceoğlu’nun yine Sedefadalı Gündüz Vassaf’la yaptığı ve Bianet’te yayımlanan söyleşisinden.
  • Yaşasın kütüphanemiz açıldı! Heybeliada Kütüphane Derneği’nin üyeleriyle 26 Ağustos'ta paylaştığı duyuruda, kütüphane üye sayısının 400'ü geçtiği, kitap sayısının kaydedilmeyi bekleyenlerle birlikte 5000'e yaklaştığı, 50 süreli yayının izlendiği ve bahçede etkinliklerin de başladığı bilgisi veriliyor. Konuyla ilgili foto-haber ise Adalı Dergisi’nin eylül sayısında yer alacak.
  • Ada sineması pandeminin yıldızı oldu. Funda Karayel’in Sabah gazetesinin 31 Ağustos tarihli nüshasındaki köşesinde yer alan ara başlıklardan biri bu. Karayel, “Büyükada'da açık hava sineması deneyimi yaşayan kiminle konuşsam ‘Yok böyle bir nostalji, bizim çocukluğumuzdaki sinema kültürü sanki geri gelmiş’ diyor. Sinema, birbirinden başarılı yerli ve yabancı yapımları Eylül ayında da izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.” diyor. 3 Eylül'de 'Muhsin Bey', 10 Eylül'de 'Sürü', 12 Eylül'de de 'Tatlı Hayat', Büyükada Tarihi Arabacılar Meydanı'nda izleyicilerle buluşacak filmler arasında. Aynı zamanda 'Jaws', 'Avatar' ve 'Aşk Zamanı' filmlerinin de gösterimi yapılacak. 'Bilet 10 lira, çekirdek bedava' sloganıyla yola çıkan etkinlikte, perşembeleri halk günü olduğu için giriş ücretsiz. Şimdiden iyi seyirler.

Edebiyatta ve Anılarda Adalar

Lefter ve 6-7 Eylül

Herkül Millas: “Lefter’in kamera karşısında bazı konuları konuşmak istememesinin ne anlama geldiğini sanırım çok az insan doğru yorumladı: azınlık üyesi olarak serbestçe konuşamıyordu. Kamera kapanınca, Rum olarak çektiklerinden, varlık vergisi’nden, 6/7 Eylül’den söz edermiş. Ama bizim bol bol okuduklarımız milli takımdaki başarıları olmuştur; Yunanistan takımına attığı goller de özellikle hatırlatılarak. Bir de olaylardaki insanların kim olduklarını bilmesine karşın onları ihbar etmemesinin “delikanlılıkla”, “onurlu davranışla” yorumlandığını okuyunca empati eksikliğinin ne boyutlara varabileceğine şaştım kaldım. En doğal hakkı olan adalete başvurma ve devlete sığınma hakkını kullanamamıştır... Lefter onurlu bir biçimde, ama her “öteki” gibi, anlaşılmadan son yolculuğuna uğurlandı.”

Murat Belge: “Büyükada Rumları’ndan Lefter... Ortodoks Arnavut olduğunu söyleyenler de vardır. Doğruluğunu bilemem. Zaten ben Lefter’i futbol sahası dışında hiç görmedim. Az konuşan, herkesle senli benli olmayan biri olduğunu söylerlerdi. Ada’sı dışında pek görünmezdi de. Rum ya da Arnavut, 6-7 Eylül kepazeliğinden onun da payına bir şeyler düştüğü kulağıma gelmişti. Şaşmam, düşmüştür. Ama çoğunluk onu sevdi. Çok sevdi. “Düşman” takımların taraftarları da, Lefter’in ustalığına toz kondurmak istemediler. “Profesör” dendi; “ordinarius” da dendi.”

“Biz bu memleketi seninle sevdik Lefter”, Ersin Salman, Adalı Yayınları

Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye

Bu haftanın kitabı Nadire Mater’den (Büyükada)

  • Aslan Kadının Mirası- Arlene Voski Avakian, Aras Yayınları. Anneannesinin fısıldadıklarıyla ailesinin İran ve Kastamonu’dan başlayan öyküsü. Son yıllarda Türkiye’ye uzanan ziyaretler. Meral Camcı’nın çevirisi, Ayşegül Altınay’ın önsözüyle Amerikalı bir Ermeninin feminist olma yolculuğunda Amerikalı olmak, Ermeni olmak, kadın olmak üzerinden hepimiz için uzun bir yolculuğa davet var.

Bu haftanın müzik dinletisi Aposto bültenden.  

  • Dave Grohl’s Pandemic Playlist. Nirvana'nın davulcusu, Foo Fighters'ı birleştiren Dave Grohl'un aylar önce yaptığı 10 şarkılık küçük bir seçki. Karantina günlerine özel.

