Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.
Merhaba,
Bütün dünyada olan bitenler de gösteriyor ki, daha uzun süre virüsle birlikte yaşayacağız. Çok zorunlu olmadıkça salgının ilk günlerindeki gibi kapanmalar gündeme getirilmeyecek. Bu koşullarda kişisel korunma daha da önem kazanıyor. Önlemlerin ne olduğunu artık biliyoruz. Maske, sosyal mesafe ve hijyen. Kalabalıklardan ve kontrolümüz altında olmayan kapalı ortamlardan uzak duralım.
KORUNAda bülteni bunun için. El verelim, yaygınlaştıralım, paylaşalım…
Anketimize katılın. Bülteni birlikte geliştirelim
Geçen sayımızda paylaştığımız anketimize katılım devam ediyor. Bugüne kadar ankete yanıt verenlerin büyük bölümü bültenin tamamına yakınını okumaktalar. Bu çok memnun edici. Bültenin notu ise 5 üzerinden 4. En çok ilgi gören bölümler covid haberleri ve adalarda ne var ne yok. Bültende Adalar’da iyi uygulamalar da yer almalı diyenler az değil. Siz de katılın, siz de görüşlerinizi paylaşın.
İyi haftalar…
Covid-19
Adalar - İstanbul
- Adalar C-19 Danışma Kurulu 10’uncu toplantısını 22 Haziran Pazartesi günü yaptı. Toplantı sonrasında Adalılar ve ilgili kurumlarla paylaşılmak üzere hazırlanan duyuruda kalabalık ortamlara dikkat çekildi: “İskele ve çarşı gibi merkezi alanlarda sosyal mesafe ve maske kullanımını ihmal etmeyelim. Aykırı davrananları uyarmak, zabıta ve güvenlik görevlilerinden önce hepimizin görevi olmalı.” denildi.
- Büyükada Anadolu Kulübü ve Adalar’daki tüm su sporları kulüpleri, aldıkları önlemler ve yapılan düzenlemelerle haziran ortasında üyelerine kapılarını açtılar. KORUNAda bültenin derlediği bilgilere göre kulüplerde üye kapasitesi ve gün içi yoğunluğu geçen yılların bir miktar altında.
- Sıcakların bastırmasıyla birlikte Adalar plajlarına ilgi arttı. Plajlarda mesafe ve maske kullanımı başta olmak üzere önlemlere uyulduğu gözleniyor.
- Adalar’da salgından etkilenmeyen tek sektör bisiklet kiralama.
Türkiye
- Artvin’de tedbirlerden sonra sıfırlanan koronavirüs vakalarında yeniden artış yaşandı. Kentte Covid- 19 testi pozitif çıkanların sayısı 20'ye çıktı. İl Pandemi Kurulu'nu toplayan Vali Yılmaz Doruk, “Bursa’dan gelen bir kişi, ertesi gün döner partisi yapmış ve diğer kişilere de virüsü bulaştırmış” dedi
- Koronavirüs sürecinde de toplum şirketlere "gözüm üzerinizde" diyor. Küresel danışmanlık ve iletişim şirketi Porter Novelli'nin Türkiye ofisi Marjinal Porter Novelli, COVID-19 döneminde marka ve toplum algısını araştırdı.
- Özkan Soytürk, test, vaka, vaka-test oranı, aktif vaka değişimi, aktif vaka, toplam entübe ve yoğun bakım sayısı, entübe ve yoğun bakımdaki hastaların toplam aktif vakaya oranı, ölüm-vaka oranı gibi farklı değişkenleri gün gün izlemiş. İncelemek isteyenlere çok yararlı bir tablo.
- Adalar C-19 Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan grafiklerle toplamlar ve günlük değerler olarak vaka ve ölüm sayısını izlemeyi sürdürüyor.
- Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın salgına dair ayrıntılı veri paylaşmaması, COVID-19'la ilgili bağımsız bilimsel araştırmaların yapılmasını engelliyor. DW Türkçe projeleri reddedilen bilim insanlarıyla konuştu.
Dünya
- Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19 salgınında en kötünün henüz geride kalmadığını ifade etti ve “Hükümetler acilen doğru politikaları devreye sokmazsa çok sayıda insan hayatını kaybedebilir” dedi.
- Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölge direktörü Hans Kluge, Avrupa'da tedbirlerin hafifletilmesiyle aylar içinde ilk kez vakalarda artış yaşandığını söyledi.