Bu haftanın dizisi Hasan Çetin’den (Büyükada)

  • Dizi: Doc Martin (Dünyanın bütün hekimlerine saygıyla)

Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tariflerine devam ediyor. Afiyet olsun. 

SİMİT

Malzemeler: 50gr tereyağı, 1 su bardağı ılık süt (200ml), 1 su bardağı ılık su (200ml), 21 gr yaş maya ya da 10gr kuru maya, ½ kg un, 2 dolu dolu tatlı kaşığı toz şeker, 1,5 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı pekmez(1 çay bardağı su ile karıştırılacak), Kavrulmuş susam

Hazırlık: Mayayı 1 çay bardağı ılık suda eritin. Şekeri ve 1 çorba kaşığı unu ekleyin.  10-15 dakika kabarmasını bekleyin. Tereyağını eritin. Sütü ekleyin ve ılık bir karışık elde edin. Maya kabarınca, kalan tam unu karıştırıcınıza koyun ve ortasını açarak mayayı ilave edin. Ilık sütlü karışımı, tuzu ve kalan ılık suyu ekleyin. Önce palet uçla sonra kanca uçla karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru iki katı kabarana kadar, dibini zeytinyağladığınız bir kapta mayalandırın. Mayalanma işlemi bitince hamurdan 80-90 gr’lık (mandalina büyüklüğünde) parçalar kopartın. Elinizle (elinizi bu sırada zeytinyağlayabilirsiniz ya da tezgahı hafifçe unlayabilirsiniz) 30-35 cm’lik rulolar yapın ve simit şeklinde kapatın. Pekmezi su ile karıştırarak simitlerin sığabileceği bir kaba alın. Simitleri bu karışıma batırın ve susama bulayın. Fırın kağıdı kaplı tepsinize yerleştirin ve 200 derecede önceden ısıtılmış fırında, kurutmadan pişirin. Fırından çıkınca fırın teline alın.

Anastasia Aslanoğlu (Burgazada) haftanın lezzetlerine, Rum mutfağından seçtikleriyle katılıyor. Yayamın Mutfağından

AZİZ FANURİOS KEKİ (PİTA AGİU FANURİU)

Bu kek her yıl 26 Ağustos'ta sağlık ve kısmet dilekleri için yapılır ve bu günün azizine adanır. 26 Ağustos günü akşam üstü ayinde herkesin keki okunduktan sonra o gece evde bekar erkek/ kız varsa ona fark ettirmeden yastığının altına konulur. O gece ya erkek/kız ilerde evleneceği eşini veya evlenecekleri eş ile alakalı şeyleri rüyasında görür derler...

Malzemeler: 2 su bardağı kabaran un (bardağı iyi doldurun), 1 su bardağı şeker ( çok tatlı sevmiyorsanız benim gibi 1/2 koyun), 3/4 su bardağı portakal suyu, 1 adet portakal kabuğu rende, 1/2 çay bardağı soda, 1 çay bardağı su (isterseniz su koymayıp portakal suyunu 1 tam bardak koyabilirsiniz), 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı ceviz., 1 su bardağı kuru üzüm, 1 tatlı kaşığı tarçın., kabartma tozu.

Hazırlık: Un, kabartma tozu, soda , üzüm, ceviz dışındaki tüm malzemeleri karıştırın. Karışan malzemelere kabartma tozu, soda, su ve unu ekleyin, iyice çırpın. En sonunda cevizleri ve kuru üzümleri ekleyin tekrar çırpın. Malzemeyi yağladığınız kek kalıbına dökün. 180 derece önceden ısıtılmış fırına koyun. Aşağı yukarı otuz dakika ister. Bir ince bıçak batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Eğer pişmemişse hamur bıçağa yapışır!!

Tarifi saklayın seneye yaptığınızda bana lütfen dileklerin karşılandığını ve eşlerin rüyada görülüp görülmediğini bana haber edin.

Afiyet Olsun/ Kali Oreksi (Tarifi videodan izlemek için tıklayın)

Gülmek hakkımız

Korona günleri kasvetli günler. Henüz çıkabilmiş değiliz o havadan. Mizah en önemli ilacımız. Yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.

mizah-1 mizah-2 mizah-3
mizah-4 mizah-5 mizah-6
mizah-7 mizah-8 mizah-9
mizah-10 mizah-11 mizah-12
mizah-13 mizah-14 mizah-15
mizah-16 mizah-17 mizah-18

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz.  Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

galeri-0

galeri-1 galeri-2 galeri-3
Son değişiklik Çarşamba, 02 Eylül 2020 13:34
Yorum yapmak için oturum açın