- Dünya çapında toplam vakalar 10 milyonu, ölümler ise 500 bini aştı. ABD'de toplam vakalar 2,5 milyonun üzerinde. ABD'de şimdiye dek kaydedilen en yüksek günlük vakadan sonra bazı eyaletler barları yeniden kapatıyor ve normalleşme planlarını erteliyor.
- Koronavirüs'e karşı etkili ilacın fiyatı belirlendi: Asgari ücretlinin 9 aylık maaşı...
- Çin'de pandemi potansiyeli taşıyan yeni bir grip virüsü tespit edildi.
Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.
Bülten özel
Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Haluk Eyidoğan KORUNAda Özel’in bu haftaki konukları. Beklenen İstanbul depremi ve Adalar. Beklenen depremin büyüklüğü ve şiddeti ne? Ne yapılmalı? İBB-Kandilli Rasathanesi işbirliğiyle hazırlanan ilçe bazlı deprem hasar raporu nasıl değerlendiriliyor? Tıklayın, dinleyin (süre 43:44). |
Ne var, ne yok?
Adalar
- Ulusal ve yerel basında çıkan ve sizin için derlenen Adalar haberleri günü gününe burada (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
- Bu haftanın en çok konuşulanı, Büyükada Seferoğlu tesislerinin önünde denize yapılacak heliport (helikopter pisti). Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükada’da deniz üstüne yapılacak helikopter pisti için imar planı hazırladı. Plan 1 ay süreyle askıda kalacak. İtirazlar başladı.
- Büyükada Nizam Mevkii Kırlangıç sokağın bitimindeki plaj, kaymakamlığın talebiyle belediye zabıtası tarafından kapatıldı. Kendilerine açık tek plajın kapatılmasına tepki gösteren mahalleli, plajın açılması, ve varsa eksiklerin giderilmesi için Adalar Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’na üçyüze yakın imzalı dilekçe verdi.
- Lian Penso Benbasat yazdı: Vapur deyip geçmemek lazım. İşte, burası bir yaşam alanı biz adalılara. Hızlı, ruhsuz deniz otobüsünün aksine tarih dolu vapurda denizin ortasında süzülerek keyif yapmak her zaman başkadır. Arkanda kaosu bırakırsın ve kurtarılmış bölgeye doğru yola çıkarsın.
- Tan Oral yazdı: Yine bu yıl Ada sensiz, içime hiç sinmedi…
- Bu haftanın dikkat çeken haberleri arasında Büyükada’da restorasyon çalışmaları 5 yıl önce başlayan, sonra ödeneksizlikten yapımı duran Çınar Meydanı caddesi üzerindeki Edebiyat Evi’nde çalışmaların yeniden başladığı haberi. Haber, Sabah Gazetesi’nde Zeynel Yaman imzasını taşıyor.
- Tilda Levi, Şalom’da Fayton mu Otobüs mü başlıklı makale yazdı ve sordu: “Şimdi insanlar ne yapacak? Uzakta oturanlar, yaşlılar, engelliler evlerine nasıl ulaşacaklar? Yönetim birimlerinin anlaşmazlıkları halka yansımamalıydı. Ada’ya taşınan bir arkadaşıma sordum, ‘Nasıl gidip geliyorsunuz?’ diye… “Yuki’cilerle (akülü araba) anlaşıp caddeye çıkmadan ara sokaklardan eve varıyoruz” dedi. Ya ben gittiğimde ne yapacağım? Elbette arkadaşımın yaptığının aynısını…”
- Oral Çalışlar, Açık Radyo’da Serkan Ocak’ın sunup yönettiği Ekoloji ve Ekonomi programının konuğu oldu ve programda Adalar’ı, faytonlar ve yeni toplu ulaşım araçları üzerine konuştu. Söyleşinin tam metni burada.
Dünya Mirası Adalar
“Organik Ulaşım Yaklaşımı” üzerine geliştirdiği model ve Dünya Otomobilsiz Şehirler Ağı’nın ve Uluslararası Şehir ve Bölge Plancıları Birliği’nin ve Walk21Yaya Derneği Federasyonu’nun Türkiye delegasyon üyesi Dr. Kevser Üstündağ Açık Radyo - Dünya Mirası Adalar programının 29 Haziran kaydında, Adalar’ın bütününün UKOME kararıyla yaya olarak ilan edilmesinin büyük bir fırsat olduğunu söyledi ve bir yaya yolu yönetmeliğinin hazırlanmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Edebiyatta ve Anılarda Adalar
Balolar, dans partileri, eğlenceler: “Tabii Prinkipo’nun zenginliklerini teşhir etmek, eğlencelerinin parlaklığını göstermek için birbirleriyle yarışan Konstantinupolis zenginlerinin yazı geçirdikleri ada olduğunu biliyorsun. Buranın özellikleri: balolar, dans partileri, eğlenceler, şarkılar, yemekler, konserler, tantanalı geziler, aşklar, skandallar, kumar, altın ve ipek çeşitliliği, her türlü duygunun büyü ve cazibesi, maddi zevklerin hakimiyeti...” K.F. Skokos – Imeroloyion 1905 (1905 takvimi)nde “Heybeliada’ başlıklı yazı, s.261-262)
Pringipos, şirin fakat kibirli bir kadına benzer: “Güzellikte Halki’ye rakip ve ondan biraz uzaktaki Pringipos, sık çamların gölgeleriyle cennetle bir tutulsa hakkıdır. Pringipos saltanat, şehvet, servetler karşısında cilveler döken, ihtişamı ve güzelliğiyle gözleri kamaştıran, şirin fakat kibirli bir kadına benzer. Birbirinden 10-15 dakikalık mesafede bulunan bu iki ada arasında ne büyük farklar var! Birinde ses, şamata, göz kamaştıran bir saltanat, fanilik, diğerinde ise sükûnet ve hayal alemi. Pringipos insanın sezgilerini çözer, sermest ederek rehavete kaptırır...” (Ioannis Papadopulos – Mikrasiatikon imeroloyion o Astir (Astir başlıklı Anadolu ajandasında) “Ada Hatıratından” başlıklı yazı, Konstantinupolis 1914, s. 173-178
Akillas Millas, Büyükada (Ada-i Kebir), Adalı yayınları, S. 142
Göze - Kulağa - Kağıda - Mideye
Bu haftanın müziği Sezen İslimyeli’den (Burgazada).
Bu haftanın filmi ve dizisi Balkan Naci İslimyeli’den (Burgazada)
- Film: The Perfection (Netflix)
- Dizi: Mindhunter (Netflix)
Okuma listesi yine Serhat Baysan’dan (Heybeliada)
- Dörtlükler-Rubailer, Ömer Hayyam, ç. Sabahattin Eyüboğlu, İşbankası Kültür yayınları
- Asteriks ve İtalya Yarışı, Jean Yjes Ferri - Didier Conrad, ç. Olcay Kunal, Remzi Kitabevi yayınları
Selin Kutucular (Büyükada) her hafta yemek tarifilerine devam ediyor. Afiyet olsun.
Bu hafta “Domates ve Kırmızı biberli fırınlanmış bamya”
Malzemeler: 1/2 kg bamya (bekletmek için 3 domates, yarım limon suyu), 2 iri bahçe domatesi (ya da 4 orta boy), 1/2 kg kırmızı kapya biber , Zeytinyağı, Tuz, Karabiber, Pul Biber, Süzme yoğurt, Tahin, File badem
Bamyaları ucunun konik şeklini bozmadan ayıklayın. (Ben bu işlemi yaparken aynı miniannemden öğrendiğim gibi bir de mutfak havlusuyla kestiğim uçları kurularım)3 domatesin önce çekirdeklerini çıkartın ve rendeleyin. Bamyaların üzerine limon suyunu sıkın, rende domatesi de üzerine koyun ve en az 30 dakika beklettikten sonra süzün. Üç ayrı fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. Bamyaları zeytinyağlayın, tuz biber ve pul biberle lezzetlendirin. Domatesi soyun dilim dilim doğrayın, yine zeytinyağı, tuz ve biberle lezzetlendirin. Üçüncü fırın tepsisine biberleri koyun. Hepsini 175 derecede ısıttığınız fırında pişirin. Ayrı ayrı pişme sürelerine dikkat edin. Bamyaları çok pişirmemeye dikkat edin, yoksa kuruyorlar. Serviste en alta kabuklarını soyduğunuz ve ince doğradığını kırmızı biberleri, sonra çatalla ezdiğiniz domatesi, en üste de bamyaları koyun. Ağız tadınıza göre bir iki çorba kaşığı tahinle karıştırdığınız süzme yoğurtla beraber ve bir tavada kendi yağında kavurduğunuz file bademle süsleyerek ikram edin.
Gülmek hakkımız
Korona günleri kasvetli günler. Henüz çıkabilmiş değiliz o havadan. Mizah en önemli ilacımız. Yüzümüzden gülümseme eksik olmasın.
Bu haftanın objektiflerine takılanlar
Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz. Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.